Ganjaran Bonus Forex Yang Terbesar Tidak Pernah Ditawarkan Sebelum ini ... BONUS TANPA SEBARANG DEPOSIT SEBANYAK $1500 DARI INSTAFOREX !!


Go Back   CariGold Forum > GENERAL DISCUSSION > Investor, Business, Entrepreneur > Offline Business, Entrepreneur Discussion

Recommended Brokers

Forex Chart
Crypto Chart
CG Sponsors



Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 12-08-2008, 09:29 AM
thariq_shahalam thariq_shahalam is offline
Active Member

thariq_shahalam's Avatar
 
Trader Rating: (2)
Join Date: Aug 2008
Posts: 1,279
Thanks (Received): 52
Likes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default cukai-cukai dalam malaysia

salam,

just nak sembang pasal cukai-cukai yang dikenakan kat malaysia nih. Tgh tengok bil-bil lama aku tersedar aje je 5% tax ni. So just want to share with you all..

Cukai-cukai yang aku tahu:

1. Income Tax - kalau income lebih RM2500 kena bayar cukai
2. Sales Tax - 5% setiap kali kita membeli barang di sesetengah kedai contohnya McDonald's
3. Duti Hiburan - kalau korang perasan ada tertulis kat tiket wayang
4. VAT atau Value Added Tax - aku pernah nampak kat tiket parking lot
5. Stamp Duty atau Setem Hasil - ini kalau nak beli rumah kena bayar stamping ad valorem, kalau nak buat perjanjian pun kena stamping gak
6. Road Tax - ini semua orang yang ada kereta mesti tahu
7. Windfall tax - ini isu yg sering dibangkitkan dalam biz news

camner, ada tak lagi tax yg aku tertinggal? yang aku list kat atas ni pun kira banyak jugak tu...

aku pernah bincang dgn sorang businessman indon, dia tanya income tax brapa kat malaysia, aku cakap max ialah 28%. Dia terkejut, dia kata kat indon max hanya 10% jer...

Nak buat kesimpulan tapi tak cukup fakta lagi. Apa input warga CG? kalau yg kerja kat LHDN tu sila la bagi input...

wasalam
Reply With Quote
Paid Advertisement
  #2  
Old 12-08-2008, 09:59 AM
marlen marlen is offline
Legendary Member

marlen's Avatar
 
Trader Rating: (5)
Join Date: May 2008
Posts: 16,939
Thanks (Received): 30
Likes (Received): 0
Blog Entries: 6
Active Level
Default

malaysia mmg byk cukai tp xsure cukai apa..hehehe
__________________
Yakinilah…pada ketika diri merasakan tidak mempunyai sesiapa, ALLAH itu mencukupi segala-galanya

Boikot segala barangan Yahudi Zionis. Tunjukkn persaudaraan dan kemanusiaan anda.
Reply With Quote
  #3  
Old 12-08-2008, 10:08 AM
jaih jaih is offline
Super Active

jaih's Avatar
 
Trader Rating: (4)
Join Date: Jan 2006
Location: KB-Kuantan
Posts: 8,753
Thanks (Received): 25
Likes (Received): 27
Active Level
My Mood:
Default

tax...mmg memacam tax..cth semalam ..aku g mcD beli bigmac ..dah kena 0.96 tak silap..tu baru aku sorang yg beli mcd..bayangkan kalau satu malaysia berapa ramai yg beli mcd..tak masuk yg 5% kat tpt lelain tuh...mmg kita dicekik secara halus
__________________
~~~~~Tanah Serendah Sekebun Bunga~~~~~
N7100
ROM Standard Pekak

Trading History
Reply With Quote
  #4  
Old 12-08-2008, 10:12 AM
guardmax guardmax is offline
Junior

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Jul 2008
Posts: 58
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 0
Active Level
Default

hari tu aku pergi sugerbun takde tax pulak...heran...biasa tax dia 5% kan...
Reply With Quote
  #5  
Old 12-08-2008, 10:14 AM
thariq_shahalam thariq_shahalam is offline
Active Member

thariq_shahalam's Avatar
 
Trader Rating: (2)
Join Date: Aug 2008
Posts: 1,279
Thanks (Received): 52
Likes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default

rasanya minyak kita pun dicukai. I'm 90% sure tapi perlukan verifikasi la. sesapa tahu?
Reply With Quote
  #6  
Old 12-08-2008, 10:15 AM
jaih jaih is offline
Super Active

jaih's Avatar
 
Trader Rating: (4)
Join Date: Jan 2006
Location: KB-Kuantan
Posts: 8,753
Thanks (Received): 25
Likes (Received): 27
Active Level
My Mood:
Default

pasal tax 5% th gomen tak buat keputusan ngan seragam daa...kedai mamak area kuantan neh dah tak kenakan tax 5% tuh...maybe peniaga yg tanggung atau gomen bgtau takyah bayar....tak tau mana satu
__________________
~~~~~Tanah Serendah Sekebun Bunga~~~~~
N7100
ROM Standard Pekak

Trading History
Reply With Quote
  #7  
Old 12-08-2008, 10:17 AM
profesor profesor is offline
Active Plus

profesor's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: May 2007
Location: Malaysia
Posts: 3,446
Thanks (Received): 263
Likes (Received): 1
Blog Entries: 1
Active Level
My Mood:
Default

Masa kita beli keta pun kene gak.. Duti Eksais..
Reply With Quote
  #8  
Old 12-08-2008, 10:17 AM
cput cput is offline
Super Active

cput's Avatar
 
Trader Rating: (5)
Join Date: Mar 2008
Location: atas kusi
Posts: 6,551
Thanks (Received): 5
Likes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by thariq_shahalam View Post
salam,


Cukai-cukai yang aku tahu:

1. Income Tax - kalau income lebih RM2500 kena bayar cukai
yang nie aku kompem aku tak paham..ada skali aku kena PCB, pehtue takde, pehtue ada balik..tak paham2..
Reply With Quote
  #9  
Old 12-08-2008, 10:18 AM
thariq_shahalam thariq_shahalam is offline
Active Member

thariq_shahalam's Avatar
 
Trader Rating: (2)
Join Date: Aug 2008
Posts: 1,279
Thanks (Received): 52
Likes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default

5% sales tax tu rasanya, kedai2 ada pilihan sama ada nak tanggung sendiri atau pass on kat consumer. Jadi McD ni yang dah kaya gila masih lagi nak pass on tax tu kat kiter...
Reply With Quote
  #10  
Old 12-08-2008, 10:19 AM
jaih jaih is offline
Super Active

jaih's Avatar
 
Trader Rating: (4)
Join Date: Jan 2006
Location: KB-Kuantan
Posts: 8,753
Thanks (Received): 25
Likes (Received): 27
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by profesor View Post
Masa kita beli keta pun kene gak.. Duti Eksais..
vios aku kena RM25K kalu ikut monthly pymt skang 2yrs pertama just utk bayar tax tuh jer....
__________________
~~~~~Tanah Serendah Sekebun Bunga~~~~~
N7100
ROM Standard Pekak

Trading History
Reply With Quote
Sponsored Links
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

AMP
Forum Jump