Ganjaran Bonus Forex Yang Terbesar Tidak Pernah Ditawarkan Sebelum ini ... BONUS TANPA SEBARANG DEPOSIT SEBANYAK $1500 DARI INSTAFOREX !!


Go Back   CariGold Forum > COMPUTER, INTERNET > Computers > PC Users Problem, Q & A

PC Users Problem, Q & A Get assistance of forum members to help you troubleshoot any computer hardware & software problems. Make sure your thread title is clear.

Recommended Brokers

Forex Chart
Crypto Chart
CG Sponsors



Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 10-10-2011, 05:06 PM
rijal2009 rijal2009 is offline
Marked as Scammer
(until issue resolved)

rijal2009's Avatar
 
Trader Rating: (18)
Join Date: Jul 2009
Location: lalalalala....
Posts: 9,169
Thanks (Received): 286
Likes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default Laptop jadi gelap, tapi ada display

salam..nak tanya, laptop ni ada display, tapi dia jadi gelap...adakah Backlight Lamp terbakar? atau punca sebab lain? minta tolong ye geng2 cg yg otai..
__________________
Cakap ler ape nak ckp..lalalala...
Reply With Quote
Paid Advertisement
  #2  
Old 10-10-2011, 07:59 PM
HAFIZAM HAFIZAM is offline
Active Member

 
Trader Rating: (2)
Join Date: Apr 2011
Location: Wangsa Maju
Posts: 1,331
Thanks (Received): 129
Likes (Received): 0
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by rijal2009 View Post
salam..nak tanya, laptop ni ada display, tapi dia jadi gelap...adakah Backlight Lamp terbakar? atau punca sebab lain? minta tolong ye geng2 cg yg otai..
Salam dah cuba test kat external monitor, ada display tak.Boleh juga cuba suluh di display lcd guna torchlight, tapi kalau ada video ada 2 kemungkinan, sama ada backlight lamp problem atau inverter .Boleh tau model apa laptop tu,Lcd ada 2 jenis 1 pakai CCFL lamp dan 1 jenis lagi pakai backlight LED .Kalau yang pakai CCFL lamp/bulb ada inverter yang dan pakai backlight LED tak ada direct power dari kabel riben LCD di motherboard.

Disini ada link macamana nak kenal kerosakkan CCFL atau inverter http://wangsamajucomputerrepairservi...lcd-rosak.html.Inverter atau CCFL boleh juga test guna inverter tester jika tiada LCD tester

Last edited by HAFIZAM; 10-10-2011 at 08:02 PM..
Reply With Quote
Thanks rijal2009 thanked for this post
  #3  
Old 10-10-2011, 08:02 PM
zamreda zamreda is offline
CG Top Poster Club

zamreda's Avatar
 
Trader Rating: (12)
Join Date: Sep 2008
Posts: 31,390
Thanks (Received): 47
Likes (Received): 0
Active Level
Default

ko bukan ada post sblum nie ke?....
Reply With Quote
  #4  
Old 10-10-2011, 08:13 PM
Staffstatic Staffstatic is offline
Active Member

Staffstatic's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Jul 2009
Location: dok kat sini ja x p mana pon
Posts: 2,253
Thanks (Received): 12
Likes (Received): 7
Active Level
My Mood:
Default

Backlite problem ni..kn tuka lcd seketul coz dlm rm5++ ~ rm65+ ikut gred lcd kot..dekat area aku la..klu tmpt tt x tau la berapa hehe
Reply With Quote
  #5  
Old 10-10-2011, 10:22 PM
rijal2009 rijal2009 is offline
Marked as Scammer
(until issue resolved)

rijal2009's Avatar
 
Trader Rating: (18)
Join Date: Jul 2009
Location: lalalalala....
Posts: 9,169
Thanks (Received): 286
Likes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by HAFIZAM View Post
Salam dah cuba test kat external monitor, ada display tak.Boleh juga cuba suluh di display lcd guna torchlight, tapi kalau ada video ada 2 kemungkinan, sama ada backlight lamp problem atau inverter .Boleh tau model apa laptop tu,Lcd ada 2 jenis 1 pakai CCFL lamp dan 1 jenis lagi pakai backlight LED .Kalau yang pakai CCFL lamp/bulb ada inverter yang dan pakai backlight LED tak ada direct power dari kabel riben LCD di motherboard.

Disini ada link macamana nak kenal kerosakkan CCFL atau inverter http://wangsamajucomputerrepairservi...lcd-rosak.html.Inverter atau CCFL boleh juga test guna inverter tester jika tiada LCD tester
salam...sy buka tdi, rupanya lcd bulp ni pecah...yang ni pakai CCFL bulp, sebab ada inverter..

sy cuma nak tahu berapa harga satu CCFL bulp, dan inverter ya?

dan semua jenis bulp sama ke utk setiap jenis laptop? atau lain2?

thanks bro kerana sudi menolong..
Attached Images
File Type: jpg Pix051.jpg (1.64 MB, 21 views)
File Type: jpg Pix052.jpg (852.0 KB, 11 views)
__________________
Cakap ler ape nak ckp..lalalala...
Reply With Quote
  #6  
Old 10-10-2011, 10:25 PM
rijal2009 rijal2009 is offline
Marked as Scammer
(until issue resolved)

rijal2009's Avatar
 
Trader Rating: (18)
Join Date: Jul 2009
Location: lalalalala....
Posts: 9,169
Thanks (Received): 286
Likes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by zamreda View Post
ko bukan ada post sblum nie ke?....
yg tu laptop sendiri, yg ni laptop member rosak..


Quote:
Originally Posted by Staffstatic View Post
Backlite problem ni..kn tuka lcd seketul coz dlm rm5++ ~ rm65+ ikut gred lcd kot..dekat area aku la..klu tmpt tt x tau la berapa hehe
tak perlu tukar lcd seketul kot , boleh tukar bulp je.. sbb lcd x rosak..
__________________
Cakap ler ape nak ckp..lalalala...
Reply With Quote
  #7  
Old 10-10-2011, 10:44 PM
HAFIZAM HAFIZAM is offline
Active Member

 
Trader Rating: (2)
Join Date: Apr 2011
Location: Wangsa Maju
Posts: 1,331
Thanks (Received): 129
Likes (Received): 0
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by rijal2009 View Post
yg tu laptop sendiri, yg ni laptop member rosak..



tak perlu tukar lcd seketul kot , boleh tukar bulp je.. sbb lcd x rosak..
Kalau backlight lamp rosak - terbakar tak perlu tukar 1 panel LCD.Harga CCFL lamp adalah dalam rm80-100 tak siap pasang (harga KL).Siap pasang rm150.Bulb CCFL sama tapi panjang bergantung pada saiz lebar LCD panel berapa inci.
Nak pasang, agak rumit, jika tak hati-hati, bulb baru boleh patah macam yang asal yang kat gambar tu.Contoh cara ganti CCFLhttp://wangsamajucomputerrepairservi...ada-lampu.html

Saya agak confius macamana bulb asal boleh patah 2, biasa jika patah sebab cuba try buka LCD panel tu.Biasa CCFL fail hanya bila dia terbakar atau wayar conection CCFL ke inverter cair sebab panas atau reput .

Last edited by HAFIZAM; 10-10-2011 at 10:48 PM..
Reply With Quote
  #8  
Old 11-10-2011, 12:45 AM
rijal2009 rijal2009 is offline
Marked as Scammer
(until issue resolved)

rijal2009's Avatar
 
Trader Rating: (18)
Join Date: Jul 2009
Location: lalalalala....
Posts: 9,169
Thanks (Received): 286
Likes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by HAFIZAM View Post
Kalau backlight lamp rosak - terbakar tak perlu tukar 1 panel LCD.Harga CCFL lamp adalah dalam rm80-100 tak siap pasang (harga KL).Siap pasang rm150.Bulb CCFL sama tapi panjang bergantung pada saiz lebar LCD panel berapa inci.
Nak pasang, agak rumit, jika tak hati-hati, bulb baru boleh patah macam yang asal yang kat gambar tu.Contoh cara ganti CCFLhttp://wangsamajucomputerrepairservi...ada-lampu.html

Saya agak confius macamana bulb asal boleh patah 2, biasa jika patah sebab cuba try buka LCD panel tu.Biasa CCFL fail hanya bila dia terbakar atau wayar conection CCFL ke inverter cair sebab panas atau reput .
lcd bulp patah sbb customer bgin hempas laptop dia, lps dia terhempas tu, terus jdi gelap.. harga dia boleh tahan..

mcm mane nak tahu inverter ok atau tak? terima kasih ya HAFIZAM..
__________________
Cakap ler ape nak ckp..lalalala...
Reply With Quote
  #9  
Old 11-10-2011, 01:36 AM
HAFIZAM HAFIZAM is offline
Active Member

 
Trader Rating: (2)
Join Date: Apr 2011
Location: Wangsa Maju
Posts: 1,331
Thanks (Received): 129
Likes (Received): 0
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by rijal2009 View Post
lcd bulp patah sbb customer bgin hempas laptop dia, lps dia terhempas tu, terus jdi gelap.. harga dia boleh tahan..

mcm mane nak tahu inverter ok atau tak? terima kasih ya HAFIZAM..
Paling senang nak test inverter, guna LCD lain (pecah pun tak pe) atau ada CCFL bulb spare yang diketahui ok. Cara lain guna Inveter-CCFL tester cth http://www.insidemylaptop.com/test-l...th-multimeter/ atau guna multimeter
Reply With Quote
  #10  
Old 26-10-2011, 02:11 PM
laru laru is offline
Regular

laru's Avatar
 
Trader Rating: (1)
Join Date: Oct 2011
Posts: 351
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default

aku punyer lappy pun penyakit camni gak..pegi kedai,dia nk 700-800++ tukar lcd...

rupanyer x rosak just terbakar bulb jer.
Reply With Quote
Sponsored Links
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

AMP
Forum Jump