Sensasi dalam dunia Forex! Cepat dapatkan tawaran terbaru daripada InstaForex - bonus 45% untuk setiap deposit! Bonus 45% untuk keuntungan yang maksimum!


     
All banners are advertisements only. CG does not endorse or vouch for any advertisers. Read Disclaimer HERE


Go Back   CariGold Forum > GENERAL DISCUSSION > General Chat > Religious Talk

CG Sponsors



Recommended Brokers

CG Updates
0 Forum rules improvised
Last Post: CariGold
Posted On: 05-02-2014
Replies: 0
Views: 21,703
0 Social Group is now based on request
Last Post: CariGold
Posted On: 11-12-2012
Replies: 0
Views: 52,319
0 Unscheduled maintenance
Last Post: CariGold
Posted On: 26-11-2012
Replies: 0
Views: 39,804
More...
View Poll Results: penahkah korang buat oral seks ?
selalu buat 474 58.09%
xpenah tapi terasa ingin buat 219 26.84%
xpenah,xsuka dan xakan buat 123 15.07%
Voters: 816. You may not vote on this poll

Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 29-06-2008, 12:00 PM
sedanfx sedanfx is offline
InstaForex Official
Introducing Broker

sedanfx's Avatar

 
Trader Rating: (27)
Join Date: May 2007
Location: buylibertyreserve.my
Posts: 6,133
Poster Rank: #585
Blog Entries: 1
Thanked 194 Times
Active Level
My Mood:
Default oral seks dan hukumnya ?

Soalan

Ustaz, apakah hukum ‘oral sex' ? atau dalam kata lainnya seks menggunakan mulut iaitu dengan menghisap atau menjilat kemaluan isteri atau mengulum kemaluan suami. Bagaimana pula jika ia dilakukan oleh pasangan kekasih yang belum berkahwin, adakah ia zina? Jika tertelan air mani suami pula ustaz, bagaimana ye?..Terima kasih atas jawapan ustaz.




Jawapan

Allah s.w.t menciptakan tubuh manusia dengan fungsi masing-masing. Justeru Islam melarang dari mendatangi isteri dari ‘duburnya' dan juga semasa haid atau nifas, kesemua pengharaman ini mempunyai dalil dan nas yang khusus. Namun isu ‘oral seks' tidak mempunyai dalil khusus yang melarang, ini menyebabkan berlakunya perbezaan pendapat di kalangan ulama Islam.

Ulama sepakat bahawa jika sekadar menyentuh atau menggosok kemaluan suami dan isteri tanpa ‘oral seks', adalah dibenarkan menurut para ulama Islam kerana ia tergolong dalam bentuk aktiviti menaikkan syahwat antara suami isteri yang diharuskan.

Berkenaan isu oral seks, ulama terbahagi kepada dua kumpulan :-

Yang mengharuskan :

Dr Syeikh Yusof Al-Qaradawi (rujuk www.islamonline.net) berfatwa harus untuk mencium kemaluan isteri atau suami dengan syarat tidak menghisap atau menelan apa jua ceceair yang keluar darinya. Menelan atau menghisap sebegini adalah MAKRUH disisi Islam kerana ia salah satu bentuk perlakuan zalim (meletakkan sesuatu tidak pada tempatnya) dan melampaui batas dalam hubungan seksual.

Apa yang pasti diharamkan menurut beliau adalah ‘anal sex' atau seks melalui lubang dubur, kerana terdapat nas yang jelas mengharamkannya, adapun ‘oral seks' tiada sebarang nas jelas dari Al-Quran dan hadis yang melarangnya.

Pandangan ‘harus' atau boleh dilakukan ini dikongsi oleh Mufti Mesir, Syeikh Dr Ali Al-Jumaah dan juga Dr. Sabri `Abdul Ra'ouf (Prof Fiqh di Univ Al-Azhar) apabila mereka menegaskan, tindakan ini harus selagi mana ianya benar-benar dirasakan perlu bagi menghadirkan kepuasan kepada pasangan suami dan isteri, terutamanya jika ia dapat menghindarkan pasangan ini dari ketidakpuasan yang boleh membawa mereka ke lembah zina kelak.

Perbincangan ringkas

Namun begitu, saya kira kesemua mereka yang mengharuskan termasuk Syeikh Yusof Al-Qaradawi tidak pula menghuraikan satu isu yang mungkin boleh dipanjangkan perbahasannya, iaitu bab kenajisan air mazi dan air mani.

Justeru, saya mengira fatwa beliau mungkin boleh digunakan jika dalam keadaan tiada sebarang ceceair dikeluarkan semasa aktivti oral sex ini dilakukan. Namun keadaan ini dikira sukar berlaku kerana bagi seseorang yang normal, nafsu yang meningkat pastinya akan mengeluarkan cecair pelincir iaitu mazi.

Air mani lelaki dan wanita dianggap najis menurut mazhab Hanafi dan Maliki. Mazhab Syafie dan Hanbali pula mengganggapnya suci.

Namun semua ulama bersetuju air mazi adalah najis. Hasilnya, majoriti pandangan ulama yang menyatakan menelan dan hisap termasuk cecair mazi ini adalah haram atau makruh berat. Beberapa ulama kontemporari menegaskan perlu membasuh dengan segera jika terkena mazi tadi.

Mazi ibarat najis lain yang dianggap kotor dalam Islam, justeru haram memakan tahi, meminum air kencing dan termasuk juga air mazi ini. Bukan sekadar haram memakan najis malah ulama empat mazhab juga memfatwakan haram menjual najis (kecuali diketika wujudnya teknologi untuk menggunakannya sebagai baja), apatah lagi untuk menjilat, hisap dan menelannya. Sudah tentulah ia lebih lagi diharamkan.

Selain itu, menurut undang-undang Malaysia juga ia adalah satu perara yang tidak normal, khusus buat orang yang agak luar biasa nafsunya.

"Oral seks" juga tergolong dalam kategori perlakuan seks luar tabie, ia adalah salah menurut Seksyen 377B Kanun Keseksaan dan jika sabit kesalahan boleh dikenakan hukuman sebat dan 20 tahun penjara.

Justeru, mana-mana pasangan kekasih yang melakukan perkara ini, boleh dilaporkan dan diambil tindakan oleh undang-undang Malaysia. Dari sudut undang-uhdang Islam, ia dikira berdosa besar dan bolehlah dijadikan sebat dan 20 tahun penjara tadi sebagai peruntukan ta'zir di dalam Islam bagi mereka yang sabit bersalah.

Ulama Yang Mengharamkan

Kebanyakan ulama Saudi mengharamkan perbuatan ini, ini dapat dilihat dari fatwa-fatwa berikut [1] :-

Mufti Saudi Arabia bahagian Selatan, Asy-Syaikh Al`Allamah Ahmad bin Yahya An-Najmi menjawab sebagai berikut,

"Adapun hisapan isteri terhadap kemaluan suaminya (oral sex), maka ini adalah haram, tidak dibolehkan. Ini Kerana ia (kemaluan suami) dapat memancarkan mani, mazi dan lain-lain. Kalau memancar, maka akan keluar darinya air mazi yang ia najis menurut kesepakatan (ulama'). Apabila (air mazi itu) masuk ke dalam mulutnya lalu ke perutnya maka boleh jadi akan menyebabkan penyakit baginya.

Melalui pandangan ini, kita dapat melihat satu point yang penting, iaitu sejauh mana tindakan ini boleh memberikan kesan buruk kepada kesihatan pasangan. Menurut pembacaan saya, ulama yang membolehkan perilaku ini juga bersetuju untuk mengganggapnya haram jika dapat dipastikan dan dibuktikan dari sudut saintifik, ia boleh membawa bakteria dan menyebabkan penyakit yang serius.

Saya teringat pakar sakit puan, Dr Ismail Thambi pernah menyatakan bahawa bakteria yang berada di mulut adalah sangat banyak berbanding di kemaluan, justeru beliau menyatakan tindakan ‘oral sex' dibimbangi boleh membawa penyakit kemaluan disebabkan bahagian mulut pasangan yang mempunyai banyak bakteria dan kuman.

Selain itu, seorang lagi ilmuan Islam iaitu Syeikh Nasiruddin Albani berkata :-

"Ini adalah perbuatan sebahagian binatang, seperti anjing. Dan kita mempunyai dasar umum bahawa di dalam banyak hadits, Ar-Rasul melarang untuk tasyabbuh (menyerupai) haiwan-haiwan, seperti larangan beliau turun (sujud) seperti turunnya unta, dan menoleh seperti tolehan serigala dan mematuk seperti patukan burung gagak. Dan telah dimaklumi pula bahawa Nabi Shallallahu `alahi wa sallam telah melarang untuk tasyabbuh (menyerupai) dengan orang kafir, maka diambil juga daripada makna larangan tersebut pelarangan tasyabbuh dengan haiwan-haiwan-sebagai penguat yang telah lalu, apalagi haiwan yang telah diketahui keburukan tabiatnya. Maka sewajarnya seorang muslim - dan keadaannya seperti ini - merasa tinggi untuk menyerupai haiwan-haiwan"

Namun, pendapat peribadi saya mendapati pandangan dan dalil yang digunapakai oleh Syeikh Albani ini adalah tidak begitu kukuh, namun saya tidak berhasrat untuk membincangkannya dengan panjang lebar di ruang ini.

Tindakan men‘generalize' semua jenis persamaan (tasyyabbuh) sebagai haram secara total juga boleh didebatkan kesohihannya. Demikian juga menyamakannya dengan perilaku binatang, benarkah binatang melakukan ‘oral seks'?, jika sekadar menjilat mungkin ye, namun menghisap kemaluan si jantan? Adakah binatang yang melakukannya?. Saya tidak pasti. Bagaimana pula binatang ada juga yang mencium dan memeluk pasangannya. Adakah mencium dan memeluk juga diharamkan kerana menyerupai binatang.? Sudah tentu tidak.

KESIMPULAN

Melalui perbincangan dan pendedahan ringkas di atas, jelas kepada kita perbezaan dua kumpulan ulama ini. Dari hasil penelitian terhadap pendapat mereka bolehlah saya rumuskan bahawa :-

1) Elok dijauhi aktiviti ini dan menghadkan kepada perilaku seks yang lebih sihat bersama pasangan. Ini bagi menjauhi perklara khilaf.

2) Harus bagi suami isteri untuk mencumbu kemaluan pasangan mereka dengan syarat tidak menghisap, jilat dan menelan apa jua cecair. Ia juga dituntut untuk membersihkan mulut dan kemaluan mereka sebelum melakukan aktiviti ini sebaik mungkin bagai meninimakan kemungkinan penyakit. Namun ia makruh yang cenderung kepada haram (makruh tahrimi) jika perbuatan ini sengaja untuk meniru-meniru perbuatan aksi seks melampau golongan bukan Islam dan juga binatang.

3) Haram hukumnya menelan mazi dan mani pasangan kerana Islam mengharamkan umatnya dari melakukan perkara kotor sebegini, sama juga seperti diharamkan menjual najis (kecuali baja yang akan diproses melalui dengan bahagian kimia)

4) Hukumnya menjadi harus berdasarkan keringanan khusus yang diberi oleh Islam atau disebut ‘rukhshah' kepada pasangan yang amat perlukannya bagi mengelakkan ketidakpuasan dan membawa masalah besar rumah tangga atau lebih dahsyat lagi, zina secara rambang diluar rumah.

5) Hukum melakukannya bersama pasangan kekasih atau mana-mana pasangan sebelum nikah yang sah adalah haram, dosa besar dan boleh didakwa dengan hukuman 20 tahun penajara di Malaysia. Namun ia tidak dianggap berzina dalam erti kata dan takrif zina yang disebut di dalam kitab-kitab Fiqh Islam. Ia hanya dianggap sebagai muqaddimah zina atau perdahuluan zina. Dalam kaedah fiqh Islam, "Apa-apa yang membawa kepada haram, hukumnya adalah haram jua"

Sebagai akhirnya, selain dari membincangkan soal hukum, kita mesti jelas bahawa hukum Islam sentiasa ingin melahirkan keutuhan rumah tangga dan masyarakat. Kita mesti sedar dan berfikir samada tindakan oral seks ini benar-benar membawa sesuatu yang berharga buat keharmonian rumahtangga kita, dan apa pula kesannya kepada nafsu diri. Adakah ia semakin mampu dikawal atau semakin buas sebenarnya.

Kita bimbang, tindakan ini boleh membawa kepada keinginan nafsu yang semakin membara dan tidak terkawal sehingga membhayakan diri dan masyaarakat di sekeliling kita disebabkan nafsu buas dan luar biasa yang sentiasa dilayan ini. Layanlah nafsu secara berpada-pada agar tidak ditawan olehnya kelak Fikirkan...


p/s : sila vote poll untuk tgk fakta warga CG

Last edited by sedanfx; 29-06-2008 at 12:04 PM..
Reply With Quote
The Following 60 Users Say Thank You to sedanfx For This Useful Post:
-SyaDa- (31-05-2012), AbuGharib (05-04-2010), affendi bin mohamad (25-05-2012), ahlidewan (07-07-2009), ahmad fikri (14-07-2012), ajahar (03-03-2010), Akenz (12-07-2012), akunyet (31-05-2012), alaq22 (24-09-2011), alhakim (29-01-2009), alisya (04-08-2009), Anbu_14 (02-06-2012), antrax. (31-05-2012), arifrahmanz (09-09-2009), ayid95 (26-10-2012), bellaluna (31-10-2008), belut (25-09-2011), BIGFISH80 (25-09-2011), curiousboy (11-09-2011), damiaphang (02-06-2009), DaTuK_NasX (02-06-2012), DEKAN (04-11-2008), detektifconan (26-09-2011), Dreamboxjb (02-06-2012), dya87 (11-09-2011), elmyda (25-05-2012), EzY-eLoaD (01-01-2009), fazil3801 (02-02-2010), fiezie (08-03-2010), GrandTurismo (30-09-2009), habibyana (25-05-2012), haudli (31-05-2012), itgirl (11-07-2012), janggut_X (06-04-2010), JeBaTeRaWiS (30-04-2009), Jersi Online (02-06-2012), jiji89 (01-07-2009), kick'em (31-05-2012), KimiGreat (12-07-2012), kopirait (27-05-2012), kuceng_gemok (25-05-2012), maranello_84 (31-05-2012), mazuki (26-09-2011), ml8883 (25-05-2012), mmdhanz (22-11-2008), myrul369 (25-05-2012), podgie (19-10-2009), prince_kyrie (11-07-2012), rakyat_jelata (12-02-2009), rasyid9449 (03-03-2010), SF:Syukri (28-05-2012), Shahnawaz (25-09-2011), simn (31-05-2012), skyinfected (22-03-2009), syukhunter (10-09-2011), text_luver (25-05-2012), Toxic2010 (10-09-2011), voda (14-07-2012), WoRRioR TPG (14-08-2012), zaralove (10-04-2010)
Paid Advertisement
  #2  
Old 29-06-2008, 12:09 PM
mj12 mj12 is offline
Legendary Member

mj12's Avatar
 
Trader Rating: (8)
Join Date: Mar 2008
Posts: 11,789
Poster Rank: #207
Thanked 0 Times
Active Level
My Mood:
Default

bagus info ni
__________________
p/s....kling....klong....kling.....klong..........
Reply With Quote
  #3  
Old 29-06-2008, 12:12 PM
sedanfx sedanfx is offline
InstaForex Official
Introducing Broker

sedanfx's Avatar

 
Trader Rating: (27)
Join Date: May 2007
Location: buylibertyreserve.my
Posts: 6,133
Poster Rank: #585
Blog Entries: 1
Thanked 194 Times
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by mj12 View Post
bagus info ni
jgn lupa vote
Reply With Quote
  #4  
Old 29-06-2008, 12:19 PM
amira88 amira88 is offline
Legendary Member

amira88's Avatar
 
Trader Rating: (1)
Join Date: Mar 2008
Location: in my house....at my place
Posts: 11,936
Poster Rank: #198
Thanked 10 Times
Active Level
Default

aku da vote...
hurm...
hehehe...
undi anda adalah rahsia
__________________
Cinta sy milik ALLAH...
Reply With Quote
  #5  
Old 29-06-2008, 12:21 PM
Gila Komik Gila Komik is offline
Permanently Banned

 
Trader Rating: (9)
Join Date: Apr 2008
Location: Not So Important
Posts: 24,553
Poster Rank: #56
Thanked 3 Times
Active Level
My Mood:
Default

aduh nak bce smpai abis panjang sgt la plak...mne 1 ni blh ke xleh...
Reply With Quote
  #6  
Old 29-06-2008, 12:21 PM
amira88 amira88 is offline
Legendary Member

amira88's Avatar
 
Trader Rating: (1)
Join Date: Mar 2008
Location: in my house....at my place
Posts: 11,936
Poster Rank: #198
Thanked 10 Times
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by Gila Komik View Post
aduh nak bce smpai abis panjang sgt la plak...mne 1 ni blh ke xleh...
ha ah.,...
aku pn tak baca..
bleh ke tak leh...
nti ko abis baca gtau aku ek...
__________________
Cinta sy milik ALLAH...
Reply With Quote
  #7  
Old 29-06-2008, 12:22 PM
Gila Komik Gila Komik is offline
Permanently Banned

 
Trader Rating: (9)
Join Date: Apr 2008
Location: Not So Important
Posts: 24,553
Poster Rank: #56
Thanked 3 Times
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by amira88 View Post
ha ah.,...
aku pn tak baca..
bleh ke tak leh...
nti ko abis baca gtau aku ek...
ko kne bg tau dlu ko vote ape
Reply With Quote
  #8  
Old 29-06-2008, 12:23 PM
amira88 amira88 is offline
Legendary Member

amira88's Avatar
 
Trader Rating: (1)
Join Date: Mar 2008
Location: in my house....at my place
Posts: 11,936
Poster Rank: #198
Thanked 10 Times
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by Gila Komik View Post
ko kne bg tau dlu ko vote ape
ko gtau ko vote aper then aku gtau aku nyer vote
__________________
Cinta sy milik ALLAH...
Reply With Quote
  #9  
Old 29-06-2008, 12:24 PM
Gila Komik Gila Komik is offline
Permanently Banned

 
Trader Rating: (9)
Join Date: Apr 2008
Location: Not So Important
Posts: 24,553
Poster Rank: #56
Thanked 3 Times
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by amira88 View Post
ko gtau ko vote aper then aku gtau aku nyer vote
ai aku tny ko dlu ko tny aku lak??? aku laki...mst la trasa nak wat...tp xpnh wat pon...bujang lagi kan heheheh....tp aku rse ckp dgn sekadar mengosok kot
Reply With Quote
  #10  
Old 29-06-2008, 12:24 PM
insyiİ insyiİ is offline
CG Top Poster Club

insyiİ's Avatar
 
Trader Rating: (41)
Join Date: Mar 2008
Location: <<dkt umah backstabber>>
Posts: 27,826
Poster Rank: #43
Thanked 180 Times
Active Level
My Mood:
Default

apa nyer topik la ni.....adusss
Reply With Quote
Sponsored Links
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +8. The time now is 03:41 PM.


Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Disclaimer : All posts made by either members or mods even admins on CariGold.com are just only individual opinions, not necessarily or specifically those of CariGold.com or it's owner. CariGold does neither support, endorse nor vouch any programs and/or opportunities discussed here. We also does not give/offer investment advice and we does not research the opportunities discussed here. We simply provide a place for discussion. YOU'RE ON YOUR OWN RESPONSIBILITY IF YOU LOSE SUM OF MONEY IN ANY PROGRAMS DISCUSSED HERE