Sensasi dalam dunia Forex! Cepat dapatkan tawaran terbaru daripada InstaForex - bonus 45% untuk setiap deposit! Bonus 45% untuk keuntungan yang maksimum!


     
All banners are advertisements only. CG does not endorse or vouch for any advertisers. Read Disclaimer HERE


Go Back   CariGold Forum > GENERAL DISCUSSION > Investor, Business, Entrepreneur > Investor Discussion

CG Sponsors



Recommended Brokers

CG Updates
0 ISIS - Topik Yang Tidak Dibenarkan
Last Post: haQ
Posted On: 28-11-2014
Replies: 0
Views: 1,581
0 Forum rules improvised
Last Post: CariGold
Posted On: 05-02-2014
Replies: 0
Views: 27,696
0 Social Group is now based on request
Last Post: CariGold
Posted On: 11-12-2012
Replies: 0
Views: 58,246
More...
View Poll Results: Pendapat saya tentang pelaburan Dinar Iraq
Faham risiko dlm pelaburan dinar iraq & saya sedia menerima apa jua keputusan positif @ negatif. 471 62.47%
Melabur hanya sebab mengikut kawan.. atau termakan hasutan kawan.. 45 5.97%
Melabur dinar iraq hanya kerana kata2 manis penjual dinar. 52 6.90%
Melabur dinar Iraq kerana xnak terlepas seperti RV Kuwait 107 14.19%
Lain-lain 79 10.48%
Voters: 754. You may not vote on this poll

Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 31-12-2011, 02:43 PM
horras horras is offline
Well-Known
Member

horras's Avatar
 
Trader Rating: (15)
Join Date: Sep 2009
Posts: 5,323
Poster Rank: #702
Thanked 4 Times
Active Level
My Mood:
Default Dinar Iraq (Part 2) - Menanti detik

Previous thread HERE for your reference Dinar Iraq - berita terkini (Part 1)

Thread lama terlalu panjang. Kita sambung di sini. Selamat berforum.

Rujukan Web-web berkenaan Dinar Iraq :

Central Bank Of Iraq
Iraq Current Time

Currency converter
Ciri-ciri ketulenan Dinar Iraq

Web-web berita keadaan semasa di Iraq :
Aknews
Ninanews
Currencynewshound

Quote:
Originally Posted by Bro_Izantie View Post
Aku post semula berita dari thread part 1..Merujuk kepada pertemuan terbaru (Ahad) di antara Maliki dengan pemimpin Kuwait. Beberapa persetujuan terhadap isu membabitkan konflik perdagangan antara Kuwait-Iraq semakin membuahkan perkhabaran yang positif , Khabarnya melalui laporan Duta Iraq di Kuwait, Syed Mohammed Hussein Bahr al-Ulum, berkata bahawa Kuwait bersetuju untuk memberi ‘kebebasan dan kemudahan kepada usahawan Iraq untuk masuk ke negaranya. Hal ini adalah sangat besar dan bersejarah buat kedua2 negara yang selama ini tidak terfikir untuk melakukan perkara2 seumpama ini pada masa2 lepas tetapi kini boleh berubah di mana peniaga dan usahawan Iraq boleh “masuk” Kuwait untuk mengembangkan pelaburan dan perniagaan mereka. Rundingan ini terus melenyapkan isu permusuhan antara mereka sebelum ini. Untuk fasa selanjutnya,duta Iraq juga akan berunding sebanyak 50 orang pelabur Kuwait yang berminat untuk melabur di Iraq. Nampaknya secara kesimpulan dari saya bila isu begini timbul, Iraq sudah tidak terikat atau berjuang menyelesaikan isu Chap7. Sebalik mereka sebenarnya sudah menyelesaikan perkara ini. Sebab rundingan pada Ahad (semalam) berkisar kepada susulan selepas Iraq bebas dari Chap7. Mereka sudah ada tarikh sbb itu mereka berbincang mengenai apa harus dilakukan untuk meningkatkan hubungan perdagangan 2 hala mereka. Isu chap7 sudah selesai, Cuma tunggu tarikh (schedule yg dirahsiakan) sahaja .
Quote:
Originally Posted by Bro_Izantie View Post
Seorang sahabat facebook message kepada saya :- “as salam....nak confirm je...ada rumours among otai je...yg BNM dah keluar pekeliling tentang..tidak meniktiraf dinar iraq...di malaysia...dan info jugak dtg dari intel BNM.....betul ke?...tq”
So jawapan saya ,

Memang benarpun, jika matawang Iraq diiktiraf oleh Bank Negara Malaysia sekarang, silap haribulan… Bank Negara Malaysia akan di “gam“ oleh IMF dan UN di atas melanggari undang2 antarabangsa. Ia juga turut berlaku ke atas matawang Kyatt Myanmar yang telah diberikan pekeliling oleh IMF dan UN ke seluruh bank central di dunia untuk membekukan note itu ke atas perdagangan antarabangsa buat sementara waktu. Pada saya, BNM tidak layak untuk memberi apa2 status tentang dinar Iraq..sebab wang kertas ini diperakui sah digunakan di Iraq sekarang nie... cuma buat masa ini wang ini tdk boleh didagangkan ke peringkat antarabangsa kerana masih “terikat” dengan Sekatan perdagangan antarabangsa di bawah Chapter 7. Saya harap pemegang dinar Iraq faham akan situasi ini.. Saya akan merasa hairan jika Bank Negara mengiktirafnya. Ia sama seperti melanggari garis panduan antarabangsa. Maksud iktiraf ialah memperakui kewujudan akan matawang ini dan semestinya ada akta dan isu2 mengenai urusan membabitkan dinar Iraq. Cuma buat masa ini, bukan sahaja BNM malah mana central bank di mana2 negara termasuklah di US sana tdk mengiktirafkan matawang dinar Iraq…harap maklum…
Quote:
Originally Posted by raz4 View Post
Hahaha.. Hang ni pits bru cite mcm ni da kalut.. Lek2.. Dont worry ler.. Penarikan berlaku serentak..

P/s : lek2 brother2 sume.. Sabo2 k jgn cepat gelabah.. Tenang2 jer. Semua note terlibat. Penarikan semua note shingga 2013. Skrg ni pon CBI tengah tarik note2 besar dlm market iraq.. CBI nk kurangkn bebanan bila RV nanti.. Yg kat kita nie dia xdpt nak tarik.. bila RV pon dia xleh nk tarik sbb BNM akn pegang IQD kita.. CBI akn tarik semua sbb nk gntikan OLD FAMILY NOTE --> NEW FAMILY NOTE.. CBI tarik serentak sehingga 2013..

Kalo tarik note25K dulu apa jadi kat market?.. Note kecik nak masuk dgn nilai terbaru tapi dlm masa sama note besar masih dlm nilai 3zero.. Huru hara market..

So CBI akan umum rate baru utk semua note.. Termasuk dgn note besar sekali. Gune 1 rate shj.. Kat sini bila RV baru nilai diseragamkan..

RV TETAP RV..

Quote:
Originally Posted by roy`z View Post
yg ni boleh diterima x bos?



Uploaded with ImageShack.us

Last edited by horras; 29-06-2013 at 02:38 PM..
Reply With Quote
Paid Advertisement
  #2  
Old 31-12-2011, 02:44 PM
BOCEH BOCEH is offline
CG Top Poster Club

BOCEH's Avatar
 
Trader Rating: (38)
Join Date: May 2009
Location: whatsaap : 014 253 6885
Posts: 25,601
Poster Rank: #53
Thanked 11 Times
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by macfee View Post
kalo 0.17usd/1 dinar.. banyok2 kelakau la.
negara no 2 pengeluar minyak dunia tu..
X mustahil......
Mungkin rv stage 1.........
Reply With Quote
  #3  
Old 31-12-2011, 03:10 PM
Humanspider Humanspider is offline
Active Member

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Jun 2007
Posts: 704
Poster Rank: #4644
Thanked 7 Times
Active Level
Default

cantik dah rate camtu
Reply With Quote
  #4  
Old 31-12-2011, 03:14 PM
macfee macfee is offline
Normal Member

macfee's Avatar
 
Trader Rating: (1)
Join Date: Jun 2006
Posts: 445
Poster Rank: #6251
Thanked 0 Times
Active Level
My Mood:
Default

Kalo banyak juta2 iqd rate mcm ni mmg ler ok..

still jutawan RM lagi..

Kalo ada 100k iqd (ikut kemampuan) jd kempunan nk jutawan

Harap2 rate lagi tinggi ler
Reply With Quote
  #5  
Old 31-12-2011, 03:17 PM
BOCEH BOCEH is offline
CG Top Poster Club

BOCEH's Avatar
 
Trader Rating: (38)
Join Date: May 2009
Location: whatsaap : 014 253 6885
Posts: 25,601
Poster Rank: #53
Thanked 11 Times
Active Level
Default

Dah tahu mcm tu kena beli bykla...
Reply With Quote
  #6  
Old 31-12-2011, 03:21 PM
macfee macfee is offline
Normal Member

macfee's Avatar
 
Trader Rating: (1)
Join Date: Jun 2006
Posts: 445
Poster Rank: #6251
Thanked 0 Times
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by BOCEH View Post
Dah tahu mcm tu kena beli bykla...
ada la x bnyak pun
cukup2 jer..
Reply With Quote
  #7  
Old 31-12-2011, 03:23 PM
miehensem miehensem is offline
Well-Known
Member

miehensem's Avatar
 
Trader Rating: (50)
Join Date: Dec 2007
Location: Sg.Petani Kedah
Posts: 7,967
Poster Rank: #407
Thanked 43 Times
Active Level
My Mood:
Default

alah bro.. better la drpd takdak langsung.. at least lepas la nak bayar apa2 ke.. nak angkat keta sebijik lagi ke.. nak tambah sorang lagi bini ke.

tak gitu?? ..
__________________
Sambung Bayar Keta+Fixed Income Utk Owner Keta
Viva 1.0 (A) RM100/day | Myvi 1.3 (A) RM130/day | Proton Persona 1.6 (A) RM150/Day
Sungai Petani Car Rental( SPCR Enterprise )
PM/Call/SMS : 011-19987867
Reply With Quote
  #8  
Old 31-12-2011, 03:32 PM
fhans23 fhans23 is offline
Active Member

 
Trader Rating: (7)
Join Date: Feb 2008
Posts: 2,405
Poster Rank: #1681
Thanked 0 Times
Active Level
My Mood:
Default

mcm aku ada skeping dua je ni takde jd jotawang la dgn mcm tu...
tapi takpe aku ttp besyukur..
bole setel2 hutang alhamdulillah
Reply With Quote
  #9  
Old 31-12-2011, 03:36 PM
ProInvest ProInvest is offline
Super Active Member

ProInvest's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Feb 2007
Location: sekitar 61.8
Posts: 4,170
Poster Rank: #923
Thanked 100 Times
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by jutawan11 View Post
kalau ada 1juta iqd belum jadi jutawan tu so kena tambah 1 juta lagi utk bergelar JUTAWAN RM.
mungkin gomen x nak ramai jadi jutawan tanpa usaha titik peluh...
__________________
bUsYbOdY jEr.
Reply With Quote
  #10  
Old 31-12-2011, 04:01 PM
BOCEH BOCEH is offline
CG Top Poster Club

BOCEH's Avatar
 
Trader Rating: (38)
Join Date: May 2009
Location: whatsaap : 014 253 6885
Posts: 25,601
Poster Rank: #53
Thanked 11 Times
Active Level
Default

Dah usaha ler tu
kumpul duit beli 5 juta iqd.......
Reply With Quote
Sponsored Links
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +8. The time now is 12:07 PM.


Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Disclaimer : All posts made by either members or mods even admins on CariGold.com are just only individual opinions, not necessarily or specifically those of CariGold.com or it's owner. CariGold does neither support, endorse nor vouch any programs and/or opportunities discussed here. We also does not give/offer investment advice and we does not research the opportunities discussed here. We simply provide a place for discussion. YOU'RE ON YOUR OWN RESPONSIBILITY IF YOU LOSE SUM OF MONEY IN ANY PROGRAMS DISCUSSED HERE