Ganjaran Bonus Forex Yang Terbesar Tidak Pernah Ditawarkan Sebelum ini ... BONUS TANPA SEBARANG DEPOSIT SEBANYAK $1500 DARI INSTAFOREX !!


Go Back   CariGold Forum > GENERAL DISCUSSION > Investor, Business, Entrepreneur > Properties Discussions

Recommended Brokers

Forex Chart
Crypto Chart
CG Sponsors



Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 09-10-2011, 05:45 AM
bahas18 bahas18 is offline
Active Plus

bahas18's Avatar
 
Trader Rating: (7)
Join Date: Nov 2007
Location: sandakan
Posts: 2,700
Thanks (Received): 25
Likes (Received): 55
Active Level
Unhappy Need Help! : Apakah hak dan tindakan pembeli jika rumah lambat siap?

As Salam...

Saya beli rumah ni masa under construction thn 2007...
Jangkaan siap tahun 2010...
Tapi ntah kenapa projek x dpt disiapkan sehinggalah skrg..
Kalo dilihat dr mata kasar semcm projek tu stop...
Dah kol KPKT, diorg ckp projek ni bkn status terbengkalai lg..
Dah kol pemaju, dia just ckp tgh melantik kontraktor baru..

Yg saya nak tau apa perlu sy buat?
Tanya lawyer dia wat2 bengong plak...ni lawyer pemaju lantik but kami gak bayar...

1. Apa prosedur nak tuntut gantirugi atas kelewatan?(bole ke?hehe)

2. Apa sbnrnya peranan lawyer tu bila dah jd camni?(byr riban2 takkan keje wat doc je)
3. Kalo lawyer mcm haprak mana sy nak komplen/mengadu?
4. Lain2 tindakan yg perlu sbb sy xde pengalaman lg...

Minta tlg otai2 sekalian...
Letih membyr tiap2 bulan...adoii

Thanks in advance
__________________
Sabda Rasulullah shalallahu-‘alaihi-wasallam: “Barangsiapa yang berbohong dengan menggunakan namaku maka dia telah menempah tempat duduknya dalam neraka” [Diriwayatkan oleh al-Bukhari – no: 1291 dan Muslim – no: 4]
Reply With Quote
Paid Advertisement
  #2  
Old 09-10-2011, 06:42 AM
arzaraza arzaraza is offline
Super Active

arzaraza's Avatar
 
Trader Rating: (5)
Join Date: Sep 2010
Location: Jln Pak Abu Bworth
Posts: 5,761
Thanks (Received): 26
Likes (Received): 0
Active Level
Default

bukan hang sorang saja terjadi kes macam ni,
ramai yang dah jadi mangsa.

aku dah tanya sedara aku yang ditimpa kes spt hang kena ni, dia kata pihak pembeli iaitu kita tidak baca/faham agreement yang kita sign. jadi kita tak boleh buat apa-apa.

sebenarnya agreement tersebut berat sebelah iaitu dlm agreement tersebut pembeli saja yang akan dikenakan tindakkan sekiranya melanggar syarat-syarat yg dikenakan.
__________________
Spanish Timbrado breeder
Reply With Quote
Thanks CH4 thanked for this post
  #3  
Old 09-10-2011, 07:12 AM
ameant ameant is offline
Super Active

ameant's Avatar
 
Trader Rating: (11)
Join Date: Mar 2007
Posts: 5,970
Thanks (Received): 28
Likes (Received): 63
Active Level
My Mood:
Default

kes tt sama cam aku...

2007 - apply rumah tahun 2007,
2008 - projek perumahan start
2009 - terbengkalai
2010 - projek diteruskan , loan rumah dah start bayar
2011 - start contact lawyer, pemaju, majlis bandaran setiap minggu utk
push perkara di atas (check kat database, sykt pemaju = bermasalah)

2011 oktober - esok atau lusa akhirnya dapat kunci, tapi smalam tengok
rumah byk gak defect n perlu dibaiki.


tt..pemaju ada caj kita tentang kelewatan loan, dan kita pon boleh caj kelewatan serahan kunci . sila lihat snp tt. aku tak tau dpt banyak atau sikit. esok/lusa aku p opis pemaju utk ambil segala dokumen/kunci dan cheque denda.
Reply With Quote
  #4  
Old 09-10-2011, 07:30 AM
bahas18 bahas18 is offline
Active Plus

bahas18's Avatar
 
Trader Rating: (7)
Join Date: Nov 2007
Location: sandakan
Posts: 2,700
Thanks (Received): 25
Likes (Received): 55
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by arzaraza View Post
bukan hang sorang saja terjadi kes macam ni,
ramai yang dah jadi mangsa.

aku dah tanya sedara aku yang ditimpa kes spt hang kena ni, dia kata pihak pembeli iaitu kita tidak baca/faham agreement yang kita sign. jadi kita tak boleh buat apa-apa.

sebenarnya agreement tersebut berat sebelah iaitu dlm agreement tersebut pembeli saja yang akan dikenakan tindakkan sekiranya melanggar syarat-syarat yg dikenakan.
Tu le pasal... aku pun dah start baca snp dah..
Cuba nak fahamkan dan rujuk jabatan berkenaan..
Rujuk web and so on termasuk minta pandangan kat sini...

Snp tu dahlah panjang berjela...
Bahasa english advance plak..
X bole ke tuka r bahsa melayu standard, kesian makcik2 kat kampung..
Atau sengaja supaya kita tak baca snp tu...huhu
__________________
Sabda Rasulullah shalallahu-‘alaihi-wasallam: “Barangsiapa yang berbohong dengan menggunakan namaku maka dia telah menempah tempat duduknya dalam neraka” [Diriwayatkan oleh al-Bukhari – no: 1291 dan Muslim – no: 4]
Reply With Quote
  #5  
Old 09-10-2011, 07:33 AM
ameant ameant is offline
Super Active

ameant's Avatar
 
Trader Rating: (11)
Join Date: Mar 2007
Posts: 5,970
Thanks (Received): 28
Likes (Received): 63
Active Level
My Mood:
Default

sama la tt..aku pon tak baca..
time ada masalah baru nak baca .. biar status sykt tu bermasalah.. jangan terbengkalai.. mmg haru.
Reply With Quote
  #6  
Old 09-10-2011, 07:37 AM
bahas18 bahas18 is offline
Active Plus

bahas18's Avatar
 
Trader Rating: (7)
Join Date: Nov 2007
Location: sandakan
Posts: 2,700
Thanks (Received): 25
Likes (Received): 55
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by ameant View Post
kes tt sama cam aku...

2007 - apply rumah tahun 2007,
2008 - projek perumahan start
2009 - terbengkalai
2010 - projek diteruskan , loan rumah dah start bayar
2011 - start contact lawyer, pemaju, majlis bandaran setiap minggu utk
push perkara di atas (check kat database, sykt pemaju = bermasalah)

2011 oktober - esok atau lusa akhirnya dapat kunci, tapi smalam tengok
rumah byk gak defect n perlu dibaiki.


tt..pemaju ada caj kita tentang kelewatan loan, dan kita pon boleh caj kelewatan serahan kunci . sila lihat snp tt. aku tak tau dpt banyak atau sikit. esok/lusa aku p opis pemaju utk ambil segala dokumen/kunci dan cheque denda.

Tahniah bro...at least dpt gak kunci..
Yg sy ni still dlm pembinaan..
Kalo dr apa yg sy baca2..
Bro boleh claim gantirugi kelewatan...
Mesti ada tulis kat snp tu...
24 atau 36 bln lewat dr sign agreement tu bro dah bolehh claim gantirugi ikuut harian..
Kebiasaan kadarnya 10% per anum..
rujuk snp bro...

Tapi prosiding xtau la...
Defect tu pon bole claim sblm 12 bln dr serahan kunci..
Minta dia repair semula...

Minta bro updated sini k...

Tapi yg sy nak tau bole ke claim gantirugi kelewatan semasa rumah still dlm pembinaan?
__________________
Sabda Rasulullah shalallahu-‘alaihi-wasallam: “Barangsiapa yang berbohong dengan menggunakan namaku maka dia telah menempah tempat duduknya dalam neraka” [Diriwayatkan oleh al-Bukhari – no: 1291 dan Muslim – no: 4]
Reply With Quote
  #7  
Old 09-10-2011, 07:43 AM
ameant ameant is offline
Super Active

ameant's Avatar
 
Trader Rating: (11)
Join Date: Mar 2007
Posts: 5,970
Thanks (Received): 28
Likes (Received): 63
Active Level
My Mood:
Default

tt.. mmg tak buleh claim time dlm pembinaan.

pasal kes aku.. time call, mmg pemaju dah sediakan cheque gantirugi kelewatan. dia akan bagi time kita amik kunci. mujur pemaju tu bertanggungjawab.
Reply With Quote
  #8  
Old 09-10-2011, 07:52 AM
Dobit127 Dobit127 is offline
Active Plus

 
Trader Rating: (4)
Join Date: Oct 2007
Posts: 2,868
Thanks (Received): 84
Likes (Received): 1
Blog Entries: 1
Active Level
Default

kawan Beli rumah lewat jugak

Beli April 2007
Siap Dec 2010.. siap jugak...

So, lewat 20 bulan dari jadual asal.... Minta ganti rugi kat pemaju dia buat dek jer...

So, Kawan p ke Tribunal Perumahan Negara dan claim untuk serahan lewat sebanyak kadaran 10% per amum darab total jumlah rumah...

So, kawan claim RM31,000 lebih kurang..

Tetapi setelah menunggu lebih kurang 4 bulan prosiding dan pelbagai aturan tribunal, maka akhirnya atas persetujuan kedua pihak, presiden Tribunal member iaward RM 20,000 ... ok ler...

di sini, kawan nak ingatkan kepada sesiapa yang ingin markup loan rumah anda, bersedia untuk hilang wang denda kerana mengikut akta perumahan, anda didapati bersalah kerana bersubahat menipu kerajaan.

So, selalunya pemaju akan gunakan trip ini menekan pembeli agar menerima offer mereka kerana rumah lambat siap... Kawn pon tak tahu, presiden Tribunal tu suruh beritahu kepada orang ramai....

Tapi, dalam kes ko yang masih belum siap dibina... rasa ko boleh buat macam bro ameant ... push setiap minggu... lama2 dia boring ler...dia marah ker , maki ker..ko buat tak reti jer.... call jer setiap minggu, nanti dia mengalah ler....
Reply With Quote
Thanks bahas18, ayip, xflixz, CH4, zfa85 thanked for this post
  #9  
Old 09-10-2011, 09:31 AM
ameant ameant is offline
Super Active

ameant's Avatar
 
Trader Rating: (11)
Join Date: Mar 2007
Posts: 5,970
Thanks (Received): 28
Likes (Received): 63
Active Level
My Mood:
Default

aku dah buat kira2 guna form di web

http://ehome.kpkt.gov.my/ehome/input...g1_panduan.pdf


aku maybe boleh claim min RM18k - max RM20k (selepas tolak bil/caj dari pemaju)

so nak tgk compare yg aku dpt nanti.. kalau lebih kurang, kira ok. kalau beza byk mmg kene fight la
Reply With Quote
Thanks bahas18, deqyah thanked for this post
  #10  
Old 09-10-2011, 10:27 AM
bahas18 bahas18 is offline
Active Plus

bahas18's Avatar
 
Trader Rating: (7)
Join Date: Nov 2007
Location: sandakan
Posts: 2,700
Thanks (Received): 25
Likes (Received): 55
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by ameant View Post
aku dah buat kira2 guna form di web

http://ehome.kpkt.gov.my/ehome/input...g1_panduan.pdf


aku maybe boleh claim min RM18k - max RM20k (selepas tolak bil/caj dari pemaju)

so nak tgk compare yg aku dpt nanti.. kalau lebih kurang, kira ok. kalau beza byk mmg kene fight la

Info berguna..thanks bro...

Masakle aku nak kena tunggu rumah siap...
Sampai skrg xde progress lg...

Terpaksa byr je la dulu..
Huhu...
Pemaju ni tersohor gak..SPNB tu!
Boleh plak lambat
__________________
Sabda Rasulullah shalallahu-‘alaihi-wasallam: “Barangsiapa yang berbohong dengan menggunakan namaku maka dia telah menempah tempat duduknya dalam neraka” [Diriwayatkan oleh al-Bukhari – no: 1291 dan Muslim – no: 4]
Reply With Quote
Sponsored Links
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

AMP
Forum Jump