Sensasi dalam dunia Forex! Cepat dapatkan tawaran terbaru daripada InstaForex - bonus 45% untuk setiap deposit! Bonus 45% untuk keuntungan yang maksimum!


     
All banners are advertisements only. CG does not endorse or vouch for any advertisers. Read Disclaimer HERE


Go Back   CariGold Forum > CRIMES, SCAMS, CONSUMERS, ILLEGAL ACTIVITES > Consumers > Consumer Info, Discussion

Consumer Info, Discussion Share useful information to other consumers. Discuss to get more clearer picture of some brand of products & services

CG Sponsors



Recommended Brokers

CG Updates
0 Forum rules improvised
Last Post: CariGold
Posted On: 05-02-2014
Replies: 0
Views: 5,947
0 Social Group is now based on request
Last Post: CariGold
Posted On: 11-12-2012
Replies: 0
Views: 30,057
0 Unscheduled maintenance
Last Post: CariGold
Posted On: 26-11-2012
Replies: 0
Views: 22,444
More...
Reply
 
Thread Tools
  #11  
Old 07-01-2013, 08:51 AM
raynasofia raynasofia is offline
Active Member

raynasofia's Avatar
 
Trader Rating: (18)
Join Date: Aug 2010
Posts: 2,232
Poster Rank: #1679
Thanked 0 Times
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by nsr7777 View Post
kt kjg ade kdai perabot 2nd...

kwsn dkt dgn byk kedai kete..sblm tmpt u turn nye fly over dr tesco

semenyih kt seberang esso...sebelah dgn kedai potong....(dkt dgn kwsn kilang tong gas meletup)
oo ni 2nd eh.. aku nak carik kedai yang jual barang baru.. huhu..
Reply With Quote
Paid Advertisement
  #12  
Old 07-01-2013, 08:52 AM
raynasofia raynasofia is offline
Active Member

raynasofia's Avatar
 
Trader Rating: (18)
Join Date: Aug 2010
Posts: 2,232
Poster Rank: #1679
Thanked 0 Times
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by maikel View Post
ada banyak kedai perabot guna instalment yg bayar 10 kali ....ada runner dtg umah collect ... du
u masa aku baru kawin ada la amik .....
kalo brg letrik Kawanku Electronic ok gak ....byk gak branch dia kat kl ni
maksudnya, kawanku ni buat ansuran kedai la ye? new info ni.. selalu lalu je depan kedai tu.. tq bro..
Reply With Quote
  #13  
Old 07-01-2013, 08:59 AM
WMComm WMComm is offline
CG Top Poster Club

WMComm's Avatar
 
Trader Rating: (52)
Join Date: Jan 2008
Location: Anfield, Liverpool
Posts: 22,833
Poster Rank: #63
Thanked 95 Times
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by raynasofia View Post
Salam semu.. Ada lagi satu pertolongan nak mintak kat warga CG ni.. Ada tak sesiapa kat sini tahu mana2 kedai perabot/elektrik area Klang Valley ni especially KAJANG yang ada offer ansuran kedai..

Bukan apa, tengok banyak thread yang bagitahu betapa menyusahkan kalau buat installment ngan AEON atau Courts.. Ala2 ALONG berlesen gitu..

Jadi minta tolong sesiapa yang tahu kedai2 macam ni untuk share kat thread ni agar kita boleh sama2 bukak pilihan selain dari AEON dan Courts.. Kalau sesiapa warga CG yang ada kedai perabot/elektrik sendiri dan nak offer ansuran kedai kat kami2 warga CG ni dialu2kan jugak..

Saya akan update senarai2 kedai yang diberitahu kat 2nd post insyaAllah untuk kegunaan kita bersama.. Kalau boleh dalam format nama kedai, alamat (kalau ada), landmark yang berhampiran..

kebanyakan kedai2 elektrik dimiliki orang bangsa cina dan mereka pasti support aeon ma. so agak susah nak cari kedai yang ada ansurannya sendiri melainkan kau undurkan masa 20 tahun ke belakang

aku beli barang lebih dari 1 menggunakan aeon. ok je. xda masalah.
Reply With Quote
  #14  
Old 07-01-2013, 09:35 AM
SayaBudakBaruBelajar SayaBudakBaruBelajar is online now
Active Member

SayaBudakBaruBelajar's Avatar
 
Trader Rating: (6)
Join Date: May 2011
Location: Ujung Tanah
Posts: 1,421
Poster Rank: #2539
Thanked 15 Times
Active Level
Default

Dulu aku selalu beli barang singer....
Reply With Quote
  #15  
Old 07-01-2013, 09:45 AM
AureLia AureLia is offline
Well-Known
Member

AureLia's Avatar
 
Trader Rating: (5)
Join Date: Nov 2008
Location: Kuala Lumpur
Posts: 7,697
Poster Rank: #387
Thanked 313 Times
Active Level
My Mood:
Default

Beli barang secara ansuran, lebih mahal dari beli secara tunai, kan? Berapa besar 'mahalnya'? Boleh korang terangkan tak (utk yg dah pernah ambil secara ansuran)?
__________________
~ If you are depressed, you are living in the past. If you are anxious, you are living in the future.
If you are at peace, you are living in the present. ~
Reply With Quote
  #16  
Old 07-01-2013, 09:50 AM
raynasofia raynasofia is offline
Active Member

raynasofia's Avatar
 
Trader Rating: (18)
Join Date: Aug 2010
Posts: 2,232
Poster Rank: #1679
Thanked 0 Times
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by WMComm View Post
kebanyakan kedai2 elektrik dimiliki orang bangsa cina dan mereka pasti support aeon ma. so agak susah nak cari kedai yang ada ansurannya sendiri melainkan kau undurkan masa 20 tahun ke belakang

aku beli barang lebih dari 1 menggunakan aeon. ok je. xda masalah.
aeon cina punya ke? aku ingatkan company jepun..
Reply With Quote
  #17  
Old 07-01-2013, 09:51 AM
raynasofia raynasofia is offline
Active Member

raynasofia's Avatar
 
Trader Rating: (18)
Join Date: Aug 2010
Posts: 2,232
Poster Rank: #1679
Thanked 0 Times
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by AureLia View Post
Beli barang secara ansuran, lebih mahal dari beli secara tunai, kan? Berapa besar 'mahalnya'? Boleh korang terangkan tak (utk yg dah pernah ambil secara ansuran)?
lagi lama ambik lagi mahal la.. kalau courts tu, amik 3 tahun pun dah boleh jadi sekali ganda mahalnya..
Reply With Quote
  #18  
Old 07-01-2013, 09:56 AM
AureLia AureLia is offline
Well-Known
Member

AureLia's Avatar
 
Trader Rating: (5)
Join Date: Nov 2008
Location: Kuala Lumpur
Posts: 7,697
Poster Rank: #387
Thanked 313 Times
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by raynasofia View Post
lagi lama ambik lagi mahal la.. kalau courts tu, amik 3 tahun pun dah boleh jadi sekali ganda mahalnya..
Bukankah ini termasuk di dalam RIBA? Membayar harga barangan lebih daripada apa yg sepatutnya telah ditetapkan?
__________________
~ If you are depressed, you are living in the past. If you are anxious, you are living in the future.
If you are at peace, you are living in the present. ~
Reply With Quote
  #19  
Old 07-01-2013, 10:02 AM
raynasofia raynasofia is offline
Active Member

raynasofia's Avatar
 
Trader Rating: (18)
Join Date: Aug 2010
Posts: 2,232
Poster Rank: #1679
Thanked 0 Times
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by AureLia View Post
Bukankah ini termasuk di dalam RIBA? Membayar harga barangan lebih daripada apa yg sepatutnya telah ditetapkan?
memang dah.. kalau boleh kena elakkan.. tapi kalau ikut kata ustaz2 yang aku pernah jumpa, kita ni tertakluk pada sistem yang diamalkan di negara tempat kita bermastautin.. kalau terpaksa memang takdapat nak buat apa la.. macam beli kereta.. berapa ramai yang leh beli cash..?? beli rumah.. ada ke yang leh keluarkan rm300k sekaligus.. so nak tak nak kita ni terpaksa mengikut.. kalau ada option lain yang lebih islamik lebih baik la follow yang tu..

macam aku ni.. nak masuk rumah baru beli dah sangat2 sebab dah kena keluar dari rumah sewa.. perabot sume tuan rumah sewa dulu tu punya.. tapi nak beli sekaligus nak furnish kan rumah 20k-30k memang tak dapek la..

maafkan aku kalau statement aku ni salah.. huhuhu..
Reply With Quote
  #20  
Old 07-01-2013, 10:09 AM
ahmad boestaman ahmad boestaman is offline
Active Member

ahmad boestaman's Avatar
 
Trader Rating: (2)
Join Date: Jan 2013
Posts: 566
Poster Rank: #5107
Thanked 0 Times
Active Level
My Mood:
Default

AEON setahu aku,syer KWSP ada jgk dalam tu...klu salah tolong betulkan.
Reply With Quote
Sponsored Links
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +8. The time now is 11:54 AM.


Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Disclaimer : All posts made by either members or mods even admins on CariGold.com are just only individual opinions, not necessarily or specifically those of CariGold.com or it's owner. CariGold does neither support, endorse nor vouch any programs and/or opportunities discussed here. We also does not give/offer investment advice and we does not research the opportunities discussed here. We simply provide a place for discussion. YOU'RE ON YOUR OWN RESPONSIBILITY IF YOU LOSE SUM OF MONEY IN ANY PROGRAMS DISCUSSED HERE