Ganjaran Bonus Forex Yang Terbesar Tidak Pernah Ditawarkan Sebelum ini ... BONUS TANPA SEBARANG DEPOSIT SEBANYAK $1500 DARI INSTAFOREX !!


Go Back   CariGold Forum > MAKE MONEY DISCUSSION > Local Investments > Saving Investments

Recommended Brokers

Forex Chart
Crypto Chart
CG Sponsors



Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 24-08-2008, 09:45 PM
wfl wfl is offline
Regular

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Nov 2007
Posts: 592
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 0
Active Level
Thumbs up epf atau pencen? mana satu pilihan anda

ini pun bab saving jugak.

ada orang kata better ambil EPF coz when kita pencen kita boleh ambil duit itu untuk berniaga, saving dalam others investment yg lebih menguntungkan contohnya unit trust.

tetapi if kita guna pencen so duit tu akan diberi dalam kuantiti yg sedikit setiap bulan....maybe sekarang nih kita rasa dengan duit pencen contohnya sebanyak 2k sebulan adalah banyak tetapi when pencen nanti maybe tiada nilainya(inflation punya pasal). so dengan duit yg sedikit itu how to survive?

tetapi org kata untung dengan pencen ni coz boleh sampai pada anak bini if umurnya tak panjang.

emmm....anda pulak macam mana?
Reply With Quote
Paid Advertisement
  #2  
Old 24-08-2008, 10:41 PM
thariq_shahalam thariq_shahalam is offline
Active Member

thariq_shahalam's Avatar
 
Trader Rating: (2)
Join Date: Aug 2008
Posts: 1,279
Thanks (Received): 52
Likes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default

aku rasa utk orang yang memang biasa makan gaji dan mentaliti memang makan gaji amik la pencen. tapi pada otak bisnes, memang takde soalan lagi...
__________________
Support law firm bini aku - S&P, Harta Pusaka dll - [email protected]
Reply With Quote
  #3  
Old 24-08-2008, 10:51 PM
alluring_angel alluring_angel is offline
Regular

alluring_angel's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Jun 2008
Location: anywhere
Posts: 996
Thanks (Received): 76
Likes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default

mcm my family,my dad ade pencen..my mum plak ade epf...kalo i la i choose pencen...sbb mcm my dad die kje lain,pencen tu buat side income die...
Reply With Quote
  #4  
Old 25-08-2008, 04:40 PM
petite_amie petite_amie is offline
Regular

petite_amie's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Jul 2008
Posts: 137
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default

Mmmmmm.....dua2 tak cukup....pilih mana2 pun tetap kena buat savings + investment kat tempat lain....huhu
__________________
"We are judged by what we finish, not what we start."
Reply With Quote
  #5  
Old 25-08-2008, 04:44 PM
MOD jr. MOD jr. is online now
CG Top Poster Club

MOD jr.'s Avatar
 
Trader Rating: (33)
Join Date: May 2008
Posts: 22,376
Thanks (Received): 91
Likes (Received): 8
Active Level
Default

nak busines buat la awal2 pi pinjam bank tu pencen la...umo tak panjang ada la pewaris....walaupun sikit at least..leh wat makan tapi tak tahu la harga beras 20thn akan datang..rm50 sekilo...sedih merangkap tenat la
Reply With Quote
  #6  
Old 25-08-2008, 04:47 PM
keepitreal keepitreal is offline
Active Member

keepitreal's Avatar
 
Trader Rating: (5)
Join Date: Jul 2006
Location: kuala lumpur
Posts: 1,517
Thanks (Received): 19
Likes (Received): 0
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by wfl View Post
ini pun bab saving jugak.

ada orang kata better ambil EPF coz when kita pencen kita boleh ambil duit itu untuk berniaga, saving dalam others investment yg lebih menguntungkan contohnya unit trust.

tetapi if kita guna pencen so duit tu akan diberi dalam kuantiti yg sedikit setiap bulan....maybe sekarang nih kita rasa dengan duit pencen contohnya sebanyak 2k sebulan adalah banyak tetapi when pencen nanti maybe tiada nilainya(inflation punya pasal). so dengan duit yg sedikit itu how to survive?

tetapi org kata untung dengan pencen ni coz boleh sampai pada anak bini if umurnya tak panjang.

emmm....anda pulak macam mana?

aku ambik pencen.... keje pun bhg pencen....kebiasaanya pencen akan naik bila kerajaan umumkan kenaikan gaji contohnya bulan 7 tahun lepas..gaji naik pencen pun naik....
Reply With Quote
  #7  
Old 25-08-2008, 04:48 PM
building building is offline
Super Active

building's Avatar
 
Trader Rating: (35)
Join Date: Apr 2007
Posts: 9,815
Thanks (Received): 52
Likes (Received): 3
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by wfl View Post
ini pun bab saving jugak.

ada orang kata better ambil EPF coz when kita pencen kita boleh ambil duit itu untuk berniaga, saving dalam others investment yg lebih menguntungkan contohnya unit trust.

tetapi if kita guna pencen so duit tu akan diberi dalam kuantiti yg sedikit setiap bulan....maybe sekarang nih kita rasa dengan duit pencen contohnya sebanyak 2k sebulan adalah banyak tetapi when pencen nanti maybe tiada nilainya(inflation punya pasal). so dengan duit yg sedikit itu how to survive?

tetapi org kata untung dengan pencen ni coz boleh sampai pada anak bini if umurnya tak panjang.

emmm....anda pulak macam mana?

aku xpaham btoi arr dengan ayat ko ni. Ko citer pasal EPF ke PENCEN??
Reply With Quote
  #8  
Old 25-08-2008, 04:54 PM
watakutama watakutama is offline
Permanently Banned

 
Trader Rating: (1)
Join Date: Oct 2007
Posts: 5,895
Thanks (Received): 20
Likes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default

EPF la..bila nak berenti kerja..tak ralat sangat...kalo amik pencen after 10 years service..pastu rasa nak berenti sbb bisnes baik punya..tapi ralat la..sbb langsung takde epf...ade pun yg 3 tahun awai2 tu..
__________________
[CENTER][COLOR="Blue"][B]Bekam Ke Rumah Sekitar IPOH[/B][/COLOR]
Reply With Quote
  #9  
Old 25-08-2008, 05:07 PM
aidiryatim aidiryatim is offline
Legendary Member

aidiryatim's Avatar
 
Trader Rating: (11)
Join Date: Dec 2006
Location: bioDIEsel B5,LeGoLanD,cIQ,Kota Iskandar
Posts: 14,018
Thanks (Received): 22
Likes (Received): 0
Blog Entries: 13
Active Level
My Mood:
Default

pada aku still pencen the best.. EPF tu adalah tabungan kita sendiri..tul x? ibarat org gomen.. gaji bersih sbln RM1500.. potong je la 11%..masuk dlm ASB.. anggap 11% td cam EPF gak.. x silap aku , klu umur 55..org gomen still dpt imbuhan yg agak byk gak sekaligus kn.. sbb aku dah wat kira2 nih dulu..
n yg jelas..knp org gomen tolak EPF.. sbb EPF mmg merugikn .. ini jelas dan nyata...
__________________
Saham Wakaf Johor
Reply With Quote
  #10  
Old 25-08-2008, 07:05 PM
numanuma numanuma is offline
Active Member

numanuma's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Nov 2006
Posts: 1,519
Thanks (Received): 39
Likes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default

pecen sampai ke suami/isteri sahaja.. tak sampai ke anak ..
kalo suami/isteri kawen lain.. pencen stop
__________________
peace kentang pis
Reply With Quote
Sponsored Links
Reply Share This Thread

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

AMP
Forum Jump

CariGold