Ganjaran Bonus Forex Yang Terbesar Tidak Pernah Ditawarkan Sebelum ini ... BONUS TANPA SEBARANG DEPOSIT SEBANYAK $1500 DARI INSTAFOREX !!


Go Back   CariGold Forum > GENERAL DISCUSSION > General Chat > Religious Talk

Recommended Brokers

Forex Chart
Crypto Chart
CG Sponsors



Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 23-06-2008, 05:10 PM
pacta sun servanda pacta sun servanda is offline
Junior

pacta sun servanda's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Jan 2008
Posts: 67
Thanks (Received): 19
Likes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default Cara Pemakaian Cincin, Pesan Nabi

assalamualaikum semua,maaf kalo thread ni dah ader..saya dapat satu artikel pasal ni jd nak kongsi same2 ,hrp sudi ye

NAsihat Nabi Muhammad SAW kepada Saidina Ali (kw) sesudah Saidina Ali berkahwin dgn Siti Fatimah iaitu anakanda kesayangan Baginda. Nabi Muhammad berpesan kpd Saidina Ali iaitu ;

kalau memakai cincin pakailah di jari
i) jari manis
ii) jari kalingking (anak jari)

dan jgn memakai cincin pada jari
i) tengah
ii) jari telunjuk


Nabi Muhammad SAW melarang kerana memakai cincin pd jari telunjuk dan jari tengah adalah meniru cara berhias kaum yang dilaknat ALLAh iaitu kaum yang derhaka di zaman NAbi LUt as.

perhatian * cara memakai cincin adalah termasuk lelaki ataupun perempuan.

Muslimin dan Muslimat, sila nasihatkan kawan2 dan juga saudara mara atau anak2 tentang kaedah yang betul untuk berhias di dalam syariat Islam. kalau tidak sia-sia.

kalau kita memakai cincin dengan niat mengikut sunnah Nabi SAW maka dapatlah kita pahala.

Wallahu a`alam

Wassalam
Reply With Quote
Paid Advertisement
  #2  
Old 23-06-2008, 05:15 PM
osopp osopp is offline
Regular

osopp's Avatar
 
Trader Rating: (2)
Join Date: Jan 2008
Location: i luv my wife....
Posts: 554
Thanks (Received): 1
Likes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default

info yg berguna.. tq
Reply With Quote
  #3  
Old 23-06-2008, 05:17 PM
anuarinvestor anuarinvestor is offline
Legendary Member

anuarinvestor's Avatar
 
Trader Rating: (11)
Join Date: Dec 2007
Posts: 10,538
Thanks (Received): 143
Likes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default

jenis2 cincinya apa ya
Reply With Quote
  #4  
Old 23-06-2008, 09:24 PM
honey_jzi honey_jzi is offline
Active Member

honey_jzi's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Feb 2008
Posts: 1,181
Thanks (Received): 1
Likes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default

aku dah penah dgr, tp tak tau apa sumbernya..sahih ke ni?

sekadar bertanya..pakat2 kongsi ye

__________________
Mencari suplemen dan vitamin terbaik untuk kesihatan? Meh tengok info kesihatan di blog Shaklee saya :)

http://jazilahilyas.blogspot.com
Reply With Quote
  #5  
Old 23-06-2008, 09:27 PM
notty notty is offline
Permanently Banned

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Jun 2008
Location: jAyBeE-cHeRaS-jaYbEE-CHeRaS
Posts: 134
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default

ok.....thanks info..
__________________
[SIZE="3"]UBAT TENAGA BATIN ANDA!![/SIZE]
[COLOR="Red"]KRIM VIRILE,CINCIN MAXIFIRM,PAM VAKUM DAN BANYAK LAGI!!! 013-3066540 (NAZA)[/COLOR]
[URL="http://************************"]http://************************[/URL]
[COLOR="Red"]NEW FORUM-[/COLOR]
[url]http://www.carigold.com/portal/forums/showthread.php?t=41130[/url]
Reply With Quote
  #6  
Old 23-06-2008, 11:00 PM
allennrich allennrich is offline
Regular

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Nov 2007
Posts: 113
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default

tgn kiri ke kanan ek ?
Reply With Quote
  #7  
Old 23-06-2008, 11:01 PM
allennrich allennrich is offline
Regular

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Nov 2007
Posts: 113
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default

ibu jari camner puloks ? aku tgk bebudak punk tu ada pakai kat ibu jari ...
Reply With Quote
  #8  
Old 23-06-2008, 11:09 PM
sis_zety sis_zety is online now
Active Plus

sis_zety's Avatar
 
Trader Rating: (1)
Join Date: May 2008
Location: alor star,kedah...sri iskandar,perak
Posts: 3,848
Thanks (Received): 10
Likes (Received): 0
Blog Entries: 2
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by allennrich View Post
ibu jari camner puloks ? aku tgk bebudak punk tu ada pakai kat ibu jari ...
a'a...
skang ramai yg pakai kat ibu jari...
jari tlunjuk n antu pon ramai...
nampak cam rugged...
elok la ikut pesanan nabi...
Reply With Quote
  #9  
Old 24-06-2008, 12:18 AM
blindclownx blindclownx is offline
Active Member

 
Trader Rating: (0)
Join Date: May 2008
Posts: 1,160
Thanks (Received): 1
Likes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default

time kaseh......
Reply With Quote
  #10  
Old 24-06-2008, 11:21 AM
shane shane is offline
Legendary Member

shane's Avatar
 
Trader Rating: (3)
Join Date: Nov 2007
Location: Kedah, Pg, S'ngor
Posts: 13,772
Thanks (Received): 112
Likes (Received): 19
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by honey_jzi View Post
aku dah penah dgr, tp tak tau apa sumbernya..sahih ke ni?

sekadar bertanya..pakat2 kongsi ye


Aku pun nak tau gak. Aku tak pakai pun cincin, tapi aku risau yg ni..


...dan jgn memakai cincin pada jari
i) tengah
ii) jari telunjuk

Kalau ada hadis camni, dah jadi larangan & larangan itu biasanya berdosa.....tetapi ulamak kata makruh je, jadi aku sangsi sama ada wujud hadis melarang ni.......ada sumber tak?
.

Last edited by shane; 24-06-2008 at 11:23 AM..
Reply With Quote
Sponsored Links
Reply Share This Thread

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

AMP
Forum Jump

CariGold