Sensasi dalam dunia Forex! Cepat dapatkan tawaran terbaru daripada InstaForex - bonus 45% untuk setiap deposit! Bonus 45% untuk keuntungan yang maksimum!


     
All banners are advertisements only. CG does not endorse or vouch for any advertisers. Read Disclaimer HERE


Go Back   CariGold Forum > ENTERTAINMENTS, HOBBIES, INTERESTS > Entertainments, Interests, Lifestyle > Electrics, Electronics, DIY

Electrics, Electronics, DIY Discussions of engineering equipments, home improvements and different DIY project with hints and tips on solutions for any problem.

CG Sponsors



Recommended Brokers

CG Updates
0 Forum rules improvised
Last Post: CariGold
Posted On: 05-02-2014
Replies: 0
Views: 5,255
0 Social Group is now based on request
Last Post: CariGold
Posted On: 11-12-2012
Replies: 0
Views: 29,236
0 Unscheduled maintenance
Last Post: CariGold
Posted On: 26-11-2012
Replies: 0
Views: 21,588
More...
View Poll Results: Model Dreambox yang digunakan
DM 8000 HD PVR 33 14.10%
DM 800 HD se 71 30.34%
DM 800 HD PVR 63 26.92%
DM 7025+ 2 0.85%
DM 7020 HD 2 0.85%
DM 7020 0 0%
DM 600 PVR 3 1.28%
DM 500S 60 25.64%
Dm 500+ 15 6.41%
DM 500 HD 14 5.98%
Multiple Choice Poll. Voters: 234. You may not vote on this poll

Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 21-10-2011, 11:56 AM
SATgi SATgi is offline
Active Member

SATgi's Avatar
 
Trader Rating: (4)
Join Date: Jun 2011
Posts: 1,062
Poster Rank: #3224
Blog Entries: 1
Thanked 69 Times
Active Level
Default Bincang apa jua berkaitan decoder dan satelite

salam kepada semua peminat satelite mari kita bincangkan pemasalahan atau hal-hal berkaitan decoder dan satelite anda disini..elakkan daripada membincangkan isu-isu sensetif disini sebarang pertanyaan dan soalan boleh kita ajukan sama-sama kita cari jawapan...terima kasih...
__________________
KURANGKAN BAYARAN TINGKATKAN SIARAN...<email only>
clik sini masuk blog...> brosat052.blogspot.com
clik sini hantar email...> brosat052@gmail.com

Last edited by SATgi; 07-10-2012 at 11:20 AM..
Reply With Quote
The Following 11 Users Say Thank You to SATgi For This Useful Post:
alfad57 (09-10-2013), azmn (03-02-2014), encik dut (02-10-2013), hamperghz (26-03-2014), Kosendat (03-08-2013), maidenus (16-08-2013), mietalib (03-12-2013), ryukendo77 (11-09-2013), shabad (11-01-2014), WakMedS (20-09-2013), zullkifmann (24-10-2013)
Paid Advertisement
  #2  
Old 21-10-2011, 12:41 PM
mrofficer mrofficer is offline
Normal Member

mrofficer's Avatar
 
Trader Rating: (1)
Join Date: Oct 2011
Posts: 182
Poster Rank: #9992
Thanked 3 Times
Active Level
My Mood:
Default

wah, tahniah, ada thread sndirik. aku lom ada prob agi, br nk mula projek
Reply With Quote
  #3  
Old 21-10-2011, 02:53 PM
SATgi SATgi is offline
Active Member

SATgi's Avatar
 
Trader Rating: (4)
Join Date: Jun 2011
Posts: 1,062
Poster Rank: #3224
Blog Entries: 1
Thanked 69 Times
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by mrofficer View Post
wah, tahniah, ada thread sndirik. aku lom ada prob agi, br nk mula projek
bkn pe bro...tred lama ..xde nak bincang pasal ni..semua hal2 personal...jew..
__________________
KURANGKAN BAYARAN TINGKATKAN SIARAN...<email only>
clik sini masuk blog...> brosat052.blogspot.com
clik sini hantar email...> brosat052@gmail.com
Reply With Quote
  #4  
Old 21-10-2011, 03:38 PM
SATgi SATgi is offline
Active Member

SATgi's Avatar
 
Trader Rating: (4)
Join Date: Jun 2011
Posts: 1,062
Poster Rank: #3224
Blog Entries: 1
Thanked 69 Times
Active Level
Default

Salam semua saya kuarkan semula soalan atau keraguan kepada peminat satellite supaya mereka memahami..apa dan fungsi satellite tv
kepada peminat satelite sering tertanya-tanya jenis satelite yg boleh diterima di MALAYSIA.sebenarnya satelite yang berada dikelilingi bumi tidak semua boleh menerima pancaran signal di negara ini..kerana kedudukan satelite tersebut menentukan kawasan atau wilayah negara-negara yg boleh menerima pancaran signal.ada berbagai cara bagi kita untuk mengetahui kawasa penerimaan pancaran satelite dengan bantuan website yg membantu kita mengetahui jenis satelite yg berada disekeliling kita serta membantu kedudukan tepat satelite tersebut supaya kita mudah membuat pencarian signal dgn menggunakan sat finder atau sebagainya dgn menghala piring dish tersebut ke kedudukan satelite dengan adanya website ini maka memudahkan kita mengetahui kawasan kedudukan satelite tersebut. sebagai contoh dibawah salah satu website yang boleh membantu...

http://www.satbeams.com/footprints

..lihat gambar rajah di bawah sebagai contoh.kawasan atau wilayah penerimaan signal oleh satellite



diharap info ini dpt membantu....
__________________
KURANGKAN BAYARAN TINGKATKAN SIARAN...<email only>
clik sini masuk blog...> brosat052.blogspot.com
clik sini hantar email...> brosat052@gmail.com
Reply With Quote
  #5  
Old 21-10-2011, 05:05 PM
mrofficer mrofficer is offline
Normal Member

mrofficer's Avatar
 
Trader Rating: (1)
Join Date: Oct 2011
Posts: 182
Poster Rank: #9992
Thanked 3 Times
Active Level
My Mood:
Default

sume tips n trick yg bro ade, masuk jer cni.
aku dr kosong, xtaw menda 2, 3 hari lps, skrg dh paham byk hasil duk baca bratus pos kt 3, 4 thread sblh.
so, kt cni leh la kumpul2 sume info. dr basic smp yg power2.
truskn usaha bro utk lahirkn lbh rmai angkasawan satelit
Reply With Quote
  #6  
Old 21-10-2011, 05:12 PM
SATgi SATgi is offline
Active Member

SATgi's Avatar
 
Trader Rating: (4)
Join Date: Jun 2011
Posts: 1,062
Poster Rank: #3224
Blog Entries: 1
Thanked 69 Times
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by mrofficer View Post
sume tips n trick yg bro ade, masuk jer cni.
aku dr kosong, xtaw menda 2, 3 hari lps, skrg dh paham byk hasil duk baca bratus pos kt 3, 4 thread sblh.
so, kt cni leh la kumpul2 sume info. dr basic smp yg power2.
truskn usaha bro utk lahirkn lbh rmai angkasawan satelit
satelite ada berbagai jenis nama...di malaysia kita guna nama satelite measat 3a hak milik kerajaan melaysia..semua siaran tv malaysia transfer kat situ..termasuk astro..ada juga siaran tv dr negara luar menyewa..satelite negara kita..utk mendalami dgn lebih jauh pasal satelite ni..ketahui dulu jenis2 satelite yg ada..kemudian baru kita tgk siaran tv yg ada didalm satelite tersebut..dan bagai mana pancaran signal dapat terjemah ke bentuk video..melaui decoder...
__________________
KURANGKAN BAYARAN TINGKATKAN SIARAN...<email only>
clik sini masuk blog...> brosat052.blogspot.com
clik sini hantar email...> brosat052@gmail.com

Last edited by SATgi; 21-10-2011 at 05:19 PM..
Reply With Quote
  #7  
Old 22-10-2011, 11:25 AM
SATgi SATgi is offline
Active Member

SATgi's Avatar
 
Trader Rating: (4)
Join Date: Jun 2011
Posts: 1,062
Poster Rank: #3224
Blog Entries: 1
Thanked 69 Times
Active Level
Default

http://www.lyngsat.com/asia.html
lyngsat.com antara website yg sentiasa update siaran satelite..website ini boleh dijadikan panduan berguna..kerana mempunyai data lengkap tentang frekunsi tepat..memudahkan setting pada decoder mengikut frekunsi yang telah diatur didalam list setiap jenis satelite...kesemua jenis satelite berserta nama boleh kita lihat didalam web ini...dari siaran percuma hingga ke siaran berbayar...lihat gambar rajah...

__________________
KURANGKAN BAYARAN TINGKATKAN SIARAN...<email only>
clik sini masuk blog...> brosat052.blogspot.com
clik sini hantar email...> brosat052@gmail.com
Reply With Quote
  #8  
Old 22-10-2011, 11:48 AM
poknik poknik is offline
Legendary Member

poknik's Avatar
 
Trader Rating: (3)
Join Date: Dec 2007
Posts: 13,263
Poster Rank: #162
Thanked 254 Times
Active Level
Default

bro... orang dok beli decoder astro lama tu nak buat apa?... ada guna ke decoder astro lama ni?
Reply With Quote
  #9  
Old 22-10-2011, 12:00 PM
bazsh bazsh is offline
Well-Known
Member

 
Trader Rating: (18)
Join Date: Jul 2008
Location: New Castle
Posts: 7,043
Poster Rank: #442
Thanked 12 Times
Active Level
My Mood:
Default

Yups bro
Decoder Astro lama tu boleh guna utk decode satelitte tvselain dr Astro ker?
Reply With Quote
  #10  
Old 22-10-2011, 12:33 PM
SATgi SATgi is offline
Active Member

SATgi's Avatar
 
Trader Rating: (4)
Join Date: Jun 2011
Posts: 1,062
Poster Rank: #3224
Blog Entries: 1
Thanked 69 Times
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by poknik View Post
bro... orang dok beli decoder astro lama tu nak buat apa?... ada guna ke decoder astro lama ni?
salam bro...mesti korang tertanya lama hal ni kan ..ok aku terangkan kenapa decoder lama boleh dijual...walaupon rosak atau elok...untuk makluman korang...sebenarnya deocder astro yg dibeli oleh mana-mana pembeli akn di refurbish balik mcm pc recond la.dorg repair kasi elok kemudian dorg akan jual..tetapi kepada sapa dorg jual...ok aku bg satu contoh jika bro punya decoder astro rosak..bro akan call center kemudian center akn caj harga decoder..jika decoder dibeli baru harga agak mahal.maka astro akn hubungi agent utk rekemen kan harga murah pada pelanggan..decoder yg direfurbish balik td akan dijual semula..oleh agent yg dilantik..dgn caj pemasangn..maka astro telah jimat dr segi kos decoder..sbb pihak astro sedar ramai..pelanggannya yg terminate kemudian diam begitu jew....cara ini akan mengurangkan kos pengeluaran decoder..setelah decoder ditukar pelanggan akn hubungi astro untuk aktifkan decoder dan kad...kemudian boleh digunakan..sanpai decoder itu rosak balik ..mcm tu la kisahnya..citer ni aku ambek dr brother yg membeli decoder terpakai..sbb aku penah jual kat brother tu dulu..
__________________
KURANGKAN BAYARAN TINGKATKAN SIARAN...<email only>
clik sini masuk blog...> brosat052.blogspot.com
clik sini hantar email...> brosat052@gmail.com
Reply With Quote
Sponsored Links
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +8. The time now is 09:26 PM.


Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Disclaimer : All posts made by either members or mods even admins on CariGold.com are just only individual opinions, not necessarily or specifically those of CariGold.com or it's owner. CariGold does neither support, endorse nor vouch any programs and/or opportunities discussed here. We also does not give/offer investment advice and we does not research the opportunities discussed here. We simply provide a place for discussion. YOU'RE ON YOUR OWN RESPONSIBILITY IF YOU LOSE SUM OF MONEY IN ANY PROGRAMS DISCUSSED HERE