Ganjaran Bonus Forex Yang Terbesar Tidak Pernah Ditawarkan Sebelum ini ... BONUS TANPA SEBARANG DEPOSIT SEBANYAK $1500 DARI INSTAFOREX !!


     
All banners are advertisements only. CG does not endorse or vouch for any advertisers. Read Disclaimer HERE


Go Back   CariGold Forum > GENERAL DISCUSSION > General Chat > Religious Talk

Recommended Brokers

Forex Chart
CG Sponsors



Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 19-12-2012, 01:48 AM
miecs miecs is offline
Super Active

miecs's Avatar
 
Trader Rating: (25)
Join Date: Nov 2009
Posts: 5,748
Thanks (Received): 351
Likes (Received): 3
Blog Entries: 1
Active Level
My Mood:
Default Jangan kau ucap Selamat Hari natal / Merry Christmas

Muslim : bagaimana Hari Christmas kamu ?

Christian : baik, kenapa kau tidak mengucapkan Selamat Hari Christmas padaku?

Muslim : tidak, agama kami menghargai toleransi antara agama, termasuk agamamu, tapi masalah ini, agama saya melarangnya...

Christian : tapi kenapa, bukankah hanya sekadar kata-kata? Teman muslimku yg lain, mengucapkan nya kepada aku ?

Muslim : mungkin mereka belum mengetahuinya... David, kau boleh mengucapkan dua kalimat syahadat, dalam bahasa melayu pun tak mengapa ?

Christian : oh tidak, saya tidak boleh mengucapkannya...Itu akan mengganggu kepercayaan saya selama ini...

Muslim : kenapa? Bukankah hanya kata-kata? Ayuh, ucapkanlah ...

Christian : sekarang........., saya mengerti..

Jadi Haram Hukumnya Mengucapkan Selamat Natal/Hari Christmas & Tahun Baru krn ada dalam Hadist Nabi:
"Barang Siapa yg Meniru, Mengucapkan Selamat kepada Agama Lain Bererti ia Telah Kafir & Neraka Janahamlah Tempatnya" (HR.Bukhari Muslim) Menghuraikan bahawa orang islam tidak boleh meniru perbuatan yang bertentangan dengan Islam oleh kaum bukan muslim.

Silakan KONGSIKAN jika bermanfaat...

-non Islam maaf ya jika terasa hati... peace


Quote:
Originally Posted by muzica View Post
Kat sini ada soal jawab mengenai isu UCAP MERRY CHRISTMAS kepada non muslim yang telah dijawab oleh Ustaz Azhar Idrus. Yang ni jawapan-jawapan yang telah dikumpulkan untuk dibuat satu entri lengkap supaya semua dapat baca terus semua. Semoga bermanfaat untuk semua. (diambil dari FB Kami Peminat Ustaz Azhar Idrus)

Soalan 1 : Ramai sangat ke Kristian kat Malaysia ni? setahu saya ada 9.1% je Kristian. tapi kenapa ramai yang sungguh-sungguh tanya pasal Christmas ni? seolah-olah Kristian yang ada kat Malaysia ni bukan 9.1%, tapi 91.0% pulak (Jawab) Ustaz Azhar Idrus ( Original ) tu la…tak sibuk nak ucap yang Nabi saw suruh ucap…doa dan zikir banyak lagi yang tak reti..

Soalan 2 : Betul dok ni? ..Jangan Ucap Merry christmas!! . Christmas adalah hari untuk orang kristian. Dan menurut kristian apabila anda mengucap “Merry Christmas” anda secara tidak sengaja mengaku Allah mempuyai anak. (Jawab) Ustaz Azhar Idrus ( Original ) dah larang sokmo tapi jenis melayu ni degil..

Soalan 3 : Apa hukum kalau pergi ke rumah orang yang buat jamuan sempena majlis perayaan krismas? (Jawab) Ustaz Azhar Idrus ( Original ) harus cuma jangan buat amalan-amalan berkait agama mereka.

Soalan 4 : (1) Apa hukum seseorang mengucapkan selamat hari krismas pada rakan-rakan yg menyambutnya? (2) Sekiranya, rakan-rakan (daripada Sabah Sarawak) membuat majlis sambutan krismas bersama sedikiit jamuan makan, boleh ke kita turut serta dlm jamuan tersebut? (Jawab) Ustaz Azhar Idrus ( Original ) 1. ucap tahniah sahaja. Jangan ucap merry atau selamat. 2. boleh jika rakan kerja atau jiran sebelah. Jangan ucap atau buat apa-apa yang berkait dengan agama mereka, sekadar hadir menjamah jamuan yang halal sahaja.

Soalan 5 : Mengucapkan merry christmas kepada non muslim.. jatuh haram ke? ..orang non muslim ni dah tau dah kita x leh ucapkan merry xmas.. so diaorg pun x ucapla selamat hari raya…jadi mana keharmonian kat situ? .. Nabi sendiri pun bile didatangi tetamu/raja non muslim.. baginda layan elok2.. (Jawab) Ustaz Azhar Idrus ( Original ) bolih ucap dgn lafaz ..tahniah sahaja..jgn ucapkan dgn lafaz salam.. kalau kafir tak mau ucap selamat hari raya tak jadi msalah dan bukan tanda tak harmoni kalau kafir tak ucap selamat hari raya… zaman Rasulullah saw masih hidup pun kafir2 tak ucap selamat hari raya.. harmoni bukan dengan saling ucap selamat hari raya.. harmoni ialah dengan ditegakkan hukum dan perintah agama di mana saja kita berada..

Soalan 6 : Perayaan2 etnik terbesar diMalaysia seperti krismas, deepavali, raya cino dll….Setakat mana umat Islam dapat merayaknnya? (Jawab) Ustaz Azhar Idrus ( Original ) harus hadir ke rumah kafir pada hari-hari raya mereka dengan tidak membuat amalan agama mereka atau ucapan agama mereka.

Soalan 7 : Ape hukum seseorang Islam menyambut perayaan orang agama lain macam contoh Krismas or Tahun Baru Cina? (Jawab) Ustaz Azhar Idrus ( Original ) tak bolih sambut..yg bolih ialah ziarah rumah jiran yg kafir pd hari raya mereka sahaja..

Soalan 8 : Rumah terbuka sempena christmas.. (Jawab) Ustaz Azhar Idrus ( Original ) sunat orang islam tidak berpakaian cantik pd hari2 raya kafir kerana menunjukkan tidak meraikan perayaan kafir yg batil dari Kitab Bahrulmmazi.

http://www.anakulucheka.com/hukum-us...rry-christmas/

Last edited by miecs; 21-12-2012 at 05:42 AM.. Reason: tmbh sedas...
Reply With Quote
Thanks arang67, airaura88, NB7879, nurwi, malikul_malik and 21 others thanked for this post
Paid Advertisement
  #2  
Old 19-12-2012, 02:00 AM
jemi3886 jemi3886 is offline
Active Member

jemi3886's Avatar
 
Trader Rating: (2)
Join Date: Sep 2011
Posts: 1,623
Thanks (Received): 2
Likes (Received): 0
Active Level
Default

terbaek.... gud info tt

“Barang siapa mencari agama selain dari agama Islam, maka sekali-kali tidaklah akan diterima (agama itu) dari padanya, dan dia di akhirat termasuk orang-orang yang rugi”. [Ali Imr‚n/3 : 85].
Reply With Quote
  #3  
Old 19-12-2012, 02:03 AM
kopirait kopirait is offline
CG Top Poster Club

kopirait's Avatar
 
Trader Rating: (6)
Join Date: Apr 2010
Location: -- .- ...
Posts: 23,095
Thanks (Received): 37
Likes (Received): 56
Blog Entries: 2
Active Level
My Mood:
Default

TQ for the info.
Baru tahu.
__________________
Reply With Quote
  #4  
Old 19-12-2012, 04:40 AM
putrazan putrazan is offline
Active Plus

putrazan's Avatar
 
Trader Rating: (3)
Join Date: Oct 2010
Posts: 3,323
Thanks (Received): 2
Likes (Received): 1
Active Level
My Mood:
Send a message via Yahoo to putrazan
Default

yg selalu diperkatan pada hari natal, tapi tidak pada CNY,Deepavali,Gawai dan sebagainya.. selalu perhatikan situasi begini...
Reply With Quote
  #5  
Old 19-12-2012, 05:25 AM
airaura88 airaura88 is offline
Active Member

airaura88's Avatar
 
Trader Rating: (2)
Join Date: Jul 2009
Posts: 1,039
Thanks (Received): 1
Likes (Received): 2
Active Level
My Mood:
Send a message via Skype™ to airaura88
Default

thanks for sharing...
Reply With Quote
  #6  
Old 19-12-2012, 05:28 AM
miecs miecs is offline
Super Active

miecs's Avatar
 
Trader Rating: (25)
Join Date: Nov 2009
Posts: 5,748
Thanks (Received): 351
Likes (Received): 3
Blog Entries: 1
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by putrazan View Post
yg selalu diperkatan pada hari natal, tapi tidak pada CNY,Deepavali,Gawai dan sebagainya.. selalu perhatikan situasi begini...
sebab maksud merry christmas tu sendiri kalu xsilap selamat menyambut hari kelahiran jesus...

kalu salah tolong betulkan...ingat2 lupa dah maksudnya.
Reply With Quote
  #7  
Old 19-12-2012, 05:51 AM
Lancelot Lancelot is offline
Super Active

Lancelot's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Jan 2010
Posts: 6,528
Thanks (Received): 8
Likes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default

owh baru tahu .. thanks
Reply With Quote
  #8  
Old 19-12-2012, 06:01 AM
NB7879 NB7879 is offline
Regular

NB7879's Avatar
 
Trader Rating: (1)
Join Date: Dec 2012
Posts: 206
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 0
Active Level
Default

betul dah tu...krismas adalah perayaan agama...

CNY adalah budaya..begitu juga dgn hari raya puasa (1 hari) dan hari raya haji (3 hari)..wesak day pun haram kita beri ucapan..
Reply With Quote
  #9  
Old 19-12-2012, 06:53 AM
H-S H-S is offline
Active Plus

H-S's Avatar
 
Trader Rating: (8)
Join Date: May 2010
Posts: 3,932
Thanks (Received): 28
Likes (Received): 15
Active Level
My Mood:
Default

"Barang Siapa yg Meniru, Mengucapkan Selamat kepada Agama Lain Bererti ia Telah Kafir & Neraka Janahamlah Tempatnya" (HR.Bukhari Muslim)

hadis ni mcm xpernah dgr...

bukan setakat bg ucapan je.. datang rumah terbuka @ jamuan dah di kira meraikan..
__________________
Quote:
pernah seseorang tegur mengenai seller online yang tumbuh bak cendawan lepas hujan, perniagaan memang sunnah nabi tapi cara nabi berniaga.. hormat, mesra pelanggan, jujur, xkejar untung dan bertanggungjawab.
Reply With Quote
  #10  
Old 19-12-2012, 07:04 AM
syukranjz syukranjz is offline
Active Plus

syukranjz's Avatar
 
Trader Rating: (4)
Join Date: Dec 2010
Posts: 4,769
Thanks (Received): 9
Likes (Received): 0
Active Level
Default

good info..
Reply With Quote
Sponsored Links
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

AMP
Forum Jump


All times are GMT +8. The time now is 02:42 AM.


Copyright ©2000 - 2017, CariGold.com.
All posts published herein are merely based on individual views, and they do not expressly or by implications represent those of CariGold.com or its owner. It is hereby made clear that CariGold.com does not endorse, support, adopt or vouch any views, programs and/or business opportunities posted herein. CariGold.com also does not give and/or offer any investment advice to any members and/or readers. All members and readers are advised to independently consult their own consultants, lawyers and/or families before making any investment and/or business decisions. This forum is merely a place for general discussions. It is hereby agreed by all members and/or readers that CariGold. com is in no way responsible and/or liable for any damages and/or losses suffered by anyone of you