Sensasi dalam dunia Forex! Cepat dapatkan tawaran terbaru daripada InstaForex - bonus 45% untuk setiap deposit! Bonus 45% untuk keuntungan yang maksimum!


     
All banners are advertisements only. CG does not endorse or vouch for any advertisers. Read Disclaimer HERE


Go Back   CariGold Forum > GENERAL DISCUSSION > Investor, Business, Entrepreneur > Offline Business, Entrepreneur Discussion

CG Sponsors



Recommended Brokers

CG Updates
0 Forum rules improvised
Last Post: CariGold
Posted On: 05-02-2014
Replies: 0
Views: 21,571
0 Social Group is now based on request
Last Post: CariGold
Posted On: 11-12-2012
Replies: 0
Views: 52,209
0 Unscheduled maintenance
Last Post: CariGold
Posted On: 26-11-2012
Replies: 0
Views: 39,673
More...
Reply
 
Thread Tools
  #571  
Old 07-07-2012, 11:40 PM
quasar10 quasar10 is offline
Active Member

 
Trader Rating: (3)
Join Date: Jun 2011
Posts: 532
Poster Rank: #5497
Thanked 36 Times
Active Level
Default

sorry bro. tertanya soalan sama setiap tahun.
tahun ni, dah ada penambahan ilmu sikit.

cuma bab rekod je yg agak failed. (tahun ni start buat back to back)

p/s : nak bagi nampak negara kita pesat berkembang, banyak bisness tengah on, jadi renewlah lesen ssm anda sekarang. hanya RM60 untuk 5 tahun.
Reply With Quote
Paid Advertisement
  #572  
Old 08-07-2012, 12:34 PM
TAKZIM TAKZIM is offline
Active Member

TAKZIM's Avatar
 
Trader Rating: (2)
Join Date: May 2012
Posts: 2,125
Poster Rank: #1835
Thanked 8 Times
Active Level
Default

Nice Thread....

Banyak boleh belajar kat sini
Reply With Quote
  #573  
Old 01-08-2012, 08:30 AM
ahasyraf ahasyraf is offline
Newbies

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Mar 2011
Posts: 19
Poster Rank: #27710
Thanked 0 Times
Active Level
Default

saya ada satu persoalan

Ahmad ialah pengerusi syarikat A merangkap ahli lembaga pengarah yg mempunyai share terbesar dalam syarikat.

Ahmad juga ahli lembaga pengarah bagi syarikat B yang tiada kaitan dgn syarikat A.

Syarikat A & syarikat B membuat perjanjian untuk memajukan tanah yang dipunyai oleh syarikat A dimana syarikat A adalah pemilik tanah manakala syarikat B sebagai pemajunya.

Persoalannya adakah sah kedudukan Ahmad dalam hubungan kerjasama ini? Apakah conflict of interest itu akan mempengaruhi syarat sah nya sebuah perjanjian kerjasama itu?

Terima kasih.
Reply With Quote
  #574  
Old 14-09-2012, 02:23 AM
mohdradzi mohdradzi is offline
Active Member

mohdradzi's Avatar
 
Trader Rating: (7)
Join Date: Oct 2007
Posts: 1,078
Poster Rank: #3300
Thanked 118 Times
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by ahasyraf View Post
saya ada satu persoalan

Ahmad ialah pengerusi syarikat A merangkap ahli lembaga pengarah yg mempunyai share terbesar dalam syarikat.

Ahmad juga ahli lembaga pengarah bagi syarikat B yang tiada kaitan dgn syarikat A.

Syarikat A & syarikat B membuat perjanjian untuk memajukan tanah yang dipunyai oleh syarikat A dimana syarikat A adalah pemilik tanah manakala syarikat B sebagai pemajunya.

Persoalannya adakah sah kedudukan Ahmad dalam hubungan kerjasama ini? Apakah conflict of interest itu akan mempengaruhi syarat sah nya sebuah perjanjian kerjasama itu?

Terima kasih.
Lama dah tak post kat sini ...

Quote:
Originally Posted by ahasyraf View Post
saya ada satu persoalan

Ahmad ialah pengerusi syarikat A merangkap ahli lembaga pengarah yg mempunyai share terbesar dalam syarikat.

Ahmad juga ahli lembaga pengarah bagi syarikat B yang tiada kaitan dgn syarikat A.
Pertanyaan di atas ni .. SALAH SOALAN .. atau salin salah ... .. ni soalan Tugasan atau Projek Paper ni ...

Berdasarkan soalan ... Ahmad merupakan Pengarah bagi kedua2 Syarikat.

Mungkin soalan ini merujuk kepada Ahmad adalah :

a. Pengarah dan juga Pemegang Saham kepada Syarikat A ... dan
b. Hanya merupakan seorang Pengarah sahaja di Syarikat B.

Quote:
Persoalannya adakah sah kedudukan Ahmad dalam hubungan kerjasama ini? Apakah conflict of interest itu akan mempengaruhi syarat sah nya sebuah perjanjian kerjasama itu?
Disini isu yg dibangkitkan adalah kedudukan Ahmad. ... sah? Sebenarnya hubungan kerjasama ini .. tidak mempengaruhi kedudukan Ahmad . ... cuma menjadi Tanggungjawab Ahmad ... sebagai Pengarah bagi Syarikat A & B ... mengistiharkan akan kedudukan dan kepentingan beliau sebelum menjalinkan kerjasama antara Syarikat.

Kegagalan ini ... mungkin membawa akan pendakwaan ke atas Ahmad .. sekiranya terdapat pekara2 berbangkit.



Perlu di fahami bahawa :


a. PENGARAH hanyalah orang yg menjalankan kerja bagi pihak Syarikat. Mereka bukannya pemilik Syarikat. Hanyalah seorang Pekerja kepada Syarikat. Pengarah berkuasa penuh dalam hal urusan Pengurusan Syarikat. Merekalah yg mentadbir Syarikat. Pemegang Saham tidak boleh mencampuri urusan Pentadbiran dan Pengurusan kerana ini adalah bidang kuasa Pengarah. Sebarang campur tangan perlu mendapat kelulusan Ahli Lembaga Pengarah.

b. PEMEGANG SAHAM ... adalah mereka yg memegang saham sesuatu Syarikat Sdn. Bhd atau Berhad. Mereka yg menentukan arah tuju Syarikat dan Golongan yg paling BERKUASA dalam melantik dan memecat PENGARAH. Pemegang Saham Majoriti mempunyai kuasa dalam mempengaruhi akan Syarikat. Kuasa ini hanya diperolehi melalui Mesyuarat Agung Biasa (AGM) atau Luar Biasa (EGM). Dengan kuasa yd ada pada mereka ... mereka boleh melantik atau memecat sesiapa untuk menjadi Pengarah dalam mencapai matlamat dan objektif Syarikat.

c. SYARIKAT SDN. BHD ... adalah satu entiti PERNIAGAAN yg ditubuhkan. Satu entiti yang boleh membeli dan menjual atas namanya, boleh didakwa dan mendakwa dsb.

PENGARAH, PEMEGANG SAHAM dan SYARIKAT adalah pekara yg berbeza dari segi :

i. Tanggungjawab
ii. Peranan
iii. Kuasa

p/s: semoga membantu
Reply With Quote
  #575  
Old 14-11-2012, 11:32 AM
sweetie pie sweetie pie is offline
Newbies

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Nov 2012
Posts: 1
Poster Rank: #76927
Thanked 0 Times
Active Level
Default

salam encik radzi,
saya ada beberapa pertanyaan berkenaan dengan exempt private company(EPC)..
-bagaimana utuk memohon satatus EPC
-apa kriteria utk mohon EPC
-apa kebaikan dan keburukan
-borang atau sijil berkaitan
-apakah beza sdn.bhd biasa dgn status EPC
-apa yang perlu di update ke SSM setiap tahun
harap tuan dapat membantu saya.. terima kasih
Reply With Quote
  #576  
Old 14-11-2012, 11:49 AM
only1 only1 is offline
Well-Known
Member

only1's Avatar
 
Trader Rating: (34)
Join Date: Feb 2008
Posts: 8,920
Poster Rank: #328
Thanked 66 Times
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by rafina_80 View Post
yg bro tau tu memang betul..sykt enterprise klu dah jatuh bankrup semua aset milik kita memang kena sita.klu sykt sdn bhd, cuma aset milik syarikt e kena sita.aset peribadi kita selamat kerana sykt sdn. bhd. ni entiti berasingan..maknanya milikan kita dgn syarikat tu terpisah..dari segi untung rugi pulak,sykt enterprise ni dia boleh masuk poket dia lah,klu sdn. bd. ni x boleh tu sykt punya..itu la serba sedikit yg aku belajar dulu
aku pun dah lupa..nanti aku kumpul maklumat aku post kat sini.
100% betul..
Reply With Quote
  #577  
Old 14-11-2012, 11:51 AM
only1 only1 is offline
Well-Known
Member

only1's Avatar
 
Trader Rating: (34)
Join Date: Feb 2008
Posts: 8,920
Poster Rank: #328
Thanked 66 Times
Active Level
Default

Skrg pendaftaran enterprise ada promosi betul ker?
Reply With Quote
  #578  
Old 23-06-2013, 12:10 PM
Vpoint7 Vpoint7 is offline
Normal Member

Vpoint7's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Feb 2009
Posts: 145
Poster Rank: #11652
Thanked 8 Times
Active Level
My Mood:
Default

Asslm smua, wokey, drpd sbuah blog & website SSM sendiri, sy nmpk sbuah entiti perniagaan yg baru, LLP/PLT, sblm ini hanya ada enterprise & sdn bhd...

Rujukan ;
1.http://aseantradinglink.blogspot.com...ly-launch.html
2.http://www.ssm.com.my/ms/PLT-MengenaiPLT

Sy masih kurg jelas berkenaan ;
1. Cukai, adakah cukai serupa seperti perniagaan enterprise ?
2. Adakah perjanjian perkongsian utk PLT/LLP perlu dibuat spt dlm syarikat perkongsian enterprise, yg mana perlu duti setem drpd LHDN utk tujuan keselamatan ?

Cth perjanjian perkongsian enterprise http://nisasharmeen.blogspot.com/201...rkongsian.html
__________________
http://vpoint7.blogspot.com

Last edited by Vpoint7; 23-06-2013 at 12:34 PM..
Reply With Quote
  #579  
Old 19-08-2013, 12:44 PM
yoncarwash yoncarwash is offline
Normal Member

 
Trader Rating: (1)
Join Date: Sep 2012
Posts: 415
Poster Rank: #6407
Thanked 0 Times
Active Level
Default

pehh.. banyak jugak dpt ilmu ni.. cantek lah..
Reply With Quote
  #580  
Old 28-10-2013, 10:41 PM
monst3r monst3r is offline
Active Member

monst3r's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Apr 2010
Posts: 992
Poster Rank: #3529
Thanked 6 Times
Active Level
Default

sape boleh bantu dari aspek perkongsian perniagaan..
jika modal sama2,milikan perkongsian tapi..
encik A handel bhgian operation(masak dan penyediaan ) encik B bahagian management(beli barang.marketing.rekod perniagaan).
perniagaan cuma gerai kecil.
bagaimana nk buat pembahagian pendapatan??
50(bhgian encik A)-50(bhgian encik B)?
35(bhgian encik A)-30(simpanan syrkt)-35(bhgian encik B)?
atau ada cara lain lg baik?
perniagan baru nk mula so mungkin rugi mungkin untung..
adakah ada cara yg lebih adil dr segi pembahagian tggjawab dan pendapatan??
__________________
"JANGAN BERLENGAH DEMI DIRI & KELUARGA TERSAYANG"
http://habibitakaful.blogspot.com//
hp/whatsapp:0192288575
Pelaburan Terhebat RM100,000
Kad Diskaun Hospital Pakar
Reply With Quote
Sponsored Links
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +8. The time now is 12:18 PM.


Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Disclaimer : All posts made by either members or mods even admins on CariGold.com are just only individual opinions, not necessarily or specifically those of CariGold.com or it's owner. CariGold does neither support, endorse nor vouch any programs and/or opportunities discussed here. We also does not give/offer investment advice and we does not research the opportunities discussed here. We simply provide a place for discussion. YOU'RE ON YOUR OWN RESPONSIBILITY IF YOU LOSE SUM OF MONEY IN ANY PROGRAMS DISCUSSED HERE