Sensasi dalam dunia Forex! Cepat dapatkan tawaran terbaru daripada InstaForex - bonus 45% untuk setiap deposit! Bonus 45% untuk keuntungan yang maksimum!


     
All banners are advertisements only. CG does not endorse or vouch for any advertisers. Read Disclaimer HERE


Go Back   CariGold Forum > MAKE MONEY DISCUSSION > Local Investments > Unit Trust Investments

CG Sponsors



Recommended Brokers

CG Updates
0 Forum rules improvised
Last Post: CariGold
Posted On: 05-02-2014
Replies: 0
Views: 6,052
0 Social Group is now based on request
Last Post: CariGold
Posted On: 11-12-2012
Replies: 0
Views: 30,161
0 Unscheduled maintenance
Last Post: CariGold
Posted On: 26-11-2012
Replies: 0
Views: 22,563
More...
Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 20-06-2008, 09:26 AM
miscellaenous miscellaenous is offline
Newbies

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Apr 2008
Posts: 13
Poster Rank: #29992
Thanked 0 Times
Active Level
Default LATEST : Permodalan BSN Launches Islamic Unit Trust Fund - Dana Al-Jadid ~!!

Permodalan BSN Launches Islamic Unit Trust Fund

Salam pd semua...

sape2 yg ade info pasal BSN Dana Al-Jadid from bsn ni bole la share..die baru smlm launch..tgk mcm ade potential..sy minat nak invest,tp sbelum tu nk minta pndangan dr sahabat2 sekalian tentang masa depan fund bsn ni..sy paste kan keratan akhbar dr bernama

:http://www.bernama.com/bernama/v3/ne....php?id=340299

->>>>

KUALA LUMPUR, June 18 (Bernama) -- Permodalan BSN Bhd (PBSN), the investment arm and wholly-owned subsidiary of Bank Simpanan Nasional (BSN), has launched its first Islamic unit trust fund, BSN Dana Al-Jadid.

BSN chairman, Datuk Seri Abdul Azim Mohd Zabidi, said the fund has a total approved size of 800 million units priced at 25 sen per unit during the 21-day initial offer beginning June 18.

"Minimum initial investment for the fund is RM500 while the minimum additional investment is RM100. The sales charge is up to three percent of the net asset value per unit of the fund," he told reporters after the launching of BSN Dana Al-Jadid here Wednesday.

Deputy Finance Minister I, Datuk Ahmad Husni Mohamad Hanadzlah, officiated at the launch.

Abdul Azim said the fund aimed to achieve capital appreciation and income distribution by investing in a portfolio of equity, equity-related securities, debentures, money market instruments and any such other securities or instruments that are syariah-compliant.

Earlier, Ahmad Husni said he hoped the fund would assist the industry to register a rapid growth and establish itself as a leading vehicle to mobilise the savings of Malaysians into the capital market.

-- BERNAMA



harap dapat komen dan pendapat dari tuan2 & puan2....

tq..

Last edited by miscellaenous; 20-06-2008 at 02:38 PM..
Reply With Quote
Paid Advertisement
  #2  
Old 24-06-2008, 10:48 AM
aini aini is offline
Junior Member

 
Trader Rating: (0)
Join Date: May 2008
Location: Johor Bahru
Posts: 89
Poster Rank: #14504
Thanked 0 Times
Active Level
My Mood:
Default

http://www.utusan.com.my/utusan/info...t&pg=ko_02.htm

PBSN sasar jual 800 juta unit Dana Al-Jadid

KUALA LUMPUR 18 Jun - Permodalan Bank Simpanan Nasional (PBSN) yakin kesemua 800 juta unit dana Islamnya yang baru, Dana Al-Jadid BSN, habis dijual dalam tempoh setahun.

Pengerusi Bank Simpanan Nasional (BSN), Datuk Abdul Azim Mohd. Zabidi berkata, sebagai langkah awal, PBSN menyasar untuk menarik 50,000 pelabur dalam saham amanah itu pada akhir tahun ini.

'' Kami yakin dapat menjual kesemua unit tersebut berdasarkan keadaan pasaran masa kini dan kepercayaan pelabur terhadap pengurusan BSN,'' katanya.

Beliau menyatakan demikian pada pada sidang akhbar selepas majlis pelancaran Dana Al-Jadid BSN yang disempurnakan oleh Timbalan Menteri Kewangan, Datuk Ahmad Husni Mohamad Hanadzlah di sini hari ini.

BSN dana Al-Jadid adalah dana kedua diperkenalkan Permodalan BSN selepas Amanah Saham Bank Simpanan Nasional yang dilancarkan pada 12 Januari 1995.

Dana itu dijual pada harga 25 sen seunit dalam tempoh promosi selama 21 hari, iaitu antara 18 Jun hingga 8 Julai ini.

Pelaburan minimum Dana Al-Jadid BSN yang merupakan dana saham amanah Islam pertama Kumpulan BSN itu ialah RM500 dengan pelaburan tambahan dalam gandaan RM100.

PBSN merupakan anak syarikat BSN. Menurut Abdul Azim, saham amanah itu akan melabur dalam ekuiti, ekuiti berkaitan sekuriti, debantur dan instrumen pasaran kewangan yang berlandaskan syariah.

Tambah beliau, bagi mengekalkan modal dan menjana pendapatan, dana tersebut akan mempunyai polisi peruntukan aset yang dinamik.

''Bersesuaian dengan pelabur yang mahukan risiko antara sederhana dan tinggi, Dana Al-Jadid BSN juga adalah untuk mereka yang mahukan pelaburan yang mempunyai pertumbuhan modal yang lebih tinggi di bawah prinsip syariah,'' jelasnya.

Abdul Azim berkata, bagi memastikan dana itu dikendalikan dengan licin, PBSN juga telah melantik Prudential Fund Managment Bhd. (PFMB) sebagai pengurus pelaburan luaran.

Sehingga Januari 2008, PFMB telah menguruskan dana bernilai RM12.6 bilion yang mana RM3.5 bilion daripada jumlah itu merupakan saham amanah runcit.



-------------------------------------------------------------------------------------

Masa kecik dlu, ada beli amanah saham BSN.
beli rm1 seunit.. sekrg dah jadi rm0.40

Masa Al-Jadid dilancarkan, semua pemegang unit amanah saham BSN dpt surat offer switch to dana Al-Jadid tanpa sebarang service charge dan akan dpt lebih banyak unit sebab dana baru ni cuma rm0.25 seunit.

Pelabur baru akan dikenakan charge 3%. Initial investment rm500 shj.. so kalau berminat.. cuba la. Sebagai langkah bijak dalam pelaburan unit amanah, melabur dgn permulaan yg rendah sbb ni dana baru, belum ada prestasi.

Ada kemungkinan gabungan pengurusan dgn Prudential FMB akan bagi impact positif pada pertumbuhan dana Al-Jadid ni..

More info, lebih elok baca prospektus dana sebelum melabur..
__________________
Aini Salim
0177865432
aini.salim[@]gmail.com
Unit Trust Consultant

"Make your money work hard for you by investing in Unit Trust Funds"

Last edited by aini; 24-06-2008 at 10:50 AM..
Reply With Quote
  #3  
Old 24-06-2008, 04:02 PM
miscellaenous miscellaenous is offline
Newbies

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Apr 2008
Posts: 13
Poster Rank: #29992
Thanked 0 Times
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by aini View Post
http://www.utusan.com.my/utusan/info...t&pg=ko_02.htm

PBSN sasar jual 800 juta unit Dana Al-Jadid

KUALA LUMPUR 18 Jun - Permodalan Bank Simpanan Nasional (PBSN) yakin kesemua 800 juta unit dana Islamnya yang baru, Dana Al-Jadid BSN, habis dijual dalam tempoh setahun.

Pengerusi Bank Simpanan Nasional (BSN), Datuk Abdul Azim Mohd. Zabidi berkata, sebagai langkah awal, PBSN menyasar untuk menarik 50,000 pelabur dalam saham amanah itu pada akhir tahun ini.

'' Kami yakin dapat menjual kesemua unit tersebut berdasarkan keadaan pasaran masa kini dan kepercayaan pelabur terhadap pengurusan BSN,'' katanya.

Beliau menyatakan demikian pada pada sidang akhbar selepas majlis pelancaran Dana Al-Jadid BSN yang disempurnakan oleh Timbalan Menteri Kewangan, Datuk Ahmad Husni Mohamad Hanadzlah di sini hari ini.

BSN dana Al-Jadid adalah dana kedua diperkenalkan Permodalan BSN selepas Amanah Saham Bank Simpanan Nasional yang dilancarkan pada 12 Januari 1995.

Dana itu dijual pada harga 25 sen seunit dalam tempoh promosi selama 21 hari, iaitu antara 18 Jun hingga 8 Julai ini.

Pelaburan minimum Dana Al-Jadid BSN yang merupakan dana saham amanah Islam pertama Kumpulan BSN itu ialah RM500 dengan pelaburan tambahan dalam gandaan RM100.

PBSN merupakan anak syarikat BSN. Menurut Abdul Azim, saham amanah itu akan melabur dalam ekuiti, ekuiti berkaitan sekuriti, debantur dan instrumen pasaran kewangan yang berlandaskan syariah.

Tambah beliau, bagi mengekalkan modal dan menjana pendapatan, dana tersebut akan mempunyai polisi peruntukan aset yang dinamik.

''Bersesuaian dengan pelabur yang mahukan risiko antara sederhana dan tinggi, Dana Al-Jadid BSN juga adalah untuk mereka yang mahukan pelaburan yang mempunyai pertumbuhan modal yang lebih tinggi di bawah prinsip syariah,'' jelasnya.

Abdul Azim berkata, bagi memastikan dana itu dikendalikan dengan licin, PBSN juga telah melantik Prudential Fund Managment Bhd. (PFMB) sebagai pengurus pelaburan luaran.

Sehingga Januari 2008, PFMB telah menguruskan dana bernilai RM12.6 bilion yang mana RM3.5 bilion daripada jumlah itu merupakan saham amanah runcit.



-------------------------------------------------------------------------------------

Masa kecik dlu, ada beli amanah saham BSN.
beli rm1 seunit.. sekrg dah jadi rm0.40

Masa Al-Jadid dilancarkan, semua pemegang unit amanah saham BSN dpt surat offer switch to dana Al-Jadid tanpa sebarang service charge dan akan dpt lebih banyak unit sebab dana baru ni cuma rm0.25 seunit.

Pelabur baru akan dikenakan charge 3%. Initial investment rm500 shj.. so kalau berminat.. cuba la. Sebagai langkah bijak dalam pelaburan unit amanah, melabur dgn permulaan yg rendah sbb ni dana baru, belum ada prestasi.

Ada kemungkinan gabungan pengurusan dgn Prudential FMB akan bagi impact positif pada pertumbuhan dana Al-Jadid ni..

More info, lebih elok baca prospektus dana sebelum melabur..

rm1 ke rm0.40..waa,byk tuh..adei..~
kalu tggu bg NAV die jatuh orait jugak..
Reply With Quote
  #4  
Old 24-06-2008, 11:19 PM
aini aini is offline
Junior Member

 
Trader Rating: (0)
Join Date: May 2008
Location: Johor Bahru
Posts: 89
Poster Rank: #14504
Thanked 0 Times
Active Level
My Mood:
Default

dlm situasi ketidakstabilan ekonomi & pasaran saham sekrg..
mungkin jgak NAV dana baru akan turun lebih rendah drpd harga pelancaran..
__________________
Aini Salim
0177865432
aini.salim[@]gmail.com
Unit Trust Consultant

"Make your money work hard for you by investing in Unit Trust Funds"
Reply With Quote
  #5  
Old 25-06-2008, 08:02 AM
syed1001 syed1001 is offline
Newbies

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Mar 2007
Posts: 25
Poster Rank: #23903
Thanked 0 Times
Active Level
Default

salam, dana ni ada menggunakan agen seperti unit trust yang lain ke?
Reply With Quote
  #6  
Old 25-06-2008, 08:23 AM
fareast262 fareast262 is offline
Super Active Member

fareast262's Avatar
 
Trader Rating: (3)
Join Date: Feb 2007
Posts: 3,866
Poster Rank: #940
Thanked 2 Times
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by syed1001 View Post
salam, dana ni ada menggunakan agen seperti unit trust yang lain ke?
aku rs xde...
trus direct g kaunter..
cube la g mana2 kaunter BSN berdekatan...
__________________
Dapatkan Minyak Enjin Kenderaan Murah & Terbaik
HyraxOil & Motul {Like untuk dapatkan info harga & minyak kenderaan anda sekarang**
Reply With Quote
  #7  
Old 25-06-2008, 03:02 PM
baein baein is offline
Active Member

baein's Avatar
 
Trader Rating: (2)
Join Date: Jun 2007
Location: Penang - SP - Kulim - Nationwide
Posts: 813
Poster Rank: #3946
Thanked 1 Time
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by aini View Post
dlm situasi ketidakstabilan ekonomi & pasaran saham sekrg..
mungkin jgak NAV dana baru akan turun lebih rendah drpd harga pelancaran..
agree..
__________________
Kedai Vapor
Harga Borong Vapor
Reply With Quote
  #8  
Old 26-06-2008, 01:59 PM
miscellaenous miscellaenous is offline
Newbies

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Apr 2008
Posts: 13
Poster Rank: #29992
Thanked 0 Times
Active Level
Default

hmm lg pun bsn nye unit trust ni lum ade rekod sblum ni...die ade satu fund je kalu xsilap sblum ni...
Reply With Quote
  #9  
Old 26-06-2008, 02:06 PM
rexcy rexcy is offline
Active Member

rexcy's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Jun 2007
Posts: 509
Poster Rank: #5470
Thanked 0 Times
Active Level
Default

bagi lar peluang dana ni 1-2 tahun bekerja then baru lar kita tau dia perform ke tak perform? kang turun lagi sampai 10sen, tak ke haru... past performance dana lain dah teruk , camna pelabur baru leh konfiden dia naik
Reply With Quote
  #10  
Old 26-06-2008, 03:58 PM
aini aini is offline
Junior Member

 
Trader Rating: (0)
Join Date: May 2008
Location: Johor Bahru
Posts: 89
Poster Rank: #14504
Thanked 0 Times
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by miscellaenous View Post
hmm lg pun bsn nye unit trust ni lum ade rekod sblum ni...die ade satu fund je kalu xsilap sblum ni...
hmm.. satu fund tu ler yg aku beli masa 1995..
skrg dah jadi 40pocen..
ni tgh fikir nak switch to al-jadid ke tak..
__________________
Aini Salim
0177865432
aini.salim[@]gmail.com
Unit Trust Consultant

"Make your money work hard for you by investing in Unit Trust Funds"
Reply With Quote
Sponsored Links
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +8. The time now is 08:11 AM.


Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Disclaimer : All posts made by either members or mods even admins on CariGold.com are just only individual opinions, not necessarily or specifically those of CariGold.com or it's owner. CariGold does neither support, endorse nor vouch any programs and/or opportunities discussed here. We also does not give/offer investment advice and we does not research the opportunities discussed here. We simply provide a place for discussion. YOU'RE ON YOUR OWN RESPONSIBILITY IF YOU LOSE SUM OF MONEY IN ANY PROGRAMS DISCUSSED HERE