Ganjaran Bonus Forex Yang Terbesar Tidak Pernah Ditawarkan Sebelum ini ... BONUS TANPA SEBARANG DEPOSIT SEBANYAK $1500 DARI INSTAFOREX !!


Go Back   CariGold Forum > GENERAL DISCUSSION > Investor, Business, Entrepreneur > Properties Discussions

Recommended Brokers

Forex Chart
Crypto Chart
CG Sponsors



Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 09-07-2012, 12:20 PM
sawamura sawamura is offline
Legendary Member

sawamura's Avatar
 
Trader Rating: (7)
Join Date: Mar 2010
Location: Trading EJ Sampai Kaye..!!
Posts: 12,481
Thanks (Received): 927
Likes (Received): 1
Active Level
My Mood:
Default Freehold?? Leasehold??

Saya terima banyak PM tanya pasal ok ker tak nak beli tanah leasehold.. ataupon nak beli rumah siap bina tapi leasehold.. So harap kat sini, saya boleh jelaskan serba sedikit pasal leasehold vs freehold nih dan apa baik buruknya..

Bismillah..



Maksud Freehold dan Leasehold

Pertama, biar saya jelaskan perbezaan antara tanah freehold dengan leasehold. Sebenarnya perkataan freehold dan leasehold tuh sendiri dah menjelaskan maknanya

Freehold property ialah hak milik mutlak pemilik (bersyarat dia membayar quit rent). Dalam erti kata yang lain, selepas pemilikan, pemilik dia berhak sepenuhnya ke atas tanah tuh dan tidak ada tuntutan boleh dibuat tanpa persetujuan pemilik.

Leasehold pulak, daripada namanya sendiri, beerti pinjam (lease). Leasehold adalah status pemilikan yang dipinjamkan oleh kerajaan negeri kepada pembeli dalam tempoh yg tetap (kebiasaannya 99 tahun). Apabila status pemilikan telah tamat tempoh, tanah tersebut akan menjadi milik kerajaan negeri semula. Terang-terangan ini bukanlah yang kita mahu.
Apabila tempoh tamat sudah hampir, apa yang pemilik boleh buat adalah renew leasing tuh, ataupon tunggu hingga expired dan apply semula. Berita buruknya ialah kedua-duanya pon memerlukan kos yg banyak, dan dengan akdar inflasi Malaysia jangan terkejut kalau bila tempoh pemilikan dah tamat, kita tak mampu nk renew.
Kosnya mungkin sama dengan membeli tanah yang lain.

Kenyataannya, hampir keseluruhan tanah di kuala lumpur dan banyak tempat di petaling jaya sudah dimajukan, ataupun sudah dimiliki oleh pemaju dan menanti untuk dimajukan (developer mmg suka tanah freehold)
So yang tinggal untuk pembeli kebenyakannya cumalah tanah leasehold

Pun Begitu

Walaupon daripada penjelasan di atas nampak seperti leasehold adalah property yang perlu dielakkan, tetapi kenyataannya adalah sebaliknya.
Dalam perangkaan jangka masa panjang, nilai tanah di kawasan bandar (urban) akan meningkat tidak kira lease hold ataupon freehold. Oleh itu, tanggapan bahawa tanah leasehold perlu dielakkan adalah SALAH. Cuma pemilik perlu tahu bagaimana untuk mengendalikan tanah berstatus leasehold.

Sekiranya tanya pendapat saya, saya hanya akan membeli property leasehold hanya sekiranya baki tahun pemilikan tersebut masih ada sekurang2 50 tahun. Adalah lebih baik sekiranya tempoh ini sepanjang yang mungkin.

Dalam erti kata yang lain, selagi baki tahunan tersebut masih panjang, anda boleh mempertimbangkan untuk membelinya dengan syarat lokasinya 'panas' dan seeloknya dapatkan harga lebih rendah dari harga pasaran


Lokasi memainkan peranan penting dalam pembelian tanah berstatus leasehold. Seperti yang kita sedia maklum, kebiasaanya pembeli yang membeli tanah leasehold tidaklah berhajat untuk mindiami kawasan tersebut (ataupon diwariskan turun temurun), tetapi lebih kepada mengambil keuntungan setinggi yang boleh daripada pembelian tersebut.Oleh itu, sekiranya ada bercadang untuk menetap di suatu kawasan dan mewariskan pemilikan itu kepada anak anda, leasehold bukanlah pemilihan yang tepat.

Bagi mereka yang bijak, pembelian tanah leasehold di tempat yg panas dapat menaikkan 'yield and capitalisation rate'. Setelah tahun demi tahun berlalu, dan tempoh pemilikan berkurangan, maka perlulah mempertimbangkan penjualan property tersebut lebih tinggi daripada harga pembelian

Perlu diingatkan:
- harga tanah leasehold akan mula susut sekiranya baki tahunan kurang dari 50 tahun
- harga tanah leasehold dapat dijual semula pada harga lebih tinggi daripada harga beli, dengan syarat lokasi panas
- keuntungan daipada pemilikan tanah leasehold adalah kenaikan harga dari tempoh pembelian ker baki 50 tahun sahaja


Jadi, OK tak beli tanah kalo leasing tinggal kurang dari 50 tahun

Satu perkataan... ELAKKAN !

Perkataan elakkan bukanlah beerti tidak boleh.. Sudah tentu terpulang kepada kita untuk membelinya selagi tempoh tamat belum tiba.
Cuma adalah disarankan untuk mencari propoerty yang lain. Walaupon nampak seperti susah untuk mencari property yang lain, tapi percayalah ianya berbaloi daripada memili property leasehold yang berbaki kurang dari 50 tahun (baca balik di atas tentang renew pemilikan)


Kesimpulan

Disebabkan benda yang saya jelaskan kat atas, memang senang untuk kita faham kenapa:
1. Kenapa freehold properties lebih mahal
2. Kenapa leasehold ada nilai susut
3. Kenapa freehold ramai nak beli
4. Kenapa leasehold orang nk cepat2 let go

tapi seperti yang telah dijelaskan.. Leasehold dan Freehold ada baik dan buruknya. Mungkin perbandingan di bawah adalah cara paling sesuai untuk merumuskan persoalan leasehold vs freehold

Freehold (Pros)
- Pemilikan hartanah kekal, tiada pampasan boleh dibuat selama2nya
- Nilai hartanah sentiasa menaik
- Penjualan semula tidak dipengaruhi tempoh pendudukan
- Sesuai untuk pendudukan jangka masa panjang (pencen,

Freehold (Cons)
- Tanah Freehold biasanya lebih mahal dari segi kos pemilikan, cukai etc

Leasehold (Pros)
- Kos pemilikan lebih murah
- Bagus untuk short term investment (Hit and run) dengan syarat lokasi panas dan mudah disewakan.
- Capital gain yang lebih cepat berbanding freehold
- Penjualan pada harga yang bersesuaian adalah bagus dengan syarat tempoh baki pinjaman masih panjang

Leasehold (Cons)
- Pemilikan cuma 99 tahun.
- Kos renew dan apply baru pemilikan adalah sangat mahal
- Nilai hartanah menyusut dalam jangka masa panjang
- Kesusahan mencari sub-sale buyer bagi tempoh pinjaman berbaki kurang dari 50 tahun




Ingat:
1. Leasehold hanya untuk short term investment. Beli dan jual. jangan simpan sehingga tamat tempoh ataupon sehingga baki kurang dari 50 tahun
2. Konsep investment leasehold sesuai untuk sewakan hartanah. Beli pada harga murah, sewakan untuk dapat capital gain dan jual kembali pada harga lebih tinggi
3. Ingat target kita ialah dapatkan capital gain sebelum baki tanah mencapai 50 tahun sahaja
4. Untuk mendapat kesempurnaan item no.2 dan no.3, lokasi perlulah sesuai dan mendapat permintaan ramai

Harap membantu
__________________
WTS: Cadar Cotton Patchwork - Nice Design

A Fine Line Between 'Trading' and 'Gambling' Is Called Discipline..
- I Open Each Trade Not Because I Want To.. But Because I Know I Need To..

Last edited by sawamura; 09-07-2012 at 12:27 PM..
Reply With Quote
Thanks eday84, bintara80, elan, kijangkota, Huula and 28 others thanked for this post
Paid Advertisement
  #2  
Old 09-07-2012, 12:24 PM
hafizhanafiah hafizhanafiah is offline
Regular

hafizhanafiah's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Dec 2011
Posts: 210
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 0
Active Level
Default

thaks for the info!
Reply With Quote
  #3  
Old 09-07-2012, 12:35 PM
xalimx xalimx is offline
Super Active

xalimx's Avatar
 
Trader Rating: (9)
Join Date: Sep 2006
Posts: 6,921
Thanks (Received): 60
Likes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default

let say dah beli leasehold, pastu sewakan dengan positive cash flow almost 80% (and maybe increase next2 year due to some reason - transportation etc)...
berapa maximum boleh hold sebelum di let-go ? atau perlu maintain sehingga berakhirnya tempoh pinjaman?

selepas berakhir tempoh pinjaman, dapat pampasan semula berdasarkan market value? atau tiada pampasan diberikan?
Reply With Quote
  #4  
Old 09-07-2012, 12:47 PM
tebu tebu is offline
Regular

tebu's Avatar
 
Trader Rating: (1)
Join Date: Dec 2005
Posts: 883
Thanks (Received): 78
Likes (Received): 1
Active Level
My Mood:
Default

rasanya tak de org yg masih hidup bila leasehold dah tamat
Reply With Quote
  #5  
Old 09-07-2012, 12:50 PM
xalimx xalimx is offline
Super Active

xalimx's Avatar
 
Trader Rating: (9)
Join Date: Sep 2006
Posts: 6,921
Thanks (Received): 60
Likes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by tebu View Post
rasanya tak de org yg masih hidup bila leasehold dah tamat
ada kowt, kalo org tu beli leasehold dah ujung2 tanduk
Reply With Quote
  #6  
Old 09-07-2012, 12:52 PM
sawamura sawamura is offline
Legendary Member

sawamura's Avatar
 
Trader Rating: (7)
Join Date: Mar 2010
Location: Trading EJ Sampai Kaye..!!
Posts: 12,481
Thanks (Received): 927
Likes (Received): 1
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by xalimx View Post
let say dah beli leasehold, pastu sewakan dengan positive cash flow almost 80% (and maybe increase next2 year due to some reason - transportation etc)...
berapa maximum boleh hold sebelum di let-go ? atau perlu maintain sehingga berakhirnya tempoh pinjaman?

selepas berakhir tempoh pinjaman, dapat pampasan semula berdasarkan market value? atau tiada pampasan diberikan?
soal status lepas 99 tahun tuh dah termaktub dalam Kanun Tanah Negara (KTN) dan macam biasa, memang akan beratkan ke Pejabat tanah Galian (PTG)

kalo tamat tempoh, otomatik tanah tuh akan kembali menjadi milik kerajaan negeri (tanpa sebarang pampasan dibuat) - ini yg orang takut

tapi bergantung kepada budi bicara.. sama ada diorang nk sewakan balik, atau nak renew ownership ataupon runtuhkan bangunan sedia ada.. semuanya bergantung kepada diorang dan diorang ada hak mutalk untuk buat apa saja untuk tanah tuh lepas tamat tempoh leasing
__________________
WTS: Cadar Cotton Patchwork - Nice Design

A Fine Line Between 'Trading' and 'Gambling' Is Called Discipline..
- I Open Each Trade Not Because I Want To.. But Because I Know I Need To..
Reply With Quote
Thanks xalimx thanked for this post
  #7  
Old 09-07-2012, 12:53 PM
sawamura sawamura is offline
Legendary Member

sawamura's Avatar
 
Trader Rating: (7)
Join Date: Mar 2010
Location: Trading EJ Sampai Kaye..!!
Posts: 12,481
Thanks (Received): 927
Likes (Received): 1
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by tebu View Post
rasanya tak de org yg masih hidup bila leasehold dah tamat
sesetengah orang beli tanah bukan hanya untuk dia duduk, tapi fikir jugak anak cucu..

saya pon kadang2 terfikir, esok anak saya dah besar adakah dia mampu nk beli tanah sendiri..

so at least freehold menjamin
__________________
WTS: Cadar Cotton Patchwork - Nice Design

A Fine Line Between 'Trading' and 'Gambling' Is Called Discipline..
- I Open Each Trade Not Because I Want To.. But Because I Know I Need To..
Reply With Quote
Thanks xalimx, PokGuard thanked for this post
  #8  
Old 09-07-2012, 01:03 PM
bintara80 bintara80 is offline
Active Member

bintara80's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Aug 2010
Posts: 2,197
Thanks (Received): 1
Likes (Received): 7
Active Level
Default

nice explanation, tq tt
__________________
EJEN RUMAH/TANAH REN00171 ~ EJEN AIA PUBLIC TAKAFUL
HUBUNGI: 019-283 4359 LEADER AHMAD (EJEN DIPERLUKAN)
KLIK SINI >> http://johanrealty.com << KLIK SINI
Reply With Quote
  #9  
Old 09-07-2012, 01:06 PM
tebu tebu is offline
Regular

tebu's Avatar
 
Trader Rating: (1)
Join Date: Dec 2005
Posts: 883
Thanks (Received): 78
Likes (Received): 1
Active Level
My Mood:
Default

sebab bende ni masih belum pernah berlaku lg jadi aku rasa mesti ada kaedah win2 situation nnt... gerenti la.. cuba bayangkan perumahan yg ada 1000 bijik rumah.. masa tu tahun 2070.. takkan kerajaan nk amik tanah balik pastu cakap ko pepandai la cari rumah lain sebab bapak korang bukan beli tapi pajak 99 tahun je.. bila dah sampai masa silakan berambus.. 1000 org tu nk duduk kt mana? itu kalau 1000 pintu.. kat malaysia ni ada berjuta pintu yg status pajakan ni.. sama ada kerajaan bagi rumah lain yg leasehold jugak dgn separuh harga ke.. atau dpt sambung pajakan lg 99 tahun dgn boleh bayar bulanan ke.. dpt rumah flat free ke.. ape2 jela.. diorang pun nk jaga undi gak kann...

perkara tak berlaku lg mmg best buat cerita.. hehehehe...
Reply With Quote
  #10  
Old 09-07-2012, 01:06 PM
zeapo zeapo is offline
Junior

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Oct 2011
Posts: 79
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by sawamura View Post
sesetengah orang beli tanah bukan hanya untuk dia duduk, tapi fikir jugak anak cucu..

saya pon kadang2 terfikir, esok anak saya dah besar adakah dia mampu nk beli tanah sendiri..

so at least freehold menjamin
da deal utk membeli tanah lot berstatus leasehold utk aset fmily tp blm cnfirm.tp thread ni membuka mataku seluas-luasnya..TQ tt
Reply With Quote
Sponsored Links
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

AMP
Forum Jump