Ganjaran Bonus Forex Yang Terbesar Tidak Pernah Ditawarkan Sebelum ini ... BONUS TANPA SEBARANG DEPOSIT SEBANYAK $1500 DARI INSTAFOREX !!


Go Back   CariGold Forum > GENERAL DISCUSSION > Investor, Business, Entrepreneur > Properties Discussions

Recommended Brokers

Forex Chart
Crypto Chart
CG Sponsors



Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 16-03-2013, 11:19 AM
Duan82 Duan82 is offline
Active Plus

 
Trader Rating: (3)
Join Date: Dec 2011
Posts: 3,392
Thanks (Received): 126
Likes (Received): 72
Active Level
Default Kemuskilan mengenai RPGT/ cukai keuntungan hartanah?

mengenai tajuk atas tu...saya muskil, adakah seseorang yang menjual rumah KALI PERTAMA sahaja yang boleh meminta PENGECUALIAN PENUH RPGT/cukai keuntungan hartanah?

atau jika dia tidak penah menggunakan RPGT sebelum ini, dia layak untuk RPGT sekali bagi seorang seumur hidup (maksudnya, jika dia penah menjual rumah kali pertama, tetapi dia tidak penah meminta pengecualian RPGT, adakah dia layak untuk meminta RPGT berikutnya)
maksudnya tak kira jual rumah kali ke berapa, tapi mesti syarat sekali seumur hidup minta pengecualian RPGT?
Reply With Quote
Paid Advertisement
  #2  
Old 16-03-2013, 11:23 AM
CLIFF 'EM ALL CLIFF 'EM ALL is offline
Active Member

CLIFF 'EM ALL's Avatar
 
Trader Rating: (8)
Join Date: Jan 2011
Posts: 1,789
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default

cuba selak thread2 sebelah bro..dah ada bincang psl neh...
__________________

VAPING KICK ASS ASH!!
Reply With Quote
  #3  
Old 16-03-2013, 11:40 AM
Duan82 Duan82 is offline
Active Plus

 
Trader Rating: (3)
Join Date: Dec 2011
Posts: 3,392
Thanks (Received): 126
Likes (Received): 72
Active Level
Default

Salam, leh bagi link tak...selak tak jumpa.
Reply With Quote
  #4  
Old 16-03-2013, 11:41 AM
Duan82 Duan82 is offline
Active Plus

 
Trader Rating: (3)
Join Date: Dec 2011
Posts: 3,392
Thanks (Received): 126
Likes (Received): 72
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by CLIFF 'EM ALL View Post
cuba selak thread2 sebelah bro..dah ada bincang psl neh...
Salam, dah selak, tak jumpa. Ada link tak?
Reply With Quote
  #5  
Old 16-03-2013, 10:00 PM
Hamirul Hamirul is offline
Regular

Hamirul's Avatar
 
Trader Rating: (1)
Join Date: Jul 2010
Location: CariGold :)
Posts: 794
Thanks (Received): 4
Likes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default

Aku pun nak tau gak nie

Lagi satu, tentang pengecualian nie ader sape2 boleh bagi pencerahan?

Quote:
Pengecualian

Bagi pelupusan aset oleh individu, amaun pengecualian ditingkatkan daripada RM5,000 kepada RM10,000 atau 10% daripada keuntungan, yang mana lebih besar. Ini terpakai hanya untuk pelupusan harta tanah.

Pengecualian di bawah perenggan 2 Jadual 4 ACKHT ini tidak boleh dibenarkan tolakan terhadap keuntungan daripada pelupusan pertama (pelupusan sebahagian daripada keseluruhan tanah) tetapi dibenarkan tolakan daripada pelupusan kedua apabila kesemua tanah telah dilupus.
Reply With Quote
  #6  
Old 16-03-2013, 10:40 PM
kaleck kaleck is offline
Active Plus

kaleck's Avatar
 
Trader Rating: (12)
Join Date: Dec 2005
Location: Shah Alam & Kuching & Miri
Posts: 2,793
Thanks (Received): 197
Likes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by Duan82 View Post
mengenai tajuk atas tu...saya muskil, adakah seseorang yang menjual rumah KALI PERTAMA sahaja yang boleh meminta PENGECUALIAN PENUH RPGT/cukai keuntungan hartanah?

atau jika dia tidak penah menggunakan RPGT sebelum ini, dia layak untuk RPGT sekali bagi seorang seumur hidup (maksudnya, jika dia penah menjual rumah kali pertama, tetapi dia tidak penah meminta pengecualian RPGT, adakah dia layak untuk meminta RPGT berikutnya)
maksudnya tak kira jual rumah kali ke berapa, tapi mesti syarat sekali seumur hidup minta pengecualian RPGT?
RPGT ni akan dikenakan kepada yang jual umah dan dapat untung dari hasil penjualan umah tersebut dalam tempoh kurang dari 5 tahun. Klau korang jual umah lepas 5 tahun, tak kisah la byk mana untukng korang, x akan di kenakan tax pon.

Pengecualian yang tuan tanya ni pengecualian yang mana satu tuan??
__________________
"Real estate cannot be lost or stolen, nor can it be carried away. Purchased with common sense, paid for in full, and managed with reasonable care, it is about the safest investment in the world."
-Franklin D. Roosevelt (1882-1945)-
Any Question regarding property? Contact me at 0168720710. TQ
Reply With Quote
  #7  
Old 16-03-2013, 10:54 PM
Hamirul Hamirul is offline
Regular

Hamirul's Avatar
 
Trader Rating: (1)
Join Date: Jul 2010
Location: CariGold :)
Posts: 794
Thanks (Received): 4
Likes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by kaleck View Post
Pengecualian yang tuan tanya ni pengecualian yang mana satu tuan??
Kalau kita rujuk kat sini: http://www.hasil.gov.my/goindex.php?...&unit=1&sequ=1

Ada satu point tentang "Pengecualian":

Quote:
Pengecualian

Bagi pelupusan aset oleh individu, amaun pengecualian ditingkatkan daripada RM5,000 kepada RM10,000 atau 10% daripada keuntungan, yang mana lebih besar. Ini terpakai hanya untuk pelupusan harta tanah.

Pengecualian di bawah perenggan 2 Jadual 4 ACKHT ini tidak boleh dibenarkan tolakan terhadap keuntungan daripada pelupusan pertama (pelupusan sebahagian daripada keseluruhan tanah) tetapi dibenarkan tolakan daripada pelupusan kedua apabila kesemua tanah telah dilupus.
Saya x faham part yang color merah tu hehe
Reply With Quote
  #8  
Old 17-03-2013, 12:08 AM
putra1234 putra1234 is online now
Legendary Member

putra1234's Avatar
 
Trader Rating: (8)
Join Date: Mar 2010
Posts: 10,070
Thanks (Received): 276
Likes (Received): 299
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by Duan82 View Post
mengenai tajuk atas tu...saya muskil, adakah seseorang yang menjual rumah KALI PERTAMA sahaja yang boleh meminta PENGECUALIAN PENUH RPGT/cukai keuntungan hartanah?

atau jika dia tidak penah menggunakan RPGT sebelum ini, dia layak untuk RPGT sekali bagi seorang seumur hidup (maksudnya, jika dia penah menjual rumah kali pertama, tetapi dia tidak penah meminta pengecualian RPGT, adakah dia layak untuk meminta RPGT berikutnya)
maksudnya tak kira jual rumah kali ke berapa, tapi mesti syarat sekali seumur hidup minta pengecualian RPGT?
sekali seumur hidup bro. bukan yang pertama. kalau sebelum ni bro pernah jual, tapi tak pernah claim pengecualian ni, bro boleh claim pengecualian CKHT untuk next jualan rumah.

nanti bro kena isi borang ni. http://www.hasil.gov.my/pdf/pdfboran...KHT_1976_1.pdf

lepas tu nanti masa isi borang ni, http://www.hasil.gov.my/pdf/pdfborang/CKHT_3_1.pdf, bro tanda telah buat pemilihan pengecualian.

Quote:
Originally Posted by kaleck View Post
RPGT ni akan dikenakan kepada yang jual umah dan dapat untung dari hasil penjualan umah tersebut dalam tempoh kurang dari 5 tahun. Klau korang jual umah lepas 5 tahun, tak kisah la byk mana untukng korang, x akan di kenakan tax pon.

Pengecualian yang tuan tanya ni pengecualian yang mana satu tuan??
sekarang tetap kena bro. 5%.

yang ni bawah perenggan 9 jadual 3 seksyen 8 ckht 1976 bro. den pernah post pasal ni dulu kat sini dulu.

pengecualian ni, sekali seumur hidup je. jadi kena pandai pilih. cuba tgk pengecualian lain.

Last edited by putra1234; 17-03-2013 at 12:13 AM..
Reply With Quote
  #9  
Old 17-03-2013, 12:15 AM
putra1234 putra1234 is online now
Legendary Member

putra1234's Avatar
 
Trader Rating: (8)
Join Date: Mar 2010
Posts: 10,070
Thanks (Received): 276
Likes (Received): 299
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by Hamirul View Post
Kalau kita rujuk kat sini: http://www.hasil.gov.my/goindex.php?...&unit=1&sequ=1

Ada satu point tentang "Pengecualian":



Saya x faham part yang color merah tu hehe
yang ni, biasanya menjual tanah dgn cara tanah lot dgn cara JV.
Reply With Quote
  #10  
Old 17-03-2013, 12:19 AM
Hamirul Hamirul is offline
Regular

Hamirul's Avatar
 
Trader Rating: (1)
Join Date: Jul 2010
Location: CariGold :)
Posts: 794
Thanks (Received): 4
Likes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by putra1234 View Post
yang ni, biasanya menjual tanah dgn cara tanah lot dgn cara JV.
Ok, thanks bro

Nak tanya bro kalau kita jual tanah tak guna lawyer, RPGT nie kena x?
Reply With Quote
Sponsored Links
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

AMP
Forum Jump