Sensasi dalam dunia Forex! Cepat dapatkan tawaran terbaru daripada InstaForex - bonus 45% untuk setiap deposit! Bonus 45% untuk keuntungan yang maksimum!


     
All banners are advertisements only. CG does not endorse or vouch for any advertisers. Read Disclaimer HERE


Go Back   CariGold Forum > GENERAL DISCUSSION > Investor, Business, Entrepreneur > Offline Business, Entrepreneur Discussion

CG Sponsors



Recommended Brokers

CG Updates
0 Forum rules improvised
Last Post: CariGold
Posted On: 05-02-2014
Replies: 0
Views: 17,345
0 Social Group is now based on request
Last Post: CariGold
Posted On: 11-12-2012
Replies: 0
Views: 47,580
0 Unscheduled maintenance
Last Post: CariGold
Posted On: 26-11-2012
Replies: 0
Views: 35,381
More...
Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 03-06-2013, 07:45 AM
zack_cool zack_cool is offline
Active Member

zack_cool's Avatar
 
Trader Rating: (15)
Join Date: Dec 2011
Posts: 1,067
Poster Rank: #3312
Thanked 4 Times
Active Level
My Mood:
Default Sapa yang pernah membuat consignment barang ke kedai ?

Assamalamualaikum.

saya bercadang nak buat consignment barang niaga ke kedai-kedai tapi tak tahu macm mana untuk bermula. Ada tak member2 kat sini yang pernah membuat consignment dan bagaimana tentang surat menyurat yang perlu ada @ kita parking jer barang kat kedai
Reply With Quote
Paid Advertisement
  #2  
Old 03-06-2013, 08:42 AM
cip cip is offline
Active Member

cip's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Nov 2012
Posts: 521
Poster Rank: #5539
Thanked 13 Times
Active Level
My Mood:
Default

Barang apa TT?
Reply With Quote
  #3  
Old 03-06-2013, 09:14 AM
zack_cool zack_cool is offline
Active Member

zack_cool's Avatar
 
Trader Rating: (15)
Join Date: Dec 2011
Posts: 1,067
Poster Rank: #3312
Thanked 4 Times
Active Level
My Mood:
Default

barang perfume kereta tuan..
Reply With Quote
  #4  
Old 03-06-2013, 09:32 AM
azlalchedin azlalchedin is offline
Active Member

azlalchedin's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Apr 2006
Posts: 2,290
Poster Rank: #1694
Thanked 224 Times
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by zack_cool View Post
Assamalamualaikum.

saya bercadang nak buat consignment barang niaga ke kedai-kedai tapi tak tahu macm mana untuk bermula. Ada tak member2 kat sini yang pernah membuat consignment dan bagaimana tentang surat menyurat yang perlu ada @ kita parking jer barang kat kedai
1. Sediakan resit/bil/invois sediada logo,alamat,no.tel dan cop syarikat.

Semua perkara diatas tu penting. Selain nampak pro ... nampak kesungguhan kita berniaga.

2. Kenal pasti kedai2 berkaitan.

jangan silap letak barang.
cth : letak 'barangan it' di kedai makanan haiwan.

3. Kenal & pastikan siapa dan simpan no. contact tokey kedai.

ada pekerja yg berlagak macam bos.

4. Masa sesuai utk urusniaga.

ada diantara tokey yg dtg kedai selepas jam 5ptg. Pastikan anda pergi deal pada masa yg sesuai ...
Reply With Quote
  #5  
Old 03-06-2013, 09:52 AM
zack_cool zack_cool is offline
Active Member

zack_cool's Avatar
 
Trader Rating: (15)
Join Date: Dec 2011
Posts: 1,067
Poster Rank: #3312
Thanked 4 Times
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by azlalchedin View Post
1. Sediakan resit/bil/invois sediada logo,alamat,no.tel dan cop syarikat.

Semua perkara diatas tu penting. Selain nampak pro ... nampak kesungguhan kita berniaga.

2. Kenal pasti kedai2 berkaitan.

jangan silap letak barang.
cth : letak 'barangan it' di kedai makanan haiwan.

3. Kenal & pastikan siapa dan simpan no. contact tokey kedai.

ada pekerja yg berlagak macam bos.

4. Masa sesuai utk urusniaga.

ada diantara tokey yg dtg kedai selepas jam 5ptg. Pastikan anda pergi deal pada masa yg sesuai ...

biasanya kena buat surat perjanjian atau cukup sekadar resit
Reply With Quote
  #6  
Old 03-06-2013, 11:21 AM
profsyukri profsyukri is offline
Normal Member

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Jan 2011
Posts: 424
Poster Rank: #6279
Thanked 6 Times
Active Level
Default

aku pernah tp dari segi pengalaman aku lah , kebanyakakan perniagaan berminat kita buat cari macam ini,tp masalah yang utamanya jika barang kita xabis dijual menjadi tanda tanya..
Reply With Quote
  #7  
Old 03-06-2013, 11:26 AM
luqalief luqalief is online now
Well-Known
Member

luqalief's Avatar
 
Trader Rating: (2)
Join Date: Feb 2011
Posts: 5,649
Poster Rank: #631
Thanked 24 Times
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by profsyukri View Post
aku pernah tp dari segi pengalaman aku lah , kebanyakakan perniagaan berminat kita buat cari macam ini,tp masalah yang utamanya jika barang kita xabis dijual menjadi tanda tanya..
Kedai sekarg nie kalau tak habis jual dorg tak nk tanggong
Supplyer kene amk semule brg yg tak habis
Even kedai kecik pon dah demand sekarg
Lagi2 kalau brg tu bukan brg keperluan harian
Reply With Quote
  #8  
Old 03-06-2013, 11:37 AM
i4u i4u is online now
Well-Known
Member

i4u's Avatar
 
Trader Rating: (39)
Join Date: Sep 2010
Posts: 8,871
Poster Rank: #325
Thanked 20 Times
Active Level
Default

aku biasa gak buat dlu..dgn membe cg pn ada..just bg resit je..x abes bleh return..amik duit sales (yg kte janji hrga pd pekedai) biasenya dorg demand hrga rendah..pandai2la nego (win-win situation) then bg tempoh masa utk amik brg..cth 1 bln ke..kalo nk sambung lg..wat resit lain..sediakan marketing tools utk pekedai spt iklan,flyers,peralatan,dsb.

p/s: ak jual brgn aksesori pompuan,payung,tuala,tudg,perfume,footdetox,dll.
Reply With Quote
  #9  
Old 03-06-2013, 11:40 AM
miehensem miehensem is offline
Well-Known
Member

miehensem's Avatar
 
Trader Rating: (49)
Join Date: Dec 2007
Location: Sg.Petani Kedah
Posts: 7,446
Poster Rank: #421
Thanked 43 Times
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by zack_cool View Post
Assamalamualaikum.

saya bercadang nak buat consignment barang niaga ke kedai-kedai tapi tak tahu macm mana untuk bermula. Ada tak member2 kat sini yang pernah membuat consignment dan bagaimana tentang surat menyurat yang perlu ada @ kita parking jer barang kat kedai
kalau kat kedai saya la.. maybe lain utk kedai2 lain..

utk consigment..

first jumpa tokey lah.. mai kedai mintak no tepon tokey.. dah deal masa.. so jumpa tokey..

dah jumpa tokey.. cerita pasai brg.. pastu tanya persetujuan percent atau harga tolak/jual kat tokey tu.. kalau tokey tu setuju.. keluar satu invoice ..

dlm invoice tu.. tulis nama brg.. kuantiti.. dan harga tolak.. tarikh serta number telefon bang zack jangan lupa bubuh.. kang nak follow-up tokey refer balik kat invoice..

so ringan mulut tanya tokey nak revisit check brg bila boleh.. kalau dia cakap bila2 pun boleh.. abg zack boleh revisit lepas 2-3 minggu.. atau sebulan sekali.. tp kalau brg bang zack dah habeh.. tokey tu tepon nak tambah brg.. so tu petanda brg laku dan petanda hubungan business bakal terjadi..


so benda2 tu berulang.. so drpd situ.. kalau kekerapan tokey tu tepon suh tambah brg..

bang zack ringan2 la mulut pujuk tokey tu suh ambik terus perfume tu.. selalunya kedai saya.. kalau 3 4 kali ulang dan brg consigment cepat habis.. mmg akan ambik dlm kuantiti byk la..


so paling penting kedai ni.. stok sentiasa kena ada.. dan jangan buat taik ( maksudnya bila tokey tu order.. lambat hantar.. brg habis dlm masa yg lama ) kat tokey tu ja.. sbb nak built hubungan ngan tokey kedai tu pun susah and lama..


satu lagi benda betoi2 penting.. macamana nak kenai tokey yg baguih ngan tokey yg problematic.. ( apa ingat keta ja ka ada problematic.. )

indikatornya mudah..

jika tokey tu mudah dihubungi.. senang angkat call.. senang berbincang.. senang nak jumpa dan selalu ada kat kedai.. mmg tokey tu boleh caya punya..


kalau tokey tu susah nak bercakap.. susah nak angkat call.. jarang ada kat kedai.. so boleh blah ja la tokey camtu.. tu tokey takdak duit sbb dok lari memanjang..

so pastikan bang zack letak kat tokey yg betoi.
__________________
Sambung Bayar Keta+Fixed Income Utk Owner Keta
Viva 1.0 (A) RM100/day | Myvi 1.3 (A) RM130/day | Proton Persona 1.6 (A) RM150/Day
Sungai Petani Car Rental( SPCR Enterprise )
PM/Call/SMS : 011-19987867
Reply With Quote
  #10  
Old 03-06-2013, 11:58 AM
zack_cool zack_cool is offline
Active Member

zack_cool's Avatar
 
Trader Rating: (15)
Join Date: Dec 2011
Posts: 1,067
Poster Rank: #3312
Thanked 4 Times
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by miehensem View Post
kalau kat kedai saya la.. maybe lain utk kedai2 lain..

utk consigment..

first jumpa tokey lah.. mai kedai mintak no tepon tokey.. dah deal masa.. so jumpa tokey..

dah jumpa tokey.. cerita pasai brg.. pastu tanya persetujuan percent atau harga tolak/jual kat tokey tu.. kalau tokey tu setuju.. keluar satu invoice ..

dlm invoice tu.. tulis nama brg.. kuantiti.. dan harga tolak.. tarikh serta number telefon bang zack jangan lupa bubuh.. kang nak follow-up tokey refer balik kat invoice..

so ringan mulut tanya tokey nak revisit check brg bila boleh.. kalau dia cakap bila2 pun boleh.. abg zack boleh revisit lepas 2-3 minggu.. atau sebulan sekali.. tp kalau brg bang zack dah habeh.. tokey tu tepon nak tambah brg.. so tu petanda brg laku dan petanda hubungan business bakal terjadi..


so benda2 tu berulang.. so drpd situ.. kalau kekerapan tokey tu tepon suh tambah brg..

bang zack ringan2 la mulut pujuk tokey tu suh ambik terus perfume tu.. selalunya kedai saya.. kalau 3 4 kali ulang dan brg consigment cepat habis.. mmg akan ambik dlm kuantiti byk la..


so paling penting kedai ni.. stok sentiasa kena ada.. dan jangan buat taik ( maksudnya bila tokey tu order.. lambat hantar.. brg habis dlm masa yg lama ) kat tokey tu ja.. sbb nak built hubungan ngan tokey kedai tu pun susah and lama..


satu lagi benda betoi2 penting.. macamana nak kenai tokey yg baguih ngan tokey yg problematic.. ( apa ingat keta ja ka ada problematic.. )

indikatornya mudah..

jika tokey tu mudah dihubungi.. senang angkat call.. senang berbincang.. senang nak jumpa dan selalu ada kat kedai.. mmg tokey tu boleh caya punya..


kalau tokey tu susah nak bercakap.. susah nak angkat call.. jarang ada kat kedai.. so boleh blah ja la tokey camtu.. tu tokey takdak duit sbb dok lari memanjang..

so pastikan bang zack letak kat tokey yg betoi.
\

terima kasih tuan ..insyaallah saya akan praktikkan..lagipun baru nak berjinak-jinak dengan consignment ni..hehe..

betul mcm tu tuan kata lain orang lain ragamnya..
Reply With Quote
Sponsored Links
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +8. The time now is 07:12 PM.


Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Disclaimer : All posts made by either members or mods even admins on CariGold.com are just only individual opinions, not necessarily or specifically those of CariGold.com or it's owner. CariGold does neither support, endorse nor vouch any programs and/or opportunities discussed here. We also does not give/offer investment advice and we does not research the opportunities discussed here. We simply provide a place for discussion. YOU'RE ON YOUR OWN RESPONSIBILITY IF YOU LOSE SUM OF MONEY IN ANY PROGRAMS DISCUSSED HERE