Ganjaran Bonus Forex Yang Terbesar Tidak Pernah Ditawarkan Sebelum ini ... BONUS TANPA SEBARANG DEPOSIT SEBANYAK $1500 DARI INSTAFOREX !!


Go Back   CariGold Forum > CG MARKETPLACE > Classifieds & Advertisements > Lands, Properties Sale/Rent

Recommended Brokers

Forex Chart
Crypto Chart
CG Sponsors



Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 15-05-2012, 05:23 PM
bplanduser bplanduser is offline
Active Member

bplanduser's Avatar
 
Trader Rating: (1)
Join Date: Jul 2009
Posts: 1,995
Thanks (Received): 4
Likes (Received): 2
Active Level
My Mood:
Default Minta Tolong - Surat Opsyen Jual Tanah

Salam Sejahtera Warga CG...

Saya ingin meminta tolong atau pendapat untuk Opsyen Letter..
Kawan sy nak jual tanah dia...
Buyer minta dia buat Opsyen Letter...
Opsyen Letter ni kena melalui peguam atau leh buat sendiri?...
Ada sesiapa yg boleh bg contoh surat opsyen ni dak?...
Terus terang sy katakan sy tak pernah tngk Opsyen Letter ni...

Tq...
__________________
Daripada suka buruk sangka kepada orang lain...
Lebih baik buruk sangka kepada diriku sendiri...
Reply With Quote
Paid Advertisement
  #2  
Old 15-05-2012, 05:34 PM
mankj82 mankj82 is offline
Regular

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Jun 2011
Posts: 255
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 0
Active Level
Default

senang cerita, kawan tu kena lantik lawyer. ada hitam dan putih. senang kedua2 pihak
Reply With Quote
  #3  
Old 15-05-2012, 05:37 PM
bplanduser bplanduser is offline
Active Member

bplanduser's Avatar
 
Trader Rating: (1)
Join Date: Jul 2009
Posts: 1,995
Thanks (Received): 4
Likes (Received): 2
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by mankj82 View Post
senang cerita, kawan tu kena lantik lawyer. ada hitam dan putih. senang kedua2 pihak
Ok... Terima kasih...

Tq...
__________________
Daripada suka buruk sangka kepada orang lain...
Lebih baik buruk sangka kepada diriku sendiri...
Reply With Quote
  #4  
Old 15-05-2012, 05:41 PM
tokmudin tokmudin is offline
Legendary Member

tokmudin's Avatar
 
Trader Rating: (95)
Join Date: Aug 2010
Posts: 11,700
Thanks (Received): 325
Likes (Received): 41
Active Level
My Mood:
Default

opsyen tanah ni kira kuasa leh jual tanah tu la..dia ada tempoh dia, sebulan ke , 2 bulan ke ..dlm tempoh ni , broker/agen lain tak boleh jual..jika jual gak, pemegang opsyen la yg dapat..gi je pejabat lawyer, diorg tau la apa nak buat..
__________________
nak topup FREE ?? masuk sini ..
Reply With Quote
  #5  
Old 15-05-2012, 05:45 PM
bplanduser bplanduser is offline
Active Member

bplanduser's Avatar
 
Trader Rating: (1)
Join Date: Jul 2009
Posts: 1,995
Thanks (Received): 4
Likes (Received): 2
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by tokmudin View Post
opsyen tanah ni kira kuasa leh jual tanah tu la..dia ada tempoh dia, sebulan ke , 2 bulan ke ..dlm tempoh ni , broker/agen lain tak boleh jual..jika jual gak, pemegang opsyen la yg dapat..gi je pejabat lawyer, diorg tau la apa nak buat..
Terima kasih diatas penerangan saudara...
Sy akan inform kawan sy...
Tanya skit...
Bayaran untuk buat surat opsyen bergantung pada harga jual tanah ka?...

Tq...
__________________
Daripada suka buruk sangka kepada orang lain...
Lebih baik buruk sangka kepada diriku sendiri...

Last edited by bplanduser; 15-05-2012 at 05:48 PM..
Reply With Quote
  #6  
Old 20-05-2012, 03:33 AM
paklah^sti paklah^sti is offline
Regular

paklah^sti's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Jan 2008
Location: Bangi
Posts: 443
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by bplanduser View Post
Terima kasih diatas penerangan saudara...
Sy akan inform kawan sy...
Tanya skit...
Bayaran untuk buat surat opsyen bergantung pada harga jual tanah ka?...

Tq...
guna khidmat loyer je senang...apa2 hal loyer uruskan...bukak fail...xmahal sgt pon...
Reply With Quote
  #7  
Old 20-05-2012, 09:30 AM
bplanduser bplanduser is offline
Active Member

bplanduser's Avatar
 
Trader Rating: (1)
Join Date: Jul 2009
Posts: 1,995
Thanks (Received): 4
Likes (Received): 2
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by paklah^sti View Post
guna khidmat loyer je senang...apa2 hal loyer uruskan...bukak fail...xmahal sgt pon...
Terima kasih di atas nasihat saudara...
Sy akan usahakan apa yg termampu...

Tq...
__________________
Daripada suka buruk sangka kepada orang lain...
Lebih baik buruk sangka kepada diriku sendiri...
Reply With Quote
  #8  
Old 20-05-2012, 09:43 AM
kkerisemas kkerisemas is offline
Regular

kkerisemas's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Oct 2010
Posts: 961
Thanks (Received): 1
Likes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default

Pengiraan Lawyer

Contoh sekiranya tanah bernilai 1.97juta

Harga belian rumah/hartanah = RM1,970,000.00
1. RM150,000.00 x 1% = RM1,500.00
2. RM850,000.00 x 0.7% = RM5,950.00
3. RM970,000.00 x 0.6% = RM5,820.00

Jumlah bayaran guaman = RM13,270.00

Hartanah yang dibeli dari Pemaju di bawah Akta "Housing Development (Control & Licensing) Act 1966", skala bayaran guaman adalah :

1. RM250
Untuk Hartanah yang berharga RM45,000.00 dan ke bawah.

2. 75% daripada fee yang sepatutnya
Untuk Hartanah berharga lebih dari RM45,000.00 tetapi tidak lebih dari RM100,000.00.

3. 70% daripada fee yang sepatutnya
Untuk Hartanah yang bernilai lebih dari RM100,000.00 tetapi tidak lebih dari RM500,000.00.

4. 65% daripada fee yang sepatutnya
Untuk Hartanah yang bernilai lebih dari RM500,000.00.

Jumlah bayaran guaman yang sepatutnya = RM13,270.00

65% dari RM13,270.00 = RM8,625.50

Last edited by kkerisemas; 20-05-2012 at 09:45 AM..
Reply With Quote
  #9  
Old 20-05-2012, 10:08 AM
xgang xgang is offline
Active Member

xgang's Avatar
 
Trader Rating: (1)
Join Date: Feb 2012
Posts: 1,579
Thanks (Received): 7
Likes (Received): 146
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by bplanduser View Post
Salam Sejahtera Warga CG...

Saya ingin meminta tolong atau pendapat untuk Opsyen Letter..
Kawan sy nak jual tanah dia...
Buyer minta dia buat Opsyen Letter...
Opsyen Letter ni kena melalui peguam atau leh buat sendiri?...
Ada sesiapa yg boleh bg contoh surat opsyen ni dak?...
Terus terang sy katakan sy tak pernah tngk Opsyen Letter ni...

Tq...
Option ni adalah dari penjual atau wakilnya kepada pembeli. Iaitu untuk memberi option kepada pihak lawyer pembeli untuk exercise urusan jual beli.

Kalau ikut prosedur yang sebetulnya pembeli perlu kemukan tawaran pembelian kepada penjual dulu dengan mengemukakan Offer To Purchase Letter. Setelah Offer Letter diterima barulah boleh keluarkan Option To Purchase Letter.
Reply With Quote
  #10  
Old 20-05-2012, 10:09 AM
xgang xgang is offline
Active Member

xgang's Avatar
 
Trader Rating: (1)
Join Date: Feb 2012
Posts: 1,579
Thanks (Received): 7
Likes (Received): 146
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by kkerisemas View Post
Pengiraan Lawyer

Contoh sekiranya tanah bernilai 1.97juta

Harga belian rumah/hartanah = RM1,970,000.00
1. RM150,000.00 x 1% = RM1,500.00
2. RM850,000.00 x 0.7% = RM5,950.00
3. RM970,000.00 x 0.6% = RM5,820.00

Jumlah bayaran guaman = RM13,270.00

Hartanah yang dibeli dari Pemaju di bawah Akta "Housing Development (Control & Licensing) Act 1966", skala bayaran guaman adalah :

1. RM250
Untuk Hartanah yang berharga RM45,000.00 dan ke bawah.

2. 75% daripada fee yang sepatutnya
Untuk Hartanah berharga lebih dari RM45,000.00 tetapi tidak lebih dari RM100,000.00.

3. 70% daripada fee yang sepatutnya
Untuk Hartanah yang bernilai lebih dari RM100,000.00 tetapi tidak lebih dari RM500,000.00.

4. 65% daripada fee yang sepatutnya
Untuk Hartanah yang bernilai lebih dari RM500,000.00.

Jumlah bayaran guaman yang sepatutnya = RM13,270.00

65% dari RM13,270.00 = RM8,625.50
Kos tu hanyalah jumlah kos guaman je. Tak termasuk kos stamp duty, transfer of title, loan document fee dan etc.

Kena minta lawyer office keluarkan quotation berapa jumlah sebenar
Reply With Quote
Sponsored Links
Reply Share This Thread

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

AMP
Forum Jump

CariGold