Forex Gratis! Modal - hadiah dari broker. Dapatkan bonus $50!


     
All banners are advertisements only. CG does not endorse or vouch for any advertisers. Read Disclaimer HERE

You're expecting smooth & fast browsing by early this morning till now as we have fixed some lagging issues that had caused unpleasant browsing since last Sunday. Thank you for your great support into this great community :))


Go Back   CariGold Forum > MAKE MONEY DISCUSSION > Forex > Forex Trading Styles

Forex Trading Styles Some traders prefer to use several methods in their trading. This forum discussed about it in details.

CG Sponsors



Recommended Brokers

CG Updates
0 Software Upgrade
Last Post: CariGold
Posted On: Today
Replies: 1
Views: 843
0 New forum feature to help you manage updates of your own thread
Last Post: CariGold
Posted On: 22-02-2016
Replies: 0
Views: 24,964
0 Technical Issues
Last Post: CariGold
Posted On: 18-02-2016
Replies: 1
Views: 22,184
More...
Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 10-02-2012, 11:49 AM
trueNO trueNO is offline
Regular

trueNO's Avatar
 
Trader Rating: (6)
Join Date: Oct 2010
Posts: 378
Poster Rank: #7322
Active Level
Default Teknik TUKUL - Trade The Turning Point


To view links or images in this forum your post count must be 1 or greater. You currently have 0 posts.




To view links or images in this forum your post count must be 1 or greater. You currently have 0 posts.

The strategy known as Pro Trading Strategy was originally shared by Navin from Urbanforex


Assalammualaikum & salam sejahtera.

Thread ini dibuka agar kita dapat berbincang dan berkongsi pendapat mengenai teknik yang saya namakan sebagai Teknik Tukul.

HARP, atau singkatan untuk HAmmer Rejection by Pivot, Teknik Tukul adalah teknik yang berpandukan sepenuhnya pada Candlestick Pattern dan mengutamakan aspek 'simple' pada terminal kita. Oleh itu, selain pivot line, tiada indicator lain yang digunakan.

Sebut je Candlestick Pattern mesti teringat dgn berbagai jenis pattern kan? Marubozu, Spinning Tops, Hanging Man, etc.. semua tu letak tepi dulu, bukan bermakna tak bagus, cuma kita nak tumpukan pada satu candle pattern ni shj iaitu Hammer.

Pattern tukul ni tk boleh digunakan berseorangan, mesti ada partner kat sebelah sbg pelengkap. Dan partnernya di sini ialah Pivot.

PAIR : EURJPY, EURUSD, GBPUSD, AUDUSD, NZDUSD, USDCHF, USDCAD, USDJPY
TIMEFRAME : H1
ESTIMATED TARGET : 20 - 50 PIP ( Dpt lebih Alhamdullilah
To view links or images in this forum your post count must be 1 or greater. You currently have 0 posts.
kalau SL sabar je la
To view links or images in this forum your post count must be 1 or greater. You currently have 0 posts.
)

Selamat Maju Jaya
To view links or images in this forum your post count must be 1 or greater. You currently have 0 posts.



To view links or images in this forum your post count must be 1 or greater. You currently have 0 posts.


To view links or images in this forum your post count must be 1 or greater. You currently have 0 posts.

Last edited by trueNO; 30-03-2012 at 11:30 PM..
Reply With Quote
Paid Advertisement
  #2  
Old 10-02-2012, 11:50 AM
trueNO trueNO is offline
Regular

trueNO's Avatar
 
Trader Rating: (6)
Join Date: Oct 2010
Posts: 378
Poster Rank: #7322
Active Level
Default

Candlestick Pattern - HAMMER

Hammer ialah sejenis patern pada candle yang terdiri daripada body yg pendek dan wick/ekor yang panjang. Hammer biasanya muncul sewaktu market tengah trending, dan selalunya ia menandakan yang price akan reverse ataupun hanya membuat retracement sebelum meneruskan trend asal.


To view links or images in this forum your post count must be 1 or greater. You currently have 0 posts.




PIVOT

Pivot adalah garis-garis horizontal untuk hari tersebut yang mewakili level-level support dan resistance.

Contohnya untuk mendapat garis pivot pada hari ini, kita perlulah mengetahui nilai HIGH, LOW, dan CLOSE untuk price pada hari sebelumnya.

Formula untuk mendapatkan nilai pivot:

Resistance 3 = High + 2*(Pivot - Low)
Resistance 2 = Pivot + (R1 - S1)
Resistance 1 = 2 * Pivot - Low
Pivot Point = ( High + Close + Low )/3
Support 1 = 2 * Pivot - High
Support 2 = Pivot - (R1 - S1)
Support 3 = Low - 2*(High - Pivot)


So setiap hari selepas solat subuh kita mesti membuat pengiraan ini untuk mendapatkan Pivot utk hari tersebut.


To view links or images in this forum your post count must be 1 or greater. You currently have 0 posts.



Heh xdelah..
To view links or images in this forum your post count must be 1 or greater. You currently have 0 posts.

The good news is kita akan gunakan indikator yang berfungsi untuk memplotkan smua garis-garis ni secara automatis dan gratiss setiap hari baru yang bermula..hehe.
Nanti sy tepek indikatornya kat post pertamax.
To view links or images in this forum your post count must be 1 or greater. You currently have 0 posts.


So apa pentingnya Pivot Line ini?
Seperti yang kita semua sedia maklum, ia merupakan level support & resistance, yang mana ianya umpama dinding yang boleh namun sukar utk dibolos oleh price. Selepas attach indi ini, anda boleh lihat sendiri perangai price yang suka melantun-lantun pada garis-garis ini.



Cara menggunakan Pivot Line (3 Days Rule)


Seperti yang kita fahami, Pivot Line berfungsi sebagai zon support dan resistance. Berdasarkan penerangan ringkas dan gambar yang ditunjukkan sebelum ini, dapat kita perhatikan pada garis2 ini tertulisnya ‘Resistance 3’, Resistance 2, 1, Daily Piv, S1, S2, etc..

Untuk teknik ini, kita abaikan kesemua label-label ini. Tumpukan pada garisan-garisan sahaja. Anggap ia sebagai suatu dinding atau halangan kepada price.

Mungkin kita sememangnya telah menggunakan Pivot sekian lama dalam membuat analisis seharian, dan saya pasti analisis kita selama ini hanya berdasarkan data Pivot pada hari tersebut sahaja. Mungkin bukan anda, tapi itu yang saya rasakan penggunaan terbaik pivot selama ini.

Tapi dengan Teknik Tukul, kita akan menggunakan data pivot selama 3 hari. Contohnya, kita akan lihat Pivot pada hari ini, dan 2 HARI SEBELUMNYA pada satu masa dan bukannya berasingan. Dalam erti kata lain, data garisan pivot pada hari ini sah digunakan sehingga 3 hari akan datang. Harap korang boleh faham lah ye dgn ayat anaconda aku ni.
To view links or images in this forum your post count must be 1 or greater. You currently have 0 posts.



To view links or images in this forum your post count must be 1 or greater. You currently have 0 posts.

Last edited by trueNO; 15-11-2012 at 06:37 AM..
Reply With Quote
  #3  
Old 10-02-2012, 11:51 AM
trueNO trueNO is offline
Regular

trueNO's Avatar
 
Trader Rating: (6)
Join Date: Oct 2010
Posts: 378
Poster Rank: #7322
Active Level
Default

Rules + How to OP

HAMMER
- Ekor candle yang panjang hendaklah cross atau sekurang-kurangnya menyentuh Pivot Line.
- OP pada next candle.


To view links or images in this forum your post count must be 1 or greater. You currently have 0 posts.



How to "Playsafe"

Ignored Situation
Patern hammer terbentuk, tapi jauh dari garisan pivot = IGNORE
Untuk Downtrend, Hammer terjadi DI BAWAH garisan pivot = IGNORE
Untuk Uptrend, Hammer terjadi DI ATAS garisan pivot = IGNORE

Challenge Accepted
Patern hammer terbentuk pada garisan pivot. (Ekor cecah pivot) = GOOD
Untuk Downtrend, Hammer terjadi DI ATAS garisan pivot = GOOD
Untuk Uptrend, Hammer terjadi DI BAWAH garisan pivot = GOOD


Where to TP

Take profit adalah pada GARISAN PERTAMA Pivot Line yang akan disentuh oleh price.


Where to SL

Stop Loss adalah pada High/Low candle hammer (berdasarkan pada DT atau UT)
ATAU
jika SL di atas terlalu dekat (cthnya kurang 10 pip) bolehlah gunakan pivot yang pertama pada arah sebaliknya.
Fuhhh tobat aku bab mengarang ni.. tgk gambar lah senang yer..
To view links or images in this forum your post count must be 1 or greater. You currently have 0 posts.



To view links or images in this forum your post count must be 1 or greater. You currently have 0 posts.




Bonus: How to get EP (Extra Profit)

* CORRELATION *

Utk correlation refer kat web Oanda
To view links or images in this forum your post count must be 1 or greater. You currently have 0 posts.
.
Pilih pair yang correlate very weak (0.0 - 0.2) dan very strong (0.9 - 1.0) sahaja untuk period satu minggu.

Sebagai contoh

1) Pair EURUSD ada pattern hammer yang valid utk kita buy..

2) Refer oanda utk lihat pair yg paling weak&strong correlated

Heatmap version


To view links or images in this forum your post count must be 1 or greater. You currently have 0 posts.


atau
Table version


To view links or images in this forum your post count must be 1 or greater. You currently have 0 posts.


NZDUSD = 0.91 (Very strong category)
USDCHF = -1.00 (Very weak category)

Pair EURCHF, EURGBP, USDJPY dan XAUUSD pun dalam kategori very strong/weak tu, tapi utk teknik tukul kita tak trade pair ni. Ignore buat2 tak nampak.. Tapi utk aggresive trader, bolos saja dinding itu..
To view links or images in this forum your post count must be 1 or greater. You currently have 0 posts.

To view links or images in this forum your post count must be 1 or greater. You currently have 0 posts.


3) Dah boleh OP pair yang telah dikenal pasti..

Buy EURUSD, Buy NZDUSD, Sell USDCHF

TP & SL masing2 sama seperti kaedah OP single pair sebelum ni.


To view links or images in this forum your post count must be 1 or greater. You currently have 0 posts.

Last edited by trueNO; 22-03-2012 at 11:09 AM..
Reply With Quote
  #4  
Old 10-02-2012, 11:52 AM
Loeb Loeb is offline
Regular

 
Trader Rating: (1)
Join Date: Nov 2011
Posts: 915
Poster Rank: #4100
Active Level
Default

i follow....
Reply With Quote
  #5  
Old 10-02-2012, 12:07 PM
firahz firahz is online now
Regular

firahz's Avatar
 
Trader Rating: (4)
Join Date: May 2008
Location: Seremban
Posts: 984
Poster Rank: #3898
Active Level
My Mood:
Default

i follow u too..
__________________
I'M FALLING IN LOVE WITH YOU~
Reply With Quote
  #6  
Old 10-02-2012, 12:09 PM
mrlan09 mrlan09 is offline
Legendary Member

 
Trader Rating: (2)
Join Date: Nov 2009
Posts: 10,663
Poster Rank: #318
Active Level
My Mood:
Default

.............
To view links or images in this forum your post count must be 1 or greater. You currently have 0 posts.

To view links or images in this forum your post count must be 1 or greater. You currently have 0 posts.
Reply With Quote
  #7  
Old 10-02-2012, 12:10 PM
dapatduit dapatduit is offline
Super Active

dapatduit's Avatar
 
Trader Rating: (13)
Join Date: Apr 2010
Location: johor
Posts: 6,188
Poster Rank: #661
Blog Entries: 1
Active Level
My Mood:
Default

smbung solat ke ni
__________________
click sufi-atau-Click syirik
-CLICK99santapanjiwa(Dia adalah Tuhan) Yang Mengetahui yang ghaib, maka Dia tidak memperlihatkan kepada seorangpun tentang yang ghaib itu kecuali kepada rasul yang diridhai-Nya, maka sesungguhnya Dia mengadakan penjaga-penjaga (malaikat) di muka dan di belakangnya. [Al Jin 26-27]
Reply With Quote
  #8  
Old 10-02-2012, 12:14 PM
meijin meijin is offline
Legendary Member

meijin's Avatar
 
Trader Rating: (6)
Join Date: Oct 2008
Location: metaʇɹɐpǝɹ4
Posts: 11,657
Poster Rank: #262
Active Level
My Mood:
Default

nama teknik kontroversi..
To view links or images in this forum your post count must be 1 or greater. You currently have 0 posts.

teruskan sharing bro
__________________
INSTAFOREX AFFiliate code = DPRZ
[WTS] New & Original Authentic ⛛⛛⛛
|Sugarcane| |Momotaro| |LEVI's| |Replay|
Reply With Quote
  #9  
Old 10-02-2012, 12:14 PM
moneymaker3000 moneymaker3000 is offline
CG Top Poster Club

moneymaker3000's Avatar

 
Trader Rating: (2)
Join Date: Mar 2007
Location: KL
Posts: 22,541
Poster Rank: #90
Blog Entries: 1
Active Level
My Mood:
Default

apa2 hal saya bagi thanks dulu
To view links or images in this forum your post count must be 1 or greater. You currently have 0 posts.


nanti nak tgk jugak apa yg menarik pada teknik ni

Last edited by moneymaker3000; 10-02-2012 at 12:21 PM..
Reply With Quote
  #10  
Old 10-02-2012, 12:54 PM
fadli1982 fadli1982 is offline
CG Top Poster Club

fadli1982's Avatar
 
Trader Rating: (131)
Join Date: Dec 2008
Location: Muka Bumi Allah
Posts: 21,465
Poster Rank: #97
Blog Entries: 1
Active Level
My Mood:
Default

Nk baca jugak ni
Reply With Quote
Sponsored Links
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off



All times are GMT +8. The time now is 05:37 PM.


Copyright ©2000 - 2016, Jelsoft Enterprises Ltd.
All posts published herein are merely based on individual views, and they do not expressly or by implications represent those of CariGold.com or its owner. It is hereby made clear that CariGold.com does not endorse, support, adopt or vouch any views, programs and/or business opportunities posted herein. CariGold.com also does not give and/or offer any investment advice to any members and/or readers. All members and readers are advised to independently consult their own consultants, lawyers and/or families before making any investment and/or business decisions. This forum is merely a place for general discussions. It is hereby agreed by all members and/or readers that CariGold. com is in no way responsible and/or liable for any damages and/or losses suffered by anyone of you