Ganjaran Bonus Forex Yang Terbesar Tidak Pernah Ditawarkan Sebelum ini ... BONUS TANPA SEBARANG DEPOSIT SEBANYAK $1500 DARI INSTAFOREX !!


Go Back   CariGold Forum > GENERAL DISCUSSION > Investor, Business, Entrepreneur > Properties Discussions

Recommended Brokers

Forex Chart
Crypto Chart
CG Sponsors



Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 05-01-2008, 07:18 PM
UlaQ_KaPaK UlaQ_KaPaK is offline
Regular

UlaQ_KaPaK's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Dec 2007
Posts: 197
Thanks (Received): 1
Likes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default Sapa Kat Sini Tau Procedure camana nak Apply Tanah Kerajaan/ Tanah TNB untuk di Sewa.

Assalamualaikum...

Rasanya takde lagi kot thread ni kat sini...
So, aku tolong bukak la...mana tau kot-kot la dalam ramai-ramai forumer ni, ada jugak yang keja ngan Pejabat Tanah atau Sedara-mara dia Keja Pejabat Tanah dan sebagai nya...

Aku ada dengar pasai tanah kerajaan yang masih belum dimajukan....ada banyak dalam Malaysia ni...Tapi camana caranya nak apply untuk disewa tanah-tanah tu?

Procedure pejabat tanah untuk tiap-tiap negara sama ke tak...?

Diharap, sesapa yang ada ilmu tu, mintak-mintak la dikembangkan untuk pengetahuan kawan2 semua...

P/S - Fokus Untuk Tanah Pertanian Sahaja...tapi kalo ada untuk lain2 jenis tanah...bleh jugak share..
Reply With Quote
Paid Advertisement
  #2  
Old 10-01-2008, 04:04 AM
UlaQ_KaPaK UlaQ_KaPaK is offline
Regular

UlaQ_KaPaK's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Dec 2007
Posts: 197
Thanks (Received): 1
Likes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default

Laa...tak dak ka orang yang tau pasal tanah kat CG nih...
Reply With Quote
  #3  
Old 10-01-2008, 10:53 AM
wak wak is offline
Legendary Member

wak's Avatar
 
Trader Rating: (12)
Join Date: Nov 2007
Location: guadalupe,Jupiter
Posts: 11,359
Thanks (Received): 5
Likes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by UlaQ_KaPaK View Post
Laa...tak dak ka orang yang tau pasal tanah kat CG nih...
Kalo x silap wak,utk tanah TNB yg ada High tension tower tu leh jmpa kat pejabat TMNB daerah.Rasanya x sewa tp kalu nak tanam pokok x leh tinggi lebih 2 meter kot(wak x sure had ketinggian tu)...tp kalo stakat nak tanam SERAI peha Ayam tu elok sgt la...

p/s:sumber dr kawan yg keje kat TNB joho.
Reply With Quote
  #4  
Old 10-01-2008, 11:01 AM
fordLASER fordLASER is offline
Legendary Member

fordLASER's Avatar
 
Trader Rating: (2)
Join Date: Mar 2007
Posts: 10,805
Thanks (Received): 51
Likes (Received): 3
Active Level
Default

klau tanah rezab melayu... abg spupu aku penah teroka dan apply... caranya, cari member kat pejabat tanah, tanya mana kawasan tanah yg masih kosong (blum berhakmilik), dah dpt kawasan 2, teroka la, lpas 2 bayar licenced surveyor untuk buat survey dan plan demarkation, darpd plan 2 buat surat application memohon tanah tersebut... proses ambil masa lama.... tp masaalahnya... bila abg spupu aku check kat pejabat tanah lepas setahun apply... tanah 2 dah jd milik orang lain.... buang masa jer....
Reply With Quote
  #5  
Old 10-01-2008, 01:46 PM
ToK_SeLamPit ToK_SeLamPit is offline
Regular

ToK_SeLamPit's Avatar
 
Trader Rating: (1)
Join Date: May 2007
Location: From JeMapoH to ManNcHesTeR
Posts: 854
Thanks (Received): 4
Likes (Received): 15
Active Level
Default MOHON tanah....?

Procedure permohonan tanah ni berlainan dari satu negeri ke satu negeri... malahan ada juga kadang kala perbedzaan antara satu daerah dgn daerah yang lain....

Lebih dari itu permohonan persendirian dan syarikat pun berlainan. Malahan tujuan permohonan itu perlu dipastikan dulu
adakah permohonan untuk hakmilik, Lesen Pendudukan Sementara (LPS atau juga dipanggil Lesen Tumpangan Sementara _ Tanah TOL)
Pajakan dan sebagainya.
Samada di atas tanah KOSONG Kerajaan atau pun ditas Tanah RIZAB KERAJAAN....uihh cerita kang panjang nih...

Bebalik pada permohonan tanah diatas tanah LALUAN SIMPANAN ELEKTRIK..
Ini pun kena kepastian.....
Pastikan dulu sama Laluan talian tersebut sememangnya atas tanah kerajaan yang mana pengambilan balik tanah telah dibuat (bermaksud tanah tersebut asalnya tanah milik dan proses pengambilan balik selesai.
Tuan punya tanah telah mendapat bayaran nilaian yang dibuat atas pengambilan tersebut.
Kebiasaanya Pentadbir Tanah Daerah bole mengeluarkan Lesen Pendudukan Sementara atas kawasan tersebut bagi tujuan tanaman sayuran contohnya, tetapi berlainan sekiranya pemilik asal tanah tersebut diberikan hanya gantirugi akibat tanahnya digunakan bagi tujuan laluan simpanan elektrik tersebut.
Ini kerana pemilikan tanah tersebut masih kekal dipegang oleh tuanpunya asal oleh itu pentadbir Tanah tidak bole mengeluarkan satu lesen pendudukan sementara apalagi untk melupuskan tanah tersebut kepada orang lain.
cukup setakat ni dulu. ilmu pun kurang....tul tak chakkoi74 kih2.. sambung lain kali... perut sakit... heheh.

Last edited by ToK_SeLamPit; 10-01-2008 at 01:59 PM..
Reply With Quote
  #6  
Old 10-01-2008, 01:59 PM
cakkoi74 cakkoi74 is offline
Regular

cakkoi74's Avatar
 
Trader Rating: (5)
Join Date: Nov 2007
Location: From Perlis 2 Putrajaya...
Posts: 285
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by ToK_SeLamPit View Post
Procedure permohonan tanah ni berlainan dari satu negeri ke satu negeri... malahan ada juga kadang kala perbedzaan antara satu daerah dgn daerah yang lain....

Lebih dari itu permohonan persendirian dan syarikat pun berlainan. Malahan tujuan permohonan itu perlu dipastikan dulu
adakah permohonan untuk hakmilik, Lesen Pendudukan Sementara (LPS atau juga dipanggil Lesen Tumpangan Sementara _ Tanah TOL)
Pajakan dan sebagainya.
Samada di atas tanah Kerajaan atau pun ditas Tanah RIZAB KERAJAAN....uihh cerita kang panjang nih...

Bebalik pada permohonan tanah diatas tanah LALUAN SIMPANAN ELEKTRIK..
Ini pun kena kepastian.....
Pastikan dulu sama Laluan talian tersebut sememangnya atas tanah kerajaan yang mana pengambilan balik tanah telah dibuat (bermaksud tanah tersebut asalnya tanah milik dan proses pengambilan balik selesai.
Tuan punya tanah telah mendapat bayaran nilaian yang dibuat atas pengambilan tersebut.
Kebiasaanya Pentadbir Tanah Daerah bole mengeluarkan Lesen Pendudukan Sementara atas kawasan tersebut bagi tujuan tanaman sayuran contohnya, tetapi berlainan sekiranya pemilik asal tanah tersebut diberikan hanya gantirugi akibat tanahnya digunakan bagi tujuan laluan simpanan elektrik tersebut.
Ini kerana pemilikan tanah tersebut masih kekal dipegang oleh tuanpunya asal oleh itu pentadbir Tanah tidak bole mengeluarkan satu lesen pendudukan sementara apalagi untk melupuskan tanah tersebut kepada orang lain.
cukup setakat ni dulu. ilmu pun kurang....tul tak chakkoi74 kih2.. sambung lain kali... perut sakit... heheh.
betui tokkk... dah dapat ka casing digital cam tue... semalam pagi saya post....
__________________
Kami Anak Perlis di Perantauan Sedia Mempertahankan
DYMM Tuanku Syed Sirajuddin Ibni Al-Marhum Syed Putra Jamalullail, Raja Negeri Perlis
Dari Penderhaka Yang Amat Biadap dan Durjana!!!
Reply With Quote
  #7  
Old 10-01-2008, 02:03 PM
ToK_SeLamPit ToK_SeLamPit is offline
Regular

ToK_SeLamPit's Avatar
 
Trader Rating: (1)
Join Date: May 2007
Location: From JeMapoH to ManNcHesTeR
Posts: 854
Thanks (Received): 4
Likes (Received): 15
Active Level
Default

off topic...

Lum bro... nunggu nih...
ko nak cari tanah tak...hehhehe
Reply With Quote
  #8  
Old 10-01-2008, 02:12 PM
ToK_SeLamPit ToK_SeLamPit is offline
Regular

ToK_SeLamPit's Avatar
 
Trader Rating: (1)
Join Date: May 2007
Location: From JeMapoH to ManNcHesTeR
Posts: 854
Thanks (Received): 4
Likes (Received): 15
Active Level
Default

Sambung sikit lagi... pasai ada masa..
Tanah juga terbahagi kepada beberapa kategori...

1. Tanah Simpanan Melayu dan Bukan Rizab Melayu..
Kalau nak detail lagi kang...Kena baca Istilah Melayu mengikut KTN. ( Kanun Tanah Negara)
- (TSM Atau dipanggil Tanah Rizab Melayu)

2. Tanah Desa, Pekan dan Bandar....

Nih pun ada kaitan dalam kita membuat permohonan tanah..

3. Keluasan tanah yang dipohon....
Ini juga akan menentukan berapa bayaran permohonan..

4. Apakah Tujuan Permohonan...
untuk Lesen Pendudukan Sementara, Secara Hakmilik, atau Pajakan.

5. Permohonan Persendirian atau syarikat...
Tak semua syarikat yang bole mohon tanah....tambahan kalau stakat entprise ajer..
sepengetahuan saya Ent tak layak mohon...mesti SDN BHD.
Kalau mohon atas tanah RIZAB MELAYU...ada lain sikit...kita kena baca dia punya
memorandum of Article dia... tengok form 24, form 49 dll..
adakah layak syarikat tersebut bergelar syarikat Melayu...camner dia punya share holder..
uish lagi panjang lak... letih aku..... hehehe

Last edited by ToK_SeLamPit; 10-01-2008 at 02:16 PM..
Reply With Quote
  #9  
Old 10-01-2008, 02:17 PM
cakkoi74 cakkoi74 is offline
Regular

cakkoi74's Avatar
 
Trader Rating: (5)
Join Date: Nov 2007
Location: From Perlis 2 Putrajaya...
Posts: 285
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by ToK_SeLamPit View Post
off topic...

Lum bro... nunggu nih...
ko nak cari tanah tak...hehhehe
tanah kat tempat saya nih dah banyak... sampai dah runtuh hari tuh.... muehehehehehe
__________________
Kami Anak Perlis di Perantauan Sedia Mempertahankan
DYMM Tuanku Syed Sirajuddin Ibni Al-Marhum Syed Putra Jamalullail, Raja Negeri Perlis
Dari Penderhaka Yang Amat Biadap dan Durjana!!!
Reply With Quote
  #10  
Old 10-01-2008, 02:20 PM
ToK_SeLamPit ToK_SeLamPit is offline
Regular

ToK_SeLamPit's Avatar
 
Trader Rating: (1)
Join Date: May 2007
Location: From JeMapoH to ManNcHesTeR
Posts: 854
Thanks (Received): 4
Likes (Received): 15
Active Level
Default

aku seronok citer tanah...nih...
sapa2 ada masaalh...meh kita konsi sama2...
nambah pengetahuan...
TAnpa bayaran....jumpa nanti leh minum...tul tak cakkoi..?
best deal bro nih....habis semua dijualnya..tapi jgn sampai jual tanah mertua dah ler....sorry gurau..
Reply With Quote
Sponsored Links
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

AMP
Forum Jump