Sensasi dalam dunia Forex! Cepat dapatkan tawaran terbaru daripada InstaForex - bonus 45% untuk setiap deposit! Bonus 45% untuk keuntungan yang maksimum!


     
All banners are advertisements only. CG does not endorse or vouch for any advertisers. Read Disclaimer HERE


Go Back   CariGold Forum > GENERAL DISCUSSION > General Chat > Religious Talk

CG Sponsors



Recommended Brokers

CG Updates
0 Forum rules improvised
Last Post: CariGold
Posted On: 05-02-2014
Replies: 0
Views: 21,792
0 Social Group is now based on request
Last Post: CariGold
Posted On: 11-12-2012
Replies: 0
Views: 52,427
0 Unscheduled maintenance
Last Post: CariGold
Posted On: 26-11-2012
Replies: 0
Views: 39,903
More...
Reply
 
Thread Tools
  #11  
Old 30-08-2011, 06:22 PM
darkkiller darkkiller is offline
Experienced Trader
Forex System Developer

darkkiller's Avatar
 
Trader Rating: (5)
Join Date: Jun 2007
Posts: 8,247
Poster Rank: #364
Thanked 557 Times
Active Level
My Mood:
Default


sumber:
http://fazaileamal.blogspot.com/2008...enghilang.html

dikatakan ni serban Nabi,kopiahnya tajam keatas,waallahualam

Reply With Quote
Paid Advertisement
  #12  
Old 30-08-2011, 06:25 PM
darkkiller darkkiller is offline
Experienced Trader
Forex System Developer

darkkiller's Avatar
 
Trader Rating: (5)
Join Date: Jun 2007
Posts: 8,247
Poster Rank: #364
Thanked 557 Times
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by drpsychomereng View Post
xde pun pemakaian serban golongan freemason? cube tt cari..
serban golongan freemanson?bukan matlamat pencarian aku kot,aku nak cari sunnah..tapi kalau bro boleh cari,carikanlah
Reply With Quote
  #13  
Old 30-08-2011, 06:32 PM
darkkiller darkkiller is offline
Experienced Trader
Forex System Developer

darkkiller's Avatar
 
Trader Rating: (5)
Join Date: Jun 2007
Posts: 8,247
Poster Rank: #364
Thanked 557 Times
Active Level
My Mood:
Default

Serban sememangnya banyak rahsia. Pernah semasa kejatuhan Turki Uthmaniyyah Mustafa Kamal Attarturk mengharamkan serban. Said Nursi pernah ditangkap atas alasan memakai serban, tetapi beliau berkata sesungguhnya serban ini datang dengan kepala ku sekali, kalau mahu dicabut perlulah ditebas sekali dengan kepala ini.

Serban berbeza cara ikatannya, malah ada puluhan cara lilitannya. Kadang-kadang setiap guru dan masyaikh mengijazahkan muridnya ikatan serban sebab ia sangat signifikan.

ketika Muadz bin Jabal diutuskan oleh Rasulullah SAW untuk menjadi wakil dan mengajar di Yaman – sebelum bertolak – baginda Rasulullah [segala selawat dan salam kepada baginda, kaum keluarga, para sahabat dan mereka yang menurut jejak langkah baginda] telah memakaikan serban di kepala Muaz.

Warna serban pun pelbagai. Rasulullah SAW memakai putih, ada ketikanya baginda memakai serban hijau, malah ada ketikanya serban hitam. Ketika pembukaan Makkah, di dalam perang kesemuanya mempunyai maksud dan makna secara maknawi.

Jika Rasulullah SAW hendak mengutuskan utusan ke mana-mana selalunya Rasulullah SAW akan memakaikan serban kepada para sahabat, seolah ada satu makna atau simbol.

Serban ini umpama watikah atau amanah tanggungjawab membawa risalah nabi SAW. Jadi para sahabat menjadi teguh hati kerana memikul amanah rasulullah SAW, dan mereka juga rasa teruja kerana lambang kasih Rasulullas SAW.

Serban ialah satu sunnah yang semakin hilang, tetapi dengan memakainya dan merasakan itulah yang Rasulullah SAW pakai, ia akan menjadi satu bentuk ibadah salbiyat dalam bentuk -ve, ia adalah dakwah, ia adalah syiar Islam.

Nursi berkata di dalam Risalah Lumaat ke – 11, dengan menghidupkan syiar yang semakin hilang ia umpama Fardhu Kifayah, ada hadith tetapi tidaklah ke martabat sahih, seseorang yang menghidupkan sunnah ketika masyarakat semakin rosak, ganjarannya 100 syahid.

Dalam Risalah yang sama Nursi berkata dalam menghidupkan syiar dan rasa di dalam hati bahawa ini syiar kehebatan Islam, inilah pakaian nabiku, tidak boleh dikatakan riyak.

Tidak akan ada riyak dalam bab ini, walaupun kita niyat supaya orang tengok, tetapi hakikatnya kita yang tumpang berbangga dengan syiar dan pakaian Islam. Kita mahu orang tengok syiar Islam itu, bukan tengok diri kita.

Syiar ini umpama bendera, syiar-syiar lain di dalam Islam ialah seperti Puasa Ramadhan, Haji, Solat jumaat, pakaian menutup aurat, malah Nabi Muhammad SAW itu sendiri syiar Islam. Ia lambang, jadi lambang-lambang ini mesti dipamer selalu. Bila selalu dipamerkan ia umpama iklan dan makin ramai yang terikut.

Salafi wahabi mungkin mengatakan serban tidak sunnah, ya lah, ia bukan sunnah dalam maksud hukum feqah yang 5 (wajib, sunnah, makruh, harus dan haram itu) tetapi ia sunnah kerana itu pakaian Nabi dan sesuatu yang Allah pilih untuk Nabi sudah pasti yang terbaik. Sunnah ghair Tasyri’iyyah menurut Sheikh al-Qardhawi.

sumber:
http://muhdkamil.org/blog/2010/07/23/serban/
Reply With Quote
  #14  
Old 30-08-2011, 06:48 PM
darkkiller darkkiller is offline
Experienced Trader
Forex System Developer

darkkiller's Avatar
 
Trader Rating: (5)
Join Date: Jun 2007
Posts: 8,247
Poster Rank: #364
Thanked 557 Times
Active Level
My Mood:
Default

Imamah=Turban=Serban






ni takyah lilit hehehe

Reply With Quote
  #15  
Old 30-08-2011, 07:03 PM
joned joned is offline
Well-Known
Member

joned's Avatar
 
Trader Rating: (2)
Join Date: Sep 2008
Location: IKOFX Trading Room
Posts: 6,486
Poster Rank: #550
Thanked 45 Times
Active Level
My Mood:
Default

terima kasih TT..bagus perkongsian ini...

dulu masa sek rendah aku selalu gak pakai serban ...insyaallah boleh ingat lagi...tak tau lak ada pelbagai cara lain...
Reply With Quote
  #16  
Old 30-08-2011, 07:10 PM
darkkiller darkkiller is offline
Experienced Trader
Forex System Developer

darkkiller's Avatar
 
Trader Rating: (5)
Join Date: Jun 2007
Posts: 8,247
Poster Rank: #364
Thanked 557 Times
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by joned View Post
terima kasih TT..bagus perkongsian ini...

dulu masa sek rendah aku selalu gak pakai serban ...insyaallah boleh ingat lagi...tak tau lak ada pelbagai cara lain...
3 hasta yg paling ringkas dan simple kan??tak pernah try lagi ingat nak try...tubuh badan kecil,tak boleh nak pakai besar2 nanti nampak pelik plak
Reply With Quote
  #17  
Old 30-08-2011, 07:22 PM
joned joned is offline
Well-Known
Member

joned's Avatar
 
Trader Rating: (2)
Join Date: Sep 2008
Location: IKOFX Trading Room
Posts: 6,486
Poster Rank: #550
Thanked 45 Times
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by darkkiller View Post
3 hasta yg paling ringkas dan simple kan??tak pernah try lagi ingat nak try...tubuh badan kecil,tak boleh nak pakai besar2 nanti nampak pelik plak
ok je tu...tahniah..
Reply With Quote
  #18  
Old 31-08-2011, 03:17 AM
mosat_network mosat_network is offline
Super Active Member

mosat_network's Avatar
 
Trader Rating: (9)
Join Date: Jan 2011
Location: Sebuah Kampung Di N9
Posts: 3,603
Poster Rank: #1045
Thanked 393 Times
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by darkkiller View Post
Gambarnya lom ada,nanti aku pun nak buat tutorial lah bila dah reti kekekke
terbaik nie..biar gambar tuan sebagai model..
Reply With Quote
  #19  
Old 31-08-2011, 08:19 PM
darkkiller darkkiller is offline
Experienced Trader
Forex System Developer

darkkiller's Avatar
 
Trader Rating: (5)
Join Date: Jun 2007
Posts: 8,247
Poster Rank: #364
Thanked 557 Times
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by mosat_network View Post
terbaik nie..biar gambar tuan sebagai model..
ok selaku starting topik,aku kene beranikan diri post gambo aku kekeke...ni huh first try aku,tak pernah aku lilit kepala aku selama ni...rasa kalau pakai ni nak keluar berjalan confirm aku malu gila..biasalah tak pernah pakai

lokasi dalam bilik je huhu



korang plak..meh ah share..jangan malu2..sunnah nabi ni
Reply With Quote
  #20  
Old 30-11-2012, 04:10 PM
nastrade nastrade is offline
Active Member

nastrade's Avatar
 
Trader Rating: (2)
Join Date: Jan 2009
Posts: 928
Poster Rank: #3711
Thanked 5 Times
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by darkkiller View Post
ok selaku starting topik,aku kene beranikan diri post gambo aku kekeke...ni huh first try aku,tak pernah aku lilit kepala aku selama ni...rasa kalau pakai ni nak keluar berjalan confirm aku malu gila..biasalah tak pernah pakai

lokasi dalam bilik je huhu



korang plak..meh ah share..jangan malu2..sunnah nabi ni
Smart! sampai tertutup dahi...
Reply With Quote
Sponsored Links
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +8. The time now is 03:16 PM.


Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Disclaimer : All posts made by either members or mods even admins on CariGold.com are just only individual opinions, not necessarily or specifically those of CariGold.com or it's owner. CariGold does neither support, endorse nor vouch any programs and/or opportunities discussed here. We also does not give/offer investment advice and we does not research the opportunities discussed here. We simply provide a place for discussion. YOU'RE ON YOUR OWN RESPONSIBILITY IF YOU LOSE SUM OF MONEY IN ANY PROGRAMS DISCUSSED HERE