Sensasi dalam dunia Forex! Cepat dapatkan tawaran terbaru daripada InstaForex - bonus 45% untuk setiap deposit! Bonus 45% untuk keuntungan yang maksimum!


     
All banners are advertisements only. CG does not endorse or vouch for any advertisers. Read Disclaimer HERE


Go Back   CariGold Forum > GENERAL DISCUSSION > General Chat > Info, Debate

Info, Debate Perkongsian info bermanfaat untuk semua. Perdebatan mengenai sesuatu isu. Semuanya di sini. NO OFFTOPIC.

CG Sponsors



Recommended Brokers

CG Updates
0 Forum rules improvised
Last Post: CariGold
Posted On: 05-02-2014
Replies: 0
Views: 25,361
0 Social Group is now based on request
Last Post: CariGold
Posted On: 11-12-2012
Replies: 0
Views: 56,080
0 Unscheduled maintenance
Last Post: CariGold
Posted On: 26-11-2012
Replies: 0
Views: 43,238
More...
  #1  
Old 09-11-2011, 02:17 PM
rumah2u rumah2u is offline
Normal Member

 
Trader Rating: (0)
Join Date: May 2010
Location: Jalan Ipoh, Kuala Lumpur
Posts: 187
Poster Rank: #10211
Thanked 7 Times
Active Level
Default Bagaimana mencari kerja?

Aku pening kepala bila ada seorang hamba Allah ni begitu berharap untuk mendapatkan kerja ditempat aku bekerja. Tempat aku bekerja bukanlah seperti kebanyakan tempat dimana kalau ada sokongan daripada Menteri, Ketua Cawangan dan sebagainya yang mampu mempengaruhi HR. Tidak sama sekali.

Backgound dia nih kira ok la... umur 30+. Academic qualification: Diploma, tapi kena VSS beberapa tahun lepas sebab nak jimat kos. Jadi sampai sekarang dia jadi Mr. Mama.

Ada beberapa proses yang kena lalu seperti kekosongan jawatan --> baru boleh apply via online --> tunggu call/email. Biasanya kalu xde apa2 takde la tuh.

Kalau tanya aku kena usaha la, janganlah harap 100% kat aku. Aku bukan HR daa ... Resume kena polish kasi bagus sikit, cover letter, skill & knowledge, soft skills. Kalau sume ok takde sebab orang tak nak amik keje kan? Tapi kalu ada yang terkurang sana sini kena improve la.

Ni apa yang aku biasa buatlah untuk cari kerja. Harap korang boleh bantu hamba Allah ni atau sesiapa yang sedang mencari kerja dengan tolong senaraikan.

Ni antara tempat2 yang boleh apply keje kalu kat Malaysia
https://myjobstreet.jobstreet.com/ho...in.php?site=my
http://cari-pekerjaan.com/
http://ejawatan.com/
Reply With Quote
Paid Advertisement
  #2  
Old 10-11-2011, 11:10 AM
copy left copy left is offline
Legendary Member

copy left's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Jun 2008
Location: Wp->PJ->KL->SILAGOR->Malaya-->Malaysia
Posts: 18,882
Poster Rank: #97
Thanked 65 Times
Active Level
My Mood:
Default

ramai yg mengharapkan org dalam,kena usaha dlm masa sama kena ada altenativ lain
__________________
Kalau nak tora2 jangan kat sini
Reply With Quote
  #3  
Old 10-11-2011, 02:03 PM
ikanjos79 ikanjos79 is offline
Super Active Member

ikanjos79's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Apr 2011
Posts: 2,740
Poster Rank: #1430
Thanked 25 Times
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by copy left View Post
ramai yg mengharapkan org dalam,kena usaha dlm masa sama kena ada altenativ lain
Harap orang dalam tu sebahagian dr alternativ lain la tu...
Reply With Quote
  #4  
Old 10-11-2011, 02:07 PM
pecot85 pecot85 is offline
CG Top Poster Club

pecot85's Avatar
 
Trader Rating: (4)
Join Date: Jan 2009
Location: seremban
Posts: 22,793
Poster Rank: #68
Thanked 235 Times
Active Level
Default

kawe pernah guna cable HR...so habuk x boleh
Reply With Quote
  #5  
Old 10-11-2011, 02:13 PM
Jeb Jeb is offline
CG Top Poster Club

Jeb's Avatar
 
Trader Rating: (16)
Join Date: Jan 2007
Location: Rumah
Posts: 26,772
Poster Rank: #46
Thanked 111 Times
Active Level
My Mood:
Default

kadang2 tu belum sampai lagi masa bila nak dapat keje lain.aku ni contoh dah bnyak btul berusaha.js,la job db la abis tenet aku godek,kawan2 suma aku pass cv mintak pass kat hr,mintak tolong datuk- COO pun ade.tak dapat2 jugak.gomen je aku tak pnah mintak.bukan ada kekurangan mana2 pun.qualification profesional pun aku ada 2.cuma tula kena sabo..

mungkin tempat,masa tak kena.
__________________

Last edited by Jeb; 10-11-2011 at 02:15 PM..
Reply With Quote
  #6  
Old 11-11-2011, 01:13 AM
zamreda zamreda is offline
CG Top Poster Club

zamreda's Avatar
 
Trader Rating: (12)
Join Date: Sep 2008
Posts: 31,075
Poster Rank: #36
Thanked 49 Times
Active Level
Default

kerja?....

spek kerja tu?..ringan ke berat ke ,mmg berat ke atau mmg terlampau lampau berat?
Reply With Quote
  #7  
Old 11-11-2011, 05:38 PM
chiro chiro is offline
Active Member

chiro's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Oct 2008
Posts: 1,329
Poster Rank: #2818
Thanked 1 Time
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by rumah2u View Post
Backgound dia nih kira ok la... umur 30+. Academic qualification: Diploma, tapi kena VSS beberapa tahun lepas sebab nak jimat kos. Jadi sampai sekarang dia jadi Mr. Mama.

Ni antara tempat2 yang boleh apply keje kalu kat Malaysia
https://myjobstreet.jobstreet.com/ho...in.php?site=my
http://cari-pekerjaan.com/
http://ejawatan.com/
dah beberapa tahun tu berapa lama..
mengapa lepas VSS x cuba cari kerja lain..asal kan bekerja sudah selamat x kira la kerja apa..
sebab nanti akan ditanya mengapa tidak bekerja..
susah ni kalau nak demand..
Reply With Quote
Sponsored Links
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +8. The time now is 06:19 PM.


Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Disclaimer : All posts made by either members or mods even admins on CariGold.com are just only individual opinions, not necessarily or specifically those of CariGold.com or it's owner. CariGold does neither support, endorse nor vouch any programs and/or opportunities discussed here. We also does not give/offer investment advice and we does not research the opportunities discussed here. We simply provide a place for discussion. YOU'RE ON YOUR OWN RESPONSIBILITY IF YOU LOSE SUM OF MONEY IN ANY PROGRAMS DISCUSSED HERE