Ganjaran Bonus Forex Yang Terbesar Tidak Pernah Ditawarkan Sebelum ini ... BONUS TANPA SEBARANG DEPOSIT SEBANYAK $1500 DARI INSTAFOREX !!


Go Back   CariGold Forum > ENTERTAINMENTS, HOBBIES, INTERESTS > Entertainments, Interests, Lifestyle > Electrics, Electronics, DIY

Electrics, Electronics, DIY Discussions of engineering equipments, home improvements and different DIY project with hints and tips on solutions for any problem.

Recommended Brokers

Forex Chart
Crypto Chart
CG Sponsors



Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 10-08-2011, 09:53 PM
Megat Sri Rama Megat Sri Rama is offline
CG Top Poster Club

Megat Sri Rama's Avatar
 
Trader Rating: (2)
Join Date: Aug 2007
Posts: 20,241
Thanks (Received): 505
Likes (Received): 1
Active Level
Default DIY :: Rumah Kontena

Assalamualaikum...


Objektif

Tujuan thread ini adalah untuk mengujudkan satu wadah perkongsian dan perbincangan tentang penggunaan kontena lusuh sebagai satu alternatif pembinaan tempat tinggal manusia serta binaan kegunaan lain (perniagaan, pejabat, sekolah, dll.)

Kos pemilikan rumah yang meningkat, perubahan gaya hidup di bandar yang tidak menyenangkan (trafik sibuk, jalan bertol, bising, dsb.) memerlukan kita kreatif dalam membina rumah untuk berteduh.

Rumah kontena terkait dengan imej buruk. Sebut saja rumah kontena, ramai yang terbayang ia berupa buruk, panas, dan sebagainya. Dalam fikiran ramai, ia hanya layak untuk orang miskin.

Realitinya keadaan sudah jauh berbeza... itulah yang akan diperlihatkan dalam thread ini.

Pastikan anda terus membaca.



Sumbangan Anda

Diharapkan para jurutera (awam, mekanikal, struktur) dan arkitek di CG ini dapat membantu memberikan input dari segi :
  1. Teknikal (pengiraan kekuatan struktur, apa yang melemahkan struktur, tebatan haba, dll.)
  2. By Law (keperluan perundangan, kerenah permit pembinaan)
  3. Design Consideration (Estetika, Praktikalisme, dsb.)

Mereka yang bekerja dalam sektor perkapalan, lojistik, forwarding diharap dapat memberi input dari segi :
  1. Keberadaan kontena (harga semasa kontena terpakai)
  2. Maklumat tentang kontena (cara membaca kod badan kontena untuk mengetahui sejarah penggunaan kontena tersebut, jenis-jenis binaan kontena yang ada, dsb.)



Maklumat Dikongsikan

Jalur ini diharap akan mempunyai maklumat :
  • Galeri - projek-projek yang berjaya dari seluruh dunia
  • Maklumat mengenai sistem kontena
    • Apakah standard saiz kontena yang ada
    • Apakah kontena ISO
    • Bagaimanakah kontena mendapat kekuatan strukturnya
    • Apakah ubahsuai yang menjejaskan kekuatan kontena serta apa cara untuk mengimbal-balas ubah suai tersebut
    • Mengapakah kontena semakin popular sebagai kaedah membina rumah
    • dan sebagainya
  • Berapakah harga sebiji kontena di Malaysia, di mana mencarinya?
  • Dan lain-lain
__________________
Saya benci Mahathir Bin Mohamad Kutty

Last edited by Megat Sri Rama; 13-08-2011 at 11:50 AM..
Reply With Quote
Thanks Al-Hafiz, znlftr, yinbyungheon, atlantis, alisya and 35 others thanked for this post
Paid Advertisement
  #2  
Old 10-08-2011, 09:55 PM
Megat Sri Rama Megat Sri Rama is offline
CG Top Poster Club

Megat Sri Rama's Avatar
 
Trader Rating: (2)
Join Date: Aug 2007
Posts: 20,241
Thanks (Received): 505
Likes (Received): 1
Active Level
Default



Kronologi Kemaskini

Kandungan sentiasa dikemaskini, periksa di sini jika takut ada maklumat yang ketinggalan.



1. 10/8/2011 - Tambah video/gambar di post Puma City

2. 11/8/2011 3:16AM - Entri baru (kategori Galeri), PLATOON KUNSTHALLE [Part 1 + Part 2]

3. 12/8/2011 9:15PM - Entri baru (kategori Galeri), KEETWONEN [Part 1 + Part 2 + Part 3]

4. 12/8/2011 9:30PM - Tambah video di post KEETWONEN [Part 3]

5. 12/8/2011 10:30PM - Entri baru (kategori Galeri), One Cool Habitat [Part 1 + Part 2]

6. 13/8/2011 3:22AM - Entri baru - Sejarah Kontena dan Pemiawaiannya.

7. 13/8/2011 5:14AM - Entri baru - Basic Information tentang Kontena ISO (jenis-jenis, ukuran, twistlock, material).

8. 13/8/2011 6:15AM - Entri baru - Weathering Steel.

9. 13/8/2011 1:00PM - Entri baru - Terminologi.















Concerns

1. Jangka hayat

Quote:
Originally Posted by marlen View Post
wah sgt canggih..

kalau guna kontena ni brapa jangka hayat umah tu?
2. Kos

Quote:
Originally Posted by otomen bujang View Post
kontena tak berapa elok untuk di buat kediaman ni....
1-xcon kena pasang 24jam....pasal panas
2-dari segi kos rasa tak lah jimat mn pun....masa buat jimat...tapi masa diami huhuhuhu...bill berjela
ni sekadar pandangan aku la.....baik bina guna ibs.....
3. Kelulusan dari PBT

Quote:
Originally Posted by zezebel View Post
Pejabat kontena tu adalah.
Tapi kerajaan nak bagi kelulusan ke rumah kontena macam ni kat Malaysia?
Nak follow thread ni, best gak....




__________________
Saya benci Mahathir Bin Mohamad Kutty

Last edited by Megat Sri Rama; 13-08-2011 at 01:41 PM..
Reply With Quote
  #3  
Old 10-08-2011, 10:00 PM
Megat Sri Rama Megat Sri Rama is offline
CG Top Poster Club

Megat Sri Rama's Avatar
 
Trader Rating: (2)
Join Date: Aug 2007
Posts: 20,241
Thanks (Received): 505
Likes (Received): 1
Active Level
Default



Indeks

Sentiasa datang semula ke sini untuk tambahan terbaru....



Galeri

Berikut adalah projek-projek yang telah berjaya.
  1. Kedai/Showroom :: Mobile :: Puma City
  2. Pusat Komuniti :: Seoul, S.Korea :: PLATOON KUNSTHALLE [Part 1][Part 2]
  3. Asrama Pelajar :: Amsterdam, Belanda :: KEETWONEN [part 1] [part 2] [part 3]
  4. Guard House :: One Cool Habitat [part 1] [part 2]







Teknikal
Standard, Ukuran & Sifat
  • ISO Shipping Container :: Sejarah Kontena dan Pewiawaiannya [Pautan]
  • ISO Shipping Container :: Terminologi Dunia Pengangkutan Intermodal [Pautan]
  • ISO Shipping Container :: Kontena Intermodal ISO :: Ukuran (nominal), Jenis-jenis kontena, Twistlock, ISO 6346 (intro) [Pautan]
  • ISO Shipping Container :: Weathering Steel (keluli kulit kontena) [Pautan]



__________________
Saya benci Mahathir Bin Mohamad Kutty

Last edited by Megat Sri Rama; 13-08-2011 at 01:40 PM..
Reply With Quote
  #4  
Old 10-08-2011, 10:01 PM
Megat Sri Rama Megat Sri Rama is offline
CG Top Poster Club

Megat Sri Rama's Avatar
 
Trader Rating: (2)
Join Date: Aug 2007
Posts: 20,241
Thanks (Received): 505
Likes (Received): 1
Active Level
Default

reserved space
__________________
Saya benci Mahathir Bin Mohamad Kutty
Reply With Quote
  #5  
Old 10-08-2011, 10:01 PM
zamreda zamreda is offline
CG Top Poster Club

zamreda's Avatar
 
Trader Rating: (12)
Join Date: Sep 2008
Posts: 31,390
Thanks (Received): 47
Likes (Received): 0
Active Level
Default

sapa yng kerja bahagian port taulah....

ade tgk pejabat di port johor tu pakai kontena..di struktur dgn besi besi....jadi atasnya ade kontena tapi bukan letak atas tul..tapi dikuatkan dgn besi..
Reply With Quote
  #6  
Old 10-08-2011, 10:01 PM
azmi_tshirt azmi_tshirt is offline
Super Active

azmi_tshirt's Avatar
 
Trader Rating: (1)
Join Date: Nov 2007
Posts: 5,625
Thanks (Received): 14
Likes (Received): 5
Active Level
My Mood:
Default

location di mana?
Reply With Quote
  #7  
Old 10-08-2011, 10:02 PM
Megat Sri Rama Megat Sri Rama is offline
CG Top Poster Club

Megat Sri Rama's Avatar
 
Trader Rating: (2)
Join Date: Aug 2007
Posts: 20,241
Thanks (Received): 505
Likes (Received): 1
Active Level
Default Puma City

Puma City

Arkitek : LOT-EK - (New York, USA)


Puma City adalah struktur kedai milik Puma yang dilancarkan sempena menyambut World Cup 2010.

Ia dibawa mengelilingi kota-kota besar di Amerika dan Eropah dari 2008 sehingga 2010.

Antara kota persinggahannya adalah di Alicante, Boston dan juga Stockholm.

Walaupun ia bukan struktur "kekal", namun ia menarik untuk dijadikan bahan kajian kes kita.

Kita boleh mengambil pengajaran tentang susunan kontena, hiasan dalaman, penggunaan ruang, dll.

Puma City menggunakan 24 biji kontena untuk membina struktur kedai 3 tingkat.

Ia seluas 11,000 kaki persegi termasuk bar/lounge dan 2 dek.






Video :

Puma City Construction


http://www.youtube.com/watch?v=mib90dbYXlo




Gambar :


















gambar tambahan : 10:26PM 10/8/2011









__________________
Saya benci Mahathir Bin Mohamad Kutty

Last edited by Megat Sri Rama; 11-08-2011 at 02:10 AM..
Reply With Quote
  #8  
Old 10-08-2011, 10:02 PM
Musicaldeath_00 Musicaldeath_00 is offline
Active Member

Musicaldeath_00's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Nov 2008
Location: Somewhere Over The Rainbow,Far Beyond The Sun...
Posts: 1,935
Thanks (Received): 87
Likes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default

menarik jugak ni..
__________________
I Rather Die On My Feet....Than Live On My Knee......

I Am Whispering Wind...Whisper In The Red Sky....
Reply With Quote
  #9  
Old 10-08-2011, 10:04 PM
punkjunk86 punkjunk86 is offline
Regular

punkjunk86's Avatar
 
Trader Rating: (5)
Join Date: Mar 2007
Posts: 379
Thanks (Received): 3
Likes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default

ni contoh kontena yang dikomersilkan menjadi chalet di langkawi. diaoang wat cantik gile luar n dalam..

http://www.thecabin.com.my/galeria.htm
Reply With Quote
Thanks Megat Sri Rama, Al-Hafiz thanked for this post
  #10  
Old 10-08-2011, 10:04 PM
zezebel zezebel is offline
Regular

zezebel's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: May 2011
Location: Port Klang
Posts: 436
Thanks (Received): 5
Likes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default

Pejabat kontena tu adalah.
Tapi kerajaan nak bagi kelulusan ke rumah kontena macam ni kat Malaysia?
Nak follow thread ni, best gak....
Reply With Quote
Sponsored Links
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

AMP
Forum Jump