Ganjaran Bonus Forex Yang Terbesar Tidak Pernah Ditawarkan Sebelum ini ... BONUS TANPA SEBARANG DEPOSIT SEBANYAK $1500 DARI INSTAFOREX !!


Go Back   CariGold Forum > GENERAL DISCUSSION > General Chat > Love, Relationships

Love, Relationships Share and discuss anything about love and relationships. Share any advices, problems, tips & solutions. Please behave & be open minded OR you will be banned from this section. Keep alert section announcement.

Recommended Brokers

Forex Chart
Crypto Chart
CG Sponsors



Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 09-09-2012, 03:00 AM
userun userun is offline
Super Active

userun's Avatar
 
Trader Rating: (1)
Join Date: Mar 2009
Posts: 6,139
Thanks (Received): 33
Likes (Received): 11
Active Level
Default Rock kapak lagu ketuhanan..

Ya, umum mengetahui industri muzik tanah air kita pernah diwarnai dengan kegemilangan muzik rock yang dibawa oleh pelbagai kumpulan rock yang tumbuh bagaikan cendawan pada ketika itu. Setiap kumpulan rock pada ketika itu mempunyai satu atau lebih lagu 'killer' yg 'evergreen' sehingga kini.



Kebanyakkan lagu yang dibawa oleh mereka bertemakan cinta. Sebab itu kumpulan rock pada ketika itu dikenali juga sebagai Rock Jiwang dan Rock Leleh...

Tapi tahukan anda lirik cinta pada lagu rock ketika itu tidak ditujukan khas pada kekasih yang digelar wanita semata-mata. Lirik lagu rock cinta itu sebaliknya lebih indah jika kita tujukan khas pada Pencipta kita, Kekasih kita yang sebenar Allah S.W.T...



Lagu rock cinta lebih 'feel' dan lebih indah jika kita dendangkan utk kekasih kita Allah S.W.T. Dengan petikan guitar yang mendayu diiringi ketukan dram menjadikan sesebuah lirik itu menjadi sebuah lagu yang indah untuk kita lebih menghayati dan merasai kecintaan kita kepada tuhan.

Amat malanglah bagi kita yang terus menghukum bermain alat muzik bertali itu adalah haram, sedangkan alat muzik bertali itu adalah alat yang mengeluarkan bunyi yang sedap didengar dan apakah salahnya kita bermain untuk kekasih kita iaitu Allah S.W.T...




Antara lagu2 rock yang liriknya sungguh puitis dan indah melodinya untuk mendalamkan lagi kecintaan kita kepada tuhan ialah...

1) Kumpulan Qiara - Hanya PadaMu

http://www.youtube.com/watch?v=YA4CTKDLpog


2) Kumpulan Wow - Engkau Tetap Satu

http://www.youtube.com/watch?v=I5v-e...eature=related

3) Kumpulan Ukays - Bila diri disayangi

http://www.youtube.com/watch?v=Bq5uHn02qI4

4) Kumpulan Stigma - Terpatri

http://www.youtube.com/watch?v=61oayIJWiT8

5) Kumpulan Search - Fantasia Bulan Madu

http://www.youtube.com/watch?v=0PcBxMngvF0

6) Kumpulan Krabat - Keinsafan

http://www.youtube.com/watch?v=FT8M7QY8GgE

...dan banyak lagi lagu rock purbakala melayu yang boleh dikorek untuk kita hayati bagi menambahkan lagi kerinduan dan kasih sayang kita kepada tuhan. Jangan korang fikir hanya lagu nasyid yang ada kompang dan bonggow saja yang boleh dikategorikan sebagai lagu ketuhanan. ok..hidup rock melayuu.....

Reply With Quote
Paid Advertisement
  #2  
Old 09-09-2012, 03:04 AM
cerner cerner is offline
Regular

cerner's Avatar
 
Trader Rating: (2)
Join Date: Jan 2007
Location: kejap kat sini.. kejap kat situ..
Posts: 906
Thanks (Received): 4
Likes (Received): 0
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by userun View Post
Amat malanglah bagi kita yang terus menghukum bermain alat muzik bertali itu adalah haram, sedangkan alat muzik bertali itu adalah alat yang mengeluarkan bunyi yang sedap didengar dan apakah salahnya kita bermain untuk kekasih kita iaitu Allah S.W.T...
erm.. bukan ke mmg haram alat muzik yg bertali..?? yang haram tetap haram.. xde alasan kecuali mampu meragut nyawa..

sile betulkan jika salah..
Reply With Quote
  #3  
Old 09-09-2012, 03:12 AM
userun userun is offline
Super Active

userun's Avatar
 
Trader Rating: (1)
Join Date: Mar 2009
Posts: 6,139
Thanks (Received): 33
Likes (Received): 11
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by cerner View Post
erm.. bukan ke mmg haram alat muzik yg bertali..?? yang haram tetap haram.. xde alasan kecuali mampu meragut nyawa..

sile betulkan jika salah..
http://www.youtube.com/watch?v=59Hv5...eature=related

http://www.youtube.com/watch?v=JTk7M...eature=related
Reply With Quote
  #4  
Old 09-09-2012, 03:14 AM
keris Melayu keris Melayu is offline
Regular

keris Melayu's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Jul 2012
Location: Sesat Dalam Mencari Kebenaran
Posts: 504
Thanks (Received): 1
Likes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default

Entah kenapa lagu ni buat aku rase dekat dengan tuhan.. cube korang dengar plak

http://www.youtube.com/watch?v=QsKgewKq-Bo
__________________
YOU CAN BE ANYTHING ON THE INTERNET, BUT WHY CHOOSE TO BE IDI0T???
"Never argue with an idi0t. They will only bring you down to their level and beat you with experience."
Reply With Quote
  #5  
Old 09-09-2012, 03:15 AM
Ishak_91 Ishak_91 is offline
Regular

Ishak_91's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Nov 2007
Location: Jenjarom
Posts: 501
Thanks (Received): 3
Likes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default

Lefthanded-seruan
__________________
'Peace To The World'
Reply With Quote
  #6  
Old 09-09-2012, 03:19 AM
userun userun is offline
Super Active

userun's Avatar
 
Trader Rating: (1)
Join Date: Mar 2009
Posts: 6,139
Thanks (Received): 33
Likes (Received): 11
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by keris Melayu View Post
Entah kenapa lagu ni buat aku rase dekat dengan tuhan.. cube korang dengar plak

http://www.youtube.com/watch?v=QsKgewKq-Bo
tuan kasi lagu versi karaoke nih tuan...

ape2 pun bagus lah mendengar lagu boleh mendekatkan diri kita kepada tuhan....bukan menyanyi untuk pumpuan semata-mata...
Reply With Quote
  #7  
Old 09-09-2012, 03:19 AM
keris Melayu keris Melayu is offline
Regular

keris Melayu's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Jul 2012
Location: Sesat Dalam Mencari Kebenaran
Posts: 504
Thanks (Received): 1
Likes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by cerner View Post
erm.. bukan ke mmg haram alat muzik yg bertali..?? yang haram tetap haram.. xde alasan kecuali mampu meragut nyawa..

sile betulkan jika salah..
sejak bile plak haram?
__________________
YOU CAN BE ANYTHING ON THE INTERNET, BUT WHY CHOOSE TO BE IDI0T???
"Never argue with an idi0t. They will only bring you down to their level and beat you with experience."
Reply With Quote
  #8  
Old 09-09-2012, 03:23 AM
userun userun is offline
Super Active

userun's Avatar
 
Trader Rating: (1)
Join Date: Mar 2009
Posts: 6,139
Thanks (Received): 33
Likes (Received): 11
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by Ishak_91 View Post
Lefthanded-seruan
lirik yang bagus dengan muzik rock yang lebih berkesan dan menusuk jiwa, bagaimana jika lagu ini didendangkan dengan alat muzik kompang? kurang skit feel dia kan...
Reply With Quote
  #9  
Old 09-09-2012, 03:28 AM
epi_san epi_san is offline
Super Active

epi_san's Avatar
 
Trader Rating: (16)
Join Date: Aug 2007
Posts: 5,199
Thanks (Received): 10
Likes (Received): 3
Active Level
My Mood:
Default

Betul ke main gitar haram???
__________________
JOIN UBER DAN DAPAT RM100.00 |
Reply With Quote
  #10  
Old 09-09-2012, 03:43 AM
rebellion rebellion is offline
Legendary Member

rebellion's Avatar
 
Trader Rating: (42)
Join Date: May 2010
Location: Steam/DoTa2
Posts: 15,958
Thanks (Received): 32
Likes (Received): 6
Blog Entries: 2
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by cerner View Post
erm.. bukan ke mmg haram alat muzik yg bertali..?? yang haram tetap haram.. xde alasan kecuali mampu meragut nyawa..

sile betulkan jika salah..
alat muzik bertali ni mende khilaf bro,

jangan sampai jadi najis (baham lagho)
Reply With Quote
Sponsored Links
Reply Share This Thread

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

AMP
Forum Jump

CariGold