Ganjaran Bonus Forex Yang Terbesar Tidak Pernah Ditawarkan Sebelum ini ... BONUS TANPA SEBARANG DEPOSIT SEBANYAK $1500 DARI INSTAFOREX !!


Go Back   CariGold Forum > GENERAL DISCUSSION > Investor, Business, Entrepreneur > Banking, Payment Processors > Bank, ATM, Internet Banking

Recommended Brokers

Forex Chart
Crypto Chart
CG Sponsors



Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 12-07-2013, 11:54 AM
awiena awiena is offline
Active Plus

awiena's Avatar
 
Trader Rating: (1)
Join Date: Aug 2012
Posts: 4,415
Thanks (Received): 32
Likes (Received): 20
Active Level
Default Misteri Kehilangan Geran Kereta Didalam Simpanan Bank

Salam ramadhan,

Kisah nya begini, aku ada dua biji kereta..satu kereta Viva dan satu lagi kereta Hyundai Matrix...Viva ni dibeli pada tahun 2011 dan dibuat dengan sebuah bank M utara tanah air dan satu lagi kereta telah dibeli awal awal lagi pada tahun 2008 dengan sebuah bank A cawangan kota bharu.Kedua dua kereta ini telah kami buat full settlement pada bulan 4 lepas dan kami dijanjikan akan menerima geran tersebut yang akan dipos ke cawangan bank masing masing seminggu selepas tempoh pembayaran tersebut.

Hari berganti hari, bulan berganti bulan..oleh kerana sibuk kerja, kami tak pergi jengok pun status geran dengan bank tersebut sehinggalah pada hari ini apabila kami nak tukar kereta baru, nak trade dengan kereta lama


apabila ditanya status kereta viva aku pada bank M, mereka cakap, cawangan asal di utara tuh kata..geran dah out pada bulan 4 dan sudah sepatutnya sampai ke bank cawangan di alor setar,namun tiada dalam rekod simpanan bank M di alor setar ( bank yang sepatutnya menerima geran tersebut). status tidak diketahui. MIA?


setelah terkejut dengan berita ini, aku check pula dgn status geran kereta Hyundai Matrix aku dengan Bank A yang berpusat di kota bharu. lagi best. status geran telah dicollect oleh seseorang. bila masa kami ambil, sepatutnya geran tu kena pos dekat cawangan bank A di alor setar ( tempat yang kami nak kutip, siap dah byar kos pos lagi)



persoalannya sekarang:

1. korang pernah ker jadi mcm ni?

2. apa perlu aku buat?

3. adakah aku boleh buat legal action dekat bank kalau geran geran ini masih tidak dijumpai ?


aku ada masalah satu lagi...kereta baru aku dah nak keluar....loan dah lulus...jadi camni lak



terima kasih





updated: petang ini sekiranya geran-geran tersebut tidak dijumpai, repot polis akan dibuat..sebagai langkah pertama...akan disusuli dengan complaint kepada pihak pihak berwajib termasuk BNM ttg kecuaian bank buat kerja




updated: bank A cawangan kota bharu dah call..terhegeh hegeh mintak maaf..salah dieorang key in info *&^*&^%*%^* apa benda ntah..ahad ni baru nak pos ke Kedah

Bank M masih lagi terkapai kapai



update: bank M last last sekali ngaku, depa hilangkan geran...depa suruh buat baru.nama di JPJ dah di potong atas nama aku full dah...ayam betui...hangpa punya salah...aku kena buat? bang ang nya bank


update: bank dah jumpa geran aku...tp dgn muka tak minta mahap buat muka seposen





response BNM:


Tuan,

Kami merujuk kepada e-mel tuan bertarikh 12 Julai 2013.

Untuk membolehkan pihak kami mengambil tindakan lanjut, sukacita sekiranya tuan dapat mengemukakan maklumat-maklumat berikut kepada pihak kami:

1) Nama penuh;
2) Nombor kad pengenalan;
3) Alamat surat-menyurat;
4) Nombor telefon; dan
5) Maklumat akaun dan bank/cawangan yang terbabit.

Untuk makluman tuan, pihak kami akan memanjangkan aduan yang diterima kepada Unit Pengurusan Aduan dan Khidmat Nasihat kami setelah menerima maklumat-maklumat seperti yang diminta di atas untuk tindakan lanjut unit ini.

Terima kasih.

Untuk mengetahui lebih lanjut tentang amaran penipuan kewangan, sila layari
http://www.bnm.gov.my/index.php?ch=216&pg=701&ac=98 dan http://www.bnm.gov.my/microsites/fraudalert/index.htm

Untuk mengetahui lebih lanjut tentang perbankan, insurans & takaful, sila layari
http://www.bankinginfo.com.my & http://www.insuranceinfo.com.my

Liong Wai Mun
BNMTELELINK
Bank Negara Malaysia
No Tel : 1-300-88-5465
No Faks : 03-21741515
Emel: [email protected]

Last edited by awiena; 18-07-2013 at 06:05 AM..
Reply With Quote
Paid Advertisement
  #2  
Old 12-07-2013, 11:56 AM
fine net fine net is offline
CG Top Poster Club

fine net's Avatar

 
Trader Rating: (48)
Join Date: Apr 2007
Location: A Place Without No Name
Posts: 42,937
Thanks (Received): 214
Likes (Received): 25
Blog Entries: 19
Active Level
My Mood:
Default

gi jpj wt geran baru rm50 je klu x silap....
__________________
◕‿◕ REGISTER SEBAGAI PEMANDU UBER,TIADA BAYARAN DIKENAKAN,
KLIK SAHAJA (PERCUMA)◕‿◕


****RUANGAN IKLAN BANNER/TEXT DI SIGGY UTK DISEWA**** - PM UTK MAKLUMAT LANJUT

Reply With Quote
  #3  
Old 12-07-2013, 11:56 AM
magnesium magnesium is offline
Super Active

magnesium's Avatar
 
Trader Rating: (5)
Join Date: Apr 2010
Posts: 9,881
Thanks (Received): 158
Likes (Received): 62
Active Level
Default

Jadi?

Awak x bertekak ke dgn bank?

Apa kata bank?
Reply With Quote
  #4  
Old 12-07-2013, 11:58 AM
awiena awiena is offline
Active Plus

awiena's Avatar
 
Trader Rating: (1)
Join Date: Aug 2012
Posts: 4,415
Thanks (Received): 32
Likes (Received): 20
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by fine net View Post
gi jpj wt geran baru rm50 je klu x silap....
masalahnyer..apa bukti kenderaan tu milik aku bro? nak bawa doc apa?..takkan aku lak menanggung rugi
Reply With Quote
  #5  
Old 12-07-2013, 11:59 AM
awiena awiena is offline
Active Plus

awiena's Avatar
 
Trader Rating: (1)
Join Date: Aug 2012
Posts: 4,415
Thanks (Received): 32
Likes (Received): 20
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by magnesium View Post
Jadi?

Awak x bertekak ke dgn bank?

Apa kata bank?
bank akan call balik..depa tgh siasat ..semua ni salah depa..kan bagus masa dulu dulu hangpa bg aku pegang geran gatai sangat nak peganng geran kenderaan orang..amik ubat..
Reply With Quote
  #6  
Old 12-07-2013, 12:00 PM
arezam0509 arezam0509 is offline
Regular

arezam0509's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: May 2009
Location: L0C4710N
Posts: 577
Thanks (Received): 4
Likes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default

bank statement buat full settlement bukan boleh jadi bukti..transaction history
Reply With Quote
  #7  
Old 12-07-2013, 12:00 PM
magnesium magnesium is offline
Super Active

magnesium's Avatar
 
Trader Rating: (5)
Join Date: Apr 2010
Posts: 9,881
Thanks (Received): 158
Likes (Received): 62
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by awiena View Post
masalahnyer..apa bukti kenderaan tu milik aku bro? nak bawa doc apa?..takkan aku lak menanggung rugi
Jpj ada semua rekod pemilik

Termasuk nama ic lesen dll
Reply With Quote
  #8  
Old 12-07-2013, 12:01 PM
Felix23 Felix23 is offline
Active Member

Felix23's Avatar
 
Trader Rating: (2)
Join Date: Mar 2008
Location: Pasir Puteh
Posts: 1,565
Thanks (Received): 11
Likes (Received): 5
Active Level
My Mood:
Default

mak au be je wat geran kete baru smala kt jpj.. sbb kes sama ngan TT la
__________________
mendermalah kepada anak-anak yatim
www.yaatimkelantan.com
No. Akaun : 03018010050062
(Bank Islam)
Reply With Quote
  #9  
Old 12-07-2013, 12:01 PM
awiena awiena is offline
Active Plus

awiena's Avatar
 
Trader Rating: (1)
Join Date: Aug 2012
Posts: 4,415
Thanks (Received): 32
Likes (Received): 20
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by magnesium View Post
Jpj ada semua rekod pemilik

Termasuk nama ic lesen dll
oo yer ker hmm..cuma aku tak puas hati...geran aku..sape lak amek..camne leh ilang...bank ni tak ada SOP ke? ker keje mcm budak sekolah? pakai taruk ajer geran orang merata rata
Reply With Quote
  #10  
Old 12-07-2013, 12:02 PM
fine net fine net is offline
CG Top Poster Club

fine net's Avatar

 
Trader Rating: (48)
Join Date: Apr 2007
Location: A Place Without No Name
Posts: 42,937
Thanks (Received): 214
Likes (Received): 25
Blog Entries: 19
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by awiena View Post
masalahnyer..apa bukti kenderaan tu milik aku bro? nak bawa doc apa?..takkan aku lak menanggung rugi
ugut bank bro...klu x settle, ko akan amik legal action..masuk dlm surat khabar.....suruh dia kuarkan surat bro....kot2 surat tu bleh guna kt jpj ke...
__________________
◕‿◕ REGISTER SEBAGAI PEMANDU UBER,TIADA BAYARAN DIKENAKAN,
KLIK SAHAJA (PERCUMA)◕‿◕


****RUANGAN IKLAN BANNER/TEXT DI SIGGY UTK DISEWA**** - PM UTK MAKLUMAT LANJUT

Reply With Quote
Sponsored Links
Reply Share This Thread

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

AMP
Forum Jump

CariGold