Sensasi dalam dunia Forex! Cepat dapatkan tawaran terbaru daripada InstaForex - bonus 45% untuk setiap deposit! Bonus 45% untuk keuntungan yang maksimum!


     
All banners are advertisements only. CG does not endorse or vouch for any advertisers. Read Disclaimer HERE


Go Back   CariGold Forum > GENERAL DISCUSSION > General Chat > Religious Talk

CG Sponsors



Recommended Brokers

CG Updates
0 ISIS - Topik Yang Tidak Dibenarkan
Last Post: haQ
Posted On: 28-11-2014
Replies: 0
Views: 1,730
0 Forum rules improvised
Last Post: CariGold
Posted On: 05-02-2014
Replies: 0
Views: 27,763
0 Social Group is now based on request
Last Post: CariGold
Posted On: 11-12-2012
Replies: 0
Views: 58,309
More...
Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 02-09-2008, 01:56 PM
pcboy pcboy is offline
Active Member

pcboy's Avatar
 
Trader Rating: (6)
Join Date: May 2006
Location: Eire
Posts: 711
Poster Rank: #4604
Thanked 5 Times
Active Level
My Mood:
Default Soal Jawab Al-Quran: Hukum Tajwid & Cara Bacaan yg Betul

Assalamualaikum wbt,

Kat sini aku nak mintak pendapat dari rakan2 CG tentang hukum tajwid dlm Al-Quran dan cara bacaan yg betul.. Aku harap member2 yg betul2 arif dan konfem dgn jawapannya boleh bg pendapat.. kalo yg ragu2 atau tak pasti, harap simpan dulu pendapat korang dan dikonfemkan dgn ustaz atau sape2 yg lebih tahu.. bukan ape, takut kita bg jwpn salah dan bila dipraktikkan makin bertambah dosa..

aku pernah dengar sunnah Nabi yg bermaksud "Ada dikalangan umatku yg dimasukkan neraka kerana Al-Quran"
(bleh konfemkan betul ke ada sabda ni?) ini disebabkan cara bacaan Al-Quran yg salah (Nauzubillah..)

So, niat aku bukak thread ni nk share pendapat dan mintak jwpn dari member2 CG sekalian tentang beberapa persoalan hukum tajwid Al-Quran yg aku konfius dan tak tahu camne nak pronounce

--------------------------------------------------------------

Soalan 1:

(petikan Surah At-Taubah: Ayat 2)

Tanda "Lam alif" yg aku bulat kat atas tu
Q: betul ke tanda tu bermakna kita tak dibenarkan wakaf (berhenti) di situ? apa hukumnya kalo berhenti?

Soalan 2:

(Petikan Surah Ibrahim: Ayat 2)

"Kalkalah"
Q: tak silap aku "Kalkalah" ada 3 jenis tp aku tak pasti.. tak silap aku "sughra" , "qubra" dan "Wusta"
(ada sape2 bleh konfemkan?)
gambar kat atas tu, "Kalkalah" ape? apa perbezaan ketiga2 jenis tersebut?


Soalan 3:

(Petikan Surah At-Taubah: Ayat 109)

Q: setahu aku, "Nun" mati bertemu huruf "Mad" diwajibkan dengung.. tp aku nk tanya merujuk situasi gmbar kat atas, "Nun" mati bertemu "Ya" , kena dengung tak?



Ada byk lg soalan yg nk tanya. Nanti aku post lg.. kpd yg nak share masalah, silakan
Reply With Quote
Paid Advertisement
  #2  
Old 02-09-2008, 02:04 PM
malique85 malique85 is offline
Newbies

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Jul 2008
Posts: 32
Poster Rank: #22714
Thanked 0 Times
Active Level
My Mood:
Default

yang pakar kena bg panduan..sila2kan
Reply With Quote
  #3  
Old 02-09-2008, 02:36 PM
ahib0205 ahib0205 is offline
Legendary Member

ahib0205's Avatar
 
Trader Rating: (83)
Join Date: Nov 2007
Location: Official Supporter
Posts: 19,130
Poster Rank: #97
Blog Entries: 22
Thanked 742 Times
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by pcboy View Post

aku pernah dengar sunnah Nabi yg bermaksud "Ada dikalangan umatku yg dimasukkan neraka kerana Al-Quran"
(bleh konfemkan betul ke ada sabda ni?) ini disebabkan cara bacaan Al-Quran yg salah (Nauzubillah..)

Apa yang aku paham takat ni betul la maksud ayat kat atas tu. Telah banyak yang dibahaskan ianya jatuh kepada orang-orang yang tertentu antaranya:

1) Membaca Al-Quran dengan tajwid yang salah

Golongan ini sedar baca dengan tajwid salah, tapi tak ada usaha nak belajar untuk betulkan bacaan

2) Membaca Al-Quran dengan mempersendakan

Maksudnya baca Al-Quran tetapi dalam masa yang sama tak tutup aurat atau senang kata tak beradab dengan Al-Quran. Adapun termasuk jugak orang yang membaca Al-Quran tetapi niat untuk berbanga-bangga atau sebagainya

3) Menyalahgunakan Al-Quran

Ini banyak diguna pakai oleh bomoh-bomoh dengan mencampuradukkan ayat Al-Quran dengan ayat jampi

Di dalam Al-Quran Allah S.W.T ada berfirman (saya tak ingat ayat mana):

Bacalah Al-Quran dengan tartil (baik)

Wallahu a'lam. Ni apa yang takat saya tahu la. Sesiap yang lebih arif lagi tolong betulkan andai tersalah
Reply With Quote
  #4  
Old 02-09-2008, 06:10 PM
ahib0205 ahib0205 is offline
Legendary Member

ahib0205's Avatar
 
Trader Rating: (83)
Join Date: Nov 2007
Location: Official Supporter
Posts: 19,130
Poster Rank: #97
Blog Entries: 22
Thanked 742 Times
Active Level
My Mood:
Default

Saya tak nampak gambar yang diupload pun? Tapi ini saya jawab apa yang saya paham ye

Tanda "Lam alif" yg aku bulat kat atas tu
Q: betul ke tanda tu bermakna kita tak dibenarkan wakaf (berhenti) di situ? apa hukumnya kalo berhenti?

Tanda "Lam alif" tu dalam bahasa arab dipanggil waqaf qabih. Maksud qabih tu tidak elok. Kiranya kita tidak digalakkan berhenti kat situ la. Sebabnya boleh menyebabkan maksud ayat tergantung. Paling tak elok jika kita berhenti bacaan kat situ then terus s'odawallahul a'zim...

Tentang hukum berhenti kat situ tak la sampai HARAM. Cukup saya rasa jika kita faham tak elok berhenti kat situ kecuali terpaksa (tak sammpai nafas)

P/s: HARAM hukum curi nafas ketika membaca Al-Quran


"Kalkalah"
Q: tak silap aku "Kalkalah" ada 3 jenis tp aku tak pasti.. tak silap aku "sughra" , "qubra" dan "Wusta"
(ada sape2 bleh konfemkan?)
gambar kat atas tu, "Kalkalah" ape? apa perbezaan ketiga2 jenis tersebut?

er... wusta tu bukan orang pegi saie kat mekkah ke?

Ok, Sekadar makluman huruf qalqalah ada 5 iaitu: "qaf", "t'o", "Ba", "Jim", "Dal". Maksud qalqalah ialah melantun.

Betul "Qalqalah" ni ada 3 jenis. Iaitu "Qalqalah Sughra", "Qalqalah Kubro" dan "[B]Qalqalah Ashhadul Kubro[B]"

Olah kerana saya tak nampak gambar kat atas tu, saya bagitau beza 3 jenis qalqalah ni ye:

"Qalqalah Sughra" (qalqalah kecil)

kita nampak dalam quran tu huruf qalqalah ada tanda "mati" atau dalam bahasa arab tanda "sukun". Then kita nak berhentikan bacaan. Ha itu panggil qalqalah sugra.


"Qalqalah Kubro" (qalqalah besar)

Kita nampak huruf qalqalah tu ada baris (tak kisah baris apa pun) tapi kita nak berhenti kat situ. So, itu dipanggil qalqalah kubro

dan akhir sekali ialah: Qalqalah Ashhadul Kubro atau dipanggil juga Kubro Akbar.

Ha.. cara bacaan ialah dengan melantun lebih kuat berbanding qalqalah yang lain. Nak kenal senang je. Kat huruf qalqalah tu ada tanda "sabdu"

Contoh jelas tengok ayat pertama surah Al-Lahab (surah lazim tu). Mula ayat "Tabbat yada ....." dan kat akhir tu mesti melantun kuat dan tahan seketika.

P/s: Kat ayat tu banyak orang salah baca!

huhuhu... Payah la nak terang dengan cara tulis kat sini. Ha... Call saya then saya tunjuk cara bacaan ok tak?


Q: setahu aku, "Nun" mati bertemu huruf "Mad" diwajibkan dengung.. tp aku nk tanya merujuk situasi gmbar kat atas, "Nun" mati bertemu "Ya" , kena dengung tak?

Gambar kat atas saya tak nampak la

Ok, Betul la apa yang ko paham tu. Biar aku terang lagi sikit ye.

Huruf Idgham ada 4 iaitu huruf: "ya", "wau", "mim", "nun". Terjadinya hukum ini bila ada "nun mati" atau "tanwin" bertemu dengan salah satu huruf idgham tu tadi.

Cara bacaan senang cite "dengung"

Er.. apa yang saya terangkan tu paham ke?


Ada byk lg soalan yg nk tanya. Nanti aku post lg.. kpd yg nak share masalah, silakan


dekat 20 minit jugak aku abis tulis ni. Sebab tak tau nak terang macam mana dengan cara tulisan ni.


Sekdar makluman:
Kita selagi ada peluang untuk belajar untuk baik bacaan Al-Quran ni pegi la belajar sebelum tak sempat nanti

huhuu... dah lewat. nak bersiap pegi kelas kul 4 ptg nih
Reply With Quote
  #5  
Old 02-09-2008, 06:11 PM
MOD jr. MOD jr. is online now
CG Top Poster Club

MOD jr.'s Avatar
 
Trader Rating: (33)
Join Date: May 2008
Posts: 20,562
Poster Rank: #86
Thanked 4,294,967,295 Times
Active Level
Default

bravo...thread yg paling bagus dan akan ku follow selagi terdaya
__________________


IKOFX SUPPORTER
Reply With Quote
  #6  
Old 02-09-2008, 06:21 PM
ahib0205 ahib0205 is offline
Legendary Member

ahib0205's Avatar
 
Trader Rating: (83)
Join Date: Nov 2007
Location: Official Supporter
Posts: 19,130
Poster Rank: #97
Blog Entries: 22
Thanked 742 Times
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by ayamod View Post
bravo...thread yg paling bagus dan akan ku follow selagi terdaya
Insya Allah sama-sama kita belajar dan berkongsi ilmu kat sini.



er.. bro paham ke apa yang saya terangkan tu?
Reply With Quote
  #7  
Old 03-09-2008, 02:00 AM
mustopa_a mustopa_a is offline
Legendary Member

mustopa_a's Avatar
 
Trader Rating: (3)
Join Date: Apr 2008
Posts: 12,097
Poster Rank: #202
Thanked 73 Times
Active Level
Default

bagus .. buka thread belajar tajwid..
__________________
Reply With Quote
  #8  
Old 03-09-2008, 02:51 AM
alkathiry alkathiry is offline
Normal Member

alkathiry's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Jun 2008
Posts: 255
Poster Rank: #8649
Thanked 7 Times
Active Level
My Mood:
Smile pembetulan2 Lil Asaf

Asslamualaikum!!!
SY NK teruskan perjalanan soalan sy tanpa melalui tol2 yg melambatkn pembetulan ini.

Kesemua jawapan yg diberkan oleh brader ahib0205 adalah betul, Tapi cume idgham adalah masalah skit.

Setahu sy idgham ada 2:-
1- Idgham be ghunnah(mksudnye Idgham serta dengung) huruf2 nye ya, mim, wau, nun
2- Idgham Bila Ghunnah(maksudnya Idgham yg tak dengung hurufnya2 ro dan lam

Terjadinya Idgham yg dengung apabila nun mati atau tanwin bertemu dng huruf (ya,mim,wau,nun) "DALAM 2 KALIMAH" , contohnya إِنْ يَرَوْاdan فِئَةٌ يَنصُرُونَهُ dan مِنْ وَالٍ dan إِيمَانًا وَهُمْ dan مِنْ مَاءٍ dan صِرَاطًا مُسْتَقِيمًا dan إِنْ نَحْنُ dan مَلِكًا نُقَاتِلْ .

Dan JIka Huruf nun mati bertemu dng hurup2 ni (ya,mim,wau,nun) Tidak Buleh dengung sama sekali. Dan Kita semua tak Payah nk pening2 sbb dlm alquran hanya ada 4 kalimat sahja kita akn terjumpa iaitu {دُنْيا**، {قنْوان** ، {بُنْيان**، {صِنْوان**.

Dan Idgham yg tak berdengung ada 2 huruf shj lam dan ro.Contohnya أَنْ لَوْ dan أنْداداً لِّيُضِلُّوا dan مِنْ رَب dan بشرا رسول

Itu shaja yg nk saya katakan dan sila beri tunjuk ajar jika sy salah.

sekian mekasih.
Reply With Quote
  #9  
Old 03-09-2008, 06:47 AM
pcboy pcboy is offline
Active Member

pcboy's Avatar
 
Trader Rating: (6)
Join Date: May 2006
Location: Eire
Posts: 711
Poster Rank: #4604
Thanked 5 Times
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by ahib0205 View Post
Insya Allah sama-sama kita belajar dan berkongsi ilmu kat sini.



er.. bro paham ke apa yang saya terangkan tu?
Tq ahib.. so far aku paham ape yg ko maksudkan tu.. cuma kalo ada contoh gambar lg mudah+konfem paham kot hehe

Quote:
P/s: HARAM hukum curi nafas ketika membaca Al-Quran
ape maksud ko curi nafas? maksud ko, berhenti (waqaf) di tempat bukan sepatutnya utk waqaf ke?



ok gambar kat atas tu Qalqalah ape? huruf "Qaf" tu bukan tanda mati, tp tanda "sabdu".. kalo aku wakaf kat situ, kena bunyi melantun tak? melantun kecil atau besar? kalo ko tak nampak gmbar tu, aku upload sbg attachment kat bawah (sori website ni tak allow aku attach file .jpg .. so aku letak file rar)




ok kat atas ni huruf "Ta" mati.. so nak tanya, betul ke kalo kita wakaf kat huruf "Ta" mati, kena bunyi lepas angin sket antara lidah dan langit2 mulut? bunyi macam kancil turbo gitu.. tul ke?
Attached Files
File Type: rar Tajwid.rar (27.8 KB, 26 views)
Reply With Quote
  #10  
Old 03-09-2008, 06:58 AM
pcboy pcboy is offline
Active Member

pcboy's Avatar
 
Trader Rating: (6)
Join Date: May 2006
Location: Eire
Posts: 711
Poster Rank: #4604
Thanked 5 Times
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by alkathiry View Post
Asslamualaikum!!!

Dan JIka Huruf nun mati bertemu dng hurup2 ni (ya,mim,wau,nun) Tidak Buleh dengung sama sekali. Dan Kita semua tak Payah nk pening2 sbb dlm alquran hanya ada 4 kalimat sahja kita akn terjumpa iaitu {دُنْيا**، {قنْوان** ، {بُنْيان**، {صِنْوان**.
tq bro alkathiry ... aku pon baru perasan 4 perkataan tu diletak tanda mati atas "nun" walaupon "nun" tu bertemu dgn huruf idgham.. yg bermakna, tidak perlu dengung.. selalu nya, kalo kena dengung, huruf "nun" mati tidak diletak tanda apa2 di atas nye.. perbezaan nya contoh spt gambar kat bwh




Bleh tlg aku utk next problem post di atas?
Reply With Quote
Sponsored Links
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +8. The time now is 02:07 AM.


Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Disclaimer : All posts made by either members or mods even admins on CariGold.com are just only individual opinions, not necessarily or specifically those of CariGold.com or it's owner. CariGold does neither support, endorse nor vouch any programs and/or opportunities discussed here. We also does not give/offer investment advice and we does not research the opportunities discussed here. We simply provide a place for discussion. YOU'RE ON YOUR OWN RESPONSIBILITY IF YOU LOSE SUM OF MONEY IN ANY PROGRAMS DISCUSSED HERE