Sensasi dalam dunia Forex! Cepat dapatkan tawaran terbaru daripada InstaForex - bonus 45% untuk setiap deposit! Bonus 45% untuk keuntungan yang maksimum!


     
All banners are advertisements only. CG does not endorse or vouch for any advertisers. Read Disclaimer HERE


Go Back   CariGold Forum > GENERAL DISCUSSION > General Chat > News, Current Issues, Rumours

News, Current Issues, Rumours Share & get daily updated news, current issues from locals to all around the world.

CG Sponsors



Recommended Brokers

CG Updates
0 Forum rules improvised
Last Post: CariGold
Posted On: 05-02-2014
Replies: 0
Views: 25,677
0 Social Group is now based on request
Last Post: CariGold
Posted On: 11-12-2012
Replies: 0
Views: 56,360
0 Unscheduled maintenance
Last Post: CariGold
Posted On: 26-11-2012
Replies: 0
Views: 43,542
More...
  #18031  
Old 05-03-2013, 02:26 PM
FAIQKAMIL FAIQKAMIL is offline
Junior Member

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Dec 2012
Posts: 71
Poster Rank: #16580
Thanked 0 Times
Active Level
Default

harap minggu semua selesai dengan selamatnya...
Reply With Quote
Paid Advertisement
  #18032  
Old 05-03-2013, 02:27 PM
jamtulenmurah jamtulenmurah is offline
Permanently Banned - Multiple ID

 
Trader Rating: (94)
Join Date: Mar 2009
Location: But here I stand lost and all alone
Posts: 25,422
Poster Rank: #53
Blog Entries: 6
Thanked 3,236 Times
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by tet View Post
sebulan ni aku dok follow psl pencerobohan puak2 Sulu kat Lahad Datu.......mcm2 citer timbul.....pasal Anwar, Najib, BN, Filipina dll.....dlm pada tu aku terpikir;

Who will be the Biggest Winner and Biggest Loser in this incidents?

Pendapat aku

Biggest winner - Filipina
Biggest losser - Sulu

Aku rasa, mende n ni sbnrnya salah satu cara pihak Filipina utk menghancurkan pemberontak2 di negara mereka......

Sblm ni dikatakan Malaysia bantu pejuang2 moro MNLF, MILF, Abu Sayyaf etc....sbb tu lepas Filipina ni perang berpuluh2 tahun, still x setel....pembangunan, carigali minyak kat pulau2 mindanao etc tergendala....

so, maybe si Kiram bahlol tu disuruh hasut pengikut dia utk serang Malaysia..........skrg ni kita lihat sentimen rakyat Malaysia yg mula bencikan Sulu ni. Pasni, pasti sempadan Malaysia akan dikawal ketat....keluar masuk di perairan Sabah akan dipantau habis habisan...

bila camtu, bila Askar Filipina serang pemberontak2 ni, diorg xde tmpt nak lari dah.....nak ke Malaysia, askar Malaysia duk tunggu....so, senang la askar Filipina nak abiskan pemberontak2 ni......

Kita bleh tgk statement2 dr Presiden filipina n juga kenapa Kiram bahlol tu x jugak ditangkap2 walaupun amaran suda diberi......ada stetment yg kata kalu diorg balik pon, diorg akan dtembak spt ayam....stay kat malaysia, da kena bom.....

filipina still x tangkap Kiram ni sbb x nak pengikut2 dia berpaling n serang Manila..so dibiarkan je dulu......

Skrg ni Manila duk tunggu MNLF masuk campur...bila MNLF masuk campur, askar2 US n filipina akan mulakan operasi dia kat pulau mindanao n lain2....MNLF dan Sulu ni akan berperang ngan tiga negara.....masa tu, MNLF, Sulu xde tmpt nak lari n xde tempat nak mintak tolong......in 6 months time, pemberontakan ni akan habis n filipina akan dpt full grip kat pulau2 yg selama ni pemberontak duk pegang......kepulauan sulu akan selamanya d bawah filipina....wilayah autonomi juga x dpt...

Sulu akan di benci d tiga negara....Filipina, Malaysia dan Indonesia.....n this is the end of Sulu people....in 10 years time...klu kita nak kenal bangsa sulu ni camne, mungkin kita kena g zoo....



ps: Mungkin Filipina akan drop diorg punya claim kat Sabah....
Ada logiknye.

Satu lagi kemungkinan maybe misuari takkan bekap soltan suluks dan jaga dia punya mindanao aje.

Ada info cakap misuari nak hapuskan tentera soltan suluks ni sama sekali. Sebab, perang mindanao dulu soltans suluks la yg tak tim sama askar pilipin bantai tenteta moro yg berjuang tu.

So kemungkinan besar soltan suluks dan tenteranya yg tak seberapa akan dihapuskan sama sekali dalam kes Sabah ni.

Itu la strategi serampang banyak mata.........

Demi keamanan mindanao lanuns suluks dan soltan suluks ni harus dihapuskan. Mereka menjadi barah dalam daging moro pepel.
__________________
[URL="http://carigold.com/portal/forums/showthread.php?t=372882"][SIZE="3"][B][COLOR="BLUE"][CENTER]ΩΩΩ <GEMPAR> MADU HERBA PENAWAR Batuk Kahak, Asma, Kesihatan Dalaman! Testi Page 1!!!Meh sini Beli MADU HERBA HIMALAYA Kualiti TINGGI!!! ΩΩΩ[URL="http://carigold.com/portal/forums/showthread.php?t=369990"][COLOR="Red"]JAM TULEN HARGA MURAH!!![/COLOR][/URL][/CENTER][/COLOR][/B][/SIZE][/URL]
Reply With Quote
  #18033  
Old 05-03-2013, 02:28 PM
afifdaud afifdaud is offline
CG Top Poster Club

afifdaud's Avatar
 
Trader Rating: (24)
Join Date: Feb 2010
Location: Pdg. Serai >> Sik >> Sidam Kiri >> Damansara
Posts: 31,000
Poster Rank: #37
Thanked 176 Times
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by Megat Sri Rama View Post
nope.. beza.

di Malaysia, raja-raja ada tempat dalam perundangan.

Ingat kita ada YDPA. Itu bukan Raja?



Perlantikan PM oleh parlimen harus diperkenan oleh YPDA, itu bukan raja?



Masalah law, itu masalah bidang kuasa antara negeri ahli persekutuan dan juga persekutuan.

Ada law yang federal tak boleh override negeri... contoh soal tanah.

Begitu juga dengan soal Sultan, itu soal negeri.




Malaysia hanyalah persekutuan. Setiap negeri adalah berdaulat.

Each state is a state on it's own.





Kalau nak compare, compare Filipina dengan Indonesia... mereka republic dan juga unitarian.

Kita Constitutional Monarch dan federalist.


Kita guna sistem parlimen, mereka guna sistem kongres.
ok thanks for info...

yg aku paham cmni
malaysia ada 3 pihak yg berkuasa
  • YDPA - mewakili majlis raja2
  • PM - kuasa eksekutif
  • undang2
klau salah betulkan

tapi point aku
sultan sulu dalam filipina
compare dgn sultan kedah di malaysia misalnya
depa sememangnya diiktiraf oleh kerajaan
cuma tiada kuasa autonomi saja

lain plak dgn MILF
diorg dpt autonomi utk laksana perundangan sendiri di selatan filipina tu

itu yg aku cuba explain..
Reply With Quote
  #18034  
Old 05-03-2013, 02:28 PM
wanchaidek wanchaidek is offline
Super Active Member

wanchaidek's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Oct 2012
Posts: 2,688
Poster Rank: #1464
Thanked 113 Times
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by jamtulenmurah View Post
SAYA SULU KAMU???

betul ke mcm tu cakap ngan sumandak iban?
tt ni lain mcm je
__________________
~Seorang Newbies Yang Masih Menuntut Untuk Mendalami Ilmu Fx~
~Go To Hell Pangako Sayo, Sabah Is Malaysia~

Quote:
Originally Posted by wandidi View Post
melayu jgn digugat...melayu itu lemah lembut tp jgn dicabar..agama,bangsa,tanahair jgn di kacau..sejarah tlh membuktikannye
Reply With Quote
  #18035  
Old 05-03-2013, 02:29 PM
naning naning is online now
Normal Member

naning's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Mar 2013
Posts: 316
Poster Rank: #7693
Thanked 0 Times
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by MaMuk View Post
ini kira hasutan pihak luar jugak ker...!!?? sorry mod off topik jap..


Zahid Hamidi: Isu harga RIV untuk elit tentera disiasat

Perbezaan harga Rapid Intervention Vehicle (RIV) yang diutarakan Sultan Johor Sultan Ibrahim dalam titah baginda Sabtu lepas akan disiasat, kata Menteri Pertahanan Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi.

Beliau berkata kementeriannya mengambil secara positif komen tersebut dengan menganggapnya sebagai satu keprihatinan yang ditunjukkan Sultan Ibrahim yang juga Kolonel Komandan Rejimen Gerak Khas.

"Kementerian Pertahanan mengambil maklum terhadap komen baginda dengan cara positif di mana saya sendiri akan lakukan penyiasatan terhadap perbezaan di antara harga RIV yang dianugerahkan oleh Tuanku Sultan Johor berharga RM150,000 berbanding RM690,000 yang dijual oleh pihak pembekal.
"Mungkin terdapat spesifikasi yang berbeda yang akan saya teliti," katanya kepada pemberita ketika mengulas mengenai titah Sultan Johor pada majlis ulang tahun Rejimen Gerak Khas ke-47 di Kem Iskandar, Mersing, Johor Sabtu lepas.

Ahmad Zahid yang ditemui selepas menerima kunjungan hormat Timbalan Ketua Staf Angkatan Tentera Republik China, Jeneral Ma Xiaotian di Kementerian Pertahanan di Kuala Lumpur, berkata beliau menghargai pandangan tersebut dan sekali gus menunjukkan keprihatinan baginda terhadap peralatan yang sedang dan terus digunakan oleh Rejimen Gerak Khas.

"Keprihatinan ini adalah suatu yang perlu dihargai oleh kementerian (pertahanan) dan tentunya akan diambil kira sebagai panduan terutamanya dalam pembelian aset-aset dan peralatan di bawah naungan baginda," katanya.

Sultan Johor Sultan Ibrahim pada Sabtu lepas melahirkan rasa dukacita kerana kelengkapan ketenteraan yang dibekalkan kepada Kor Gerak Khas bukan sahaja tidak mencukupi tetapi juga tidak bermutu dan tidak menepati spesifikasi.

Baginda bertitah dalam usaha kerajaan mengawal belanjawan dan perbelanjaan, pihak Kementerian Pertahanan hendaklah meneliti satu persatu pembelian yang dibuat dan memastikan peralatan yang diperolehi bertepatan dengan keperluan dan mempunyai kualiti yang tinggi.

Di samping itu Sultan Johor juga mengingatkan pihak yang berkenaan agar tidak mengambil kesempatan dalam usaha pihak tentera melengkapkan kor itu dengan peralatan terkini.

"...janganlah bekalkan peralatan yang kurang berkualiti tetapi meletakkan harga yang berlipat kali ganda," titah Sultan Ibrahim. - Bernama

hahaha ko dan kroni BN ko dah sapu duit rakyat sampai perut kembung boleh plak buat-buat tak tahu dan nak cek spec konon. Kamonlah jang, kalau beza spec pun tak kanlah beza jauh sangat sampai 10 tiang tu
Reply With Quote
  #18036  
Old 05-03-2013, 02:30 PM
benartzam benartzam is offline
Active Member

benartzam's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: May 2012
Posts: 2,316
Poster Rank: #1711
Thanked 0 Times
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by tet View Post
sebulan ni aku dok follow psl pencerobohan puak2 Sulu kat Lahad Datu.......mcm2 citer timbul.....pasal Anwar, Najib, BN, Filipina dll.....dlm pada tu aku terpikir;

Who will be the Biggest Winner and Biggest Loser in this incidents?

Pendapat aku

Biggest winner - Filipina
Biggest losser - Sulu

Aku rasa, mende n ni sbnrnya salah satu cara pihak Filipina utk menghancurkan pemberontak2 di negara mereka......

Sblm ni dikatakan Malaysia bantu pejuang2 moro MNLF, MILF, Abu Sayyaf etc....sbb tu lepas Filipina ni perang berpuluh2 tahun, still x setel....pembangunan, carigali minyak kat pulau2 mindanao etc tergendala....

so, maybe si Kiram bahlol tu disuruh hasut pengikut dia utk serang Malaysia..........skrg ni kita lihat sentimen rakyat Malaysia yg mula bencikan Sulu ni. Pasni, pasti sempadan Malaysia akan dikawal ketat....keluar masuk di perairan Sabah akan dipantau habis habisan...

bila camtu, bila Askar Filipina serang pemberontak2 ni, diorg xde tmpt nak lari dah.....nak ke Malaysia, askar Malaysia duk tunggu....so, senang la askar Filipina nak abiskan pemberontak2 ni......

Kita bleh tgk statement2 dr Presiden filipina n juga kenapa Kiram bahlol tu x jugak ditangkap2 walaupun amaran suda diberi......ada stetment yg kata kalu diorg balik pon, diorg akan dtembak spt ayam....stay kat malaysia, da kena bom.....

filipina still x tangkap Kiram ni sbb x nak pengikut2 dia berpaling n serang Manila..so dibiarkan je dulu......

Skrg ni Manila duk tunggu MNLF masuk campur...bila MNLF masuk campur, askar2 US n filipina akan mulakan operasi dia kat pulau mindanao n lain2....MNLF dan Sulu ni akan berperang ngan tiga negara.....masa tu, MNLF, Sulu xde tmpt nak lari n xde tempat nak mintak tolong......in 6 months time, pemberontakan ni akan habis n filipina akan dpt full grip kat pulau2 yg selama ni pemberontak duk pegang......kepulauan sulu akan selamanya d bawah filipina....wilayah autonomi juga x dpt...

Sulu akan di benci d tiga negara....Filipina, Malaysia dan Indonesia.....n this is the end of Sulu people....in 10 years time...klu kita nak kenal bangsa sulu ni camne, mungkin kita kena g zoo....



ps: Mungkin Filipina akan drop diorg punya claim kat Sabah....
Quote:
Originally Posted by jamtulenmurah View Post
Ada logiknye.

Satu lagi kemungkinan maybe misuari takkan bekap soltan suluks dan jaga dia punya mindanao aje.

Ada info cakap misuari nak hapuskan tentera soltan suluks ni sama sekali. Sebab, perang mindanao dulu soltans suluks la yg tak tim sama askar pilipin bantai tenteta moro yg berjuang tu.

So kemungkinan besar soltan suluks dan tenteranya yg tak seberapa akan dihapuskan sama sekali dalam kes Sabah ni.

Itu la strategi serampang banyak mata.........

Demi keamanan mindanao lanuns suluks dan soltan suluks ni harus dihapuskan. Mereka menjadi barah dalam daging moro pepel.
aku lebih suka pandangan yg macam ni.
Reply With Quote
  #18037  
Old 05-03-2013, 02:32 PM
naning naning is online now
Normal Member

naning's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Mar 2013
Posts: 316
Poster Rank: #7693
Thanked 0 Times
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by jamtulenmurah View Post
Ada 1 juta lebih geng suluks merayap kat Malaysia.

Kena tanya madey kot kot dia ada ingat.
maddey kutty tak ingat semua nama tapi dia ada list 1 juta org tu sbb nak cek betoi ka depa ni undi BN lepas dapat IC
Reply With Quote
  #18038  
Old 05-03-2013, 02:32 PM
zul-KR9 zul-KR9 is offline
Well-Known
Member

zul-KR9's Avatar
 
Trader Rating: (3)
Join Date: Aug 2012
Location: in carigold.......on earth.....
Posts: 5,499
Poster Rank: #661
Thanked 346 Times
Active Level
My Mood:
Default

__________________
Sopan Santun Sikap Terpuji

Last edited by zul-KR9; 05-03-2013 at 03:17 PM..
Reply With Quote
  #18039  
Old 05-03-2013, 02:32 PM
naning naning is online now
Normal Member

naning's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Mar 2013
Posts: 316
Poster Rank: #7693
Thanked 0 Times
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by bullah View Post
Baru je nak belajar tepek gambar dalam ni. Ada gambar laporan polis yg saya terima daripada rakan saya di Sabah, mengenai sekumpulan 150 orang bersenjata di Sepanggar, KK. Laporan polis bertarikh 3/3/ 2013
Kalau betul bahaya ni. Camne leh terlepas ke KK plak
Reply With Quote
  #18040  
Old 05-03-2013, 02:32 PM
edmun1388 edmun1388 is offline
Normal Member

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Sep 2008
Posts: 445
Poster Rank: #6206
Thanked 0 Times
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by Rafale View Post
tu sbb MILF diam2 ubi dlm kes ni..
sama ada MILF pun ada plan
nak kasi hapus tentera karam lanun
anjing ni dlm senyap kerana untuk
mentadbir & memajukan mindanao hanya 1 kumpulan
berkuasa yang boleh hidup..semua kekayaan mindanao
bakal jadi milik MILF sorang
http://www.carigold.com/portal/forum...6#post16384756

lolz strategy yang di pakai ????
strategy :

1. tulis surat kepada bukimat lanun / musuh malaysia tu kalau mereka tak keluar dalam tarikh tertentu [ hantar CC ke whole world PM ] , malaysia decrare war terhadap mereka , kami boleh start attack mereka punya tempat/hometown semacam mana mereka buat kacau sini , ni hari sabah kena attack , lain hari melaka pula , ni peningkan .

2. kami juga attack kampung mereka , gunakan strategy yang sama macam mereka attack sabah [ 2 -3 tempat - cara mereka selisihkan kekuatan tentera kami yang mahu protect rakyat malaysia ].

3. saya bukan orang yang suka "WAR" , saya tak suka nampak orang mati , tapi sekarang dah ada rakyat kami yang maut - tangisku.

4. saya dah cakap semalam , mereka akan bikin komunis style attack , buat kacau sini dan sana sampai tentera kami tak dapat di kumpulkan hapuskan mereka , mereka tu banyak experience , kami tak boleh gunakan strategy biasa terhadap mereka sebagaimana PM philipine bikin.mereka akan buat kacau sampai semenanjung sekali nanti , kami di terang punya tempat , mereka tersembunyi. mereka kacau sampai kami tak boleh tahan dan mahu PM kami runding bahagikan sabah kepada mereka [ dah ramai antara mereka dapat IC biru - civil war ].


ni hanya fikir saya , kalau bahasa saya tak bagus , maafia .

dari chinese malaysia yang sayang malaysia.
Reply With Quote
Sponsored Links
Reply

Tags
kiram, lahad datu, sabah, sulu

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +8. The time now is 12:53 PM.


Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Disclaimer : All posts made by either members or mods even admins on CariGold.com are just only individual opinions, not necessarily or specifically those of CariGold.com or it's owner. CariGold does neither support, endorse nor vouch any programs and/or opportunities discussed here. We also does not give/offer investment advice and we does not research the opportunities discussed here. We simply provide a place for discussion. YOU'RE ON YOUR OWN RESPONSIBILITY IF YOU LOSE SUM OF MONEY IN ANY PROGRAMS DISCUSSED HERE