Sensasi dalam dunia Forex! Cepat dapatkan tawaran terbaru daripada InstaForex - bonus 45% untuk setiap deposit! Bonus 45% untuk keuntungan yang maksimum!


     
All banners are advertisements only. CG does not endorse or vouch for any advertisers. Read Disclaimer HERE


Go Back   CariGold Forum > GENERAL DISCUSSION > Investor, Business, Entrepreneur > Properties Discussions

CG Sponsors



Recommended Brokers

CG Updates
0 Forum rules improvised
Last Post: CariGold
Posted On: 05-02-2014
Replies: 0
Views: 25,254
0 Social Group is now based on request
Last Post: CariGold
Posted On: 11-12-2012
Replies: 0
Views: 55,985
0 Unscheduled maintenance
Last Post: CariGold
Posted On: 26-11-2012
Replies: 0
Views: 43,149
More...
Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 29-10-2011, 08:38 AM
hafizan78 hafizan78 is offline
Legendary Member

hafizan78's Avatar
 
Trader Rating: (24)
Join Date: Apr 2009
Posts: 11,676
Poster Rank: #212
Thanked 145 Times
Active Level
Default Masalah Rumah Lelong-Bandar Tasik Puteri Rawang

Assalamualaikum,

Nak cerita panjang aku tak reti..

Aku ada beli rumah lelong double story kat Bandar Tasik Puteri Rawang...
Developper maklum rumah belum ada title, dan minta proceed under assignment... Bila lawyer bank check title dah keluar... dan minta proceed under title and Loan dah approve...

Sekarang aku dah bayar duit deposit 10% RM6k, duit lawyer+others dekat2 RM6k... rumah aku dah masuk api dan air and touch up sikit...

Perkara nie dah setahun... sekarang baru dapat tahu Developer nie kena blacklist oleh pejabat tanah dan tak boleh buat transfer title dalam masa terdekat...

Bank Pelelong dah start minta aku bayar late disbursement dalam RM4k..

Jika aku nak cancel, dia org takkan pulangkkan full coz mereka akan tolak duit late disbursement charges dan others related charges (aku xtahu lagie)Lawyer punya charges pun macam tue juga takkan dapat full...

Aku minta dia extend another 3 years until developer dapat pelepasan dari pejabat tanah... but Bank pelelong minta aku bayar dulu late disbursement charges.. baru dia org decide nak beri extension...

Sekarang apa right aku ya... coz sekarang late disbursement nie bukan salah aku... salah developer.. nak minta developper nie bayar... harem...

Rumah nie kosong, kalau aku sewakan pun mungkin boleh dapat 300 -400..

Apa right aku sekarang yg boleh dilakukan...

Tq atas khidmat nasihat...

Last edited by hafizan78; 31-10-2011 at 04:56 PM..
Reply With Quote
Paid Advertisement
  #2  
Old 29-10-2011, 01:48 PM
hafizan78 hafizan78 is offline
Legendary Member

hafizan78's Avatar
 
Trader Rating: (24)
Join Date: Apr 2009
Posts: 11,676
Poster Rank: #212
Thanked 145 Times
Active Level
Default

kasi up sikit petang nie...
Reply With Quote
  #3  
Old 30-10-2011, 12:19 AM
palihebat palihebat is offline
Active Member

palihebat's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Aug 2010
Posts: 1,606
Poster Rank: #2388
Thanked 6 Times
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by hafizan78 View Post
Assalamualaikum,

Nak cerita panjang aku tak reti..

Aku ada beli rumah lelong double story kat Bandar Tasik Puteri Rawang...
Developper maklum rumah belum ada title, dan minta proceed under assignment... Bila lawyer bank check title dah keluar... dan minta proceed under title and Loan dah approve...

Sekarang aku dah bayar duit deposit 10% RM6k, duit lawyer+others dekat2 RM6k... rumah aku dah masuk api dan air and touch up sikit...

Perkara nie dah setahun... sekarang baru dapat tahu Developer nie kena blacklist oleh pejabat tanah dan tak boleh buat transfer title dalam masa terdekat...

Bank Pelelong dah start minta aku bayar late disbursement dalam RM4k..

Jika aku nak cancel, dia org takkan pulangkkan full coz mereka akan tolak duit late disbursement charges dan others related charges (aku xtahu lagie)Lawyer punya charges pun macam tue juga takkan dapat full...

Aku minta dia extend another 3 years until developer dapat pelepasan dari pejabat tanah... but Bank pelelong minta aku bayar dulu late disbursement charges.. baru dia org decide nak beri extension...

Sekarang apa right aku ya... coz sekarang late disbursement nie bukan salah aku... salah developer.. nak minta developper nie bayar... harem...

Rumah nie kosong, kalau aku sewakan pun mungkin boleh dapat 300 -400..

Apa right aku sekarang yg boleh dilakukan...

Tq atas khidmat nasihat...

salam TT..

Maaf jika mencelah..TT dulu beli rumah lelong ni melalui siapa?? atau TT gi beli sendiri...??? Apa yg saya tahu, Tasik Puteri mmg problem in terms of transfer nama... ada yg sampai 4thn... Dari info yang saya dapat, itu sume punca dari Developer..

skrg ni, yang berkuasa adalah bank...bank yg tentukan melalui lawyer sama ada buyer sah beli rumah tu... Saya nak tolong, saya takde la pakar sgt...tapi kalu betul2 bank bleh bg extension (kne bayar penalti kan???), baik TT ikutkan jer... sementara tu, sewakan dulu...dapat gak cover cash yg dah kuar tu...

itu pun kalu TT yakin yg nama bleh transfer la... Sbb tu saya x penah iklankan rumah lelong area Tasik Puteri...sbb byk kali terjadi masalah mcm ni...

Harap mohon pencerahan daripada member2 yg lain...

Reply With Quote
The Following 2 Users Say Thank You to palihebat For This Useful Post:
mrsmoney (22-12-2011), Norazwan (03-04-2013)
  #4  
Old 30-10-2011, 06:49 AM
hafizan78 hafizan78 is offline
Legendary Member

hafizan78's Avatar
 
Trader Rating: (24)
Join Date: Apr 2009
Posts: 11,676
Poster Rank: #212
Thanked 145 Times
Active Level
Default

Saya memang mohon untuk extension tetapi bank tak bagi kata putus, bayar dulu baru dia blh bagi jawapan... Beli sendiri... Mmg cadangan nak sewakan dulu untuk cover apa yg telah dibayar... Nak cancel sayang pulak... Coz xdapat apa2...
Reply With Quote
  #5  
Old 30-10-2011, 10:03 AM
hafizan78 hafizan78 is offline
Legendary Member

hafizan78's Avatar
 
Trader Rating: (24)
Join Date: Apr 2009
Posts: 11,676
Poster Rank: #212
Thanked 145 Times
Active Level
Default

Kasi up nak minta pendapat....
Reply With Quote
  #6  
Old 31-10-2011, 12:50 PM
hafizan78 hafizan78 is offline
Legendary Member

hafizan78's Avatar
 
Trader Rating: (24)
Join Date: Apr 2009
Posts: 11,676
Poster Rank: #212
Thanked 145 Times
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by palihebat View Post
salam TT..

Maaf jika mencelah..TT dulu beli rumah lelong ni melalui siapa?? atau TT gi beli sendiri...??? Apa yg saya tahu, Tasik Puteri mmg problem in terms of transfer nama... ada yg sampai 4thn... Dari info yang saya dapat, itu sume punca dari Developer..

skrg ni, yang berkuasa adalah bank...bank yg tentukan melalui lawyer sama ada buyer sah beli rumah tu... Saya nak tolong, saya takde la pakar sgt...tapi kalu betul2 bank bleh bg extension (kne bayar penalti kan???), baik TT ikutkan jer... sementara tu, sewakan dulu...dapat gak cover cash yg dah kuar tu...

itu pun kalu TT yakin yg nama bleh transfer la... Sbb tu saya x penah iklankan rumah lelong area Tasik Puteri...sbb byk kali terjadi masalah mcm ni...

Harap mohon pencerahan daripada member2 yg lain...

Up sikit untuk otai2 yang boleh beri pandangan...
Reply With Quote
  #7  
Old 31-10-2011, 03:10 PM
hafizan78 hafizan78 is offline
Legendary Member

hafizan78's Avatar
 
Trader Rating: (24)
Join Date: Apr 2009
Posts: 11,676
Poster Rank: #212
Thanked 145 Times
Active Level
Default

up hari nie.. mungkin ada otai yg xperasan...
Reply With Quote
  #8  
Old 31-10-2011, 04:10 PM
hafizan78 hafizan78 is offline
Legendary Member

hafizan78's Avatar
 
Trader Rating: (24)
Join Date: Apr 2009
Posts: 11,676
Poster Rank: #212
Thanked 145 Times
Active Level
Default

up lagie persoalan aku nie...
Reply With Quote
  #9  
Old 31-10-2011, 04:21 PM
mygol mygol is offline
Well-Known
Member

mygol's Avatar
 
Trader Rating: (1)
Join Date: Apr 2008
Posts: 5,701
Poster Rank: #634
Thanked 64 Times
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by palihebat View Post
salam TT..

Maaf jika mencelah..TT dulu beli rumah lelong ni melalui siapa?? atau TT gi beli sendiri...??? Apa yg saya tahu, Tasik Puteri mmg problem in terms of transfer nama... ada yg sampai 4thn... Dari info yang saya dapat, itu sume punca dari Developer..

skrg ni, yang berkuasa adalah bank...bank yg tentukan melalui lawyer sama ada buyer sah beli rumah tu... Saya nak tolong, saya takde la pakar sgt...tapi kalu betul2 bank bleh bg extension (kne bayar penalti kan???), baik TT ikutkan jer... sementara tu, sewakan dulu...dapat gak cover cash yg dah kuar tu...

itu pun kalu TT yakin yg nama bleh transfer la... Sbb tu saya x penah iklankan rumah lelong area Tasik Puteri...sbb byk kali terjadi masalah mcm ni...

Harap mohon pencerahan daripada member2 yg lain...

aku yg nak refinance rumah pun susah...
developer kena blacklist sbb x byr tunggakan cukai tanah..berjuta katanya..
Reply With Quote
  #10  
Old 31-10-2011, 04:49 PM
hafizan78 hafizan78 is offline
Legendary Member

hafizan78's Avatar
 
Trader Rating: (24)
Join Date: Apr 2009
Posts: 11,676
Poster Rank: #212
Thanked 145 Times
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by mygol View Post
aku yg nak refinance rumah pun susah...
developer kena blacklist sbb x byr tunggakan cukai tanah..berjuta katanya..
ye ke mygol... antara perkara yg aku kena fikirkan sebelum setuju... kat area sana berapa kadar sewa ya... kawasan ok aku tengok... sejuk je pepagi...
Reply With Quote
Sponsored Links
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +8. The time now is 04:15 PM.


Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Disclaimer : All posts made by either members or mods even admins on CariGold.com are just only individual opinions, not necessarily or specifically those of CariGold.com or it's owner. CariGold does neither support, endorse nor vouch any programs and/or opportunities discussed here. We also does not give/offer investment advice and we does not research the opportunities discussed here. We simply provide a place for discussion. YOU'RE ON YOUR OWN RESPONSIBILITY IF YOU LOSE SUM OF MONEY IN ANY PROGRAMS DISCUSSED HERE