s Guna khidmat Kilang GMP utk keluarkan produk jenama sendiri. Siapa ade pengalaman? - CariGold Forum

  Ganjaran Bonus Forex Yang Terbesar Tidak Pernah Ditawarkan Sebelum ini ... BONUS TANPA SEBARANG DEPOSIT SEBANYAK $1500 DARI INSTAFOREX !!


Go Back   CariGold Forum > GENERAL DISCUSSION > Investor, Business, Entrepreneur > Offline Business, Entrepreneur Discussion

Recommended Brokers

Forex Chart
Crypto Chart
CG Sponsors



Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 22-02-2013, 02:54 AM
haudli haudli is offline
CG Top Poster Club

haudli's Avatar
 
Trader Rating: (139)
Join Date: Jul 2009
Location: EXNESS-Broker Scalping Terbaik
Posts: 47,282
Thanks (Received): 427
Likes (Received): 4
Blog Entries: 10
Active Level
My Mood:
Default Guna khidmat Kilang GMP utk keluarkan produk jenama sendiri. Siapa ade pengalaman?

Salam semua


Based pada tajuk,,aku teringin nak tahu, perihal kilang2 GMP ni
dimana kita boleh keluarkan produk sendiri jika ade modal

ade sesiapa yg berpengalaman??
dari segi berapa perlu standby modal
design produk sapa yg urus
tempoh produk siap
penghantaran
sijil KKM dan sijil halal
dan lain2


setakat ni yg aku tau,,kilang yg keluarkan minyak lintah tapa ade khidmat ni, kite boleh bayar utk keluarkan produk2 sendiri seperti kopi, teh tongkat ali, minyak2 urut , serbuk collagen dan pelbagai lagi

sekarang mmg belum ade lagi modalnya,, tapi mana la tau dengan info2 yg ada dan ade rezeki lebih,,leh gak geng2 CG keluarkan modal utk bina rangkaian produk jenama sendiri..

Terima kasih pada yg sudi kongsi info

Quote:
Originally Posted by Orkidhutan View Post
Maksud tuan produk OEM kan..atau contract manufacturing.

Ada satu kilang berstatus GMP/IMP&Halal kt Kuala Kangsar. Dia banyak buat produk OEM untuk usahawan2 yang ingin mengeluarkan produk bertaraf Halalan Toyyiba. Kebanyakan produk ke arah Islamik yang banyak di pasaran sekarang adalah keluaran dari syarikat tersebut.

Kat Seremban pun ada kilang OEM yang boleh membuat produk berasaskan kopi, susu kambing & koko.Dan juga di Kulim ada kilang yang boleh buat produk kecantikan,kosmestik & makanan kesihatan.

Setahu saya memang bnyak lagi kilang OEM yang berstatuskan GMP/Halal/IMP/HACCP di Malaysia.

Berdasarkan pengalaman saya yg lalu..pernah meminta sebutharga dri kilang yang berlainan untuk produk pencuci wanita berperisa, koko collagen dan Concentrated Juice..Ini ada jawapan untuk soalan tuan.

dari segi berapa perlu standby modal
Minimum RM10k-15k (kos produk sahaja tak termasuk kos marketing)

design produk sapa yg urus
design boleh upah sendiri org buat (lebih jimat) atau kilang OEM tu pun boleh uruskan

tempoh produk siap
2 minggu – 1 bulan bergantung kepada jenis produk

penghantaran
company oem akan uruskan penghantaran sekiranya kawasan yang berdekatan dgn mereka dan sekiranya di luar kawasan mereka akan kenakan bayaran.

sijil KKM dan sijil halal
Company OEM akan uruskan (dia akan charge semua ni dalam invoice)
.
Quote:
Originally Posted by nservas.sales View Post
Salam tt.
Kalau nak buat prdk yg ada MAL mengambil masa yg agak lama. Cth prdk : kapsul ataupun ubat yg ada claim. - kos mahal.
Kalau keluarkan food supplement hny perlu kelulusan dr kkm yg mengatakan ianya adalah makanan. - kos rendah
NOT number utk prdk kosmetic.- kos sederhana.

Tgk target market yg mana satu pilihan hati. Ada modal dan ada market blh le start.
Quote:
Originally Posted by eday84 View Post
tt pergi kat web bpfk pastu cari la kat direktori tu kilang2 yg ada gmp
pastu call je cakap nak buat oem




network sy skrg
- putri binari (cosmetic/personal care)
- bionic (cosmetic/collagen)
- sidratul/IMP (food oem/cosmetic)
- algaprima (food oem/birds nest)
- perusahaan gamat hy (gamat based product)
- sari tani desa (traditional/herbal)
- q-pack (personal care/toothpaste)
- thoyyib pharma (cosmetic/food)




personal care termasuk - toothpaste, hair care, skin care, baby care,creams, gels etc
selling point, putri binari buat utk cosway, q-pack buat utk cni





Quote:
Originally Posted by nservas.sales View Post
Semua tu bergantung pd pengilang.
MAL -kos tinggi sbb byk prsedur yg kena dipatuhi. Kilang kena ada gmp. Dlm 10k.
NOT - 1 prdk bwh 4k tp tak termsk prdk.
Kkm - 1k dh blh keluarkan prdk.

Last edited by haudli; 19-06-2013 at 08:31 AM..
Reply With Quote
Paid Advertisement
  #2  
Old 23-02-2013, 01:20 PM
haudli haudli is offline
CG Top Poster Club

haudli's Avatar
 
Trader Rating: (139)
Join Date: Jul 2009
Location: EXNESS-Broker Scalping Terbaik
Posts: 47,282
Thanks (Received): 427
Likes (Received): 4
Blog Entries: 10
Active Level
My Mood:
Default

bump utk sape2 yg tahu
Reply With Quote
  #3  
Old 23-02-2013, 01:23 PM
only1 only1 is offline
Super Active

 
Trader Rating: (34)
Join Date: Feb 2008
Posts: 9,134
Thanks (Received): 68
Likes (Received): 0
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by haudli View Post
Salam semua


Based pada tajuk,,aku teringin nak tahu, perihal kilang2 GMP ni
dimana kita boleh keluarkan produk sendiri jika ade modal

ade sesiapa yg berpengalaman??
dari segi berapa perlu standby modal
design produk sapa yg urus
tempoh produk siap
penghantaran
sijil KKM dan sijil halal
dan lain2


setakat ni yg aku tau,,kilang yg keluarkan minyak lintah tapa ade khidmat ni, kite boleh bayar utk keluarkan produk2 sendiri seperti kopi, teh tongkat ali, minyak2 urut , serbuk collagen dan pelbagai lagi

sekarang mmg belum ade lagi modalnya,, tapi mana la tau dengan info2 yg ada dan ade rezeki lebih,,leh gak geng2 CG keluarkan modal utk bina rangkaian produk jenama sendiri..

Terima kasih pada yg sudi kongsi info


.
aku nak tahu jgk la. serbuk collagen tue agak2 berapa modalnya...
Syarikat yg mengeluarkan produk kecantikan skrg byk pakai cara mcm nie...
Reply With Quote
  #4  
Old 23-02-2013, 01:25 PM
rayz rayz is offline
Legendary Member

rayz's Avatar
 
Trader Rating: (2)
Join Date: Jun 2007
Posts: 12,091
Thanks (Received): 633
Likes (Received): 8
Active Level
My Mood:
Default

buat la satu tt. selalu dia GMP dia bg sebutharga package kot.

pastu kasi letak kat seven eleven produk ka.buleh?
Reply With Quote
  #5  
Old 23-02-2013, 01:44 PM
nservas.sales nservas.sales is offline
Active Member

nservas.sales's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Sep 2011
Posts: 2,458
Thanks (Received): 25
Likes (Received): 0
Active Level
Default

Salam tt.
Kalau nak buat prdk yg ada MAL mengambil masa yg agak lama. Cth prdk : kapsul ataupun ubat yg ada claim. - kos mahal.
Kalau keluarkan food supplement hny perlu kelulusan dr kkm yg mengatakan ianya adalah makanan. - kos rendah
NOT number utk prdk kosmetic.- kos sederhana.

Tgk target market yg mana satu pilihan hati. Ada modal dan ada market blh le start.
__________________
DATABASE PENGELUAR HALAL | LOAN BIZ @ FUNDING SEKTOR F&B | OEM SERVICE - GMP,HALAL,BIOTECH |

RAKAN NIAGA DIPERLUKAN UTK SUPPLY KE 7-E, MYDIN, GIANT
Reply With Quote
Thanks haudli thanked for this post
  #6  
Old 23-02-2013, 01:47 PM
sconsult sconsult is offline
CG Top Poster Club

 
Trader Rating: (100)
Join Date: Dec 2007
Posts: 22,700
Thanks (Received): 653
Likes (Received): 1
Active Level
My Mood:
Default

banyak ke belanja?
aku dah ada produk sendiri..cookies, testimonial pun dah banyak...ada kat siggy tu.
mmg rasa nak branding kan & packet cantik sikit. Pasaran dah mula menembusi Johor, Penang, Perak, Kelantan, Selangor & KL. Ada juga rasa nak eksport ke Singapore.
Reply With Quote
  #7  
Old 23-02-2013, 01:55 PM
nservas.sales nservas.sales is offline
Active Member

nservas.sales's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Sep 2011
Posts: 2,458
Thanks (Received): 25
Likes (Received): 0
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by sconsult View Post
banyak ke belanja?
aku dah ada produk sendiri..cookies, testimonial pun dah banyak...ada kat siggy tu.
mmg rasa nak branding kan & packet cantik sikit. Pasaran dah mula menembusi Johor, Penang, Perak, Kelantan, Selangor & KL. Ada juga rasa nak eksport ke Singapore.
Cookies tuan tak perlu gmp.
Ada halal dan barcode pun dh mencukupi utk local market.
Utk eksport ada halal ngan haccp - masyuk le tuan.
__________________
DATABASE PENGELUAR HALAL | LOAN BIZ @ FUNDING SEKTOR F&B | OEM SERVICE - GMP,HALAL,BIOTECH |

RAKAN NIAGA DIPERLUKAN UTK SUPPLY KE 7-E, MYDIN, GIANT
Reply With Quote
  #8  
Old 23-02-2013, 02:04 PM
+kOoL+ +kOoL+ is offline
Legendary Member

+kOoL+'s Avatar
 
Trader Rating: (9)
Join Date: Apr 2007
Location: +Di aLam FaNa MimPi+
Posts: 12,432
Thanks (Received): 67
Likes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by nservas.sales View Post
Salam tt.
Kalau nak buat prdk yg ada MAL mengambil masa yg agak lama. Cth prdk : kapsul ataupun ubat yg ada claim. - kos mahal.
Kalau keluarkan food supplement hny perlu kelulusan dr kkm yg mengatakan ianya adalah makanan. - kos rendah
NOT number utk prdk kosmetic.- kos sederhana.

Tgk target market yg mana satu pilihan hati. Ada modal dan ada market blh le start.
share sikit kos mahal tu range bape, kos rendah tu range bape and kos sederhana tu range bape?.. topik menarik ni.. tapi rasanya lain2 kilang lain2 pakej @ charges yg dia kenakan kan?
__________________
| Bukan Merak Kayangan Tapi Gagak Di Rimba |
Reply With Quote
  #9  
Old 23-02-2013, 02:06 PM
fadlisyah fadlisyah is offline
Regular

fadlisyah's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Feb 2012
Posts: 531
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 0
Active Level
Default

Parking dulu untuk masa d3pan...baguih ni
__________________
Life was like a box of chocolates. You never know what you're gonna get
Reply With Quote
  #10  
Old 23-02-2013, 02:13 PM
sconsult sconsult is offline
CG Top Poster Club

 
Trader Rating: (100)
Join Date: Dec 2007
Posts: 22,700
Thanks (Received): 653
Likes (Received): 1
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by nservas.sales View Post
Cookies tuan tak perlu gmp.
Ada halal dan barcode pun dh mencukupi utk local market.
Utk eksport ada halal ngan haccp - masyuk le tuan.
o ye ke....sementara ni buat label/sticker ok tak? nak kena daftar apa2 ke lagi?
Reply With Quote
Sponsored Links
Reply Share This Thread

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

AMP
Forum Jump

CariGold