Sensasi dalam dunia Forex! Cepat dapatkan tawaran terbaru daripada InstaForex - bonus 45% untuk setiap deposit! Bonus 45% untuk keuntungan yang maksimum!


     
All banners are advertisements only. CG does not endorse or vouch for any advertisers. Read Disclaimer HERE


Go Back   CariGold Forum > GENERAL DISCUSSION > General Chat > News, Current Issues, Rumours

News, Current Issues, Rumours Share & get daily updated news, current issues from locals to all around the world.

CG Sponsors



Recommended Brokers

CG Updates
0 ISIS - Topik Yang Tidak Dibenarkan
Last Post: haQ
Posted On: Yesterday
Replies: 0
Views: 205
0 Forum rules improvised
Last Post: CariGold
Posted On: 05-02-2014
Replies: 0
Views: 27,200
0 Social Group is now based on request
Last Post: CariGold
Posted On: 11-12-2012
Replies: 0
Views: 57,810
More...
Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 07-02-2012, 08:10 PM
GamezStar GamezStar is offline
CG Top Poster Club

GamezStar's Avatar
 
Trader Rating: (2)
Join Date: Jul 2008
Posts: 21,892
Poster Rank: #80
Thanked 196 Times
Active Level
My Mood:
Exclamation Cina ultra kiasu jd meroyan ayam KFC sold out lalu dipukul staf KFC sbb hina Melayu?

sebb tunggu lebih sejam.. last2 ayam abih.. pelanngan tu mintak manager store mintak maaf.. tapi manager buat x tau jer... *so mungkin pelanggan tu mulut terlalu cabai ... pekerja lain hati panas... *kejadian kt KFC I-CITY ..

anda memerlukan id utube utk view video ini:



versi panjang



video awal kejadian
Quote:
Originally Posted by iorichee View Post


aku rasa ini video sebelum kena tumbuk tue...

korang nampak tak...

staf dari dalam dapur nk kuar...

tapi casher yg tahan beliau...

dan video yg kena serang plak kuar...

mean video tengah2 dipadam...

apakah...?
Quote:
Originally Posted by biomedik View Post
Insiden di KFC: Polis tak ambil kira video di Youtube
Salhan K Ahmad
4:09PM Feb 11, 2012

Polis akan mengambil tindakan ke atas media yang didapati menimbulkan isu perkauman dalam laporan mereka berhubung insiden pergaduhan yang didakwa berlaku di sebuah restoran di Shah Alam, Isnin lalu.

Ketua Polis Daerah Shah Alam, ACP Zahedi Ayob berkata, polis juga akan mengambil tindakan ke atas penulis komen yang menimbulkan isu perkauman di Youtube, ekoran penerbitan rakaman insiden berkenaan di laman itu.

Menurutnya lagi, polis setakat ini hanya mengambil tindakan ke atas insiden pergaduhan di Kentucky Fried Chicken i-City itu mengikut Seksyen 323 Kanun Keseksaan.

NONE"Kita hanya ambil tindakan di atas pergaduhan itu. Lepas itu (rakaman) pergaduhan ini diletak dalam Youtube, komen yang timbulkan isu perkauman itu kita akan ambil tindakan lain.

"Kalau yang itu (isu perkauman) jadi kes lain. Kalau suratkhabar yang timbulkan perkauman (berhubung insiden itu), kita akan ambil tindakan ke atas suratkhabar," katanya ketika dihubungi Malaysiakini hari ini.

Polis juga tidak akan menggunakan rakaman di Youtube itu untuk siasatan kes pergaduhan tersebut, kata Ahmad Zahedi lagi.

Sebaliknya, polis hanya akan menggunakan rakaman video litar tertutup (CCTV) dari premis restoran itu, yang setakat ini masih belum diterima pasukannya, kata Ahmad Zahedi.

"(Rakaman) di Youtube tak boleh pakai sebab dah edit semua. Anda ingat itu rakaman betul?," katanya lagi.

Sekurang-kurangnya dua rakaman insiden berkenaan dikesan telah dimuatkan di Youtube dan mendapat perhatian meluas oleh pengguna Internet setakat ini.

Tambahnya, polis juga masih menunggu laporan perubatan daripada lelaki yang mendakwa dicederakan dalam insiden itu.

"Tinggal sekarang ini, kita buat kawad cam dan semak rakaman CCTV dari KFC, lepas itu kita akan tunggu laporan perubatan orang yang kata kena tumbuk itu, dia buat pemeriksaan perubatan.

"Kita nak tengok ada kesan (cedera) atau tidak," katanya lagi yang turut mengesahkan siasatan ke atas tiga orang kakitangan restoran tersebut.

Katanya, suspek – tiga lelaki berusia 20-an – itu juga tidak ditahan dan hanya diminta untuk hadir untuk pengecaman di ibu pejabat polis daerah itu.

"Kita buat kawad cam untuk (pengadu) kenalpasti siapa yang tumbuk dia, sama ada dia kenal atau tidak kenal. Macam mana nak tuduh kalau dia tak kenal siapa?," katanya lagi.

Tambahnya, polis juga telah mencatat kenyataan daripada sekurang-kurangnya sepuluh orang saksi dalam kes berkenaan.

sumber: malaysiakini.com



koment dari member CG

Quote:
Originally Posted by ilyushin-stritzhy-17 View Post
cina tu kurang ajar dulu... maki2 kat pekerja kfc tu... member aku ada kat sana report...

memang laa ramai org time tu... kena paham laa... dah habis ayam blah aje diam2... tak payah maki2 bising2 buat kecoh lepas tu kurang ajar maki manager kfc ict tu suruh mintak mahap...

1 jam tunggu... i jam dok maki staff kfc sana... sapa bley sabar dok ye?...*

kalau aku tak payah tunggu 1jam start aje cina tu bising2 maki2 aje aku dah baling kerusi kat muka dia...*

padan muka dol... siapa suruh kurang ajar sangat cina nie...*

that's y takdak sapa pelanggan lain pun nak tolong lelaki cina c*bai kurang ajar tu...

Quote:
Originally Posted by zaimi2 View Post
korang tngk 0.00 ~ 0.01 cina laki 2 cari pasal dulu
Quote:
maklumat dari blog luar
Kerana Ayam Goreng KFC, Jadi Isu Perkauman
Kerana Ayam Goreng KFC, Jadi Isu Perkauman

** * *February 9, 2012

** ** KFC

162 Comments

10.5K
*
85
*
1
share

Hanya kerana ayam goreng, terjadi pergaduhan di antara seorang pelanggan berbangsa Cina dengan beberapa pekerja restoran makanan segera Kentucky Fried Chicken (KFC) di cawangan rangkaian makanan segera itu di I-City, Shah Alam.

Menurut individu yang memuat naik rakaman insiden tersebut, TheAMOTimes, pelanggan berbangsa Cina itu tidak dapat menahan sabar apabila terpaksa menunggu selama satu jam untuk mendapatkan ayam goreng KFC di restoran berkenaan.

“Bila sampai gilirannya, sudah tidak ada lagi ayam goreng (yang sedia untuk pelanggan) untuknya. Ia mencetuskan pergaduhan tersebut,” kata TheAMOTimes.

Seterusnya, pelanggan itu naik berang dan memaki hamun para pekerja serta pihak pengurusan restoran berkenaan sehingga menjengkelkan ramai pelanggan yang melihat perlakuan melampau lelaki Cina itu.

Menurut saksi yang turut berada di tempat kejadian Tempewarrior yang meninggalkan komennya di youtube itu berkata rakaman video tersebut seolah-olah di salahertikan oleh pemuat naiknya dan menegaskan bahawa pelanggan Cina itulah yang memulakan api pergaduhan tersebut.

“Video ini sangat mengelirukan…saya berada di sana…pelanggan Cina itu kata ‘***** punya Melayu’, jadi bagaimana? Tak boleh dihentam? Apakah pelanggan itu berhak untuk memaki hamun dengan membabitkan kaum lain?,” ujarnya menjelaskan perkara sebenar.

Kenyataan Tempewarrior juga dikuatkan dengan seorang lagi saksi, cynerji, yang menyatakan bahawa pelanggan itu mencaci pekerja KFC itu dengan kata-kata ‘Melayu ****’ sehingga menyebabkannya dipukul.

“Pelanggan yang gagal membeli ayam goreng itu (kerana sudah habis) menengking kuat pada lelaki Melayu di kaunter tersebut dan menyebabkan mereka keluar dari situ untuk memukulnya. Saya sendiri berada di situ. Jangan salahkan KFC, salahkan pelanggan yang tidak berpelajaran tersebut,” katanya.

Bagaimanapun, pelanggan tersebut dalam kenyataannya bersama ADUN DAP Segambut, Lim Lip Eng, hari ini menafikan dirinya bertindak melampau sehingga mencetus insiden yang mampu mencetus isu perkauman di ibu negara itu.

Dalam penafiannya, dia menyatakan tidak melakukan sebarang provokasi atau perkataan-perkataan yang bersifat diskriminasi perkauman terhadap para pekerja KFC di I-City itu. *sumber
other maklumat

[/QUOTE]

Media berat sebelah!

Quote:


Uploaded with ImageShack.us
costumer buat sidang akbar

Quote:
klu korng ade utube id mohon komen kt sana and unlike this video ..


Idea utk tindakan susulan :-

Quote:
Originally Posted by GamezStar View Post
pergh... so sekarang ni kita come out idea cam ne nak counter attack sidang media cina tu..

idea aku:

1.buat group FB : kami sokong staff KFC - done ( x tau sape yg create)

2.buat bandage/baju/stiker - yg tertera perkataan kami sokong staff kfc

3.cari balik staff yg memukul + terlibat + saksi2 kejadian .. kita mintak dia org berikan statment ( cerita penuh) *kita sendiri yg akan rakam

4. pakai benda2 step ke 2 . dan pergi makan kt mane2 outlet kfc tanda sokongan kita

5. pakat ramai2 serbu kfc sambil pakai benda step ke2 *dan lepak beramai2 di outlet kfc . nak lagi cantek buat serentak seluruh negeri

6. compile gambar2 3+4+5 dan hantar kepada media massa

kene nampak lebih stylo dan saiko sikit *..aku harap YB leh ketengahkan idea aku ni ..
Quote:
tindakan susulan dari perkasa
Quote:
Originally Posted by waepy View Post




Pertubuhan Pribumi Perkasa Malaysia (PERKASA) akan menemui kakitangan restoran Kentucky Friend Chicken i-City, Shah Alam untuk mendapatkan penjelasan berhubung insiden kekasaran yang berlaku di premis berkenaan Isnin lalu.

Setiausaha agung pertubuhan itu, Syed Hassan Syed Ali berkata, PERKASA akan berbuat demikian memandangkan pelanggan yang mendakwa diserang dalam insiden tersebut telah mendapat perhatian media.

"Nampaknya pihak yang didakwa diserang oleh pekerja KFC sahaja yang dapat perhatian media. PERKASA rasa mereka (staf KFC yang terlibat) perlu diberi peluang menjelaskan kepada orang ramai apa sebenarnya berlaku.

"PERKASA akan berjumpa dengan staf KFC terbabit dalam masa terdekat ini untuk mendapat penjelasan," katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Beliau juga memerhatikan bahawa komen yang timbul berhubung isu berkenaan "sangat tidak adil kepada staf KFC tersebut."

Katanya lagi, pelanggan yang tampil dalam sidang media semalam – Danny Ng – tidak sepatutnya bertindak memarahi kakitangan resoran berkenaan.

"Pastinya ada cara nak luahkan kehampaan bila apa yang kita hendak sudah habis. Mengapa pula lebih suka menjerit-jerit marah dalam premis yang bukan dia punya? Dia hanya seorang pelanggan sahaja, apa hak dia nak marah-marah pekerja KFC," soalnya lagi.

Syed Hassan turut melahirkan keprihatinannya ke atas kakitangan terlibat yang menurutnya perlu "berdiri sepanjang hari dan bergerak ke sana sini dalam dapur" dan perlu melayani pelanggan yang ramai.

Malaysiakini juga telah mengunjungi premis berkenaan hari ini, namun pihak pengurusan restoran yang ditemui enggan mengulas mengenai insiden tersebut.

Tinjauan ke restoran dua tingkat itu mendapati premis tersebut beroperasi seperti biasa dan para pelanggan turut memenuhi ruang makan di tingkat bawahnya untuk makan tengahari.


http://www.malaysiakini.com/news/188768

video menunjukkan jika beli ayam anda tidak akan kene pukul...



*klu mulut mcm longkang jer baru kene belasah

Quote:
Originally Posted by Pak Wan View Post
Individu di sebalik akaun Youtube Jess6366 yang memuat-naik dua video mengenai pekerja KFC i-City yang didakwa mengkasari seorang pelanggan, hari ini tampil mencerita kejadian tersebut.

Dia yang tidak mahu namanya disebut nama atau diambil gambarnya, berkata dia pada mulanya berada dalam barisan yang sama dengan mangsa kejadian itu, Danny Ng, ketika insiden itu berlaku.

"Pada kira-kira pukul 9.30 malam, saya ternampak satu lagi barisan
yang tidak ramai orang, jadi saya beralih ke sana. Terdapat lima orang yang berdiri di hadapan saya, manakala di barisannya (Ng) terdapat kira-kira 10 orang.

"Apabila sampai giliran saya, jam sudah pukul 10.45 malam, manakala terdapat seorang pelanggan di hadapan Ng. *Apabila sampai gilirannya, ayam sudah habis kerana saya adalah orang terakhir membeli semua ayam," katanya dalam satu sidang akhbar di Klang hari ini.

Ng, dakwanya, yang marah kerana pengurus di situ tidak memberitahu pelanggan bahawa ayam sudah kehabisan, telah meninggikan suaranya terhadap pekerja di situ.

Bagaimanapun, dakwanya, selain daripada seorang pekerja memanggil Ng '****' dan memintanya buat ayam goreng sendiri, tidak ada perkataan kesat atau berbaur perkauman yang digunakan oleh mana-mana pihak.

[Baca berita penuh]



jika anda ingin menyokong tindakna staff KFC SILA

ref
Quote:
jika anda menyokong tindakan staff KFC leh pi ke http://www.facebook.com/KFCMalaysia*
atau*
leh like gorup FB "kami sokong staff kfc"
dan
http://carigold.com/portal/forums/sh...d.php?t=309230

Last edited by NaZa; 11-02-2012 at 07:09 PM..
Reply With Quote
Paid Advertisement
  #2  
Old 07-02-2012, 08:12 PM
yussys yussys is offline
Well-Known
Member

yussys's Avatar
 
Trader Rating: (8)
Join Date: Mar 2011
Location: sibol - larkin
Posts: 6,941
Poster Rank: #502
Thanked 8 Times
Active Level
Default

kesian gak tengk lelaki cina tu
Reply With Quote
  #3  
Old 07-02-2012, 08:13 PM
pecot85 pecot85 is offline
CG Top Poster Club

pecot85's Avatar
 
Trader Rating: (4)
Join Date: Jan 2009
Location: kuching
Posts: 22,793
Poster Rank: #69
Thanked 235 Times
Active Level
Default

kena timbuk sutir...pasal ayam pun mau gaduh ka...lol
Reply With Quote
  #4  
Old 07-02-2012, 08:13 PM
-RIZUAN- -RIZUAN- is offline
Legendary Member

-RIZUAN-'s Avatar
 
Trader Rating: (12)
Join Date: Mar 2008
Location: Galaxy............................................
Posts: 18,353
Poster Rank: #102
Thanked 616 Times
Active Level
My Mood:
Default

mananya........
Reply With Quote
  #5  
Old 07-02-2012, 08:13 PM
sureheboh.com sureheboh.com is offline
Experienced Trader

sureheboh.com's Avatar

 
Trader Rating: (4)
Join Date: Jan 2007
Location: Fun Time Trader - Trading For A Living
Posts: 17,393
Poster Rank: #113
Thanked 304 Times
Active Level
My Mood:
Default

Oittttttttttt ni mesti ada kata mengata ni...
__________________
Rebate INSTAFOREX 86.67% - dibayar ke acc trading selepas 24-48 jam. www.sureheboh.com
Tuntut $50 atau $10 Free Bonus - selepas register bawah OS
CALL/WHATSAPP/WECHAT/VIBER/TELEGRAM 019-9366547
Reply With Quote
  #6  
Old 07-02-2012, 08:13 PM
GamezStar GamezStar is offline
CG Top Poster Club

GamezStar's Avatar
 
Trader Rating: (2)
Join Date: Jul 2008
Posts: 21,892
Poster Rank: #80
Thanked 196 Times
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by yussys View Post
kesian gak tengk lelaki cina tu
klu pekerja sampai mcm ni... korang sendiri paham2 la betapa cabai mulut cina tu
Reply With Quote
  #7  
Old 07-02-2012, 08:15 PM
haudli haudli is online now
CG Top Poster Club

haudli's Avatar

 
Trader Rating: (137)
Join Date: Jul 2009
Location: EXNESS-Broker Scalping Terbaik
Posts: 45,942
Poster Rank: #16
Blog Entries: 4
Thanked 315 Times
Active Level
My Mood:
Default

kene sue la kfc sini
__________________
Reply With Quote
  #8  
Old 07-02-2012, 08:16 PM
oldskoolrocka oldskoolrocka is offline
Legendary Member

oldskoolrocka's Avatar
 
Trader Rating: (21)
Join Date: Apr 2008
Posts: 14,882
Poster Rank: #145
Thanked 428 Times
Active Level
My Mood:
Default

ni mst cina tu yg stat kurg ajar dulu..

xpe nti mst ade melayu yg backup kaw2 cine tu..hihi
__________________

CALL/INBOX/WHATSAPP +60197000531
Reply With Quote
  #9  
Old 07-02-2012, 08:16 PM
yussys yussys is offline
Well-Known
Member

yussys's Avatar
 
Trader Rating: (8)
Join Date: Mar 2011
Location: sibol - larkin
Posts: 6,941
Poster Rank: #502
Thanked 8 Times
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by GamezStar View Post
klu pekerja sampai mcm ni... korang sendiri paham2 la betapa cabai mulut cina tu
pergh.. aku pun dapat rasakan kurabg ajarnye mulut cina tu..
mentang dgn budak kfc dia ingat level bawahan bdk kfc tu..
kene sebijik
Reply With Quote
  #10  
Old 07-02-2012, 08:16 PM
talibanes talibanes is offline
Permanently Banned - Multiple ID

 
Trader Rating: (34)
Join Date: Aug 2011
Location: kl
Posts: 12,999
Poster Rank: #181
Thanked 1,862 Times
Active Level
Default

cina tu yg kurang ajar ni
mmg patut pun kena
__________________
[CENTER][SIZE="3"][url="http://bit.ly/mymlvpn"][color="Red"][B]SUNLIGHTVPN-Unlimited BANDWIDTH QUOTA for Celcom Pre&Postpaid NOW!(KLIK SINI)[/B][/color][/url]
[URL="http://carigold.com/portal/forums/showthread.php?t=372979"][B][COLOR="RoyalBlue"]Homestay Murah Di Malacca Perfect Homestay @ Bandar Melaka (KLIK SINI) [/COLOR][/B][/URL]
[URL="http://www.getahsabah.com/?ref=investment"][B][COLOR="Magenta"] MENCARI PELABURAN DENGAN PULANGAN [COLOR="Purple"]5%-7% SETIAP BULAN (KLIK SINI)[/COLOR][/COLOR] [/B]
[SIGPIC][/SIGPIC][/URL]
[B]Celcom SKMM - Call, SMS Murah. Internet RM25/month.Modem. Percuma sebulan (PM ME)[/B][/SIZE][/CENTER]
Reply With Quote
Sponsored Links
Reply

Tags
chinese bully malay, chinese racist, cina bukit, cina meroyan ayam kfc, cina rasis, kfc i city, racism, ultra kiasu chinese

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +8. The time now is 05:46 PM.


Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Disclaimer : All posts made by either members or mods even admins on CariGold.com are just only individual opinions, not necessarily or specifically those of CariGold.com or it's owner. CariGold does neither support, endorse nor vouch any programs and/or opportunities discussed here. We also does not give/offer investment advice and we does not research the opportunities discussed here. We simply provide a place for discussion. YOU'RE ON YOUR OWN RESPONSIBILITY IF YOU LOSE SUM OF MONEY IN ANY PROGRAMS DISCUSSED HERE