Sensasi dalam dunia Forex! Cepat dapatkan tawaran terbaru daripada InstaForex - bonus 45% untuk setiap deposit! Bonus 45% untuk keuntungan yang maksimum!


     
All banners are advertisements only. CG does not endorse or vouch for any advertisers. Read Disclaimer HERE


Go Back   CariGold Forum > GENERAL DISCUSSION > General Chat > Religious Talk

CG Sponsors



Recommended Brokers

CG Updates
0 Forum rules improvised
Last Post: CariGold
Posted On: 05-02-2014
Replies: 0
Views: 5,358
0 Social Group is now based on request
Last Post: CariGold
Posted On: 11-12-2012
Replies: 0
Views: 29,343
0 Unscheduled maintenance
Last Post: CariGold
Posted On: 26-11-2012
Replies: 0
Views: 21,700
More...
Reply
 
Thread Tools
  #31  
Old 20-06-2012, 03:25 AM
sharemalaysia sharemalaysia is offline
Legendary Member

sharemalaysia's Avatar
 
Trader Rating: (234)
Join Date: Feb 2010
Location: Johore
Posts: 10,032
Poster Rank: #264
Blog Entries: 1
Thanked 380 Times
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by kayukayan View Post
maap kalu tersinggung..terimakasih kerana jujur.
soalan yg sama utk anda semua...
adakah anda akan tetap solat 5 waktu jikalau ianya tak wajib?
maap diterima..

bak kata bro has_mmu.. sekurang-kurangnya terlepas dari dosa meninggalkan solat.

Allah yang adili solat kita.

Tidak ada jalan keluar dan pengecualian untuk terlepas dari solat...

Ancaman seksaan.. nak taknak kene buat. MANDATORY

Hanya golongan hipokrit yang mengatakan solat itu mudah didirikan..

nabi dah minta Allah kurangkan jadi 5 waktu pun malaikat masih tak yakin umat islam boleh tunaikan solat dengan sempurna..

5 kalau... dan maybe boleh sebenarnya jika nabi nak minta Alah kurangkan lagi waktunya... tapi nabi dah jadi segan dengan Allah untuk minta kurang lagi...


Solan saya kepada tuan...

Jika solat wajib fardu 1 waktu sahaja... Adakah ianya tidak mampu dilakukan oleh umat islam?
Reply With Quote
Paid Advertisement
  #32  
Old 20-06-2012, 03:48 AM
ejalmlk ejalmlk is offline
Legendary Member

ejalmlk's Avatar
 
Trader Rating: (20)
Join Date: Aug 2008
Posts: 10,093
Poster Rank: #260
Thanked 40 Times
Active Level
My Mood:
Default

hurmm ada perbezaan pendapat pulak keee .. pasal nie .,.. by the way .. mencari ilmu itu wajib ... dan sentiasa membaca serta mentelaah benda benda baru itu bagus .. Thank TT kerana sharing
__________________


Agent AMWAY yang SAH ( 0166463158 ) sila sms/call terus untuk dapatkan barangan AMWAY
Reply With Quote
  #33  
Old 20-06-2012, 06:03 AM
periamuda periamuda is offline
Super Active Member

 
Trader Rating: (0)
Join Date: May 2009
Posts: 3,281
Poster Rank: #1108
Thanked 51 Times
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by sharemalaysia View Post
Kalau solat diwajibkan 50 waktu sehari semalam... bolehkah dan sanggupkah anda menunaikannya?.... sekadar nak tahu jawapan anda sahaja..
Kalo itu yg dah difardhukan maka itulah yg perlu kita tunaikan tak kira la 100 ke 1 ke sebab itu adalah tanggungjawab.
Reply With Quote
  #34  
Old 20-06-2012, 09:09 AM
ArrLee ArrLee is offline
Active Member

ArrLee's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: May 2008
Posts: 908
Poster Rank: #3637
Blog Entries: 1
Thanked 90 Times
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by ejalmlk View Post
hurmm ada perbezaan pendapat pulak keee .. pasal nie .,.. by the way .. mencari ilmu itu wajib ... dan sentiasa membaca serta mentelaah benda benda baru itu bagus .. Thank TT kerana sharing
Sama2, kita menambah ilmu
__________________
Quote:
Pesanan Ustaz kepada kita semua belajar bersungguh-sungguh ketika kita rajin dan ada ketikanya kita malas, masa itulah kita berehat.
Quote:
Mari Membaca & Tahu: Sains Solat - mesti milik oleh semua muslim :-)Klik Sini
Quote:
Tulang sulbi (coccyx) - bukti kebenaran hadis Rasulullah s.a.w- Baca kat sini
Reply With Quote
  #35  
Old 20-06-2012, 11:22 PM
kayukayan kayukayan is offline
Permanently Banned

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Oct 2010
Posts: 301
Poster Rank: #7526
Thanked 0 Times
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by sharemalaysia View Post
maap diterima..

bak kata bro has_mmu.. sekurang-kurangnya terlepas dari dosa meninggalkan solat.

Allah yang adili solat kita.

Tidak ada jalan keluar dan pengecualian untuk terlepas dari solat...

Ancaman seksaan.. nak taknak kene buat. MANDATORY

Hanya golongan hipokrit yang mengatakan solat itu mudah didirikan..

nabi dah minta Allah kurangkan jadi 5 waktu pun malaikat masih tak yakin umat islam boleh tunaikan solat dengan sempurna..

5 kalau... dan maybe boleh sebenarnya jika nabi nak minta Alah kurangkan lagi waktunya... tapi nabi dah jadi segan dengan Allah untuk minta kurang lagi...


Solan saya kepada tuan...

Jika solat wajib fardu 1 waktu sahaja... Adakah ianya tidak mampu dilakukan oleh umat islam?
salam...
paham pandangan tuan..
saya nak ajak kita lihat solat dari sudut lain..insyaallah terbuka yg lain2..

beza set minda kita antara wajib/hukuman dan anugerah .
if set minda yg solat itu wajib...:
implikasinya:
1) akan rasa ada bebanan
2) malas nak dirikan
3) sambil lewa asal terlepas tanggungjawap
4) asar pukul 7 pm(contoh)...janji terlepas dari ancaman
5) seolah2 Allah itu perlu hambanya menyembah kpd DIA..tak MAHA la kalau macam tu
6) etc

kalu set minda yg solat/ibadah itu sebagai satu anugerah yg perlu direbut:
1) tak sabar tunggu
2) tak jadi berat utk solat
3) takkan miss...dan solat awal waktu
4) solat2 sunat
5) senang buat ibadah2 lain

nak dapat set minda tu bukannya terus dapat..switch on and off.
banyak yg nak kena ambil tahu/belajar dulu

nabi saw ada cakap solat itu satu hiburan.
nabi saw ada cakap suruh budak solat seawal umur 7 tahun,
maybe sebab terlalu banyak benda yg perlu dikuasai sebelum kita dapat solat yg betul..
Reply With Quote
  #36  
Old 24-06-2012, 01:53 AM
sharemalaysia sharemalaysia is offline
Legendary Member

sharemalaysia's Avatar
 
Trader Rating: (234)
Join Date: Feb 2010
Location: Johore
Posts: 10,032
Poster Rank: #264
Blog Entries: 1
Thanked 380 Times
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by kayukayan View Post
salam...
paham pandangan tuan..
saya nak ajak kita lihat solat dari sudut lain..insyaallah terbuka yg lain2..

beza set minda kita antara wajib/hukuman dan anugerah .
if set minda yg solat itu wajib...:
implikasinya:
1) akan rasa ada bebanan
2) malas nak dirikan
3) sambil lewa asal terlepas tanggungjawap
4) asar pukul 7 pm(contoh)...janji terlepas dari ancaman
5) seolah2 Allah itu perlu hambanya menyembah kpd DIA..tak MAHA la kalau macam tu
6) etc

kalu set minda yg solat/ibadah itu sebagai satu anugerah yg perlu direbut:
1) tak sabar tunggu
2) tak jadi berat utk solat
3) takkan miss...dan solat awal waktu
4) solat2 sunat
5) senang buat ibadah2 lain

nak dapat set minda tu bukannya terus dapat..switch on and off.
banyak yg nak kena ambil tahu/belajar dulu

nabi saw ada cakap solat itu satu hiburan.
nabi saw ada cakap suruh budak solat seawal umur 7 tahun,
maybe sebab terlalu banyak benda yg perlu dikuasai sebelum kita dapat solat yg betul..
Setuju dengan sebahagian pendapat tuan berkaitan set minda.
Tetapi adakah kita perlu dihukum dan diseksa jika kita tak merebut "anugerah"? Sampai tiada jalan keluar darinya melainkan tertidur...dan perlu juga menggantikan solat dengan seminimum mampu.

Dan Tidaklah Aku Menciptakan Jin dan Manusia Kecuali untuk Beribadah Kepada-Ku (Adz Dzariyat : 56)

= WAJIB
Reply With Quote
  #37  
Old 24-06-2012, 02:12 AM
kayukayan kayukayan is offline
Permanently Banned

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Oct 2010
Posts: 301
Poster Rank: #7526
Thanked 0 Times
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by sharemalaysia View Post
Setuju dengan sebahagian pendapat tuan berkaitan set minda.
Tetapi adakah kita perlu dihukum dan diseksa jika kita tak merebut "anugerah"? Sampai tiada jalan keluar darinya melainkan tertidur...dan perlu juga menggantikan solat dengan seminimum mampu.

Dan Tidaklah Aku Menciptakan Jin dan Manusia Kecuali untuk Beribadah Kepada-Ku (Adz Dzariyat : 56)

= WAJIB
saya bukan suruh tukar hukum syariat wajib kepada hukum anugerah..cuma ubah mind setting .

"utk mengabdi' kepadaKU". betullah tu..tiada alasan..wajib mengabdi kepadaNYA.
mengabdi tu luas maksudnya.
solat 5 waktu tu sebagai latihan utk mendapat solat yg tak berputus..tak ada waktu..berterusan

utk renungan..
umat2 sebelum nabi saw tu tak solat 5 waktu pun..adakah dikira tak beribadah wajib?
Reply With Quote
  #38  
Old 16-09-2012, 09:09 PM
matnur_83 matnur_83 is offline
Normal Member

 
Trader Rating: (1)
Join Date: Jan 2012
Posts: 219
Poster Rank: #9006
Thanked 8 Times
Active Level
Default

nak beli buku nie..masuk dalam buget tahun depan pulak
Reply With Quote
Sponsored Links
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +8. The time now is 02:30 AM.


Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Disclaimer : All posts made by either members or mods even admins on CariGold.com are just only individual opinions, not necessarily or specifically those of CariGold.com or it's owner. CariGold does neither support, endorse nor vouch any programs and/or opportunities discussed here. We also does not give/offer investment advice and we does not research the opportunities discussed here. We simply provide a place for discussion. YOU'RE ON YOUR OWN RESPONSIBILITY IF YOU LOSE SUM OF MONEY IN ANY PROGRAMS DISCUSSED HERE