Sensasi dalam dunia Forex! Cepat dapatkan tawaran terbaru daripada InstaForex - bonus 45% untuk setiap deposit! Bonus 45% untuk keuntungan yang maksimum!


     
All banners are advertisements only. CG does not endorse or vouch for any advertisers. Read Disclaimer HERE


Go Back   CariGold Forum > GENERAL DISCUSSION > General Chat > News, Current Issues, Rumours

News, Current Issues, Rumours Share & get daily updated news, current issues from locals to all around the world.

CG Sponsors



Recommended Brokers

CG Updates
0 Forum rules improvised
Last Post: CariGold
Posted On: 05-02-2014
Replies: 0
Views: 23,051
0 Social Group is now based on request
Last Post: CariGold
Posted On: 11-12-2012
Replies: 0
Views: 53,650
0 Unscheduled maintenance
Last Post: CariGold
Posted On: 26-11-2012
Replies: 0
Views: 41,077
More...
Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 20-03-2013, 05:30 PM
AureLia AureLia is offline
Well-Known
Member

AureLia's Avatar
 
Trader Rating: (5)
Join Date: Nov 2008
Location: Kuala Lumpur
Posts: 7,696
Poster Rank: #411
Thanked 313 Times
Active Level
My Mood:
Default Asteroid Besar Menuju Ke Bumi? NASA kata - 'PRAY'

Large asteroid heading to Earth? Pray, says NASA
By Irene Klotz | Reuters 7 hrs ago


Reuters/Reuters - The passage of asteroid 2012 DA14 through the Earth-moon system, is depicted in this handout image from NASA. REUTERS/NASA/JPL-Caltech/Handout


By Irene Klotz

CAPE CANAVERAL, Florida (Reuters) - NASA chief Charles Bolden has advice on how to handle a large asteroid headed toward New York City: Pray.

That's about all the United States - or anyone for that matter - could do at this point about unknown asteroids and meteors that may be on a collision course with Earth, Bolden told lawmakers at a U.S. House of Representatives Science Committee hearing on Tuesday.

An asteroid estimated to be have been about 55 feet in diameter exploded on February 15 over Chelyabinsk, Russia, generating shock waves that shattered windows and damaged buildings. More than 1,500 people were injured.

Later that day, a larger, unrelated asteroid discovered last year passed about 17,200 miles from Earth, closer than the network of television and weather satellites that ring the planet.

The events "serve as evidence that we live in an active solar system with potentially hazardous objects passing through our neighborhood with surprising frequency," said Representative Eddie Bernice Johnson, a Texas Democrat.

"We were fortunate that the events of last month were simply an interesting coincidence rather than a catastrophe," said Committee Chairman Lamar Smith, a Texas Republican, who called the hearing to learn what is being done and how much money is needed to better protect the planet.

NASA has found and is tracking about 95 percent of the largest objects flying near Earth, those that are .62 miles or larger in diameter.

"An asteroid of that size, a kilometer or bigger, could plausibly end civilization," White House science advisor John Holdren told legislators at the same hearing.

But only about 10 percent of an estimated 10,000 potential "city-killer" asteroids, those with a diameter of about 165 feet have been found, Holdren added.

On average, objects of that size are estimated to hit Earth about once every 1,000 years.

"From the information we have, we don't know of an asteroid that will threaten the population of the United States," Bolden said. "But if it's coming in three weeks, pray."

In addition to stepping up its monitoring efforts and building international partnerships, NASA is looking at developing technologies to divert an object that may be on a collision course with Earth.

"The odds of a near-Earth object strike causing massive casualties and destruction of infrastructure are very small, but the potential consequences of such an event are so large it makes sense to takes the risk seriously," Holdren said.

About 66 million years ago, an object 6 miles in diameter is believed to have smashed into what is now the Yucatan Peninsula in Mexico, leading to the demise of the dinosaurs, as well as most plant and animal life on Earth.

The asteroid that exploded over Russia last month was the largest object to hit Earth's atmosphere since the 1908 Tunguska event when an asteroid or comet exploded over Siberia, leveling 80 million trees over more than 830 square miles (2,150 sq km).

(Editing by Kevin Gray and Paul Simao)

SUMBER


Terjemahan di bawah adalah di dalam Bahasa Malaysia - Credit to Hj Maikel


Quote:
Oleh Irene Klotz

Cape Canaveral, Florida (Reuters) - NASA ketua Charles Bolden mempunyai nasihat mengenai bagaimana untuk mengendalikan sebuah asteroid besar menuju New York: Berdoalah.

Itulah kira-kira semua Amerika Syarikat - atau sesiapa sahaja untuk perkara itu - boleh lakukan pada masa ini kira-kira asteroid tidak diketahui dan meteor yang mungkin pada kursus pertembungan dengan Bumi, Bolden memberitahu penggubal undang-undang di Dewan Rakyat pendengaran Jawatankuasa Sains AS pada Selasa.

Asteroid yang dianggarkan telah kira-kira 55 kaki diameter meletup pada 15 Februari lebih Chelyabinsk, Rusia, menjana gelombang kejutan yang berkecai tingkap dan bangunan yang rosak. Lebih daripada 1,500 orang cedera.

Kemudian hari itu, asteroid yang lebih besar, yang tidak berkaitan mendapati tahun lepas diluluskan kira-kira 17.200 kilometer dari Bumi, lebih dekat daripada rangkaian televisyen dan satelit cuaca yang cincin planet ini.

Peristiwa "berkhidmat sebagai bukti bahawa kita hidup dalam sistem solar aktif dengan objek yang berpotensi berbahaya melalui kawasan kejiranan kami dengan kekerapan mengejutkan," kata Wakil Eddie Bernice Johnson, Texas Demokrat.

"Kita bernasib baik bahawa peristiwa-peristiwa bulan lepas adalah hanya satu kebetulan yang menarik dan bukannya malapetaka," kata Pengerusi Jawatankuasa Lamar Smith, Texas Republikan, yang dipanggil pendengaran untuk mengetahui apa yang sedang dilakukan dan berapa banyak wang yang diperlukan untuk melindungi planet ini.

NASA telah ditemui dan sedang mengesan kira-kira 95 peratus daripada objek terbesar terbang berhampiran Bumi, orang-orang yang 0,62 batu atau lebih besar diameter.

"Satu asteroid saiz itu, kilometer atau lebih besar, plausibly boleh berakhir tamadun," White House sains penasihat John Holdren kepada undang-undang di pendengaran yang sama.

Tetapi hanya kira-kira 10 peratus daripada anggaran 10,000 potensi "bandar-pembunuh" asteroid, dengan diameter kira-kira 165 kaki telah dijumpai, Holdren tambahnya.

Secara purata, objek saiz yang dianggarkan mencecah Bumi kira-kira sekali setiap 1,000 tahun.

"Dari maklumat yang kita ada, kita tidak tahu asteroid yang akan mengancam penduduk Amerika Syarikat," Bolden katanya. "Tetapi jika ia datang dalam tempoh tiga minggu, berdoa."

Di samping meningkatkan usaha pemantauan dan membina perkongsian antarabangsa, NASA melihat teknologi membangun untuk mengalihkan objek yang mungkin pada kursus pertembungan dengan Bumi.

"Kemungkinan mogok berhampiran-Bumi objek yang menyebabkan kecederaan yang besar dan kemusnahan infrastruktur adalah sangat kecil, tetapi potensi akibat peristiwa seperti itu begitu besar ia masuk akal untuk mengambil risiko serius," berkata Holdren.

Kira-kira 66 juta tahun lalu, objek 6 kilometer dalam diameter dipercayai telah merempuh apa yang kini Semenanjung Yucatan di Mexico, yang membawa kepada kematian dinosaur, serta tumbuhan yang paling dan haiwan hidup di Bumi.

Asteroid yang meletup ke atas Rusia pada bulan lepas adalah objek terbesar melanda atmosfera Bumi sejak peristiwa 1908 Tunguska apabila asteroid atau komet yang meletup di Siberia, meratakan 80 juta pokok sejak lebih daripada 830 batu persegi (2,150 km persegi).

(Penyuntingan oleh Kevin Gray dan Paul Simao)

Ringkasnya, berita di atas adalah temuramah dengan Ketua NASA, Charles Bolden, susulan dari asteroid yang jatuh di Rusia tempohari dan mencederakan lebih seribu orang awam, dan memecahkan dinding kaca beratus-ratus bangunan di mana asteroid itu terhempas (Chelyabinsk). Temuramah di atas membincangkan tentang kemungkinan-kemungkinan adanya asteroid-asteroid lain yang bakal menghentam bumi, sepertimana yang telah terjadi di Chelyabinsk (terbesar sejak Tunguska Event 1908).

Saya buka thread ini kerana ada beberapa desas-desus (rumours) mengatakan ada sebuah asteroid besar sedang menuju ke bumi dan mungkin akan tiba di sekitar Lautan Pasifik sekitar 25 Mac 2013. Mengikut orang-orang yang membuat Remote Viewing, mereka juga melihat peristiwa yang sama bakal terjadi. But like I said, it's just rumours, and as of now, I feel this is the correct section for it to be posted in. Harap-harap ia kekal sebagai rumours. Insya Allah.
__________________
~ If you are depressed, you are living in the past. If you are anxious, you are living in the future.
If you are at peace, you are living in the present. ~

Last edited by AureLia; 20-03-2013 at 05:48 PM..
Reply With Quote
Paid Advertisement
  #2  
Old 20-03-2013, 05:36 PM
timur & barat timur & barat is offline
Well-Known
Member

timur & barat's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Jan 2010
Posts: 9,425
Poster Rank: #302
Blog Entries: 13
Thanked 908 Times
Active Level
My Mood:
Default

langar atau x...itu kputusanya..tp rse ny xlanggar...
__________________
أُقْتُولْ هِيرُولدْ
Reply With Quote
  #3  
Old 20-03-2013, 05:38 PM
firahz firahz is offline
Active Member

firahz's Avatar
 
Trader Rating: (4)
Join Date: May 2008
Location: Seremban
Posts: 960
Poster Rank: #3614
Thanked 10 Times
Active Level
My Mood:
Default

Semoga tak jatuh kat malaysia..
__________________
I'M FALLING IN LOVE WITH YOU~
Reply With Quote
  #4  
Old 20-03-2013, 05:43 PM
hj_maikel hj_maikel is offline
Legendary Member

hj_maikel's Avatar
 
Trader Rating: (1)
Join Date: May 2010
Location: semenanjung emas
Posts: 11,359
Poster Rank: #225
Thanked 366 Times
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by AureLia View Post
Large asteroid heading to Earth? Pray, says NASA
By Irene Klotz | Reuters 7 hrs ago


Reuters/Reuters - The passage of asteroid 2012 DA14 through the Earth-moon system, is depicted in this handout image from NASA. REUTERS/NASA/JPL-Caltech/Handout


By Irene Klotz

CAPE CANAVERAL, Florida (Reuters) - NASA chief Charles Bolden has advice on how to handle a large asteroid headed toward New York City: Pray.

That's about all the United States - or anyone for that matter - could do at this point about unknown asteroids and meteors that may be on a collision course with Earth, Bolden told lawmakers at a U.S. House of Representatives Science Committee hearing on Tuesday.

An asteroid estimated to be have been about 55 feet in diameter exploded on February 15 over Chelyabinsk, Russia, generating shock waves that shattered windows and damaged buildings. More than 1,500 people were injured.

Later that day, a larger, unrelated asteroid discovered last year passed about 17,200 miles from Earth, closer than the network of television and weather satellites that ring the planet.

The events "serve as evidence that we live in an active solar system with potentially hazardous objects passing through our neighborhood with surprising frequency," said Representative Eddie Bernice Johnson, a Texas Democrat.

"We were fortunate that the events of last month were simply an interesting coincidence rather than a catastrophe," said Committee Chairman Lamar Smith, a Texas Republican, who called the hearing to learn what is being done and how much money is needed to better protect the planet.

NASA has found and is tracking about 95 percent of the largest objects flying near Earth, those that are .62 miles or larger in diameter.

"An asteroid of that size, a kilometer or bigger, could plausibly end civilization," White House science advisor John Holdren told legislators at the same hearing.

But only about 10 percent of an estimated 10,000 potential "city-killer" asteroids, those with a diameter of about 165 feet have been found, Holdren added.

On average, objects of that size are estimated to hit Earth about once every 1,000 years.

"From the information we have, we don't know of an asteroid that will threaten the population of the United States," Bolden said. "But if it's coming in three weeks, pray."

In addition to stepping up its monitoring efforts and building international partnerships, NASA is looking at developing technologies to divert an object that may be on a collision course with Earth.

"The odds of a near-Earth object strike causing massive casualties and destruction of infrastructure are very small, but the potential consequences of such an event are so large it makes sense to takes the risk seriously," Holdren said.

About 66 million years ago, an object 6 miles in diameter is believed to have smashed into what is now the Yucatan Peninsula in Mexico, leading to the demise of the dinosaurs, as well as most plant and animal life on Earth.

The asteroid that exploded over Russia last month was the largest object to hit Earth's atmosphere since the 1908 Tunguska event when an asteroid or comet exploded over Siberia, leveling 80 million trees over more than 830 square miles (2,150 sq km).

(Editing by Kevin Gray and Paul Simao)

SUMBER


Sila gunakan Google Translation untuk membaca terjemahan di dalam Bahasa Malaysia.

Ringkasnya, berita di atas adalah temuramah dengan Ketua NASA, Charles Bolden, susulan dari asteroid yang jatuh di Rusia tempohari dan mencederakan lebih seribu orang awam, dan memecahkan dinding kaca beratus-ratus bangunan di mana asteroid itu terhempas (Chelyabinsk). Temuramah di atas membincangkan tentang kemungkinan-kemungkinan adanya asteroid-asteroid lain yang bakal menghentam bumi, sepertimana yang telah terjadi di Chelyabinsk (terbesar sejak Tunguska Event 1908).

Saya buka thread ini kerana ada beberapa desas-desus (rumours) mengatakan ada sebuah asteroid besar sedang menuju ke bumi dan mungkin akan tiba di sekitar Lautan Pasifik sekitar 25 Mac 2013. Mengikut orang-orang yang membuat Remote Viewing, mereka juga melihat peristiwa yang sama bakal terjadi. But like I said, it's just rumours, and as of now, I feel this is the correct section for it to be posted in. Harap-harap ia kekal sebagai rumours. Insya Allah.
tolong tt..

Oleh Irene Klotz

Cape Canaveral, Florida (Reuters) - NASA ketua Charles Bolden mempunyai nasihat mengenai bagaimana untuk mengendalikan sebuah asteroid besar menuju New York: Berdoalah.

Itulah kira-kira semua Amerika Syarikat - atau sesiapa sahaja untuk perkara itu - boleh lakukan pada masa ini kira-kira asteroid tidak diketahui dan meteor yang mungkin pada kursus pertembungan dengan Bumi, Bolden memberitahu penggubal undang-undang di Dewan Rakyat pendengaran Jawatankuasa Sains AS pada Selasa.

Asteroid yang dianggarkan telah kira-kira 55 kaki diameter meletup pada 15 Februari lebih Chelyabinsk, Rusia, menjana gelombang kejutan yang berkecai tingkap dan bangunan yang rosak. Lebih daripada 1,500 orang cedera.

Kemudian hari itu, asteroid yang lebih besar, yang tidak berkaitan mendapati tahun lepas diluluskan kira-kira 17.200 kilometer dari Bumi, lebih dekat daripada rangkaian televisyen dan satelit cuaca yang cincin planet ini.

Peristiwa "berkhidmat sebagai bukti bahawa kita hidup dalam sistem solar aktif dengan objek yang berpotensi berbahaya melalui kawasan kejiranan kami dengan kekerapan mengejutkan," kata Wakil Eddie Bernice Johnson, Texas Demokrat.

"Kita bernasib baik bahawa peristiwa-peristiwa bulan lepas adalah hanya satu kebetulan yang menarik dan bukannya malapetaka," kata Pengerusi Jawatankuasa Lamar Smith, Texas Republikan, yang dipanggil pendengaran untuk mengetahui apa yang sedang dilakukan dan berapa banyak wang yang diperlukan untuk melindungi planet ini.

NASA telah ditemui dan sedang mengesan kira-kira 95 peratus daripada objek terbesar terbang berhampiran Bumi, orang-orang yang 0,62 batu atau lebih besar diameter.

"Satu asteroid saiz itu, kilometer atau lebih besar, plausibly boleh berakhir tamadun," White House sains penasihat John Holdren kepada undang-undang di pendengaran yang sama.

Tetapi hanya kira-kira 10 peratus daripada anggaran 10,000 potensi "bandar-pembunuh" asteroid, dengan diameter kira-kira 165 kaki telah dijumpai, Holdren tambahnya.

Secara purata, objek saiz yang dianggarkan mencecah Bumi kira-kira sekali setiap 1,000 tahun.

"Dari maklumat yang kita ada, kita tidak tahu asteroid yang akan mengancam penduduk Amerika Syarikat," Bolden katanya. "Tetapi jika ia datang dalam tempoh tiga minggu, berdoa."

Di samping meningkatkan usaha pemantauan dan membina perkongsian antarabangsa, NASA melihat teknologi membangun untuk mengalihkan objek yang mungkin pada kursus pertembungan dengan Bumi.

"Kemungkinan mogok berhampiran-Bumi objek yang menyebabkan kecederaan yang besar dan kemusnahan infrastruktur adalah sangat kecil, tetapi potensi akibat peristiwa seperti itu begitu besar ia masuk akal untuk mengambil risiko serius," berkata Holdren.

Kira-kira 66 juta tahun lalu, objek 6 kilometer dalam diameter dipercayai telah merempuh apa yang kini Semenanjung Yucatan di Mexico, yang membawa kepada kematian dinosaur, serta tumbuhan yang paling dan haiwan hidup di Bumi.

Asteroid yang meletup ke atas Rusia pada bulan lepas adalah objek terbesar melanda atmosfera Bumi sejak peristiwa 1908 Tunguska apabila asteroid atau komet yang meletup di Siberia, meratakan 80 juta pokok sejak lebih daripada 830 batu persegi (2,150 km persegi).

(Penyuntingan oleh Kevin Gray dan Paul Simao)
__________________
seorang mukmin hatinya keras spt batu bahkan lagi keras dari itu jika imannya tercabar dan menjadi lembut spt sutera bahkan lebih dari itu jika kasih dan ihsannya teruji tetapi menjadi anjal spt getah mungkin lebih dari itu jika keadilannya dikehendaki
JOM SOKONG HUDUD - klik
Reply With Quote
  #5  
Old 20-03-2013, 05:47 PM
Zulkarnine Zulkarnine is offline
Well-Known
Member

Zulkarnine's Avatar
 
Trader Rating: (3)
Join Date: May 2007
Location: Seksyen 32 Shah Alam
Posts: 6,017
Poster Rank: #593
Thanked 62 Times
Active Level
My Mood:
Default

kalau ikut cerita2 mat salleh ni..alien, meteor semuanya akan jatuh dan boleh dijumpai kat negara diaorg je...kalau betul meteor ni nk langgar bumi, mesti g kat tmpt diaorg dulu..sbb sana paling best nk landing
__________________
Andai kata wujud zombie pemakan otak...pastinya hanya 47% sahaja rakyat Malaysia yg berdaftar dengan SPR yg akan kekal hidup.....

Kenapa
Macai = Lembu??
Reply With Quote
  #6  
Old 20-03-2013, 05:48 PM
AureLia AureLia is offline
Well-Known
Member

AureLia's Avatar
 
Trader Rating: (5)
Join Date: Nov 2008
Location: Kuala Lumpur
Posts: 7,696
Poster Rank: #411
Thanked 313 Times
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by hj_maikel View Post
tolong tt..
Thanks Hj. Mohon izin letak kat 1st post yer.
__________________
~ If you are depressed, you are living in the past. If you are anxious, you are living in the future.
If you are at peace, you are living in the present. ~
Reply With Quote
  #7  
Old 20-03-2013, 05:48 PM
hil.my hil.my is offline
Super Active Member

hil.my's Avatar
 
Trader Rating: (35)
Join Date: Dec 2007
Posts: 2,835
Poster Rank: #1361
Blog Entries: 1
Thanked 153 Times
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by Zulkarnine View Post
kalau ikut cerita2 mat salleh ni..alien, meteor semuanya akan jatuh dan boleh dijumpai kat negara diaorg je...kalau betul meteor ni nk langgar bumi, mesti g kat tmpt diaorg dulu..sbb sana paling best nk landing
sbb tu kita takde tranformers. hehehe
Reply With Quote
  #8  
Old 20-03-2013, 05:49 PM
Ququd Ququd is offline
Permanently Banned

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Jun 2008
Posts: 1,307
Poster Rank: #2844
Thanked 0 Times
Active Level
My Mood:
Default

maybe akan langgar
NASA blh kuar statement mcm nie...

gambar tu lakaran grafik ke
satelit?
Reply With Quote
  #9  
Old 20-03-2013, 05:53 PM
m0rFez m0rFez is offline
Active Member

m0rFez's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Nov 2011
Location: Di Bumi Allah SWT
Posts: 1,685
Poster Rank: #2275
Thanked 7 Times
Active Level
My Mood:
Default

Pening kepala baca translation tu..hehe..
Reply With Quote
  #10  
Old 20-03-2013, 05:55 PM
hj_maikel hj_maikel is offline
Legendary Member

hj_maikel's Avatar
 
Trader Rating: (1)
Join Date: May 2010
Location: semenanjung emas
Posts: 11,359
Poster Rank: #225
Thanked 366 Times
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by AureLia View Post
Thanks Hj. Mohon izin letak kat 1st post yer.
no poblem..
__________________
seorang mukmin hatinya keras spt batu bahkan lagi keras dari itu jika imannya tercabar dan menjadi lembut spt sutera bahkan lebih dari itu jika kasih dan ihsannya teruji tetapi menjadi anjal spt getah mungkin lebih dari itu jika keadilannya dikehendaki
JOM SOKONG HUDUD - klik
Reply With Quote
Sponsored Links
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +8. The time now is 01:38 AM.


Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Disclaimer : All posts made by either members or mods even admins on CariGold.com are just only individual opinions, not necessarily or specifically those of CariGold.com or it's owner. CariGold does neither support, endorse nor vouch any programs and/or opportunities discussed here. We also does not give/offer investment advice and we does not research the opportunities discussed here. We simply provide a place for discussion. YOU'RE ON YOUR OWN RESPONSIBILITY IF YOU LOSE SUM OF MONEY IN ANY PROGRAMS DISCUSSED HERE