Ganjaran Bonus Forex Yang Terbesar Tidak Pernah Ditawarkan Sebelum ini ... BONUS TANPA SEBARANG DEPOSIT SEBANYAK $1500 DARI INSTAFOREX !!


     
All banners are advertisements only. CG does not endorse or vouch for any advertisers. Read Disclaimer HERE


Go Back   CariGold Forum > GENERAL DISCUSSION > Investor, Business, Entrepreneur > Offline Business, Entrepreneur Discussion

Recommended Brokers

CG Sponsors



  #71  
Old 18-01-2008, 08:39 AM
wakjeman wakjeman is offline
Newbie

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Jan 2008
Posts: 2
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 0
Active Level
Default

sy nak tanya dari ko org mcm mana nak mulakan ternakan ini kalo duit aku ada ciput jer. apa yg perlu diutamakan dulu masa nak start ?
Reply With Quote
Paid Advertisement
  #72  
Old 18-01-2008, 08:50 AM
wakjeman wakjeman is offline
Newbie

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Jan 2008
Posts: 2
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 0
Active Level
Default

mcm mana nak pastikan cacing tu cepat membesar ke saiz maksimum, makanan apa yang paling sesuai ? kalau ikut forum ni ia tak konsisten pasal makan, tak tau mana satu aku nak ikut? boleh gila aku nak ikut mana satu. aku baru nak gi kursus ni, nak cari pengetahuan, kalo siapa yang sudi ajar aku aku sedia menjadi anak murid nya. zaman sekarang kena cari guru yang power.
Reply With Quote
  #73  
Old 18-01-2008, 11:52 AM
golden_user2006 golden_user2006 is offline
Active Plus

golden_user2006's Avatar
 
Trader Rating: (28)
Join Date: Feb 2007
Location: 30km radius KLIA
Posts: 3,314
Thanks (Received): 172
Likes (Received): 0
Active Level
Send a message via Yahoo to golden_user2006
Default

Quote:
Originally Posted by wakjeman View Post
sy nak tanya dari ko org mcm mana nak mulakan ternakan ini kalo duit aku ada ciput jer. apa yg perlu diutamakan dulu masa nak start ?
ahak2....apa2 bisness pun kena modal dlu...tp kalu dah skit/tiada baik cari ilmu/maklumat dulu...kaji ptrend pasaran...semua tu free kan...
tgk skrg byk syarikat dah anjur buat kursus cacing...apakah maknanya dari segi trend pasaran?
dan setghnya dah buat kontrak farming...adakah ni petanda menunjukan potensi bisness cacing?
marilah kta sama2 pikir...
Reply With Quote
  #74  
Old 18-01-2008, 12:36 PM
golden_user2006 golden_user2006 is offline
Active Plus

golden_user2006's Avatar
 
Trader Rating: (28)
Join Date: Feb 2007
Location: 30km radius KLIA
Posts: 3,314
Thanks (Received): 172
Likes (Received): 0
Active Level
Send a message via Yahoo to golden_user2006
Default

Quote:
Originally Posted by wakjeman View Post
mcm mana nak pastikan cacing tu cepat membesar ke saiz maksimum, makanan apa yang paling sesuai ? kalau ikut forum ni ia tak konsisten pasal makan, tak tau mana satu aku nak ikut? boleh gila aku nak ikut mana satu. aku baru nak gi kursus ni, nak cari pengetahuan, kalo siapa yang sudi ajar aku aku sedia menjadi anak murid nya. zaman sekarang kena cari guru yang power.
mknan?...kena paham tujuan utama cacing sebanarnya? sebelum ni diguna utk menguraikan sisa buangan tanaman, jika ada ladang besar la...jd pengusaha ldg tak brape pikir ttg bagimana nak gemuk dan sebgainya...janji terurai cepat sisa tu.

baru jumpa seorag pengusaha yg pikir mcm ni juga...bab mkn mengikut keperluan cacing...samada buat benih, kompos, jual cacing mtg (utk perubatan dsbnya)...itu kena tahu dulu, sbb tu lah lain keperluan, lain formula mknannya.

carilah guru yg sesuai ....
Reply With Quote
  #75  
Old 19-01-2008, 02:15 AM
hisham5632 hisham5632 is offline
Newbie

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Jan 2008
Posts: 11
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default

Sy pin brminat dgn penternakan cacing ni. kemusykilan dr segi umur matang berapa umurnya. jd utk tujuan kosmetik ms bile boleh di jual, utk mnjadi ibu/induk pula brape umurnyer
Reply With Quote
  #76  
Old 19-01-2008, 02:18 AM
hisham5632 hisham5632 is offline
Newbie

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Jan 2008
Posts: 11
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default

golden_user2006 ada jual induk tak, kalu jual brape harge sekilo, kalu byk brape pula hrge nyer. kalu nk start brape kilo minimum
Reply With Quote
  #77  
Old 19-01-2008, 09:51 AM
lan4280 lan4280 is offline
Newbie

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Dec 2007
Posts: 34
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 0
Active Level
Default

harga biasa yg dijual oleh penternak adalah rm450/kg..untuk memulakan terpulang lah pada kite..ikutlah kemampuan sendiri...mulakan dgn yg kecil dahulu agar anda dapat pelajari dan pengalaman dalam kehidupan cacing ni..bukan senang nak senang dan bukan susah nak susah...
Reply With Quote
  #78  
Old 20-01-2008, 11:25 PM
hisham5632 hisham5632 is offline
Newbie

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Jan 2008
Posts: 11
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default

itu kalu beli, lps ternak byk2 berapa harga sekilo org brani angkat, brape umurnye br bleh jual. rm450/kg tu harga induk ke
Reply With Quote
  #79  
Old 20-01-2008, 11:59 PM
golden_user2006 golden_user2006 is offline
Active Plus

golden_user2006's Avatar
 
Trader Rating: (28)
Join Date: Feb 2007
Location: 30km radius KLIA
Posts: 3,314
Thanks (Received): 172
Likes (Received): 0
Active Level
Send a message via Yahoo to golden_user2006
Default

Quote:
Originally Posted by hisham5632 View Post
golden_user2006 ada jual induk tak, kalu jual brape harge sekilo, kalu byk brape pula hrge nyer. kalu nk start brape kilo minimum
induk...sy tak de tp kalu nak boleh sy tlg2 carikan...harga ...nanti PM sy

nak start...tgk pada budget, dan apa fokus utama, tu kena 'set' dulu samada mula2 ni nak jadi pengeluar kompos ke, penjual induk, penjual anak cacing ke...yg ni kena tahu sbb semua tu libatkan masa dan akan memberi ganguan pd cacing tu sendiri

cuba pikir2 bersama; kalu sbgi pengeluar kompos...bila time nak asingkan kompos, cacing tergangu...mungkin akan merencatkan sedikit tumbesaran ke, telur cacing tak sempat menetas ke dsbnya ...

kalu nak jadikan anak benih, masa la pulok lama...nak tunggu...hampir 6 bln tp skrg ni ramai pengusaha dah terpaksa anak cacing yg kurang dari tempoh sebenar krn faktor permintaan..dah ada org nak beli...jual saja lah.

induk matang ...lagi lama...hampir setahun mungkin lebih...

pikir2 lah mana yg sesuai dulu.....

ni yg patut dibuat dulu...
1. mendalami/cari ilmu
2. buat plan bisness ...ni semua faktor diambil kira...
Reply With Quote
  #80  
Old 22-01-2008, 02:12 AM
hisham5632 hisham5632 is offline
Newbie

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Jan 2008
Posts: 11
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default

sori tk dpt nk pm td, thread ni tak bg. Apa2 pun trime kaseh ats tnjuk ajr td. ada tmpt tak yg bleh dptkn induk yg murah dan produktif
Reply With Quote
Sponsored Links
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

AMP
Forum Jump


All times are GMT +8. The time now is 11:31 PM.


Copyright ©2000 - 2017, CariGold.com.
All posts published herein are merely based on individual views, and they do not expressly or by implications represent those of CariGold.com or its owner. It is hereby made clear that CariGold.com does not endorse, support, adopt or vouch any views, programs and/or business opportunities posted herein. CariGold.com also does not give and/or offer any investment advice to any members and/or readers. All members and readers are advised to independently consult their own consultants, lawyers and/or families before making any investment and/or business decisions. This forum is merely a place for general discussions. It is hereby agreed by all members and/or readers that CariGold. com is in no way responsible and/or liable for any damages and/or losses suffered by anyone of you