Sensasi dalam dunia Forex! Cepat dapatkan tawaran terbaru daripada InstaForex - bonus 45% untuk setiap deposit! Bonus 45% untuk keuntungan yang maksimum!


     
All banners are advertisements only. CG does not endorse or vouch for any advertisers. Read Disclaimer HERE


Go Back   CariGold Forum > MAKE MONEY DISCUSSION > Forex > Forex Trading Styles

Forex Trading Styles Some traders prefer to use several methods in their trading. This forum discussed about it in details.

CG Sponsors



Recommended Brokers

CG Updates
0 Forum rules improvised
Last Post: CariGold
Posted On: 05-02-2014
Replies: 0
Views: 25,276
0 Social Group is now based on request
Last Post: CariGold
Posted On: 11-12-2012
Replies: 0
Views: 56,008
0 Unscheduled maintenance
Last Post: CariGold
Posted On: 26-11-2012
Replies: 0
Views: 43,163
More...
Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 10-02-2012, 11:49 AM
trueNO trueNO is offline
Normal Member

trueNO's Avatar
 
Trader Rating: (6)
Join Date: Oct 2010
Posts: 380
Poster Rank: #6807
Thanked 141 Times
Active Level
Default Teknik TUKUL - Trade The Turning Point


To view links or images in this forum your post count must be 1 or greater. You currently have 0 posts.




To view links or images in this forum your post count must be 1 or greater. You currently have 0 posts.

The strategy known as Pro Trading Strategy was originally shared by Navin from Urbanforex


Assalammualaikum & salam sejahtera.

Thread ini dibuka agar kita dapat berbincang dan berkongsi pendapat mengenai teknik yang saya namakan sebagai Teknik Tukul.

HARP, atau singkatan untuk HAmmer Rejection by Pivot, Teknik Tukul adalah teknik yang berpandukan sepenuhnya pada Candlestick Pattern dan mengutamakan aspek 'simple' pada terminal kita. Oleh itu, selain pivot line, tiada indicator lain yang digunakan.

Sebut je Candlestick Pattern mesti teringat dgn berbagai jenis pattern kan? Marubozu, Spinning Tops, Hanging Man, etc.. semua tu letak tepi dulu, bukan bermakna tak bagus, cuma kita nak tumpukan pada satu candle pattern ni shj iaitu Hammer.

Pattern tukul ni tk boleh digunakan berseorangan, mesti ada partner kat sebelah sbg pelengkap. Dan partnernya di sini ialah Pivot.

PAIR : EURJPY, EURUSD, GBPUSD, AUDUSD, NZDUSD, USDCHF, USDCAD, USDJPY
TIMEFRAME : H1
ESTIMATED TARGET : 20 - 50 PIP ( Dpt lebih Alhamdullilah
To view links or images in this forum your post count must be 1 or greater. You currently have 0 posts.
kalau SL sabar je la
To view links or images in this forum your post count must be 1 or greater. You currently have 0 posts.
)

Selamat Maju Jaya
To view links or images in this forum your post count must be 1 or greater. You currently have 0 posts.



To view links or images in this forum your post count must be 1 or greater. You currently have 0 posts.


To view links or images in this forum your post count must be 1 or greater. You currently have 0 posts.

Last edited by trueNO; 30-03-2012 at 11:30 PM..
Reply With Quote
The Following 109 Users Say Thank You to trueNO For This Useful Post:
4rx (06-03-2012), 8708 (10-02-2012), abiraudhah (20-11-2012), AcesHigh (26-04-2013), af_maharani (11-03-2012), agnako (27-11-2012), Akak (20-03-2012), akubest (10-02-2012), akumat (21-02-2012), albxx83 (11-02-2012), anakin101 (04-06-2014), Apih (22-02-2012), ariel85 (11-02-2012), Arish (15-11-2012), asan (14-02-2012), asdasdasd (10-03-2012), azam575 (10-02-2012), badangmalaya (02-04-2012), bsiran (21-10-2012), budak.com (23-11-2012), bujut_EF (26-11-2012), bungkus (02-06-2014), Chainsaw (11-02-2012), couldduze (04-06-2012), dadihsoya (26-02-2013), danlahni (11-02-2012), danx (01-06-2014), dapatduit (15-02-2012), dauskupang (02-10-2012), deaftonejoe (01-03-2012), deunicorn (28-02-2012), dokgitu (31-03-2012), Don Malaya (10-12-2012), emmet_fx (10-02-2012), emziza (14-02-2012), fadli1982 (11-02-2012), FAUZEY_FX (22-03-2012), fikri2010 (25-03-2012), fredo (11-02-2012), FXminded (07-03-2012), galirok (11-02-2012), h2m (22-03-2012), hisey (24-03-2012), imutm (12-02-2012), isdaniel (11-02-2012), jade (21-02-2012), jeebfx (11-02-2012), jimie86 (21-11-2012), joehannz (09-03-2012), JOERODEO (03-10-2012), kay ee (22-11-2012), kecik6422 (26-02-2012), keli80 (10-02-2012), KeYi911 (11-02-2012), kurosaki9313 (25-03-2012), kuruh (22-03-2012), lanevi448 (05-03-2012), loneleonine89 (26-03-2012), Luqman (01-04-2012), Maleficentdoforex (08-07-2012), malikamata30 (12-02-2012), manpj85 (02-04-2012), matsarol (06-10-2012), mazri_2008 (29-02-2012), mokhaan81 (26-06-2012), moneymaker3000 (10-02-2012), mr.haha (11-02-2012), mrafif (24-03-2012), munetz (21-02-2012), naruhiko (20-11-2012), nazrismail (10-02-2012), nazzer_san (11-02-2012), ngobok (17-07-2012), Noah Benjamin (12-02-2012), Nubis (10-02-2012), otherone (09-03-2012), Panther (28-02-2012), pe_jal (26-11-2012), POKMA (28-11-2012), pressuresprayer (24-03-2012), prince_kyrie (15-11-2012), putera04 (19-02-2012), Rahza_luriah (11-02-2012), rasyid9449 (16-11-2012), redzuann80 (18-02-2012), revok (22-03-2012), rionesta (21-02-2012), roslanab (15-11-2012), sandaldm (09-03-2012), SgtGaNaSz (12-02-2012), shiditrader (26-03-2012), silentkiller (22-06-2012), skylinegtr34_may (29-02-2012), sonche (22-03-2012), Sweet Rose (10-02-2012), syahays (11-02-2012), syedfxtraders (17-03-2012), szlym60 (02-04-2012), tenungskrin (30-03-2012), ujang_CG (25-03-2012), wokyoh fx (06-10-2012), xgorgon (11-02-2012), zafran5501 (23-11-2012), zamrihanapi83 (11-02-2012), zamzamri (11-02-2012), ZamzRepublic (11-02-2012), zrul (04-07-2012), Zulnas78 (04-07-2012)
Paid Advertisement
  #2  
Old 10-02-2012, 11:50 AM
trueNO trueNO is offline
Normal Member

trueNO's Avatar
 
Trader Rating: (6)
Join Date: Oct 2010
Posts: 380
Poster Rank: #6807
Thanked 141 Times
Active Level
Default

Candlestick Pattern - HAMMER

Hammer ialah sejenis patern pada candle yang terdiri daripada body yg pendek dan wick/ekor yang panjang. Hammer biasanya muncul sewaktu market tengah trending, dan selalunya ia menandakan yang price akan reverse ataupun hanya membuat retracement sebelum meneruskan trend asal.


To view links or images in this forum your post count must be 1 or greater. You currently have 0 posts.




PIVOT

Pivot adalah garis-garis horizontal untuk hari tersebut yang mewakili level-level support dan resistance.

Contohnya untuk mendapat garis pivot pada hari ini, kita perlulah mengetahui nilai HIGH, LOW, dan CLOSE untuk price pada hari sebelumnya.

Formula untuk mendapatkan nilai pivot:

Resistance 3 = High + 2*(Pivot - Low)
Resistance 2 = Pivot + (R1 - S1)
Resistance 1 = 2 * Pivot - Low
Pivot Point = ( High + Close + Low )/3
Support 1 = 2 * Pivot - High
Support 2 = Pivot - (R1 - S1)
Support 3 = Low - 2*(High - Pivot)


So setiap hari selepas solat subuh kita mesti membuat pengiraan ini untuk mendapatkan Pivot utk hari tersebut.


To view links or images in this forum your post count must be 1 or greater. You currently have 0 posts.



Heh xdelah..
To view links or images in this forum your post count must be 1 or greater. You currently have 0 posts.

The good news is kita akan gunakan indikator yang berfungsi untuk memplotkan smua garis-garis ni secara automatis dan gratiss setiap hari baru yang bermula..hehe.
Nanti sy tepek indikatornya kat post pertamax.
To view links or images in this forum your post count must be 1 or greater. You currently have 0 posts.


So apa pentingnya Pivot Line ini?
Seperti yang kita semua sedia maklum, ia merupakan level support & resistance, yang mana ianya umpama dinding yang boleh namun sukar utk dibolos oleh price. Selepas attach indi ini, anda boleh lihat sendiri perangai price yang suka melantun-lantun pada garis-garis ini.



Cara menggunakan Pivot Line (3 Days Rule)


Seperti yang kita fahami, Pivot Line berfungsi sebagai zon support dan resistance. Berdasarkan penerangan ringkas dan gambar yang ditunjukkan sebelum ini, dapat kita perhatikan pada garis2 ini tertulisnya ‘Resistance 3’, Resistance 2, 1, Daily Piv, S1, S2, etc..

Untuk teknik ini, kita abaikan kesemua label-label ini. Tumpukan pada garisan-garisan sahaja. Anggap ia sebagai suatu dinding atau halangan kepada price.

Mungkin kita sememangnya telah menggunakan Pivot sekian lama dalam membuat analisis seharian, dan saya pasti analisis kita selama ini hanya berdasarkan data Pivot pada hari tersebut sahaja. Mungkin bukan anda, tapi itu yang saya rasakan penggunaan terbaik pivot selama ini.

Tapi dengan Teknik Tukul, kita akan menggunakan data pivot selama 3 hari. Contohnya, kita akan lihat Pivot pada hari ini, dan 2 HARI SEBELUMNYA pada satu masa dan bukannya berasingan. Dalam erti kata lain, data garisan pivot pada hari ini sah digunakan sehingga 3 hari akan datang. Harap korang boleh faham lah ye dgn ayat anaconda aku ni.
To view links or images in this forum your post count must be 1 or greater. You currently have 0 posts.



To view links or images in this forum your post count must be 1 or greater. You currently have 0 posts.

Last edited by trueNO; 15-11-2012 at 06:37 AM..
Reply With Quote
  #3  
Old 10-02-2012, 11:51 AM
trueNO trueNO is offline
Normal Member

trueNO's Avatar
 
Trader Rating: (6)
Join Date: Oct 2010
Posts: 380
Poster Rank: #6807
Thanked 141 Times
Active Level
Default

Rules + How to OP

HAMMER
- Ekor candle yang panjang hendaklah cross atau sekurang-kurangnya menyentuh Pivot Line.
- OP pada next candle.


To view links or images in this forum your post count must be 1 or greater. You currently have 0 posts.



How to "Playsafe"

Ignored Situation
Patern hammer terbentuk, tapi jauh dari garisan pivot = IGNORE
Untuk Downtrend, Hammer terjadi DI BAWAH garisan pivot = IGNORE
Untuk Uptrend, Hammer terjadi DI ATAS garisan pivot = IGNORE

Challenge Accepted
Patern hammer terbentuk pada garisan pivot. (Ekor cecah pivot) = GOOD
Untuk Downtrend, Hammer terjadi DI ATAS garisan pivot = GOOD
Untuk Uptrend, Hammer terjadi DI BAWAH garisan pivot = GOOD


Where to TP

Take profit adalah pada GARISAN PERTAMA Pivot Line yang akan disentuh oleh price.


Where to SL

Stop Loss adalah pada High/Low candle hammer (berdasarkan pada DT atau UT)
ATAU
jika SL di atas terlalu dekat (cthnya kurang 10 pip) bolehlah gunakan pivot yang pertama pada arah sebaliknya.
Fuhhh tobat aku bab mengarang ni.. tgk gambar lah senang yer..
To view links or images in this forum your post count must be 1 or greater. You currently have 0 posts.



To view links or images in this forum your post count must be 1 or greater. You currently have 0 posts.




Bonus: How to get EP (Extra Profit)

* CORRELATION *

Utk correlation refer kat web Oanda
To view links or images in this forum your post count must be 1 or greater. You currently have 0 posts.
.
Pilih pair yang correlate very weak (0.0 - 0.2) dan very strong (0.9 - 1.0) sahaja untuk period satu minggu.

Sebagai contoh

1) Pair EURUSD ada pattern hammer yang valid utk kita buy..

2) Refer oanda utk lihat pair yg paling weak&strong correlated

Heatmap version


To view links or images in this forum your post count must be 1 or greater. You currently have 0 posts.


atau
Table version


To view links or images in this forum your post count must be 1 or greater. You currently have 0 posts.


NZDUSD = 0.91 (Very strong category)
USDCHF = -1.00 (Very weak category)

Pair EURCHF, EURGBP, USDJPY dan XAUUSD pun dalam kategori very strong/weak tu, tapi utk teknik tukul kita tak trade pair ni. Ignore buat2 tak nampak.. Tapi utk aggresive trader, bolos saja dinding itu..
To view links or images in this forum your post count must be 1 or greater. You currently have 0 posts.

To view links or images in this forum your post count must be 1 or greater. You currently have 0 posts.


3) Dah boleh OP pair yang telah dikenal pasti..

Buy EURUSD, Buy NZDUSD, Sell USDCHF

TP & SL masing2 sama seperti kaedah OP single pair sebelum ni.


To view links or images in this forum your post count must be 1 or greater. You currently have 0 posts.

Last edited by trueNO; 22-03-2012 at 11:09 AM..
Reply With Quote
  #4  
Old 10-02-2012, 11:52 AM
Loeb Loeb is offline
Active Member

 
Trader Rating: (1)
Join Date: Nov 2011
Posts: 685
Poster Rank: #4684
Thanked 4 Times
Active Level
Default

i follow....
Reply With Quote
  #5  
Old 10-02-2012, 12:07 PM
firahz firahz is offline
Active Member

firahz's Avatar
 
Trader Rating: (4)
Join Date: May 2008
Location: Seremban
Posts: 961
Poster Rank: #3641
Thanked 10 Times
Active Level
My Mood:
Default

i follow u too..
__________________
I'M FALLING IN LOVE WITH YOU~
Reply With Quote
  #6  
Old 10-02-2012, 12:09 PM
mrlan09 mrlan09 is offline
Well-Known
Member

mrlan09's Avatar
 
Trader Rating: (2)
Join Date: Nov 2009
Posts: 7,495
Poster Rank: #434
Thanked 166 Times
Active Level
My Mood:
Default

.............
To view links or images in this forum your post count must be 1 or greater. You currently have 0 posts.

To view links or images in this forum your post count must be 1 or greater. You currently have 0 posts.
Reply With Quote
  #7  
Old 10-02-2012, 12:10 PM
dapatduit dapatduit is offline
Well-Known
Member

dapatduit's Avatar
 
Trader Rating: (13)
Join Date: Apr 2010
Location: johor
Posts: 5,803
Poster Rank: #616
Blog Entries: 1
Thanked 3 Times
Active Level
My Mood:
Default

smbung solat ke ni
Reply With Quote
  #8  
Old 10-02-2012, 12:14 PM
meijin meijin is offline
Legendary Member

meijin's Avatar
 
Trader Rating: (6)
Join Date: Oct 2008
Location: metaʇɹɐpǝɹ4
Posts: 11,663
Poster Rank: #213
Thanked 114 Times
Active Level
My Mood:
Default

nama teknik kontroversi..
To view links or images in this forum your post count must be 1 or greater. You currently have 0 posts.

teruskan sharing bro
__________________
INSTAFOREX AFFiliate code = DPRZ
[WTS] New & Original Authentic ⛛⛛⛛
|Sugarcane| |Momotaro| |LEVI's| |Replay|
Reply With Quote
  #9  
Old 10-02-2012, 12:14 PM
moneymaker3000 moneymaker3000 is offline
CG Top Poster Club

moneymaker3000's Avatar

 
Trader Rating: (2)
Join Date: Mar 2007
Location: KL
Posts: 20,365
Poster Rank: #86
Blog Entries: 1
Thanked 277 Times
Active Level
My Mood:
Default

apa2 hal saya bagi thanks dulu
To view links or images in this forum your post count must be 1 or greater. You currently have 0 posts.


nanti nak tgk jugak apa yg menarik pada teknik ni

Last edited by moneymaker3000; 10-02-2012 at 12:21 PM..
Reply With Quote
  #10  
Old 10-02-2012, 12:54 PM
fadli1982 fadli1982 is offline
Legendary Member

fadli1982's Avatar
 
Trader Rating: (130)
Join Date: Dec 2008
Location: Muka Bumi Allah
Posts: 19,706
Poster Rank: #90
Blog Entries: 1
Thanked 229 Times
Active Level
My Mood:
Default

Nk baca jugak ni
Reply With Quote
Sponsored Links
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +8. The time now is 06:31 AM.


Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Disclaimer : All posts made by either members or mods even admins on CariGold.com are just only individual opinions, not necessarily or specifically those of CariGold.com or it's owner. CariGold does neither support, endorse nor vouch any programs and/or opportunities discussed here. We also does not give/offer investment advice and we does not research the opportunities discussed here. We simply provide a place for discussion. YOU'RE ON YOUR OWN RESPONSIBILITY IF YOU LOSE SUM OF MONEY IN ANY PROGRAMS DISCUSSED HERE