Ganjaran Bonus Forex Yang Terbesar Tidak Pernah Ditawarkan Sebelum ini ... BONUS TANPA SEBARANG DEPOSIT SEBANYAK $1500 DARI INSTAFOREX !!


     
All banners are advertisements only. CG does not endorse or vouch for any advertisers. Read Disclaimer HERE


Go Back   CariGold Forum > GENERAL DISCUSSION > General Chat > Seram, Misteri, Hantu, Ngeri, Pelik

Recommended Brokers

Forex Chart
CG Sponsors



Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 07-02-2008, 06:16 PM
hazualuv hazualuv is offline
Legendary Member

hazualuv's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Jan 2008
Location: mana pun boleh...
Posts: 10,157
Thanks (Received): 8
Likes (Received): 1
Active Level
My Mood:
Default Hati-hati melawat org meninggal

kawan-kawan ni untuk renungan kiter bersama...terutama sape2 yang ader budak kecik kat umah tu kena alert ler dengan benda2 camni...

Subject : Hati-hati melawat org meninggal

Walaupun kita digalakkan menziarahi jenazah..namun berhati-hatilah...
Beringat sblm kene... ingatlah orang tersayang.... please take note of
this for our on good.... org tua-tua used to say.... bila balik from
melawat org meninggal, sepanjang perjalan ke rumah, baca apa2 yg patut.
terus ke bilik air, ambil air sembahyang, rehat sebentar baru tegur anak2 dirumah.

Terbaca kisah Ura, teringat saya pada tragedi yang menimpa bayi
perempuan saya, ketika itu masih berusia 7 bulan. Memang tidak bermaya,
tidak tidur, tidak menangis, tidak ketawa, tidak makan dan tidak pula
menyusu. Hati ibu mana yang mampu menahan bila keadaan anak begitu. Saya
bersama suami sering lakukan solat hajat untuk meminta Allah lindungi
dan pelihara kesihatan dan kesejahteraan kami sekeluarga.

Masa berlalu sehinggalah rumah ibu di datangi seorang lelaki yang agak
berusia lewat 50an dan memperkenalkan dirinya sebagai Cik Man, seingat
saya waktu itu hari raya Aidil Adha. Sesungguhnya kami sekeluarga memang
tidak mengenali dan tidak pernah pula berkenalan dengan lelaki tersebut.
Cik Man tu kata selepas beliau selesai solat Asar tak tahu pulak gerakan
hati untuk kerumah itu (rumah ibu).

Beliau terus saja menjengah ke buaian anak saya sambil mengucap
panjang. Beliau terduduk sambil memadang wajah seorang demi seorang.
Beliau kata di dalam buaian itu bukannya anak saya tetapi wajah
perempuan tua yang hampir kecut. Ya Allah! Waktu itu rasanya kaki saya
tidak mencecah ke bumi, terasa terlerai segala sendi yang ada. Cik Man
tu menawarkan diri untuk mengubat bayi saya selama tiga hari(itu pun
dengan izin dari Allah...katanya). Dia meminta saya mendapatkan air
lebihan mandian jenazah (air yang masih ada di dalam getah) dengan
syarat yang meninggal mestilah seorang lelaki (sebab yang menumpang pada
bayi saya adalah mayat perempuan tua bukannya seorang tetapi tujuh
orang, benda tu menghuni di setiap sendi bayi perempuan saya) jika saya
terlewat bayi saya mungkin turut meninggal.

Sampai ketahap saya berdoa agar adalah makhluk Allah yang meninggal pd
hari itu. Hampir tiga jam saya bersama suami bertanya ke sana-sini,
mencari rumah orang yang ada kematian. Dgn izin Allah saya terjumpa
petang itu, alhamdulilah.

Petang itu Cik Man ke masjid dan dia hanya berpesan agar bayi saya yang
sekecil itu dimandikan menghadap ke kiblat berserta sepotong doa yang
diberikan. Suami saya terus memandikan bayi perempuan saya seperti yang
disarankan oleh Cik Man tadi. Selepas dimandikan separuh badan bayi saya
(dari pinggang kebawah) bertukar menjadi lebam. Rupa-rupanya kami
tersilap kerana mana ada jenazah perempuan orang lelaki yang mandikan.
Sekali lagi hati saya tidak keruan, mencari hingga ke malam.

Keesokkannya pagi-pagi lagi saya telah ke rumah mayat HSA menanti
kalau-kalau ada orang yang meninggal ketika itu. Allah maha penyayang
dan akhirnya saya bertemu dengan kawan lama yang kebetulan kematian
datuk. Saya meminta izin dari neneknya untuk meminta sedikit air lebihan
mandian untuk membuat ubat anak saya. Saya menceritakan dengan linangan
air mata, tersentuh hati saya bila nama bayi perempuan saya di sebut.

Bila air itu sudah diperolehi terus saja saya serahkan kepada Cik Man
(tak mahu ada sebarang kesilapan lagi). Cik Man meminta saya memandikan
bayi saya tu tapi saya tidak boleh kerana kedatangan haid, terpaksa ibu
yang mengambil alih tempat saya. Cik Man berpesan apa jua yang berlaku
pada malam itu beliau meminta kami semua bersabar dan ingatkan Allah
banyak-banyak. Pintu dan tingkap diminta dibuka seluas-luasnya. Cik Man
meminta ibu tanakkan sepiring pulut kuning. Benar seperti apa yang Cik
Man katakan. Malam itu adalah malam pertama saya mendengar tangisan bayi
saya, tangisan yang saya rindu selama beberapa bulan yang lalu. Bayi
saya meronta-ronta dan dengan sepontan terasa seperti ada imbasan angin
yang keluar terus menuju ke pintu dapur rumah ibu. Dalam masa yang sama
terdengar suara ibu memekik dari dapur (seperti suara orang
terperanjatkan sesuatu) tutup pengukus pulut itu dipenuhi cecacing dan
ulat yang berwarna hitam. Adik lelaki saya mengucap dan terus membuang
ulat-ulat itu ke longkang.

Bila kesemuanya telah selesai, Cik Man memberitahu tahu kepada
saya,suami dan keluarga yang ada. Ada seorang daripada ahli keluarga
yang menziarah orang meninggal dalam kemalangan, kemudian balik dari
ziarah terus menegur bayi saya tu. Cik Man cakap itu badi mayat.

Kebetulan waktu itu bapa saudara saya pula sampai ke rumah untuk
bertanyakan khabar bayi saya. Rupa-rupanya orang yang Cik Man maksudkan
itu adalah bapa saudara saya, dia pun akui dan tak sangka perkara itu
terjadi kpd bayi saya.

Cik Man menawarkan diri sekali lagi untuk merawat bayi saya sehingga
berusia setahun. Saya pernah sekali ke rumahnya dan membawa serba
sedikit keperluan dapur untuk dia dan isterinya. Gembira dan bersyukur
kerana bayi saya sudah pandai bertatih.

Setelah segala kesulitan terurai saya bercadang untuk menziarah Cik Man
sambil membawa sedikit sedekah dan tanda terima kasih. Saya dan mencari
alamat rumah spt yang diberikan oleh Cik Man. Apabila saya sampai ke
alamat itu saya lihat disitu cuma ada sebuah rumah tinggal yang papannya
sudah pun berlumut. Saya bertanya dengan kedai mamak yang berhampiran,
tempat saya membeli keperluan dapur waktu pertama kali saya bertandang
kerumah Cik Man. Mamak tu kata rumah tu dah bertahun-tahun kosong, tuan
rumah tu tak ada waris.

Saya dan suami berpandangan sesama sendiri. Barang yang telah terniat
untuk Cik Man saya sedekahkan ke surau yang berhampiran.Terima kasih dan
saya sekeluarga terhutang budi kepada Cik Man (jika beliau masih hidup)
dan saya sedekahkan Al-Fatihah buat Cik Man jika dia benar-benar sudah
meninggal.

Benar kata Ura,apa yang berlaku elok dijadikan pengajaran dan
ikhtibar.


k da habis baca kan...korang komen ler tak pun bgtau ler klu2 ader cerite camni yang lebih kurang same yang pernah korang alami...
Reply With Quote
Paid Advertisement
  #2  
Old 07-02-2008, 07:00 PM
aliQue aliQue is offline
Super Active

aliQue's Avatar
 
Trader Rating: (9)
Join Date: Sep 2006
Location: Somewhere
Posts: 5,133
Thanks (Received): 21
Likes (Received): 9
Active Level
My Mood:
Send a message via Yahoo to aliQue
Default

hmm..aku xde lg pengalaman mcm nie..
tp ader jadi gak la dulu kat bapak aku..
mase tu bapak aku on da way balik rumah dr kem..
mase on da way tu ade accident..tp xde org kat area tu..
so bapak aku tolong alih2kan mayat ke tepi jalan..
lame pastu org rmi dtg, polis n ambulance dtg..
so bapak aku pun terus balik umah..
tp dier x masuk terus..dier dok je kat luar tu lame2..
pelik gak..then dia buka air paip..terus dier mandi dgn baju2 kat luar..
aku tye mak aku nape abah mcm tu..
mak aku ckp nak buang badi mayat..
sekian..
__________________
FF30 DEVGNR/KPF/APPRL
JIWA TEGUH BERPADU KITA RUMPUN MELAYU

SOLAT ANDA KOSONG? LALAI?
Reply With Quote
  #3  
Old 07-02-2008, 07:04 PM
hazualuv hazualuv is offline
Legendary Member

hazualuv's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Jan 2008
Location: mana pun boleh...
Posts: 10,157
Thanks (Received): 8
Likes (Received): 1
Active Level
My Mood:
Default

aku pun penah gak dengar orang tua2 cakap...ader betulnyer tu geng
Reply With Quote
  #4  
Old 07-02-2008, 08:02 PM
anbusan anbusan is online now
Super Active

anbusan's Avatar
 
Trader Rating: (27)
Join Date: Jan 2006
Location: muar johor
Posts: 7,341
Thanks (Received): 61
Likes (Received): 5
Active Level
My Mood:
Send a message via Yahoo to anbusan
Default

mak aku baru sebulan lepas didetect kene badi mayat, mase tu mentua akak aku melawat die kate pelik mak aku gemuk die lain sket mase tu lak mmg mak aku asyik x sehat je sepanjang taun lepas, darah tggi die asyik naik...then die pesan kat akak aku suh la carik2kan air ke ape ke, pastu malam 2 lepas tu mak aku jumpe org pandai2 ni pastu org tu kate mak aku da kene lame sangat cuma x teruk lai. pastu die baca2 la air kat botol tu pas baca die tunjuk bulu roma kat tangan die menegak die kate mende tu kuat gak sampai org tu pegang kepale nak lawan. then pas smggu mak aku rase da sedap la badan klu x serasi ubat tu kene mandikan la tp syarat banyak giler kene bawak hehe.

kat kg aku kire sedare gak la die keje gali kubur, dekat 3 bln gak x bleh berjalan sbb sawan mayat ni makin gemuk dan gemuk tp skang da ok la sehat sket...org yg rawat mak aku kate klu da teruk mmg susah nak ubat pastu susah nak tdo sbb asyik mimpi mayat jek huhu...

klu ikut pantang org dulu seelok pakaian yg bawah pegi ziarah jgn bawak masuk, salin kat luar mandi kat luar baru leh bawah masuk
Reply With Quote
  #5  
Old 07-02-2008, 08:05 PM
hazualuv hazualuv is offline
Legendary Member

hazualuv's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Jan 2008
Location: mana pun boleh...
Posts: 10,157
Thanks (Received): 8
Likes (Received): 1
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by anbusan View Post
mak aku baru sebulan lepas didetect kene badi mayat, mase tu mentua akak aku melawat die kate pelik mak aku gemuk die lain sket mase tu lak mmg mak aku asyik x sehat je sepanjang taun lepas, darah tggi die asyik naik...then die pesan kat akak aku suh la carik2kan air ke ape ke, pastu malam 2 lepas tu mak aku jumpe org pandai2 ni pastu org tu kate mak aku da kene lame sangat cuma x teruk lai. pastu die baca2 la air kat botol tu pas baca die tunjuk bulu roma kat tangan die menegak die kate mende tu kuat gak sampai org tu pegang kepale nak lawan. then pas smggu mak aku rase da sedap la badan klu x serasi ubat tu kene mandikan la tp syarat banyak giler kene bawak hehe.

kat kg aku kire sedare gak la die keje gali kubur, dekat 3 bln gak x bleh berjalan sbb sawan mayat ni makin gemuk dan gemuk tp skang da ok la sehat sket...org yg rawat mak aku kate klu da teruk mmg susah nak ubat pastu susah nak tdo sbb asyik mimpi mayat jek huhu...

klu ikut pantang org dulu seelok pakaian yg bawah pegi ziarah jgn bawak masuk, salin kat luar mandi kat luar baru leh bawah masuk
menakutkan jugak erk badi mayat ni...so mmg kena hati2 ler sape yang lepas g ziarah mayat,bukan setakat budak kecik jer kene...orang tua pun ble kena gak...
Reply With Quote
  #6  
Old 07-02-2008, 08:11 PM
anbusan anbusan is online now
Super Active

anbusan's Avatar
 
Trader Rating: (27)
Join Date: Jan 2006
Location: muar johor
Posts: 7,341
Thanks (Received): 61
Likes (Received): 5
Active Level
My Mood:
Send a message via Yahoo to anbusan
Default

Quote:
Originally Posted by hazualuv View Post
menakutkan jugak erk badi mayat ni...so mmg kena hati2 ler sape yang lepas g ziarah mayat,bukan setakat budak kecik jer kene...orang tua pun ble kena gak...
kekadang org lemah semangat mmg mudah la...misal kt dengo org meninggal pastu cam terkejut leh jd punce gak, kedua cam cite atas la org yg x p ziarah leh kene bile duk gan org yg p ziarah, ketiga da semesti org yg ziarah hehe. dulu kwn aku balik melawat imam kg aku ni x tuko baju x mandi sampai malam pastu die p pekan naik moto pastu die kate ade mende putih2 melayang p arah die then die jatuh.. tp sedo2 rupenye yg die lango tu apek tua naik moto hehe parah gak kopak2 badan die hehe nasib sempat lari klu x kene pukul gan org cine kat taman tu kot
Reply With Quote
  #7  
Old 07-02-2008, 08:50 PM
acib acib is offline
Active Member

acib's Avatar
 
Trader Rating: (4)
Join Date: Dec 2007
Location: Johor Bahru
Posts: 2,416
Thanks (Received): 1
Likes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Send a message via Yahoo to acib
Default

ayah aku ade sebut pasal badi, aku x berape nk pecaye sgt, tapi sebaeknya, lepas balik ziarah, doa pada ALLAH S.W.T. dilindung kn kte dari jin, syaitan dan sekutu2nya.. bace ape yg patot, niat tu penting..

Tapi bg aku, bende2 ni selalu kene adalah budak kecik dan org perempaun ( lebih lg mase haid )kurang pendingding kn

tapi dah dgr cerita saudara kt ats tadi tu, ade kebenaran gak, cume berwaspada ketika menziarahi rumah arwah.
Reply With Quote
  #8  
Old 07-02-2008, 09:13 PM
seilykim seilykim is offline
Regular

seilykim's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Dec 2007
Posts: 958
Thanks (Received): 2
Likes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default

kalau cam tu orang yang mandikan mayat pun bulih kena jugak lah kan? takut jugak.. coz mak aku tukng mandikan jenazah.. dia memang selalu gak sakit la demamla, tapi aku rasa maybe sebab dah tua.. nak masuk 60 thn. tapi aku rasa maybe ma au tau asal badi mayat ni.. maksud aku petua2 utk elakkan bende tu la..
Reply With Quote
  #9  
Old 07-02-2008, 09:25 PM
BetaMaker BetaMaker is offline
Regular

BetaMaker's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Apr 2007
Posts: 207
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 0
Active Level
Default

huhu seram2......
Reply With Quote
  #10  
Old 07-02-2008, 11:26 PM
Zulkarnine Zulkarnine is offline
Super Active

Zulkarnine's Avatar
 
Trader Rating: (3)
Join Date: May 2007
Location: Seksyen 32 Shah Alam
Posts: 7,261
Thanks (Received): 64
Likes (Received): 5
Active Level
My Mood:
Default

lepas ziarah mayat tu, cepat2 la mandi wajib...
__________________
Banjir Melanda Negara...adakah balasan kerana ambil BRIM??

=> Kisah yang belum pernah diceritakan
Reply With Quote
Sponsored Links
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

AMP
Forum Jump


All times are GMT +8. The time now is 10:44 PM.


Copyright ©2000 - 2017, CariGold.com.
All posts published herein are merely based on individual views, and they do not expressly or by implications represent those of CariGold.com or its owner. It is hereby made clear that CariGold.com does not endorse, support, adopt or vouch any views, programs and/or business opportunities posted herein. CariGold.com also does not give and/or offer any investment advice to any members and/or readers. All members and readers are advised to independently consult their own consultants, lawyers and/or families before making any investment and/or business decisions. This forum is merely a place for general discussions. It is hereby agreed by all members and/or readers that CariGold. com is in no way responsible and/or liable for any damages and/or losses suffered by anyone of you