Ganjaran Bonus Forex Yang Terbesar Tidak Pernah Ditawarkan Sebelum ini ... BONUS TANPA SEBARANG DEPOSIT SEBANYAK $1500 DARI INSTAFOREX !!


     
All banners are advertisements only. CG does not endorse or vouch for any advertisers. Read Disclaimer HERE


Go Back   CariGold Forum > GENERAL DISCUSSION > Investor, Business, Entrepreneur > Offline Business, Entrepreneur Discussion

Recommended Brokers

Forex Chart
CG Sponsors



Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 05-08-2008, 03:36 PM
thariq_shahalam thariq_shahalam is offline
Active Member

thariq_shahalam's Avatar
 
Trader Rating: (2)
Join Date: Aug 2008
Posts: 1,279
Thanks (Received): 52
Likes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default Nasihat Undang2 dalam Perniagaan

Salam semua,

Just want to share with everyone ilmu yang ada dalam otak ni. Walaupun tak berapa otai dalam bidang undang-undang ni tapi boleh la tahan. Saya ini bukannya lawyer tapi bekerja sebagai sorang PKP di Mahkamah.

Selepas surfing beberapa threads kat forum ni, saya tengok ramai orang yang nak mencari investor/funder untuk memulakan bisnes. Nasihat kat sini adalah supaya mendapatkan khidmat lawyer untuk menyediakan satu perjanjian untuk melindungi hak-hak kedua belah pihak. Nanti ada apa-apa masalah boleh disetelkan kat mahkamah.

Lagipun kalau nak mulakan bisnes, kita perlukan nasihat lawyer agar kita tidak melakukan perkara yang dianggap salah di sisi undang-undang. Tapi aku pun paham jugak. Tak semua dalam dunia kena ikut jalan straight jer. Kena la jalan bengkang bengkok sikit hehehe

Tapi apa-apa hal, ini cuma posting sebagai permulaan jer. Just nak tengok respons semua warga CG. Saya sedia membantu untuk segala apa persoalan undang-undang.

Salam....
Reply With Quote
Paid Advertisement
  #2  
Old 05-08-2008, 08:37 PM
mustopa_a mustopa_a is offline
Legendary Member

mustopa_a's Avatar
 
Trader Rating: (3)
Join Date: Apr 2008
Posts: 12,098
Thanks (Received): 73
Likes (Received): 0
Active Level
Default

manarik nih..
__________________
Reply With Quote
  #3  
Old 05-08-2008, 08:40 PM
RMteam RMteam is offline
Legendary Member

RMteam's Avatar

 
Trader Rating: (35)
Join Date: Nov 2006
Location: DEALER ONEXOX SARAWAK
Posts: 19,567
Thanks (Received): 87
Likes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Send a message via Yahoo to RMteam Send a message via Skype™ to RMteam
Default

respon yg bagus... aku cari org macam ni...
__________________
Dah Pencen.
With CG Since 2006
Reply With Quote
  #4  
Old 05-08-2008, 09:11 PM
thariq_shahalam thariq_shahalam is offline
Active Member

thariq_shahalam's Avatar
 
Trader Rating: (2)
Join Date: Aug 2008
Posts: 1,279
Thanks (Received): 52
Likes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default

salam,

terima kasih kerana menunjuk minat. Skg ni tgh pikir nak buat article pasal apa. Hrrmm...

Kalau ada apa2 nak tanya, silakan ya, jgn malu2.

wassalam
Reply With Quote
  #5  
Old 05-08-2008, 09:27 PM
RMteam RMteam is offline
Legendary Member

RMteam's Avatar

 
Trader Rating: (35)
Join Date: Nov 2006
Location: DEALER ONEXOX SARAWAK
Posts: 19,567
Thanks (Received): 87
Likes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Send a message via Yahoo to RMteam Send a message via Skype™ to RMteam
Default

boleh tak share kat sini... contoh2 aggrement lawyer buruk... maksud saya rejected punya aggrement... sekadar nak korek pengetahuan saudara
__________________
Dah Pencen.
With CG Since 2006
Reply With Quote
  #6  
Old 06-08-2008, 09:37 AM
thariq_shahalam thariq_shahalam is offline
Active Member

thariq_shahalam's Avatar
 
Trader Rating: (2)
Join Date: Aug 2008
Posts: 1,279
Thanks (Received): 52
Likes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default

salam dan selamat pagi semua,

Untuk menjawab soalan RMteam:

Perjanjian-perjanjian yang dibuat antara pihak-pihak tertentu adalah tertakluk kepada undang-undang Malaysia, contohnya Contracts Act 1950. Contracts Act menyatakan satu perjanjian itu wujud setelah ada satu 'offer' dan 'acceptance' dari kedua belah pihak. Perjanjian boleh wujud walaupun hanya dengan ucapan lisan.

Perjanjian-perjanjian yang tidak mematuhi undang-undang adalah perjanjian yang tidak boleh dikuatkuasakan(unenforceable) dan adalah dianggap batal (null and void). Contohnya Contracts Act menyatakan kita tidak boleh membuat kontrak untuk melaksanakan sesuatu yang melanggari undang-undang negara e.g. perjanjian untuk jual beli dadah ker, barang curi ker semuanya adalah perjanjian yang batal, malahan void ab initio ataupun batal sejak mula lagi. Perbezaan antara perjanjian void dan void ab initio adalah perjanjian void itu kemungkinan masih valid pada awalnya tetapi menjadi void separuh jalan. Perjanjian void ab initio itu adalah perjanjian yang memang batal sejak permulaannya lagi. Ini penting untuk determine rights of the parties.

Perjanjian juga boleh jadi void/batal apabila syarat-syarat yang dipersetujui dalam sesuatu perjanjian itu tidak dipenuhi mana-mana pihak. Perjanjian sebegini boleh jadi voidable contract iaitu ia boleh dibatalkan tetapi tidak semestinya batal serta merta.

Selain daripada contract yang melanggari undang-undang Malaysia, tidak ada contract yang boleh dianggap contract "reject" seperti yang dinyatakan oleh saudara RMteam. Cuma boleh dianggap contract itu berat sebelah. Ini memang berlaku. Di negara kita, tidak terdapat undang-undang yang melarangkan perjanjian yang berat sebelah. Bandingkan dengan negara U.K. yang ada Unfair Contract Terms Act. Oleh itu pihak-pihak sebelum memasuki perjanjian hendaklah meneliti syarat-syarat dengan betul-betul. INGAT perjanjian yang berat sebelah bukanlah perjanjian yang reject!

Contohnya, saya pernah tengok satu kontrak pembinaan yang boleh dianggap berat sebelah atau menyusahkan kepada sebelah pihak. Tetapi untuk menjaga confidentiality saya hanya akan memberi satu summary kepada klausa tersebut:

1. The Sub Contractor shall at all times use materials that has been supplied by the Main Contractor. If in the event that the materials are not available the Sub Contractor shall locate materials from another supplier but subject only to the approval of the Main Contractor.

Ok, saya harap semua jelas dengan syarat kat atas ni. Masalah timbul apabila Main Contractor tak dapat nak supply barang pastu blame kat Sub Con sebab lambat siap kerja. Di sini kontrak tidak melindungi Sub Con.

Kita haruslah berhati-hati sebelum memasuki perjanjian. Seelok-eloknya kasi tunjuk kat peguam kita, suruh dia cek dulu. Kadang-kadang kita nak jimat, tak nak bayar peguam, tapi nanti kemudian hari, kalau ada masalah lebih banyak kos kena keluar. Oleh itu kita kena bijak mempertimbangkan sebelum memasuki apa2 perjanjian.

Saya rasa setakat ini saja untuk topik ini. Kalau ada apa2 soalan silalah bertanya.

P.S. Kadang2 kita takde choice tapi kena jugak sain kontrak yang berat sebelah. Masa ini kita harus extra careful supaya tak terperangkap.

Wassalam
Reply With Quote
  #7  
Old 12-08-2008, 10:48 PM
belasungkawa belasungkawa is offline
Newbie

belasungkawa's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Mar 2008
Posts: 30
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Send a message via Yahoo to belasungkawa Send a message via Skype™ to belasungkawa
Default

Yang Arif thariq_shahalam,

Bolehkah seorang pengusaha perniagaan, memerlukan modal lalu mempelawa rakannya untuk melabur dalam satu projek, dimana terma nya adalah seperti berikut (secara ringkas):

1. Pengusaha akan bayar balik pembiayaan tu secara ansuran dengan kadar tetap, selepas satu tempoh bertenang (contoh 6 bulan) sehingga langsai segala pembiayaan tu.

2. Pembiaya akan dianggap sebagai rakan kongsi sementara, dan berhak untuk mendapat pulangan daripada pelaburan dan kadar peratus tertentu.

3. Hubungan ni hanya kekal sehingga segala pinjaman/pembiayaan dibayar semula 100%.

Camtu la lebih kurang. Soalan:

1. Adakah syarikat tu dianggap mengambil deposit tanpa kebenaran?

2. Adakah keuntungan yang diperolehi oleh pembiaya dikira sebagai riba?

3. Ada tak model Islamik yang paling hampir dengan contoh situasi di atas?

Terima kaseh Yang Arif!
Reply With Quote
  #8  
Old 12-08-2008, 11:39 PM
thariq_shahalam thariq_shahalam is offline
Active Member

thariq_shahalam's Avatar
 
Trader Rating: (2)
Join Date: Aug 2008
Posts: 1,279
Thanks (Received): 52
Likes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default

salam belasungkawa,

bini saya sorang lawyer dan dia pernah buat perjanjian sebegini. Syarat pun hampir serupa. Jadi memang boleh buat. Kalau nak, boleh buat appointment dengan bini saya. Call ofis dia @ 0355664357 atau handphone dia 0163227159. Ofis based in shah alam.

Soalan belasungkawa saya cuba jawab dengan ringkas.

1. Dalam kes sebegini,jika syarikat belasungkawa tidak menjalankan perniagaan perbankan, syarikat anda tidak dianggap sebagai mengambil deposit. Deposit dan perniagaan perbankan membawa maksud lain di bawah Akta Perbankan dan Institusi Kewangan. Penjelasan yang lebih lanjut akan saya buat dalam article akan datang.

2. Okay saya jawab soalan 2&3 sekali. Perjanjian diantara belasungkawa dan rakan niaga adalah diasaskan terhadap perkongsian untung. Pinjaman rakan niaga akan dibayar balik tanpa bunga dan rakan niaga akan dapat kongsi untung selama tempoh yg ditetapkan. Oleh kerana tiada bunga, maka tiada riba. Rakan niaga sama-sama kongsi risiko/untung perniagaan. Pada pendapat saya ini memang berlandaskan konsep Islam.

Harap dapat menjawab persoalan belasungkawa. Kalau nak bincang lebih dalam, kenalah berunding dengan lawyer.

wasalam
Reply With Quote
  #9  
Old 14-08-2008, 06:35 AM
belasungkawa belasungkawa is offline
Newbie

belasungkawa's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Mar 2008
Posts: 30
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Send a message via Yahoo to belasungkawa Send a message via Skype™ to belasungkawa
Default

waa...terima kasih Yang Arif

Jauh sangat tu Shah ALam, lagipun bukan company saya yang nak buat. Saya la sebagai funder tu, agreement mungkin disediakan oleh dia kut. Apapun, terima kasih kernana kesudian menjawap soalan-soalan itu ya!.
Reply With Quote
  #10  
Old 14-08-2008, 09:07 AM
thariq_shahalam thariq_shahalam is offline
Active Member

thariq_shahalam's Avatar
 
Trader Rating: (2)
Join Date: Aug 2008
Posts: 1,279
Thanks (Received): 52
Likes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default

okay no problems. semoga urusan kau berjalan dengan lancar.
Reply With Quote
Sponsored Links
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

AMP
Forum Jump


All times are GMT +8. The time now is 09:09 AM.


Copyright ©2000 - 2017, CariGold.com.
All posts published herein are merely based on individual views, and they do not expressly or by implications represent those of CariGold.com or its owner. It is hereby made clear that CariGold.com does not endorse, support, adopt or vouch any views, programs and/or business opportunities posted herein. CariGold.com also does not give and/or offer any investment advice to any members and/or readers. All members and readers are advised to independently consult their own consultants, lawyers and/or families before making any investment and/or business decisions. This forum is merely a place for general discussions. It is hereby agreed by all members and/or readers that CariGold. com is in no way responsible and/or liable for any damages and/or losses suffered by anyone of you