Ganjaran Bonus Forex Yang Terbesar Tidak Pernah Ditawarkan Sebelum ini ... BONUS TANPA SEBARANG DEPOSIT SEBANYAK $1500 DARI INSTAFOREX !!


Go Back   CariGold Forum > GENERAL DISCUSSION > Investor, Business, Entrepreneur > Offline Business, Entrepreneur Discussion

Recommended Brokers

Forex Chart
Crypto Chart
CG Sponsors



Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 23-10-2012, 01:16 PM
golden_user2006 golden_user2006 is offline
Active Plus

golden_user2006's Avatar
 
Trader Rating: (28)
Join Date: Feb 2007
Location: 30km radius KLIA
Posts: 3,319
Thanks (Received): 172
Likes (Received): 0
Active Level
Default Bagaimana nak buat barcode kat produk kita?? Mohon nasihat

salam,
ambe krang ni dlm proses menyiapkan sepenuhnya produk asas makanan....
design label dah ok, cuma bilo nak masuk/letak kat kedai, mereka kata....xde barcode, jd xleh masuk kedai tu...

mana2 warga cg yg tahu prosedur nak wujudkan barcode ni...adakah kena daftar @ letak je apa2 barcode??

mohon nasihat....

AKHIRNYA...
info yg diterima dr rakan2 cg yang prihatin & pengetahuan...sy quote yg terpilih utk memudahkan info ni dikongsikan bersama...

Quote:
Originally Posted by advanzato View Post
Kalau nak guna barcode kat produk untuk pasaran, kena guna Barcode standard GS1/EAN 13/GS1/EAN 8 Barcode Symbologies. Kena register company bro dulu dengan GS1 di FMM (Federation of Malaysian Manufactures).

Nanti bro akan diberi senarai barcode termasuk no siri 1000 untuk produk bro. Kemudian printlah barcode tersebut guna Barcode Generator atas barcode sticker atau atas label produk bro (pakai barcode printer)....

Link ke GS1 Malaysia http://www.gs1my.org/

Link ke FMM http://www.fmm.org.my/
Quote:
Originally Posted by jamtulenmurah View Post
1. Pergi pejabat FFM. Federation Malaysia Manufacturer.

2. Apply kat sana.

3. Daftar untuk kali pertama RM300++. Lepas diluluskan kene bayar rm800 untuk 10 barcode. Minimum mmg 10 barcode. Tahun berikutnya bayar rm 240 sahaja. (untuk bisnes RM250k kebwah)

Quote:
Originally Posted by speciosa View Post
baru standard ada barcode hehe..

http://www.inflowinventory.com/Blog/...-own-barcodes/

aku pon tengah belajar nih..

Quote:
Originally Posted by terompah View Post
Produk makanan tuh nk pasarkn domestik je atau luar..selalu kalu luar boleh rujuk kt FMM-GS1.Dorang akan advise utk registration n bla2, cth standard ukuran, nombor ID, nk buat simbol code EAN atau Data Matrix. Kalu Jen is skala kecil boleh guna Label Printer.Kt rumah saya ada label printer je tukun je..
Quote:
Originally Posted by advanzato View Post
Tapi untuk pengetahuan korang, Mydin nih tak guna korang nyer produk barcode untuk sistem POS diorang sebab diorang akan create barcode baru guna sistem diorang yg siap berpelekat RFID lak..... Yg barcode korang tuh just untuk inventory diorang jer....

Quote:
Originally Posted by terompah View Post
He he he ramai beno ingt saya bro. Okies kalu dh planning target beso tu terus register GS1, sng nnti.sbb kt barcode tu bila scan boleh letak expiry, kontena mana, produk mana n bla2. Contoh sng boleh tgk barcode paper indah kiat,teknologi dorang canggih,dr barcode tuh boleh tahu pokok mana dorang tebang, kontena mana yg hntr, sape distributor kt Msia. Dari situ kalu mslh paper rosakkn printer boleh tahu paper yg kita beli tu original atau tak.?

Untuk pasarkan produk ke Arab tuh mmg bagus,sbb market Arab tu besar.Mcm Indon tuh, dorang laju sikit pasarkan produk dari kita.Sbb peluang tuh dorang dh nmpk..Saya dulu pernah bentangkan proposal nih kt Kementerian..Tt planning dari awal ni pasang kaki kt sana, nnti lg sng nk msk..Cuma Pak Arab nih sgt2 la cerewet, dpt supply mmg lubuk emas..

Last edited by golden_user2006; 24-10-2012 at 12:11 AM..
Reply With Quote
Thanks advanzato, emasmoden, jamtulenmurah, luqalief thanked for this post
Paid Advertisement
  #2  
Old 23-10-2012, 05:52 PM
mustopa_a mustopa_a is offline
Legendary Member

mustopa_a's Avatar
 
Trader Rating: (3)
Join Date: Apr 2008
Posts: 12,098
Thanks (Received): 73
Likes (Received): 0
Active Level
Default

ntah......... la
__________________
Reply With Quote
  #3  
Old 23-10-2012, 05:57 PM
firdaus90 firdaus90 is offline
Active Plus

firdaus90's Avatar
 
Trader Rating: (11)
Join Date: Jun 2010
Posts: 4,267
Thanks (Received): 158
Likes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default

cer tanye uncle google..
Reply With Quote
  #4  
Old 23-10-2012, 10:32 PM
golden_user2006 golden_user2006 is offline
Active Plus

golden_user2006's Avatar
 
Trader Rating: (28)
Join Date: Feb 2007
Location: 30km radius KLIA
Posts: 3,319
Thanks (Received): 172
Likes (Received): 0
Active Level
Default

tk atas info....
masih mencari info2 ni, mana tahu kut2 ado warga cg yang terlibat dlm bidang ni...
Reply With Quote
  #5  
Old 23-10-2012, 10:45 PM
speciosa speciosa is offline
Regular

speciosa's Avatar
 
Trader Rating: (6)
Join Date: Jul 2008
Location: Langkawi
Posts: 682
Thanks (Received): 3
Likes (Received): 0
Blog Entries: 1
Active Level
My Mood:
Default

baru standard ada barcode hehe..

http://www.inflowinventory.com/Blog/...-own-barcodes/

aku pon tengah belajar nih..
__________________
APARTMENT LANGKAWI RM250
LANGKAWI DAWN CHALET - RM130(2 QUEEN BED + SWIMMING POOL)
"Bertolong-tolonglah kamu berbuat kebaikan dan taqwa dan janganlah kamu bertolong-tolongan membuat dosa dan aniaya..." Al Maidah:
Reply With Quote
Thanks golden_user2006 thanked for this post
  #6  
Old 23-10-2012, 10:47 PM
sekupang1 sekupang1 is offline
Regular

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Dec 2008
Posts: 104
Thanks (Received): 7
Likes (Received): 0
Active Level
Default

Beli je. Bagi nama product, pas tu regester barcode. RM100 satu product.
Reply With Quote
Thanks golden_user2006 thanked for this post
  #7  
Old 23-10-2012, 10:48 PM
golden_user2006 golden_user2006 is offline
Active Plus

golden_user2006's Avatar
 
Trader Rating: (28)
Join Date: Feb 2007
Location: 30km radius KLIA
Posts: 3,319
Thanks (Received): 172
Likes (Received): 0
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by speciosa View Post
baru standard ada barcode hehe..

http://www.inflowinventory.com/Blog/...-own-barcodes/

aku pon tengah belajar nih..
k bro, byk2 tk...
sdg godek2...tp masih blum paham
kalu bro mahir buat, maklum2 le kat sni lak...
Reply With Quote
  #8  
Old 23-10-2012, 10:49 PM
golden_user2006 golden_user2006 is offline
Active Plus

golden_user2006's Avatar
 
Trader Rating: (28)
Join Date: Feb 2007
Location: 30km radius KLIA
Posts: 3,319
Thanks (Received): 172
Likes (Received): 0
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by sekupang1 View Post
Beli je. Bagi nama product, pas tu regester barcode. RM100 satu product.
nak beli & register kat mana???
apa2pun tk
Reply With Quote
  #9  
Old 23-10-2012, 10:50 PM
janai janai is offline
Junior

janai's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Oct 2009
Posts: 63
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 0
Active Level
Default

cari je software kat tenet..rasenye ade kot..
barcode generator sume tu..
pastu print n lekat je kt produk
Reply With Quote
  #10  
Old 23-10-2012, 10:50 PM
advanzato advanzato is offline
Active Plus

advanzato's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Apr 2008
Posts: 3,293
Thanks (Received): 13
Likes (Received): 0
Active Level
Default

Kalau nak guna barcode kat produk untuk pasaran, kena guna Barcode standard GS1/EAN 13/GS1/EAN 8 Barcode Symbologies. Kena register company bro dulu dengan GS1 di FMM (Federation of Malaysian Manufactures).

Nanti bro akan diberi senarai barcode termasuk no siri 1000 untuk produk bro. Kemudian printlah barcode tersebut guna Barcode Generator atas barcode sticker atau atas label produk bro (pakai barcode printer)....

Link ke GS1 Malaysia http://www.gs1my.org/

Link ke FMM http://www.fmm.org.my/

Last edited by advanzato; 23-10-2012 at 10:53 PM..
Reply With Quote
Thanks ilhamic, speciosa, powell, golden_user2006, xxxOoOxxx and 2 others thanked for this post
Sponsored Links
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

AMP
Forum Jump

CariGold