Ganjaran Bonus Forex Yang Terbesar Tidak Pernah Ditawarkan Sebelum ini ... BONUS TANPA SEBARANG DEPOSIT SEBANYAK $1500 DARI INSTAFOREX !!


     
All banners are advertisements only. CG does not endorse or vouch for any advertisers. Read Disclaimer HERE


Go Back   CariGold Forum > ENTERTAINMENTS, HOBBIES, INTERESTS > Entertainments, Interests, Lifestyle > Travel, Vacation, Tour, Adventure

Travel, Vacation, Tour, Adventure Share holiday experiences | Attractive places Review | Hotels Review | Resorts Review | Homestays Review | Vacation Deals Review

Recommended Brokers

Forex Chart
CG Sponsors



Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 30-08-2012, 07:55 AM
kemayo kemayo is offline
Regular

kemayo's Avatar
 
Trader Rating: (3)
Join Date: Oct 2010
Posts: 348
Thanks (Received): 1
Likes (Received): 0
Active Level
Default Perjalanan Darat KK ke Kuching

Salam semua member CG. Selamat Hari Raya..
Sebelum tu aku nak bagi cerita sikit la ye.. Baru-baru ni aku balik dari beraya di Serian, Sarawak iaitu kampung isteri aku. Untuk makluman, kat Serian ni memang terkenal dengan duriannya. Masa kat rumah di kampung tu memang pokok2 buah durian ni dah berbunga dah..

Tu la,. bila tanya dengan bapa mertua dia cakap dalam hujung tahun memang banyak buah dan kalau diikutkan pada gaya pokok2 durian kat situ nampaknya tahun ni memang banyak buah durian kali ni..

Jadi aku ngan isteri merancang nak pg balik kampung isteri sekali lagi masa cuti sekolah yang kebetulan hujung tahun ni. Aku dah check apa2 yang perlu dan antaranya yang paling penting ialah pasport sebab nak lalu Brunei.. Pasport ni aku dgn bini dah bincang dan tak nak la ambil pasport antarabangsa sebab kalau kami sekeluarga buat dekat ribu juga.. aku dgn bini rancang nak buat pasport terhad Brunei saja.. RM50 seorang.. Kalau kami 5 sekeluarga ( aku, istri, 3 anak )hanya RM250 untuk 5 orang dan 5 tahun valid pasport tu.. info ni aku dapat kat web Jab. Imigresen.

Kenderaan yang aku nak guna pulak kenderaan biasa ja iaitu Saga Flx 1.3(A). Jadi kat sini aku nak minta la info dari member2 yang dah ada pengalaman atau nak share sebarang info yang mungkin amat berguna dan bermanfaat buat aku sebab kat sini mesti ramai orang sbh & Srwk yang dah travel KK-Kuching kan..

Info dari seorang kawan yang aku dapat ialah perjalanan pergi atau balik akan ambik masa 2 hari paling cepat. maknanya akan tidur 1 mlm kat Miri ( dicadangkan).. Ok kawan2.. sini saya senaraikan sebarang maklumat yang setakat ni saya rancang/tahu/minta dari member CG.. Terima kasih atas respon member semua..

SENARAI CHECKLIST/ INFO
1. Jenis Kenderaan : Saga FLX 1.3(A)

2. Bilangan org : 5 Orang ( Aku, Isteri, 3 Anak ( 9thn,4thn & 1thn)

3. Dokumen perjalanan : Pasport Terhad Brunei ( Dah buat dan ready dah..), Salinan Kad Kereta, Salinan insuran kereta

4. Penginapan Transit : Miri ( Budget hotel belum dikenalpasti lagi dan budget bawah RM50-RM60 )
(Hotel bajet area KFC sungai-info bro sat2U),( Sommerset RM100 atau Bajet hotel depan sommerset-info bro ennoar)

Bintulu ( Budget hotel belum dikenalpasti lagi )

5. Guide : Hphone Garmin-Asus Nuviphone A10( ada jalan pintas dari Pos Imigresen Limbang-Brunei(Tedungan) ke Pekan SERIA - info bro sat2U)

6. Transit Fuel/ Isi minyak : Ada 2 Station shell di Pos Sempadan Lawas-Temburung limit 10 dollar Brunei(info bro Sat2U)
Tukar ke dollar Brunei tuk beli minyak & tol jambatan Rasau-info bro sat2U)
( 2 Stesen minyak,Stesen Limau Manis & Stesen Sg Teraban terima kereta Malaysia pd harga 0.9 Brunei Dollar/Per liter-info mw5026)

7. Mileage/Perbatuan/Kilometer ditempuh: ( KK-Miri 460-470KM info bro sat2U) Bintulu - Miri = 207 KM
Bintulu - Sibu = 217 KM
Bintulu - Kuching = 620 KM


8. Lain-Lain : Pasang TV dalam kereta kena warning -info bro sat2U
(masuk Brunei Isnin, selasa, rabu tak jammed - info bro ennoar), ( jgn beli beras brunei - info bro ennoar),


Quote:
Originally Posted by sat2U View Post
Sbh(Sindumin) - Srwk(Lawas)-

pos imigresen trusan skrn sudah siap k0mplek imigresen ..senang ...lepas tu naik bukit jumpa pos imigresen belah temburung (ambil borang JPJ sana penting , jangan lupa bawa greeen card )bleh isi minyak kat jalan ini lepas pos imigresen dalam 7 km ada shell boleh isi ...kalay tak boleh isi di pekan tumburung ,tapi kena masuk dalam sikit ...sebab bukan ditepi jalan besar ...

terus pergi dan akan jumpa pos imigresen puni temburung ..cop pasport sebelum naik feri ke limbang ....(macam rumah tepi masjid

naik feri ..... lepas feri jalan dalam 2 km jumpa pos imigresen

pandaruan
(ramai anak murid aku kat sini /kg pahlawan ...huhuh..dari kuching hingga ke sabah aku punyai anak murid dan memang selalu aku berkunjung umah mereka time dik d miri )

kemudian masuk limbang ..kalau dulu cop passspord d limbang ...

dari pekan limbang terus ke kuala lurah ..jumpa komplek imigresen tendungan malysia ....brunei ...kuala lurah ...

masuk brunei enjoy ....pastu bergerak ke sungai teraban pos imigresen brune dan sg tujuh miri ..huhu dah masuk malaysia ..

secara ringkas ..
1-sindumin ..sabah
2-Merapok ...Lawas

3 trusan ..malysia
4 labu..brunei temburung
5 Puni bangar..brunei temburung

6 trusan ..limbang malaysia ..
7 tendungan Libang malaysia
8 Kuala lurah ...brunei sri begawan

9 sg teraban sungei tujuh brunai
10 sungei tujuh malaysia miri ...yesssssssssss masuk kuala baram .....

10 kali cop brooooooooo penuh muka surat passport ..kalau selalu kuar masuk berunei ..dahlah cop dia besooo
Quote:
Originally Posted by puyol View Post
Ada 10 pemeriksaan imigresen perlu dilalui seseorang jika ingin melakukan perjalanan dari Miri ke KK..

1. Sg Tujuh - Leaving Swak at Sg Tujuh


2. Immigration Sg Tujuh - Entering Brunei


3. Immigration Kuala Lurah - Leaving Brunei


4. Tedungan Immigration/ Custom Post - Entering Limbang, Sarawak


5. Pandaruan Immigration & Custom - Leaving Sarawak


6. Puni Immigration Post - Entering Brunei


7. Labu Immigration (Brunei) - Leaving Brunei


8. Mengkalap Immigration Post - Entering Sarawak


9. Merapok Immigration/ Custom Post- Leaving Sarawak to Sabah

10. Sindumin - Entering Sabah at Sindumin
Attached Images
File Type: jpg Serian 01.jpg (19.2 KB, 32 views)
File Type: jpg DSC05267.JPG (182.9 KB, 21 views)
__________________
YA ALLAH... Permudahkanlah segala urusanku

Last edited by kemayo; 01-10-2012 at 10:50 AM.. Reason: update
Reply With Quote
Paid Advertisement
  #2  
Old 30-08-2012, 08:01 AM
Prisoner Prisoner is online now
Active Plus

 
Trader Rating: (3)
Join Date: Apr 2010
Posts: 3,912
Thanks (Received): 16
Likes (Received): 13
Active Level
Default

study pada peta turutan bandar dari KK ke kuching yang hendak di tempuh..
kalau tetiba jer tak ada dalam turutan.. maknanya dah tersasar la perjalanan
Reply With Quote
  #3  
Old 30-08-2012, 08:52 AM
sat2U sat2U is offline
Regular

sat2U's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Jun 2012
Posts: 594
Thanks (Received): 38
Likes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Send a message via Yahoo to sat2U
Default

wah ..best bro ....terkenang masa dulu time ronda ronda negeri sabah dari miri

nak ulas sikit pada aku perjalaann yang cukup best ...duku aku selalu ulang alik dari miri ke kk kalu aku tak balik kelantan memang aku akan jelajah sabah atau serawak ..tapi lebih suka ronda sabah lagi ...melalui brunei DS..habis bumi sabah aku pergi dari sindumin hingga KK -kk ke kudat ..kk-ranau sandakan -lahad datu semporna kunat tawau ...keningau sepiluk sepulut tenom semua aku jelajahi ...
dan pasal perjalanan yang kou nak buat tu aku nak komen sikit pasal

passpott...

setahu aku (tak pasti )passsport terhad brunei tu memang murah (rm 200 untuk 10 org )secara berkumpulan ..aku pernah buat dan cuma kalau tak silap semacam sekali guna sahaja..maksud aku sekali pergi dan balik melimpasi berunei ...

sekiranya perancangan nak kerap ulang alik pakai jln darat baik buat passport antarabangsa atau passport terhad brunei rm 100 sekepala (dulu aku pernah buat .skrn aku tak tahu ada atau tidak lagi )

yg bro nak buat tu border pass atau passport kalau border pass murah tapi sekali guna !!!

perjalanan dari KK ke miri dalam jarak lebih kurang km 470 dan miri ke sibu dalam km 450 sibu ke serian aku ingat dalam km 350 km ...so kalau anda kuat sikit aku cadangkan bro bermalam di bintulu...tapi kena tengok situasi sempadan ..kalau jem di pos sempadan bermakna kena tido di mirilah ...hotel bajet banyak di miri tu ...cari kawasan KFC sungai ..insyaAllah jumpa .

isi minyak di brunei paling menyeronokkan ...murah dan berkualiti ..cuma tak semua stesyen minyak dia jual kepada pengguna yang guna plat pendaftaran malaysia ..setahu aku tak sampai 10 buah yg ada kuasa jual kepada kereta malsyia ... tapi tak perlu risau ....sampau di pos sempadan lawas temburung ada 2 station shell yg jual terhad kepada rm 10 dollar brunei dah hampir nak penuh .... dah nak penuh dah tu ...

sangat best isi minyak di brunei ...satu tangki lebih kurang 23 dolar sahaja..dahlah minyak berkualiti ...
Reply With Quote
  #4  
Old 30-08-2012, 08:56 AM
minc minc is offline
Active Plus

minc's Avatar
 
Trader Rating: (6)
Join Date: Oct 2006
Location: di sini
Posts: 4,290
Thanks (Received): 1
Likes (Received): 1
Active Level
My Mood:
Send a message via Yahoo to minc Send a message via Skype™ to minc
Default

Quote:
Originally Posted by sat2U View Post
wah ..best bro ....terkenang masa dulu time ronda ronda negeri sabah dari miri

nak ulas sikit pada aku perjalaann yang cukup best ...duku aku selalu ulang alik dari miri ke kk kalu aku tak balik kelantan memang aku akan jelajah sabah atau serawak ..tapi lebih suka ronda sabah lagi ...melalui brunei DS..habis bumi sabah aku pergi dari sindumin hingga KK -kk ke kudat ..kk-ranau sandakan -lahad datu semporna kunat tawau ...keningau sepiluk sepulut tenom semua aku jelajahi ...
dan pasal perjalanan yang kou nak buat tu aku nak komen sikit pasal

passpott...

setahu aku (tak pasti )passsport terhad brunei tu memang murah (rm 200 untuk 10 org )secara berkumpulan ..aku pernah buat dan cuma kalau tak silap semacam sekali guna sahaja..maksud aku sekali pergi dan balik melimpasi berunei ...

sekiranya perancangan nak kerap ulang alik pakai jln darat baik buat passport antarabangsa atau passport terhad brunei rm 100 sekepala (dulu aku pernah buat .skrn aku tak tahu ada atau tidak lagi )

yg bro nak buat tu border pass atau passport kalau border pass murah tapi sekali guna !!!

perjalanan dari KK ke miri dalam jarak lebih kurang km 470 dan miri ke sibu dalam km 450 sibu ke serian aku ingat dalam km 350 km ...so kalau anda kuat sikit aku cadangkan bro bermalam di bintulu...tapi kena tengok situasi sempadan ..kalau jem di pos sempadan bermakna kena tido di mirilah ...hotel bajet banyak di miri tu ...cari kawasan KFC sungai ..insyaAllah jumpa .

isi minyak di brunei paling menyeronokkan ...murah dan berkualiti ..cuma tak semua stesyen minyak dia jual kepada pengguna yang guna plat pendaftaran malaysia ..setahu aku tak sampai 10 buah yg ada kuasa jual kepada kereta malsyia ... tapi tak perlu risau ....sampau di pos sempadan lawas temburung ada 2 station shell yg jual terhad kepada rm 10 dollar brunei dah hampir nak penuh .... dah nak penuh dah tu ...

sangat best isi minyak di brunei ...satu tangki lebih kurang 23 dolar sahaja..dahlah minyak berkualiti ...
yang ni....setuju....
__________________
layan je...
motorised | garisan dari seberang | L-N-B-F
Main PS2 guna external HDD
Menyediakan perkhidmatan Homestay area Kuching...PM utk detail...:)
Reply With Quote
  #5  
Old 30-08-2012, 09:12 AM
sat2U sat2U is offline
Regular

sat2U's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Jun 2012
Posts: 594
Thanks (Received): 38
Likes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Send a message via Yahoo to sat2U
Default

Quote:
Originally Posted by minc View Post
yang ni....setuju....
aku cadangkan dan syor buat rakan rakan yg bertugas di sarawak dan sabah ..ambillah peluanng untuk menjelajah negeri ini semasa tempoh khidmat ini ...

aku skrn d gannu kelate doh ..dulu 13 tahuh aku jadi orang miri ..jadi aku ronda semua kawasan sabah n sarawak doh weh ..dari lundu ke kudat .tawau aku drive .....banyak pengalaman yg boleh dikutip weh ...
Reply With Quote
  #6  
Old 30-08-2012, 10:07 AM
blindclownx blindclownx is offline
Active Member

 
Trader Rating: (0)
Join Date: May 2008
Posts: 1,160
Thanks (Received): 1
Likes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default

pasport dah buat ker??
bila nak gerak???
Reply With Quote
  #7  
Old 30-08-2012, 11:55 AM
kemayo kemayo is offline
Regular

kemayo's Avatar
 
Trader Rating: (3)
Join Date: Oct 2010
Posts: 348
Thanks (Received): 1
Likes (Received): 0
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by Prisoner View Post
study pada peta turutan bandar dari KK ke kuching yang hendak di tempuh..
kalau tetiba jer tak ada dalam turutan.. maknanya dah tersasar la perjalanan
Setakat ni hanya mengharap pada phone Garmin-Asus tu dan study tgk Google Earth/maps ja.. Tapi InsyaAllah bulan 12 nanti harap2 tiada masalah la..
__________________
YA ALLAH... Permudahkanlah segala urusanku
Reply With Quote
  #8  
Old 30-08-2012, 11:59 AM
ErieAdn ErieAdn is offline
Legendary Member

ErieAdn's Avatar

 
Trader Rating: (53)
Join Date: Apr 2007
Location: Malaysia-Indonesia-Brunei-Singapore
Posts: 11,176
Thanks (Received): 25
Likes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default

aku penah driving dari Miri-KK.. gamble ngn wife..
takder GPS cuma follow signboard ngn peta jer.. huhu
Miri-KK 11jam.. time balik KK-Miri 7jam jer..
Reply With Quote
  #9  
Old 30-08-2012, 11:59 AM
ErieAdn ErieAdn is offline
Legendary Member

ErieAdn's Avatar

 
Trader Rating: (53)
Join Date: Apr 2007
Location: Malaysia-Indonesia-Brunei-Singapore
Posts: 11,176
Thanks (Received): 25
Likes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by sat2U View Post
aku cadangkan dan syor buat rakan rakan yg bertugas di sarawak dan sabah ..ambillah peluanng untuk menjelajah negeri ini semasa tempoh khidmat ini ...

aku skrn d gannu kelate doh ..dulu 13 tahuh aku jadi orang miri ..jadi aku ronda semua kawasan sabah n sarawak doh weh ..dari lundu ke kudat .tawau aku drive .....banyak pengalaman yg boleh dikutip weh ...
srupo laa kito..
Reply With Quote
  #10  
Old 30-08-2012, 12:03 PM
kemayo kemayo is offline
Regular

kemayo's Avatar
 
Trader Rating: (3)
Join Date: Oct 2010
Posts: 348
Thanks (Received): 1
Likes (Received): 0
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by sat2U View Post
wah ..best bro ....terkenang masa dulu time ronda ronda negeri sabah dari miri

nak ulas sikit pada aku perjalaann yang cukup best ...duku aku selalu ulang alik dari miri ke kk kalu aku tak balik kelantan memang aku akan jelajah sabah atau serawak ..tapi lebih suka ronda sabah lagi ...melalui brunei DS..habis bumi sabah aku pergi dari sindumin hingga KK -kk ke kudat ..kk-ranau sandakan -lahad datu semporna kunat tawau ...keningau sepiluk sepulut tenom semua aku jelajahi ...
dan pasal perjalanan yang kou nak buat tu aku nak komen sikit pasal

passpott...

setahu aku (tak pasti )passsport terhad brunei tu memang murah (rm 200 untuk 10 org )secara berkumpulan ..aku pernah buat dan cuma kalau tak silap semacam sekali guna sahaja..maksud aku sekali pergi dan balik melimpasi berunei ...

sekiranya perancangan nak kerap ulang alik pakai jln darat baik buat passport antarabangsa atau passport terhad brunei rm 100 sekepala (dulu aku pernah buat .skrn aku tak tahu ada atau tidak lagi )

yg bro nak buat tu border pass atau passport kalau border pass murah tapi sekali guna !!!


perjalanan dari KK ke miri dalam jarak lebih kurang km 470 dan miri ke sibu dalam km 450 sibu ke serian aku ingat dalam km 350 km ...so kalau anda kuat sikit aku cadangkan bro bermalam di bintulu...tapi kena tengok situasi sempadan ..kalau jem di pos sempadan bermakna kena tido di mirilah ...hotel bajet banyak di miri tu ...cari kawasan KFC sungai ..insyaAllah jumpa .

isi minyak di brunei paling menyeronokkan ...murah dan berkualiti ..cuma tak semua stesyen minyak dia jual kepada pengguna yang guna plat pendaftaran malaysia ..setahu aku tak sampai 10 buah yg ada kuasa jual kepada kereta malsyia ... tapi tak perlu risau ....sampau di pos sempadan lawas temburung ada 2 station shell yg jual terhad kepada rm 10 dollar brunei dah hampir nak penuh .... dah nak penuh dah tu ...

sangat best isi minyak di brunei ...satu tangki lebih kurang 23 dolar sahaja..dahlah minyak berkualiti ...
Memang aku nak buat pasport terhad Brunei bro.. sebab dalam post 1st tu, dah bagitau yang pasport terhad tu RM50 seorang. Tadi pun dah pegi tanya kat terminal bas KK nak tanya tambang bas ekspress atau kalau2 ada perjalanan bas yang direct KK-Kuching.. Setakat ni tiada perjalanan bas yang terus dari KK ke Kuching pula melainkan KK-Miri dan tukar bas untuk perjalanan Miri-Kuching pulak.. Staff di kaunter tu ada juga sebut pasal Pasport terhad Brunei ni 1 hari boleh siap dan bayaran RM50. Mungkin masa bro masih RM100 sekepala kot..

Tentang info pasal isi minyak tu, terima kasih bro atas info..
Bro punya pengalaman tu memang dahsyat bro,.. seluruh pelusuk Sabah dah masuk tu..
__________________
YA ALLAH... Permudahkanlah segala urusanku
Reply With Quote
Sponsored Links
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

AMP
Forum Jump


All times are GMT +8. The time now is 10:24 PM.


Copyright ©2000 - 2017, CariGold.com.
All posts published herein are merely based on individual views, and they do not expressly or by implications represent those of CariGold.com or its owner. It is hereby made clear that CariGold.com does not endorse, support, adopt or vouch any views, programs and/or business opportunities posted herein. CariGold.com also does not give and/or offer any investment advice to any members and/or readers. All members and readers are advised to independently consult their own consultants, lawyers and/or families before making any investment and/or business decisions. This forum is merely a place for general discussions. It is hereby agreed by all members and/or readers that CariGold. com is in no way responsible and/or liable for any damages and/or losses suffered by anyone of you