Sensasi dalam dunia Forex! Cepat dapatkan tawaran terbaru daripada InstaForex - bonus 45% untuk setiap deposit! Bonus 45% untuk keuntungan yang maksimum!


     
All banners are advertisements only. CG does not endorse or vouch for any advertisers. Read Disclaimer HERE


Go Back   CariGold Forum > GENERAL DISCUSSION > Investor, Business, Entrepreneur > Investor Discussion

CG Sponsors



Recommended Brokers

CG Updates
0 Forum rules improvised
Last Post: CariGold
Posted On: 05-02-2014
Replies: 0
Views: 25,389
0 Social Group is now based on request
Last Post: CariGold
Posted On: 11-12-2012
Replies: 0
Views: 56,112
0 Unscheduled maintenance
Last Post: CariGold
Posted On: 26-11-2012
Replies: 0
Views: 43,271
More...
View Poll Results: Pendapat saya tentang pelaburan Dinar Iraq
Faham risiko dlm pelaburan dinar iraq & saya sedia menerima apa jua keputusan positif @ negatif. 466 62.47%
Melabur hanya sebab mengikut kawan.. atau termakan hasutan kawan.. 45 6.03%
Melabur dinar iraq hanya kerana kata2 manis penjual dinar. 51 6.84%
Melabur dinar Iraq kerana xnak terlepas seperti RV Kuwait 106 14.21%
Lain-lain 78 10.46%
Voters: 746. You may not vote on this poll

Reply
 
Thread Tools
  #1251  
Old 10-01-2012, 03:57 PM
stayCOOL stayCOOL is offline
Normal Member

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Dec 2011
Posts: 156
Poster Rank: #11276
Thanked 0 Times
Active Level
My Mood:
Default

wahhhh....
menarik news hari ni...
ada pengiraan lg tu...
semoga penanti sekian lama
akan berakhir tidak lama lagi...
hehehe
Reply With Quote
Paid Advertisement
  #1252  
Old 10-01-2012, 03:59 PM
raz4 raz4 is offline
Super Active Member

raz4's Avatar
 
Trader Rating: (23)
Join Date: Feb 2008
Posts: 4,138
Poster Rank: #921
Thanked 24 Times
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by qurnain_666 View Post
salam...

Just berkongsi pandangan aku jer….
Ini berkenaan IQD RV…
Dari berita yg kita dpt, Note baru akan dikeluarkan dan digantikan bermula 2013…
Di sini kita akan mula risau akan NOTE-NOTE IQD yg kita simpan now…

Dari news yg diperolehi tersebut…
Pada sy… dan info sys y telah beritahu dulu.. mungkin menjadi kenyataan…

Inlah step utk IQD;
1-
IQD akan RV pada TAHUN INI (2012) dgn rate yg rendah.. maybe 1:1

2-
Semua Note IQD sekarang akan terus disimpan oleh pihak Bank Pusat Setiap Negara itu sendiri sebagai BANK RESERVE..

3-
Akan berlaku ‘JANGKAMASA UNTUK PERTUKARAN’ between pemegang IQD dgn MC/Bank/Bank Pusat.

4-
Note IQD lama akan disimpan sementara waktu di Bank Pusat dlm satu jangkamasa.

5-
Bila sampai masanya… CBI akan meminta pihak Bank Pusat.. menukarkan IQD Lama ke IQD Baru.. atau pihak CBI akan membeli balik IQD Lama dr Bank Pusat.

6-
Rate IQD disini akan berubah.. Maybe 1: 2…. Disinilah keuntungan diperolehi oleh Bank Pusat..

So dari itu…. Tidak akan berlaku masalah pertukaran IQD Lama dan IQD Baru between Pemegang IQD (mcm kita) dgn CBI…. Semuanya akan dilaksanakan di Pihak Bank Pusat…

P/S: Jika Dah RV.. jgn duk simpan IQD Lama lagi.. tukar je semua… jgn berlagak dan tamak nak tunggu rate baru…. Kang menyesal tak sudah….

SO itu saja setakat ini…

Wassalam….
Slm otai.Saya sangat bersetuju dgn anda.. Tapiiiii...

Pada aku lahkn.. Apa yg CBI gtau dia target by 2013 process delate 3zero da complate.. Ini maksudnya by 2013 note2 lama da xda dlm market.. Klu u kata 2013 start note baru masuk market.. Maknanya CBI skrg tarik IQD dlm market kesemuanya.. dan bila dlm market xda note2 besar ( zero note2 besar dlm market ).. So mcm mne GOI nk takbir negaranya?... Mcm tak logik..

Pada aku yg xreti apa apa nilahkn.. Bila RV note besar akan ditarik dari pasaran dan seiringan dgn kemasukkan note kecil kedalam pasaran.. Proses ini berterusan sehingga apa yg dikatakn CBI 2013 da xda note2 besar ni..

Seperti malaysia juga.. Dulu masa nk tukar RM5 yg lama dan dgntikan dgn RM5 polimer.. BNM tarik dgn cara pusingan.. Bila note lama masuk BNM 2Million then BNM akan keluarkn note baru 2MILLION juga.. Baru lah xberlaku masalah dlm market.


Klu silap tolong betolkn.. Hamba nie main tibai jer ikot sedap.. Tak tau ler klu tuan2 hamba dgr xsedap.. Mah mah mah...
__________________
IQD NOTE 25K (RM80 SKPG UNC NOTE)
Reply With Quote
  #1253  
Old 10-01-2012, 04:27 PM
butterland butterland is offline
Legendary Member

butterland's Avatar
 
Trader Rating: (3)
Join Date: Jan 2008
Location: yeke IPO...
Posts: 10,991
Poster Rank: #243
Thanked 201 Times
Active Level
My Mood:
Default

selagi MC jual IQD murah2 selagi tu la tak RV....
__________________
AKHIRNYA

Quote:
CPS-GOLD
Semua share kita sama ada 2 lot atau 100 lot atau lebih akan di apungkan ke IPO sehingga Dec 2013 yang mana akan di terajui oleh PCEF... Tiada kena mengena untuk tambahan 10lot CPS-PLATINUM... ia akan kekal seadanya tak BURN tak HANGUS tak HILANG
Reply With Quote
  #1254  
Old 10-01-2012, 04:29 PM
damreza damreza is offline
Super Active Member

damreza's Avatar
 
Trader Rating: (9)
Join Date: Jul 2006
Location: <P@sIr TuMBoH><P@siR PutEH><GuO Mus@ng>
Posts: 2,862
Poster Rank: #1361
Thanked 13 Times
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by raz4 View Post
Slm otai.Saya sangat bersetuju dgn anda.. Tapiiiii...

Pada aku lahkn.. Apa yg CBI gtau dia target by 2013 process delate 3zero da complate.. Ini maksudnya by 2013 note2 lama da xda dlm market.. Klu u kata 2013 start note baru masuk market.. Maknanya CBI skrg tarik IQD dlm market kesemuanya.. dan bila dlm market xda note2 besar ( zero note2 besar dlm market ).. So mcm mne GOI nk takbir negaranya?... Mcm tak logik..

Pada aku yg xreti apa apa nilahkn.. Bila RV note besar akan ditarik dari pasaran dan seiringan dgn kemasukkan note kecil kedalam pasaran.. Proses ini berterusan sehingga apa yg dikatakn CBI 2013 da xda note2 besar ni..

Seperti malaysia juga.. Dulu masa nk tukar RM5 yg lama dan dgntikan dgn RM5 polimer.. BNM tarik dgn cara pusingan.. Bila note lama masuk BNM 2Million then BNM akan keluarkn note baru 2MILLION juga.. Baru lah xberlaku masalah dlm market.


Klu silap tolong betolkn.. Hamba nie main tibai jer ikot sedap.. Tak tau ler klu tuan2 hamba dgr xsedap.. Mah mah mah...
TIbai Takder Lah betul tuh...

BNM dpt dalam 5 juta note lamo = maka keluar balik 5 juta note baru.

CBI akan ikut pandangan pihak yg biasa buat hal pertukaran penilaian matawang note besar ke kecil...
cuma semua tuh bergantung bilo nak RV jer...harap secepat mungkin
__________________
Quote:
I've learned that people will forget what you said,
people will forget what you did, but people will never forget how you made them feel..
Reply With Quote
  #1255  
Old 10-01-2012, 04:30 PM
damreza damreza is offline
Super Active Member

damreza's Avatar
 
Trader Rating: (9)
Join Date: Jul 2006
Location: <P@sIr TuMBoH><P@siR PutEH><GuO Mus@ng>
Posts: 2,862
Poster Rank: #1361
Thanked 13 Times
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by butterland View Post
selagi MC jual IQD murah2 selagi tu la tak RV....
MC mmg xtahu bila RV. tuh duk jual..selagi xRV neh belilah walau sekeping IQD..mana tahu RV xmenyesal
__________________
Quote:
I've learned that people will forget what you said,
people will forget what you did, but people will never forget how you made them feel..
Reply With Quote
  #1256  
Old 10-01-2012, 04:35 PM
silvermaddness silvermaddness is offline
Legendary Member

silvermaddness's Avatar
 
Trader Rating: (11)
Join Date: Oct 2007
Location: Alor Star
Posts: 11,171
Poster Rank: #235
Thanked 18 Times
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by raz4 View Post
Slm otai.Saya sangat bersetuju dgn anda.. Tapiiiii...

Pada aku lahkn.. Apa yg CBI gtau dia target by 2013 process delate 3zero da complate.. Ini maksudnya by 2013 note2 lama da xda dlm market.. Klu u kata 2013 start note baru masuk market.. Maknanya CBI skrg tarik IQD dlm market kesemuanya.. dan bila dlm market xda note2 besar ( zero note2 besar dlm market ).. So mcm mne GOI nk takbir negaranya?... Mcm tak logik..

Pada aku yg xreti apa apa nilahkn.. Bila RV note besar akan ditarik dari pasaran dan seiringan dgn kemasukkan note kecil kedalam pasaran.. Proses ini berterusan sehingga apa yg dikatakn CBI 2013 da xda note2 besar ni..

Seperti malaysia juga.. Dulu masa nk tukar RM5 yg lama dan dgntikan dgn RM5 polimer.. BNM tarik dgn cara pusingan.. Bila note lama masuk BNM 2Million then BNM akan keluarkn note baru 2MILLION juga.. Baru lah xberlaku masalah dlm market.


Klu silap tolong betolkn.. Hamba nie main tibai jer ikot sedap.. Tak tau ler klu tuan2 hamba dgr xsedap.. Mah mah mah...
terbaek la...mah mah mah
Reply With Quote
  #1257  
Old 10-01-2012, 04:40 PM
jejantas jejantas is offline
Experienced Trader
Forex System Developer

jejantas's Avatar
 
Trader Rating: (3)
Join Date: Sep 2007
Posts: 24,302
Poster Rank: #58
Thanked 910 Times
Active Level
Default

So bila RV??? x sabar nak kaya dah nih ehehehehehehhe
Reply With Quote
  #1258  
Old 10-01-2012, 04:50 PM
nisuh nisuh is offline
Super Active Member

nisuh's Avatar
 
Trader Rating: (5)
Join Date: Jun 2008
Location: di Atas bUmi ALLAH...
Posts: 3,004
Poster Rank: #1294
Thanked 61 Times
Active Level
My Mood:
Default

penarikan note2 besar jek yg ada 000 hingga 2013 & note2 kecil skrg akan dikekalkan cuma akan recycle.. blh tukar gak tuk dptkan RM.

bila smua note besar 000 dah habis dlm pasaran global, barulah note2 trilanguage ditukarganti dgn note2 kecil yg ada dlm pasaran global..ni yg akan berlaku lepas 2013..

ni la dinamakan sbg gradual process..step by step..
Reply With Quote
  #1259  
Old 10-01-2012, 05:01 PM
playlif3 playlif3 is offline
Active Member

playlif3's Avatar
 
Trader Rating: (19)
Join Date: Oct 2008
Location: Desa Pinggiran Putra
Posts: 1,252
Poster Rank: #2973
Thanked 6 Times
Active Level
My Mood:
Default

ni yg teringin nak tambah IQD lagi..
Reply With Quote
  #1260  
Old 10-01-2012, 05:08 PM
raz4 raz4 is offline
Super Active Member

raz4's Avatar
 
Trader Rating: (23)
Join Date: Feb 2008
Posts: 4,138
Poster Rank: #921
Thanked 24 Times
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by nisuh View Post
penarikan note2 besar jek yg ada 000 hingga 2013 & note2 kecil skrg akan dikekalkan cuma akan recycle.. blh tukar gak tuk dptkan RM.

bila smua note besar 000 dah habis dlm pasaran global, barulah note2 trilanguage ditukarganti dgn note2 kecil yg ada dlm pasaran global..ni yg akan berlaku lepas 2013..

ni la dinamakan sbg gradual process..step by step..
Hai masta.. Rasanya note2 kecil pon termasuk skali dlm senarai OLD FAMILY NOTE.. dan xda tribahasa.. Matlamat CBI utk memasukkan small denom trilangguage kedalam pasaran adalah utk menggantikan OLD FAMILY NOTE kpd NEW FAMILY NOTE.. So disini maksudnya semua note terlibat..

Ape2 pon kita hanya dpt rumusan dari news2 yg dikeluarkn CBI.. hanya CBI yg tau ape yg dia org nk buat..
__________________
IQD NOTE 25K (RM80 SKPG UNC NOTE)
Reply With Quote
Sponsored Links
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +8. The time now is 03:50 PM.


Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Disclaimer : All posts made by either members or mods even admins on CariGold.com are just only individual opinions, not necessarily or specifically those of CariGold.com or it's owner. CariGold does neither support, endorse nor vouch any programs and/or opportunities discussed here. We also does not give/offer investment advice and we does not research the opportunities discussed here. We simply provide a place for discussion. YOU'RE ON YOUR OWN RESPONSIBILITY IF YOU LOSE SUM OF MONEY IN ANY PROGRAMS DISCUSSED HERE