Sensasi dalam dunia Forex! Cepat dapatkan tawaran terbaru daripada InstaForex - bonus 45% untuk setiap deposit! Bonus 45% untuk keuntungan yang maksimum!


     
All banners are advertisements only. CG does not endorse or vouch for any advertisers. Read Disclaimer HERE


Go Back   CariGold Forum > GENERAL DISCUSSION > General Chat > Info, Debate

Info, Debate Perkongsian info bermanfaat untuk semua. Perdebatan mengenai sesuatu isu. Semuanya di sini. NO OFFTOPIC.

CG Sponsors



Recommended Brokers

CG Updates
0 Forum rules improvised
Last Post: CariGold
Posted On: 05-02-2014
Replies: 0
Views: 25,683
0 Social Group is now based on request
Last Post: CariGold
Posted On: 11-12-2012
Replies: 0
Views: 56,364
0 Unscheduled maintenance
Last Post: CariGold
Posted On: 26-11-2012
Replies: 0
Views: 43,546
More...
Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 24-11-2007, 02:41 PM
vedder9 vedder9 is offline
Legendary Member

vedder9's Avatar

 
Trader Rating: (64)
Join Date: Sep 2006
Location: Singa Utara
Posts: 14,022
Poster Rank: #160
Thanked 70 Times
Active Level
My Mood:
Default Bincang Kejuruteraan Awam - Civil Engineering

Akum kengkawan....
Aku nak mintak sket bantuan dari kengkawan yang pakar pasal pembinaan/ structural design untuk sama-sama kita bincangkan topik faktor-faktor yang menyebabkan sesebuah bangunan itu mendap...



Kalau ada forumer2 yang nak berkongsi idea dan pendapat, sila utarakan disini...

Aku ada beberapa sebab asas mendap :-

1. tekanan beban struktur pada tanah
masalah berlaku bila jurutera gagal menentukan keupayaan galas sebenar tanah. bagi asas cetek, bearing capacity yang direkabentuk berkemungkinan lebih tinggi daripada nilai tanggung sebenar tanah, maka tanah tidak dapat menanggung struktur berkenaan. bagi penggunaan cerucuk, berkemungkinan jurutera mengandaikan keupayaan menanggung beban yang terlalu tinggi untuk sesuatu cerucuk.

2. Perubahan kandungan lembapan tanah
Perubahan lembapan tanah mempengaruhi tekanan segah tanah. Tanah yang awalnya dipenuhi air dapat membantu menyokong struktur bangunan. Apabila tiba musim kemarau, tanah berkenaan menjadi kering dan tidak dapat membantu menyokong bangunan, maka bangunan akan mendap dan berlaku keretakan pada struktur bangunan. Kes begini selalu berlaku untuk penggunaan asas cetek.

3. Pembangunan di kawasan lombong
Perlombongan meggunakan air untuk kegiatan harian, ada kawasan yang air akan dipam secara tanpa dikawal menyebabkan air dikawasan sekitar berkurangan dan menyebabkan tekanan tanah menjadi lemah seterusnya mendapan bangunan berlaku.

4. Air larian dalam tanah
Terdapat kawasan-kawasan dimana air larian berupa sungai2 kecil wujud didalam tanah. Air larian sukar dikenalpasti semasa kerja-kerja ujian gerekan dalam (borehole test) dilakukan semasa kerja-kerja penyiasatan tapak. Air larian membentuk lompong2 didalam tanah, sekiranya bangunan dibina di atas air larian dan kerja-kerja pembaikan tanah tidak dijalankan, mendapan bangunan akan berlaku.

Last edited by vedder9; 04-09-2008 at 02:22 PM..
Reply With Quote
Paid Advertisement
  #2  
Old 24-11-2007, 02:41 PM
vedder9 vedder9 is offline
Legendary Member

vedder9's Avatar

 
Trader Rating: (64)
Join Date: Sep 2006
Location: Singa Utara
Posts: 14,022
Poster Rank: #160
Thanked 70 Times
Active Level
My Mood:
Default

faktor2 yang lain2..sila kawan2 bantu lagi
Reply With Quote
  #3  
Old 24-11-2007, 02:45 PM
fachak fachak is offline
Super Active Member

fachak's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Aug 2006
Location: Bandar Baru Uda Johor Bahru
Posts: 3,063
Poster Rank: #1260
Thanked 11 Times
Active Level
My Mood:
Default

aik.. takde yg respon ke? ni ada melibatkan GIS ke?
__________________
Terjemahan Al-Quran Format Excell - Put this to good use, Allah knows best.
http://www.carigold.com/portal/forum...ad.php?t=84920
Reply With Quote
  #4  
Old 24-11-2007, 02:49 PM
vedder9 vedder9 is offline
Legendary Member

vedder9's Avatar

 
Trader Rating: (64)
Join Date: Sep 2006
Location: Singa Utara
Posts: 14,022
Poster Rank: #160
Thanked 70 Times
Active Level
My Mood:
Default

Antara faktor yang lain lebih kepada pemantauan kualiti kerja yang dihasilkan kontraktor supaya kerja2 yang dijalankan mengikut lukisan pembinaan dan spesifikasi...

Untuk kerja-kerja cerucuk, kemungkinan berikut boleh berlaku :-

1. Cerucuk yang ditanam tidak mencapai ke tahap yang diperlukan
i. Kedalaman cerucuk tidak mencapai kedalaman yang
direkabentuk bagi cerucuk geseran (skin friction)
ii. Cerucuk tidak ditanam sehingga "set" ke dalam batuan
keras/ tanah keras.

2.Cerucuk tidak berada di kawasan rata, tetapi ditanam di kawasan lereng batu menyebabkan cerucuk tidak "set" di dalam batuan.

3. Cerucuk patah di dalam tanah
Reply With Quote
  #5  
Old 24-11-2007, 02:50 PM
vedder9 vedder9 is offline
Legendary Member

vedder9's Avatar

 
Trader Rating: (64)
Join Date: Sep 2006
Location: Singa Utara
Posts: 14,022
Poster Rank: #160
Thanked 70 Times
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by fachak View Post
aik.. takde yg respon ke? ni ada melibatkan GIS ke?
GIS <-- Geographic Information System, tajuk thesis final year aku tu , aku buat detailing untuk sewerage reticulation dan water reticulation
Reply With Quote
  #6  
Old 24-11-2007, 02:58 PM
aidiryatim aidiryatim is offline
Legendary Member

aidiryatim's Avatar
 
Trader Rating: (11)
Join Date: Dec 2006
Location: bioDIEsel B5,LeGoLanD,cIQ,Kota Iskandar
Posts: 14,018
Poster Rank: #161
Blog Entries: 13
Thanked 22 Times
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by vedder9 View Post
Akum kengkawan....
Aku nak mintak sket bantuan dari kengkawan yang pakar pasal pembinaan/ structural design untuk sama-sama kita bincangkan topik faktor-faktor yang menyebabkan sesebuah bangunan itu mendap...

Sebenarnya, topik nie akan aku bentangkan didalam mesyuarat pagi bersama ketua-ketua jabatan. Aku dah seacrh dlm internet topik2 yang berkaitan tapi hasilnya agak mengecewakan...

Kalau ada forumer2 yang nak berkongsi idea dan pendapat, sila utarakan disini...

Aku ada beberapa sebab asas mendap :-

1. tekanan beban struktur pada tanah
masalah berlaku bila jurutera gagal menentukan keupayaan galas sebenar tanah. bagi asas cetek, bearing capacity yang direkabentuk berkemungkinan lebih tinggi daripada nilai tanggung sebenar tanah, maka tanah tidak dapat menanggung struktur berkenaan. bagi penggunaan cerucuk, berkemungkinan jurutera mengandaikan keupayaan menanggung beban yang terlalu tinggi untuk sesuatu cerucuk.

2. Perubahan kandungan lembapan tanah
Perubahan lembapan tanah mempengaruhi tekanan segah tanah. Tanah yang awalnya dipenuhi air dapat membantu menyokong struktur bangunan. Apabila tiba musim kemarau, tanah berkenaan menjadi kering dan tidak dapat membantu menyokong bangunan, maka bangunan akan mendap dan berlaku keretakan pada struktur bangunan. Kes begini selalu berlaku untuk penggunaan asas cetek.

3. Pembangunan di kawasan lombong
Perlombongan meggunakan air untuk kegiatan harian, ada kawasan yang air akan dipam secara tanpa dikawal menyebabkan air dikawasan sekitar berkurangan dan menyebabkan tekanan tanah menjadi lemah seterusnya mendapan bangunan berlaku.

4. Air larian dalam tanah
Terdapat kawasan-kawasan dimana air larian berupa sungai2 kecil wujud didalam tanah. Air larian sukar dikenalpasti semasa kerja-kerja ujian gerekan dalam (borehole test) dilakukan semasa kerja-kerja penyiasatan tapak. Air larian membentuk lompong2 didalam tanah, sekiranya bangunan dibina di atas air larian dan kerja-kerja pembaikan tanah tidak dijalankan, mendapan bangunan akan berlaku.
vedder.. wa caya sama lu.. hehe.. tahniah geng..cam ni la aku suka berforum.. ade gak faedah nyer .. ilmu cam ni la yg best utk kita kongsi dan discuss ..dr x tau leh jd tau.. aku harap ko akan teruskn dgn jayanyer.. aku pn x tau sgt.. so aku leh amik ilmu skit2 di sini
__________________
Saham Wakaf Johor
Reply With Quote
  #7  
Old 24-11-2007, 03:02 PM
vedder9 vedder9 is offline
Legendary Member

vedder9's Avatar

 
Trader Rating: (64)
Join Date: Sep 2006
Location: Singa Utara
Posts: 14,022
Poster Rank: #160
Thanked 70 Times
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by aidiryatim View Post
vedder.. wa caya sama lu.. hehe.. tahniah geng..cam ni la aku suka berforum.. ade gak faedah nyer .. ilmu cam ni la yg best utk kita kongsi dan discuss ..dr x tau leh jd tau.. aku harap ko akan teruskn dgn jayanyer.. aku pn x tau sgt.. so aku leh amik ilmu skit2 di sini
TQ Aidir
Sama-samalah kita jadikan ruangan forum ini sebagai gedung ilmu dan platform untuk berforum secara berhemah
Reply With Quote
  #8  
Old 24-11-2007, 03:03 PM
jutaONEfami jutaONEfami is offline
Elite Member
Well-Known Member

jutaONEfami's Avatar

 
Trader Rating: (23)
Join Date: May 2006
Location: JB-Langkawi-JB
Posts: 6,706
Poster Rank: #532
Thanked 48 Times
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by vedder9 View Post
Antara faktor yang lain lebih kepada pemantauan kualiti kerja yang dihasilkan kontraktor supaya kerja2 yang dijalankan mengikut lukisan pembinaan dan spesifikasi...

Untuk kerja-kerja cerucuk, kemungkinan berikut boleh berlaku :-

1. Cerucuk yang ditanam tidak mencapai ke tahap yang diperlukan
i. Kedalaman cerucuk tidak mencapai kedalaman yang
direkabentuk bagi cerucuk geseran (skin friction)
ii. Cerucuk tidak ditanam sehingga "set" ke dalam batuan
keras/ tanah keras.

2.Cerucuk tidak berada di kawasan rata, tetapi ditanam di kawasan lereng batu menyebabkan cerucuk tidak "set" di dalam batuan.

3. Cerucuk patah di dalam tanah

aku pernah reject claim 10 point cerucuk yg ditanam tidak menepati kedalaman dlm BQ..so ini kes contractor nak untung lebih..

aku cadangkan S.O atau Engineer check every joint antara cerucuk sebab kegagalan pile kdg2 berpunca dr jointing yg ala kadar..

just my point of view as a QS
Reply With Quote
  #9  
Old 24-11-2007, 03:14 PM
vedder9 vedder9 is offline
Legendary Member

vedder9's Avatar

 
Trader Rating: (64)
Join Date: Sep 2006
Location: Singa Utara
Posts: 14,022
Poster Rank: #160
Thanked 70 Times
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by jutaONEfami View Post
aku pernah reject claim 10 point cerucuk yg ditanam tidak menepati kedalaman dlm BQ..so ini kes contractor nak untung lebih..

aku cadangkan S.O atau Engineer check every joint antara cerucuk sebab kegagalan pile kdg2 berpunca dr jointing yg ala kadar..

just my point of view as a QS
Kedalaman cerucuk memang ditentukan oleh Jurutera semasa merekabentuk cerucuk berdasarkan ujian penyasatan tanah yang dilakukan oleh Kumpulan Ikram Sdn Bhd. Namun demikian, berkemungkinan profil batuan didalam tanah tidak seragam/sekata menyebabkan kedalaman cerucuk semasa dilantak boleh berbeza daripada kedalaman asal yang telah ditentukan oleh Jurutera.

Dalam kes ini, mereka yang menyelia tapak bina haruslah bijak membuat keputusan iaitu memastikan kedalaman cerucuk benar2 "set" walaupun ianya tidak menepati rekabentuk asal.

Untuk projek Lump Sum, kontraktor akan cuba untuk mengurangkan kedalaman cerucuk atas faktor kewangan. Makin dalam cerucuk masuk, makin banyak cerucuk kena beli dan kos pun meningkat.

Untuk projek secara "Bill Of Quantity", cerucuk dibayar berdasarkan kedalaman tusukan, makin dalam cerucuk, makin byk klien kena keluarkan duit untuk bayar kontraktor, projek sebegini byk diamalkan oleh JKR dan kerja-kerja cerucuk diperuntukkan sebagai PC Sum...

Untuk penyambungan cerucuk...
1. Cerucuk hendaklah dipastikan benar2 tegak sebelum sambungan dilakukan (welding)
2. Welding dilakukan secara keseluruhan sisi cerucuk.
3. Cerucuk dibiarkan selama 5 minit bagi memastikan kawasan sambungan benar2 kemas dan kuat.
4. Kawasan welding disapu cat tahan karat bagi mengelak daripada berkarat dan merendahkan keupayaan menanggung beban cerucuk
Reply With Quote
  #10  
Old 24-11-2007, 04:02 PM
edrais edrais is offline
Normal Member

edrais's Avatar
 
Trader Rating: (1)
Join Date: Dec 2005
Posts: 493
Poster Rank: #5821
Thanked 2 Times
Active Level
Default quality of workmanship

aku rasa banyaknya bergantung kepada kualiti kerja dan pengawasan yang dijalankan ditapak.

lain2 tu pada aku alasan yang direka semata2.

agak aku la.
Reply With Quote
Sponsored Links
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +8. The time now is 08:11 PM.


Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Disclaimer : All posts made by either members or mods even admins on CariGold.com are just only individual opinions, not necessarily or specifically those of CariGold.com or it's owner. CariGold does neither support, endorse nor vouch any programs and/or opportunities discussed here. We also does not give/offer investment advice and we does not research the opportunities discussed here. We simply provide a place for discussion. YOU'RE ON YOUR OWN RESPONSIBILITY IF YOU LOSE SUM OF MONEY IN ANY PROGRAMS DISCUSSED HERE