Sensasi dalam dunia Forex! Cepat dapatkan tawaran terbaru daripada InstaForex - bonus 45% untuk setiap deposit! Bonus 45% untuk keuntungan yang maksimum!


     
All banners are advertisements only. CG does not endorse or vouch for any advertisers. Read Disclaimer HERE


Go Back   CariGold Forum > MAKE MONEY DISCUSSION > Local Investments > Saving Investments

CG Sponsors



Recommended Brokers

CG Updates
0 Forum rules improvised
Last Post: CariGold
Posted On: 05-02-2014
Replies: 0
Views: 25,720
0 Social Group is now based on request
Last Post: CariGold
Posted On: 11-12-2012
Replies: 0
Views: 56,387
0 Unscheduled maintenance
Last Post: CariGold
Posted On: 26-11-2012
Replies: 0
Views: 43,565
More...
  #1  
Old 15-09-2011, 09:50 PM
jutamind jutamind is offline
Newbies

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Apr 2011
Posts: 9
Poster Rank: #35248
Thanked 1 Time
Active Level
Default Perbandingan akaun simpanan kanak kanak

Boleh rujuk kat sini perbandingan akaun simpanan kanak kanak yang boleh didapati di pasaran.

perbandingan ini hanyalah untuk akaun simpanan kanak kanak daripada bank komersial di malaysia sahaja (tak termasuk islamic bank).
Reply With Quote
Paid Advertisement
  #2  
Old 15-09-2011, 10:12 PM
zam4ever zam4ever is offline
Normal Member

zam4ever's Avatar
 
Trader Rating: (1)
Join Date: Feb 2006
Location: Malaysia
Posts: 424
Poster Rank: #6380
Thanked 26 Times
Active Level
Default

Saya tak pasti dalam skop analysis atau tidak, tetapi rasanya kalau diletakkan alternative simpanan berbentuk pelaburan yang mempunyai nilai tetap seperti Tabung Haji atau PNB (ASD, ASM, ASW2020) pun menarik juga. Had umur pun seperti "Junior Savings Account" juga.

Just my 2 cents and cheers
Reply With Quote
  #3  
Old 15-09-2011, 10:50 PM
jutamind jutamind is offline
Newbies

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Apr 2011
Posts: 9
Poster Rank: #35248
Thanked 1 Time
Active Level
Default

ye, memang Tabung Haji/dana PNB memberikan faedah yang lebih. tapi akaun jenis ni bukan boleh dibuka oleh semua orang terutamanya yang bukan muslim.

artikel tu cuma untuk rujukan umum. untuk menentukan, akauan jenis mana yang lebih sesuai untuk anak anda, itu bergantung kepada budi bicara ibu bapa lah....
Reply With Quote
The Following User Says Thank You to jutamind For This Useful Post:
zam4ever (15-09-2011)
  #4  
Old 15-09-2011, 11:06 PM
katani17 katani17 is offline
Super Active Member

katani17's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Dec 2007
Posts: 4,594
Poster Rank: #831
Thanked 4,294,967,295 Times
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by jutamind View Post
ye, memang Tabung Haji/dana PNB memberikan faedah yang lebih. tapi akaun jenis ni bukan boleh dibuka oleh semua orang terutamanya yang bukan muslim.

artikel tu cuma untuk rujukan umum. untuk menentukan, akauan jenis mana yang lebih sesuai untuk anak anda, itu bergantung kepada budi bicara ibu bapa lah....
cuba survey akaun junior Affin Bank member ckp simpanan min 100 siap ada cover insurans utk long term
Reply With Quote
  #5  
Old 16-09-2011, 09:38 AM
jutamind jutamind is offline
Newbies

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Apr 2011
Posts: 9
Poster Rank: #35248
Thanked 1 Time
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by katani17 View Post
cuba survey akaun junior Affin Bank member ckp simpanan min 100 siap ada cover insurans utk long term
dah ada nyatakan kat google docs dalam artikel tu.
Reply With Quote
  #6  
Old 19-09-2011, 12:47 AM
lilin lilin is offline
Active Member

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Sep 2011
Posts: 555
Poster Rank: #5412
Thanked 4 Times
Active Level
Default

aku pun guna TH....kemudian planning nak buka SSPN...bg elakkan cukai...hhehe
Reply With Quote
  #7  
Old 03-10-2012, 01:21 PM
yustaiping2 yustaiping2 is offline
Super Active Member

yustaiping2's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Apr 2008
Posts: 2,547
Poster Rank: #1555
Thanked 39 Times
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by lilin View Post
aku pun guna TH....kemudian planning nak buka SSPN...bg elakkan cukai...hhehe
aku pon sama.....
__________________
..AKU AMAT BERHARAP SUPAYA ISRAEL DIHAPUS DARI DUNIA..
Reply With Quote
  #8  
Old 03-10-2012, 02:11 PM
kenoi kenoi is offline
Active Member

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Nov 2007
Posts: 970
Poster Rank: #3629
Thanked 85 Times
Active Level
My Mood:
Default

kebanyakan bank ada pelbagai offer utk acc warga junior ni:

1. insurans
2. hadiah pencapaian peperiksaan
3. xtvt riadah/percutian berdiskaun
4. kem motivasi/bengkel peperiksaan

camne pon tertakluk kpd syarat˛ tertentu spt:

1. had minimum dlm akaun kene ada (cth: baki minima 500, 1000, 1500 dan seterusnya)
2. had minimum tu jgn susut dlm tempoh tertentu (6 bulan, setahun, 3 tahun, 5 tahun dll)

tepuk dada tanya selera. yg tanak pening pale bleh layan TH, ASB, ASD dan amanah saham lain....
Reply With Quote
  #9  
Old 03-10-2012, 02:23 PM
yustaiping2 yustaiping2 is offline
Super Active Member

yustaiping2's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Apr 2008
Posts: 2,547
Poster Rank: #1555
Thanked 39 Times
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by kenoi View Post
kebanyakan bank ada pelbagai offer utk acc warga junior ni:

1. insurans
2. hadiah pencapaian peperiksaan
3. xtvt riadah/percutian berdiskaun
4. kem motivasi/bengkel peperiksaan

camne pon tertakluk kpd syarat˛ tertentu spt:

1. had minimum dlm akaun kene ada (cth: baki minima 500, 1000, 1500 dan seterusnya)
2. had minimum tu jgn susut dlm tempoh tertentu (6 bulan, setahun, 3 tahun, 5 tahun dll)

tepuk dada tanya selera. yg tanak pening pale bleh layan TH, ASB, ASD dan amanah saham lain....
infomasi yang bagus....
__________________
..AKU AMAT BERHARAP SUPAYA ISRAEL DIHAPUS DARI DUNIA..
Reply With Quote
Sponsored Links
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +8. The time now is 07:54 PM.


Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Disclaimer : All posts made by either members or mods even admins on CariGold.com are just only individual opinions, not necessarily or specifically those of CariGold.com or it's owner. CariGold does neither support, endorse nor vouch any programs and/or opportunities discussed here. We also does not give/offer investment advice and we does not research the opportunities discussed here. We simply provide a place for discussion. YOU'RE ON YOUR OWN RESPONSIBILITY IF YOU LOSE SUM OF MONEY IN ANY PROGRAMS DISCUSSED HERE