Ganjaran Bonus Forex Yang Terbesar Tidak Pernah Ditawarkan Sebelum ini ... BONUS TANPA SEBARANG DEPOSIT SEBANYAK $1500 DARI INSTAFOREX !!


Go Back   CariGold Forum > GENERAL DISCUSSION > General Chat > Santai, Others

Santai, Others Santai, perngkongsian info, minta pertolongan ahli lain dan semua perbincangan yang tidak bersangkutan dengan forum lain. NO OFFTOPIC.

Recommended Brokers

Forex Chart
Crypto Chart
CG Sponsors



Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 04-06-2008, 04:44 AM
Ramong Ramong is offline
Regular

 
Trader Rating: (0)
Join Date: May 2008
Location: Warung
Posts: 401
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default Ape beza LOU dgn AGREEMENT

Ade sesiapa yang boleh jelaskan perbezaan LOU atau Letter Of Understanding dengan AGREEMENT.
Reply With Quote
Paid Advertisement
  #2  
Old 04-06-2008, 04:59 AM
anuarinvestor anuarinvestor is offline
Legendary Member

anuarinvestor's Avatar
 
Trader Rating: (11)
Join Date: Dec 2007
Posts: 10,537
Thanks (Received): 143
Likes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default

Tunggu kawan2 kita yang pakar masuk....
Reply With Quote
  #3  
Old 04-06-2008, 05:43 AM
mustopa_a mustopa_a is offline
Legendary Member

mustopa_a's Avatar
 
Trader Rating: (3)
Join Date: Apr 2008
Posts: 12,098
Thanks (Received): 73
Likes (Received): 0
Active Level
Default

Letter of understanding = kedua-dua pihak saling faham dan memahami isi kandungan dan tidak lah sampai ke kes mahkamah kalau langgar LOU. cuma boleh hancus kepercayaan jika satu pihak melanggarinya..
Biasanya .. dua kompeni buat jv untuk sesuatu projek besar, mereka akan adakan surat LOU.

Agreement pula .. kontrak persetujuan antara A dan B yang boleh membawa kepada hilang kelayakan hak kepada kedua-dua pihak dan boleh dibawa ke mahkamah jika salah satu pihak melanggar. Jika terjadi seperti apa yang ada di dalam tempoh kontrak, dan jelas pihak A melanggar, pihak A perlu membayar pampasan ke pihak B, dan jika pihak B melanggar, pihak A boleh menuntut pampasan. Melainkan ada surat membatalkan agreement itu, contoh surat letak jawatan. Notis pemberhentian kerja dari majikan .. jika jelas dalam kontrak fasa tententu .. yang memberi kebenaran majikan memberhentikan di atas sebab kamu melanggar akta pekerjaan (contoh tidak datang bekerja dalam masa 2 hari tanpa notis dari kamu).. Tiada tuntutan boleh dibuat. Notis penamatan kontrak pembinaan jika pihak A gagal memenuhinya di dalam tempoh kontrak dengan pihak B dan tiada tuntutan boleh dibuat.

Biasanya kes pekerja dengan majikan. Atau perjanjian kontrak membina atau membekal. Ajen-ajen MLM, yang di dalam kontrak menyebut kamu kena pakai tanda nama dan menunjukkan ID ketika membuat temujanji perniagaan dengan prospek, tetapi kamu tidak lakukan, dan prospek mengadu.. kamu akan kehilangan keahlian MLM dan kelayakan bonus dari MLM, jika disabitkan pihak mahkamah.

(Ini cuma dari saya.. jika salah tolong betulkan)
__________________
Reply With Quote
  #4  
Old 04-06-2008, 06:32 AM
ExAvantz ExAvantz is offline
Legendary Member

ExAvantz's Avatar
 
Trader Rating: (10)
Join Date: Mar 2007
Posts: 12,022
Thanks (Received): 74
Likes (Received): 7
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by mustopa_a View Post
Letter of understanding = kedua-dua pihak saling faham dan memahami isi kandungan dan tidak lah sampai ke kes mahkamah kalau langgar LOU. cuma boleh hancus kepercayaan jika satu pihak melanggarinya..
Biasanya .. dua kompeni buat jv untuk sesuatu projek besar, mereka akan adakan surat LOU.

Agreement pula .. kontrak persetujuan antara A dan B yang boleh membawa kepada hilang kelayakan hak kepada kedua-dua pihak dan boleh dibawa ke mahkamah jika salah satu pihak melanggar. Jika terjadi seperti apa yang ada di dalam tempoh kontrak, dan jelas pihak A melanggar, pihak A perlu membayar pampasan ke pihak B, dan jika pihak B melanggar, pihak A boleh menuntut pampasan. Melainkan ada surat membatalkan agreement itu, contoh surat letak jawatan. Notis pemberhentian kerja dari majikan .. jika jelas dalam kontrak fasa tententu .. yang memberi kebenaran majikan memberhentikan di atas sebab kamu melanggar akta pekerjaan (contoh tidak datang bekerja dalam masa 2 hari tanpa notis dari kamu).. Tiada tuntutan boleh dibuat. Notis penamatan kontrak pembinaan jika pihak A gagal memenuhinya di dalam tempoh kontrak dengan pihak B dan tiada tuntutan boleh dibuat.

Biasanya kes pekerja dengan majikan. Atau perjanjian kontrak membina atau membekal. Ajen-ajen MLM, yang di dalam kontrak menyebut kamu kena pakai tanda nama dan menunjukkan ID ketika membuat temujanji perniagaan dengan prospek, tetapi kamu tidak lakukan, dan prospek mengadu.. kamu akan kehilangan keahlian MLM dan kelayakan bonus dari MLM, jika disabitkan pihak mahkamah.

(Ini cuma dari saya.. jika salah tolong betulkan)
gud explaination...
tq
Reply With Quote
  #5  
Old 04-06-2008, 09:44 PM
Ramong Ramong is offline
Regular

 
Trader Rating: (0)
Join Date: May 2008
Location: Warung
Posts: 401
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default

Thank Bro..

Sebenarnye aku ada sign LOU ( Tajuk Besar Surat tu )
Dalam LOU tu ada menyebut LOU tu boleh dianggap sebagai perjanjian( disebut dalam clause ).

Dlm clause ada menyebut sekiranye aku berhenti sebelum habis LOU tu, aku kena bayar balik segala perbelajaan company menghantar aku ke Oversea untuk training.

Aku dah berhenti kerja. Sekarang aku kena panggil naik mahkamah pasal langgar perjanjian. Tapi tajuk besar surat yang aku sign tu LOU FOR BUSINESS TRAVELLER tapi dia claimed kat aku training cost bukan travelling cost.

Boleh tak aku mintak mahkamah gugur kan saman company aku pasal LOU tu mengelirukan.

Bolehkah LOU ni dianggap contract atau perjanjian ?

Last edited by Ramong; 04-06-2008 at 09:47 PM..
Reply With Quote
  #6  
Old 04-06-2008, 09:52 PM
JohnJenin JohnJenin is offline
Regular

JohnJenin's Avatar
 
Trader Rating: (5)
Join Date: Feb 2008
Posts: 811
Thanks (Received): 7
Likes (Received): 0
Active Level
Default

huaaa...kalo hantar training sampai oversea silap2 ko kena saman riban2..ye ke?? tak tido malam ler..
__________________
Rasulullah saw bersabda: "Perjanjian antara kami dengan mereka adalah solat, barang siapa meninggalkannya maka dia KAFIR." sumber
Download MP3 Terbaik Sepanjang Zaman
Reply With Quote
  #7  
Old 04-06-2008, 10:06 PM
Ramong Ramong is offline
Regular

 
Trader Rating: (0)
Join Date: May 2008
Location: Warung
Posts: 401
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default

Puluh Riban...
Reply With Quote
  #8  
Old 04-06-2008, 10:12 PM
mustopa_a mustopa_a is offline
Legendary Member

mustopa_a's Avatar
 
Trader Rating: (3)
Join Date: Apr 2008
Posts: 12,098
Thanks (Received): 73
Likes (Received): 0
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by Ramong View Post
Thank Bro..

Sebenarnye aku ada sign LOU ( Tajuk Besar Surat tu )
Dalam LOU tu ada menyebut LOU tu boleh dianggap sebagai perjanjian( disebut dalam clause ).

Dlm clause ada menyebut sekiranye aku berhenti sebelum habis LOU tu, aku kena bayar balik segala perbelajaan company menghantar aku ke Oversea untuk training.

Aku dah berhenti kerja. Sekarang aku kena panggil naik mahkamah pasal langgar perjanjian. Tapi tajuk besar surat yang aku sign tu LOU FOR BUSINESS TRAVELLER tapi dia claimed kat aku training cost bukan travelling cost.

Boleh tak aku mintak mahkamah gugur kan saman company aku pasal LOU tu mengelirukan.

Bolehkah LOU ni dianggap contract atau perjanjian ?
Kita ade loyar.. banyak loyar baik dan loyar buruk... depa boleh pusing terbalik kenyataan.. cari dorang.. kalau tak silap ada quote dari mana tah tak hingat.. tapi yang aku hingat.. "loyar lebih baik dari jurutera dalam bab fakta" - engineer hanya tau kira.. tapi loyar pandai putar fakta.."
__________________
Reply With Quote
Sponsored Links
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

AMP
Forum Jump