Sensasi dalam dunia Forex! Cepat dapatkan tawaran terbaru daripada InstaForex - bonus 45% untuk setiap deposit! Bonus 45% untuk keuntungan yang maksimum!


     
All banners are advertisements only. CG does not endorse or vouch for any advertisers. Read Disclaimer HERE


Go Back   CariGold Forum > GENERAL DISCUSSION > General Chat > Religious Talk

CG Sponsors



Recommended Brokers

CG Updates
0 Forum rules improvised
Last Post: CariGold
Posted On: 05-02-2014
Replies: 0
Views: 21,883
0 Social Group is now based on request
Last Post: CariGold
Posted On: 11-12-2012
Replies: 0
Views: 52,524
0 Unscheduled maintenance
Last Post: CariGold
Posted On: 26-11-2012
Replies: 0
Views: 40,012
More...
Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 07-09-2011, 05:57 PM
scryed scryed is offline
Active Member

 
Trader Rating: (1)
Join Date: Feb 2007
Posts: 1,330
Poster Rank: #2784
Thanked 9 Times
Active Level
Default Cap Khatamun Nubuwwah & Kelebihannya

[IMG]

Diantara dua bahu nabi SAW ada cap kenabian (Khatamun Nubuwwah)

Dari kitab (Kifayatul Muhtaj bagi bicara israk & mikraj m/s 4) diceritakan..ketika Nabi SAW sedang berada ni Hijir Ismail( Baitullah)..datang malaikat Jibrail dan Mikail A.S, dan dibelah dada Nabi SAW dari pangkal leher hingga ke bawah perut, dan disucikan hati Nabi SAW dan dibasuh jantung Nabi dengan air zam-zam 3 kali..dan kemudian dimaterikan antara dua belikat Rasulullah SAW dengan Khatamun Nubuwwah..

Dari kitab Madarijus Suud..syarah ala Maulid Barzanji m/s 51 & 52...(cap kenabian) ialah daging atau lemak yang hitam (nampak timbul) bercampur kekuningan(seperti urat), kelilingnya itu ada bulu-buluan (bulu roma) yang beriring-iringan seolah-olahnya bulu kuda (halus), berkata Alamah Zurqani dalam kitab Al Mawahidunyah syarah ‘ala Syamail, tertulis dalam segitiga itu,

” Allah Tunggal Ia, Tiada Sekutu BagiNya, Muhammad,HambaNya,RasulNya,” dan di luar segitiga itu pada arah kanan , “Hadaplah Hai Muhammad sekira-kira engkau mau (Hadaplah atau Pergilah ke mana engkau mau) dan di sebelah kirinya pula, “Sesungguhnya engkau Muhammad dibela atau dibantu,

Disokong dengan Hadith..

Berkata hadrat Imam Thirmizi r.alaih, barangsiapa berwudhu' lalu melihat ia (ini khatam) diwaktu subuh,nescaya akan dipelihara akan dia ALLAH Taala sampai petang. Sesiapa melihat ia di waktu maghrib, nescaya memelihara dia akan ALLAH Taala sehingga waktu subuh, dan barangsiapa melihat ia ketika awal bulan(nampak anak bulan), nescaya memelihara akan dia oleh ALLAH Taala sampai akhir bulan, dan barang siapa melihat ia akan awal tahun(nampak anak bulan), nescaya memelihara akan dia oleh ALLAH Taala sampai akhir tahun dari bala dan bencana, dan barangsiapa melihat ia ketika bermusafir, nescaya jadilah safar itu diberkati ALLAH Taala keatasnya, dan barangsiapa mati pada demikian tahun, mengkhatamkan (mengakhirkan) oleh ALLAH Taala baginya dengan iman bahkan aku (Thirmizi) berharap akan ALLAH Taala, bahawasanya barangsiapa melihat ia (ini khatam) dengan benar cintanya akan Nabi SAW,dengan kepercayaan iman yang benar, dengan umurnya yang satu sahaja, memelihara ALLAH Taala akan seluruh apa yang tidak disukai sampai ia bertemu akan ALLAH Taala. (syarah Barzanji m/s 52)

Dari as-Sa’ib bin Yazid r.a telah berkata:

“Ibu saudaraku telah membawa aku kepada Rasulullah SAW. Maka dia berkata: Ya Rasulullah SAW, anak saudaraku ini telah jatuh sakit, maka Baginda SAW menyapu kepalaku dan mendoakan keberkatan padaku, kemudian Baginda mengambil wudhu’ maka aku pun minum air wudhu’nya. Kemudian aku bangun di belakang Baginda maka aku lihat satu cop yang terdapat antara bahu Baginda SAW.” (H.R Bukhari)

Berkata al-Qurtubi: Hadith-hadith sahih bersepakat menyebut bahawa cap kenabian adalah sesuatu yang jelas kemerahan terdapat pada bahu kiri Baginda. Sekurang-kurang kadarnya adalah sebesar telur merpati dan sebesar-besarnya sebuku tangan.

kredit asal

http://jamaluddinab.blogspot.com/200...-nubuwwah.html

p.s - sori kalau astrok

Last edited by scryed; 07-09-2011 at 06:01 PM..
Reply With Quote
The Following 7 Users Say Thank You to scryed For This Useful Post:
dapatduit (04-01-2013), detektifconan (09-09-2011), eday84 (02-01-2013), fatvet (31-12-2012), fikri2010 (02-01-2013), KZ5 (15-01-2013), MaelLambung (03-01-2013)
Paid Advertisement
  #2  
Old 07-09-2011, 06:02 PM
scryed scryed is offline
Active Member

 
Trader Rating: (1)
Join Date: Feb 2007
Posts: 1,330
Poster Rank: #2784
Thanked 9 Times
Active Level
Default

cap ni bleh print dan tampal kat bilik =)
Reply With Quote
  #3  
Old 08-09-2011, 01:04 AM
scryed scryed is offline
Active Member

 
Trader Rating: (1)
Join Date: Feb 2007
Posts: 1,330
Poster Rank: #2784
Thanked 9 Times
Active Level
Default

moga2 siapa yg lihat cap ni beroleh rahmat dari Allah
Reply With Quote
  #4  
Old 08-09-2011, 01:12 AM
Pulau Tenggol Pulau Tenggol is offline
Active Member

Pulau Tenggol's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Sep 2010
Posts: 2,261
Poster Rank: #1726
Thanked 10 Times
Active Level
My Mood:
Default

Pandai betul ko cari mende2 susah camnie tt...
mane tt dapat mende nie...ce cite...
Reply With Quote
  #5  
Old 08-09-2011, 01:17 AM
scryed scryed is offline
Active Member

 
Trader Rating: (1)
Join Date: Feb 2007
Posts: 1,330
Poster Rank: #2784
Thanked 9 Times
Active Level
Default

tu dah bagi link kat kredit asal...rajin2 la pi blog die ye
Reply With Quote
  #6  
Old 08-09-2011, 01:18 AM
cik dila sayang cik dila sayang is offline
Super Active Member

cik dila sayang's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Dec 2009
Location: Planet Bumi
Posts: 3,230
Poster Rank: #1177
Thanked 407 Times
Active Level
My Mood:
Default

alhamdulillah, thanks tt!
Reply With Quote
  #7  
Old 08-09-2011, 01:22 AM
scryed scryed is offline
Active Member

 
Trader Rating: (1)
Join Date: Feb 2007
Posts: 1,330
Poster Rank: #2784
Thanked 9 Times
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by cik dila sayang View Post
alhamdulillah, thanks tt!
jgn lupe print dan tampal kat bilik...

gambar sepatu Nabi SAW pun ader fadilat gak...nnt kalau rajin aku cari link tu
Reply With Quote
  #8  
Old 08-09-2011, 01:23 AM
Pulau Tenggol Pulau Tenggol is offline
Active Member

Pulau Tenggol's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Sep 2010
Posts: 2,261
Poster Rank: #1726
Thanked 10 Times
Active Level
My Mood:
Default

Kalau buat prin mcm gambar diatas pastu letak diatas pintu besar dirumah dan pintu belakang..insyaallah selamat dari kemasukan dlm rumah iblis seperti hantu raya atau pelesit...
Reply With Quote
  #9  
Old 08-09-2011, 01:25 AM
scryed scryed is offline
Active Member

 
Trader Rating: (1)
Join Date: Feb 2007
Posts: 1,330
Poster Rank: #2784
Thanked 9 Times
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by Pulau Tenggol View Post
Kalau buat prin mcm gambar diatas pastu letak diatas pintu besar dirumah dan pintu belakang..insyaallah selamat dari kemasukan dlm rumah iblis seperti hantu raya atau pelesit...
ye ke bro? thx for the info
Reply With Quote
  #10  
Old 08-09-2011, 01:27 AM
chuah123 chuah123 is offline
Active Member

 
Trader Rating: (1)
Join Date: May 2010
Posts: 1,914
Poster Rank: #2023
Thanked 0 Times
Active Level
My Mood:
Default

ermmmm........
Reply With Quote
Sponsored Links
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +8. The time now is 03:16 PM.


Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Disclaimer : All posts made by either members or mods even admins on CariGold.com are just only individual opinions, not necessarily or specifically those of CariGold.com or it's owner. CariGold does neither support, endorse nor vouch any programs and/or opportunities discussed here. We also does not give/offer investment advice and we does not research the opportunities discussed here. We simply provide a place for discussion. YOU'RE ON YOUR OWN RESPONSIBILITY IF YOU LOSE SUM OF MONEY IN ANY PROGRAMS DISCUSSED HERE