Sensasi dalam dunia Forex! Cepat dapatkan tawaran terbaru daripada InstaForex - bonus 45% untuk setiap deposit! Bonus 45% untuk keuntungan yang maksimum!


     
All banners are advertisements only. CG does not endorse or vouch for any advertisers. Read Disclaimer HERE


Go Back   CariGold Forum > GENERAL DISCUSSION > General Chat > News, Current Issues, Rumours

News, Current Issues, Rumours Share & get daily updated news, current issues from locals to all around the world.

CG Sponsors



Recommended Brokers

CG Updates
0 Forum rules improvised
Last Post: CariGold
Posted On: 05-02-2014
Replies: 0
Views: 25,710
0 Social Group is now based on request
Last Post: CariGold
Posted On: 11-12-2012
Replies: 0
Views: 56,381
0 Unscheduled maintenance
Last Post: CariGold
Posted On: 26-11-2012
Replies: 0
Views: 43,560
More...
Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 23-04-2013, 06:44 AM
Viere Viere is offline
Legendary Member
EXNESS Official
Introducing Broker

Viere's Avatar
 
Trader Rating: (52)
Join Date: Aug 2008
Posts: 21,354
Poster Rank: #82
Thanked 181 Times
Active Level
My Mood:
Default Budak perempuan ketagih iPad

Gajet elektronik seperti komputer tablet dan telefon pintar, boleh menyebabkan kanak-kanak ketagih, sekali gus mengubah perlakuan mereka menjadi individu yang gemar memberontak. - Agensi

LONDON 22 April - Seorang budak perempuan berusia empat tahun di sini, terpaksa menjalani rawatan psikiatri kerana ketagih bermain iPad, sekali gus membuktikan ketagihan dalam kalangan kanak-kanak terhadap gajet elektronik.

Pakar psikiatri yang merawatnya, Dr. Richard Graham dari Klinik Capio Nightingale di London berkata, kanak-kanak itu merupakan satu daripada sejumlah 'pesakit' daripada golongan itu, yang menunjukkan sikap memberontak selepas menggunakan peralatan tersebut sejak kecil.

Dr. Graham berkata, kanak-kanak itu ketagih permainan video dalam iPad dan menunjukkan simptom mengamuk apabila peralatan tersebut diambil daripadanya.

Menurut beliau, kanak-kanak di tenggara England yang tidak didedahkan identitinya itu, ketagih permainan tersebut sejak berumur tiga tahun.

Sehubungan itu, Dr. Graham menyarankan ibu bapa kanak-kanak itu supaya segera merawat anak mereka, kerana seandainya menunggu sehingga dia berusia 11 tahun, masalah itu akan menjadi teruk dan kanak-kanak tersebut mungkin memerlukan rawatan jangka panjang.

"Ibu bapa perlu mengelak daripada memberi anak-anak bermain iPad kerana mereka mudah tertarik dengan permainan video dalam gajet itu.

"Apabila kanak-kanak tadi sudah ketagih, mereka akan memberontak dan sikap mereka sukar dikawal sekiranya tidak diberi bermain gajet itu," katanya.

Menurutnya, terdapat kanak-kanak yang menghabiskan masa selama 36 jam untuk bermain gajet elektronik dan membuka sehingga 20 akaun Facebook.

Satu tinjauan terkini mendedahkan, lebih daripada separuh ibu bapa di England membiarkan anak kecil mereka menggunakan gajet elektronik seperti iPad dan telefon pintar, sementara satu daripada tujuh ibu bapa membenarkan mereka menggunakan peralatan tersebut selama empat jam sehari.

Sebanyak 50 peratus ibu bapa mengakui, membelikan anak-anak mereka peralatan digital, manakala sebanyak 81 peratus ibu bapa percaya anak mereka akan leka apabila bermain dengan permainan tersebut dan memudahkan mereka melakukan kerja-kerja lain.

Klinik Dr. Graham mengenakan bayaran sebanyak 16,000 pound (RM74,000) untuk rawatan 'program menyahtoksik peralatan digital' bagi menjauhkan kanak-kanak dengan gajet elektronik seperti iPad dan telefon pintar. - AGENSI
Reply With Quote
Paid Advertisement
  #2  
Old 23-04-2013, 06:53 AM
Talib Al Habib Talib Al Habib is offline
Permanently Banned - Multiple ID

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Apr 2013
Posts: 152
Poster Rank: #11465
Thanked 0 Times
Active Level
Default

cmtu pulak .mcm2 penyakit dah ada skr.pelik2.
__________________
[CENTER][SIZE="3"][B][URL="http://www.carigold.com/portal/forums/showthread.php?p=16924821&posted=1#post16924821"][COLOR="Red"]Sim Pek Prepaid Broadband Celcom 1Malaysia Internet RM25 Sbln Boleh Call/Sms Murah RM50 Included Post And Register[/COLOR]
[COLOR="Black"]Berminat call/sms : 012-7269465 COD : Johor Bahru Pos : Percuma [/COLOR]
[/URL][URL="http://www.carigold.com/portal/forums/showthread.php?p=16955658#post16955658"][COLOR="Sienna"]SAYA ADA MENJUAL KEK COKLAT MOIST YANG SANGAT SEDAP.[/COLOR][/URL][/B][/SIZE][/CENTER]
Reply With Quote
  #3  
Old 23-04-2013, 06:55 AM
astrowan astrowan is offline
Legendary Member
OctaFX Official
Support Team

astrowan's Avatar
 
Trader Rating: (6)
Join Date: Aug 2009
Location: saya anak malaysia
Posts: 22,127
Poster Rank: #73
Blog Entries: 1
Thanked 247 Times
Active Level
My Mood:
Default

mmg dok msia pon ramai gak mak bapak kasi main sbb nak kasi budak2 diam

last2adik beradik mai rumah pon diam saja tak tegoq huhuhuhh
__________________
Reply With Quote
  #4  
Old 23-04-2013, 06:55 AM
Dewa19Kangen Dewa19Kangen is offline
Well-Known
Member

Dewa19Kangen's Avatar
 
Trader Rating: (2)
Join Date: Oct 2010
Location: 1 masa nti mukin d sumatra barat indonesia
Posts: 6,917
Poster Rank: #499
Thanked 2 Times
Active Level
My Mood:
Default

apabila memanjakan anak..
__________________
i don't pay attention to the ones who never cared.. find your own direction cause there's sweetness in the air.. u will be the world to me and i will always be.. dwelling in this happiness, your gift of purity..
Reply With Quote
  #5  
Old 23-04-2013, 07:06 AM
demise_u demise_u is offline
Well-Known
Member

demise_u's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: May 2008
Posts: 5,120
Poster Rank: #716
Thanked 96 Times
Active Level
Default

Skrg nk bagi anak diam bagi ipad
Reply With Quote
  #6  
Old 23-04-2013, 07:25 AM
shah9744 shah9744 is offline
Super Active Member

shah9744's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Nov 2007
Posts: 4,157
Poster Rank: #916
Thanked 1 Time
Active Level
My Mood:
Default

budak2 zaman IT..
Reply With Quote
  #7  
Old 23-04-2013, 07:29 AM
powell powell is offline
Super Active Member

powell's Avatar
 
Trader Rating: (13)
Join Date: Sep 2009
Posts: 4,361
Poster Rank: #867
Thanked 71 Times
Active Level
My Mood:
Default

Zaman skrg da x mcm dulu..segalanya telah berubah.
Reply With Quote
  #8  
Old 23-04-2013, 07:47 AM
jade83 jade83 is offline
Active Member

jade83's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Jan 2012
Posts: 1,442
Poster Rank: #2632
Thanked 150 Times
Active Level
Default

byk keburukn..
Reply With Quote
  #9  
Old 23-04-2013, 07:48 AM
psx_dream87 psx_dream87 is offline
Well-Known
Member

psx_dream87's Avatar
 
Trader Rating: (3)
Join Date: Feb 2011
Location: ---- soul society ----
Posts: 6,135
Poster Rank: #590
Thanked 3 Times
Active Level
My Mood:
Default

umor 4 tahun dah kena jumpa psikiatri ek

donia donia

anak sedara aku pun duk mintak ipad je
Reply With Quote
  #10  
Old 23-04-2013, 07:55 AM
kozu kozu is offline
Legendary Member

kozu's Avatar
 
Trader Rating: (48)
Join Date: Apr 2007
Posts: 10,555
Poster Rank: #267
Thanked 155 Times
Active Level
My Mood:
Default

mak ayah suka beli tab bg anak... tk nak bagi anak main phone/tab diorang... dan tak nak bagi ank main kat luar...survey yang ak jalankn pd pembeli ak..
__________________
Pandangan Salah Seorang JOHOR pada rakyat TERENGGANU

Quote:
Originally Posted by John Nawi View Post
yg sbnrnya diaorg mmg binatang...dia menang dia kalah dia tetap bising..nama pn binatang
Reply With Quote
Sponsored Links
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +8. The time now is 10:38 AM.


Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Disclaimer : All posts made by either members or mods even admins on CariGold.com are just only individual opinions, not necessarily or specifically those of CariGold.com or it's owner. CariGold does neither support, endorse nor vouch any programs and/or opportunities discussed here. We also does not give/offer investment advice and we does not research the opportunities discussed here. We simply provide a place for discussion. YOU'RE ON YOUR OWN RESPONSIBILITY IF YOU LOSE SUM OF MONEY IN ANY PROGRAMS DISCUSSED HERE