Sensasi dalam dunia Forex! Cepat dapatkan tawaran terbaru daripada InstaForex - bonus 45% untuk setiap deposit! Bonus 45% untuk keuntungan yang maksimum!


     
All banners are advertisements only. CG does not endorse or vouch for any advertisers. Read Disclaimer HERE


Go Back   CariGold Forum > GENERAL DISCUSSION > Investor, Business, Entrepreneur > Offline Business, Entrepreneur Discussion

CG Sponsors



Recommended Brokers

CG Updates
0 Forum rules improvised
Last Post: CariGold
Posted On: 05-02-2014
Replies: 0
Views: 5,589
0 Social Group is now based on request
Last Post: CariGold
Posted On: 11-12-2012
Replies: 0
Views: 29,646
0 Unscheduled maintenance
Last Post: CariGold
Posted On: 26-11-2012
Replies: 0
Views: 22,011
More...
Reply
 
Thread Tools
  #21  
Old 07-12-2007, 05:26 PM
yusry2007 yusry2007 is offline
Well-Known
Member

yusry2007's Avatar
 
Trader Rating: (2)
Join Date: Oct 2007
Location: Kota Bharu - KL - Ipoh - Kota Bharu
Posts: 5,754
Poster Rank: #595
Thanked 35 Times
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by Megat Sri Rama View Post
geng, aku nak tanya...

berapa harga rumput korang sanggup beli?

kalau yang duduk kampung, contoh macam kat kedah & kelantan, ada sawah, tanah luas bolehlah tanam rumput. kalau macam kat johor, lembu lepas ke kebun kelapa sawit, aku tengok kurus-kurus je lembunya.

aku tanya sebab hari tu aku terjumpa satu company kat australia yang jual kabinet aeroponik untuk tanam rerumput (termasuklah padi, gandum, whey, etc. yang boleh dimakan binatang ternakan).

output untuk mesin paling kecil 4 tan seminggu. output mesin paling besar tak salah aku 20 tan seminggu. harga macam harga kereta, tapi kalau berbaloi apa salahnya....
menarik akk niee.. terang skit cik otaii kiterr...
Reply With Quote
Paid Advertisement
  #22  
Old 07-12-2007, 06:22 PM
Megat Sri Rama Megat Sri Rama is offline
CG Top Poster Club

Megat Sri Rama's Avatar
 
Trader Rating: (2)
Join Date: Aug 2007
Posts: 20,246
Poster Rank: #79
Thanked 480 Times
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by yusry2007 View Post
menarik akk niee.. terang skit cik otaii kiterr...
baiklah, memandangkan sudah ada yang bertanya maka aku cari semula website berkenaan. nampaknya aku tersalah memberikan angka.

perihal mesin, kadar output dan harga seperti berikut :

Quote:

R&D Aquaponics trading as Greenfeed Technologies Pty Ltd has developed three main units:

a) GF280 which will produce about 280 kilograms a week of greenfeed. The unit is mobile and can be moved around. There are 32 trays measuring 45cm by 35 cm by 2.5 cm deep and each holds 1 kilogram of dry grain or 8 kilograms of greenfeed. The unit will fit on a standard pallet measuring 1.2 meters by 1.4 meters and is 2.4 meters high. Temperature control is by an air conditioning unit for cooling with a dead zone of 5'C between heating and cooling. The unit is an insulated cabinet with an internal nutrient tank, the nutrient is recirculated, and the nutrient feed is by drip feeding on a predetermined cycle. These units may be purchased outright or leased for an evaluation period with a proportion of the lease going towards the purchase.
$6100.00 plus gst and freight ( November 1, 2005)

b) GF560 which will produce about 560 kilograms of greenfeed a week. The unit is similar to the GF280 unit but holds 64 trays and has a reverse cycle air conditioning unit for temperature control with a dead zone of 5'C.
$12,500.00 plus gst and freight (November 1, 2005)

c) GF4500 which produces about 4500 kilograms of greenfeed per week. This unit like the smaller units is built in our factory and is transported and delivered to the site.
$45,000.00 plus gst and freight (November 1, 2004)
sumber : http://www.rdaquaponics.com.au/12403.html

sila komen dari segi :
1. kepraktisan
2. feasiblity (apa istilah melayunya?)

harga aku tak pasti dalam Australian Dollar atau American Dollar.

masalah utama penternakan lembu adalah kawasan. adakah kawasan yang luas itu untuk penghasilan makanan atau untuk ruang riadah lembu (taknak lembu stress fizikal dan mental)?

Last edited by Megat Sri Rama; 07-12-2007 at 06:27 PM..
Reply With Quote
  #23  
Old 08-12-2007, 11:24 AM
none none is offline
Super Active Member

none's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Nov 2007
Posts: 4,425
Poster Rank: #811
Thanked 7 Times
Active Level
My Mood:
Default

aku msa kecik dulu bela kambing... aku belasah bagi lalang dgn daun nangka ajer... tp kambing la ni...amboi... makan pun memilih..besuk cucu-cicit aku kalu bela kambing mahu waktu tu kambing tu mintak pizza...hehehe
Reply With Quote
  #24  
Old 08-12-2007, 03:58 PM
+kOoL+ +kOoL+ is offline
Legendary Member

+kOoL+'s Avatar
 
Trader Rating: (9)
Join Date: Apr 2007
Location: +Di aLam FaNa MimPi+
Posts: 10,975
Poster Rank: #226
Thanked 63 Times
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by none View Post
aku msa kecik dulu bela kambing... aku belasah bagi lalang dgn daun nangka ajer... tp kambing la ni...amboi... makan pun memilih..besuk cucu-cicit aku kalu bela kambing mahu waktu tu kambing tu mintak pizza...hehehe
kambing mintak pizza takpe bro.. senang nak cari.. nie kalo dia wat diet kat kita lg susah.. siang.. nandos.. tengah hari.. mcd.. petang.. kfs.. malam.. heavy ckit.. tomyam.. supper.. a&w.. mampus nak bg..
__________________
| It's The Law Of Attraction |

-Menjemput Rezeki Lebih Mudah Dari Mencari Rezeki-
Reply With Quote
  #25  
Old 09-12-2007, 06:04 AM
emmet emmet is offline
Junior Member

emmet's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Sep 2006
Posts: 70
Poster Rank: #16067
Thanked 0 Times
Active Level
Default

bab makanan memang kena jaga..tapi bab2 penyakit kambing kena ambil tahu juga..antara penyakit popular yang suka menyerang kambing termasuklah cacing, paru2 berair dan penyakit mata.

kambing yang bebas dari penyakit cacing mempunyai bulu yang cantik dan licin..kambing yang diserang cacing boleh dikesan melalui bulunya yang berketak-ketak dan tidak licin..ubat perlu diberi dgn kadar segera..

utk paru2 berair, kambing akan mengalami selsema dan bersin dgn acapkali..biasa meyerang ketika musim hujan..pastikan vaksin diberi sebelum kedatangan musim hujan..vaksin terkini hanya menggunakan kaedah spray ke mulut kambing..

tingkahlaku kambing juga perlu diperhatikan dari semasa ke semasa..jika terdapat kambing yang murung, pemeriksaan harus dilakukan dgn segera..terdapat juga kambing-kambing nakal yang suka mendominasi petak2 hingga menyebabkan kambing2 lain terganggu terutamanya ketika makan..kaedah pengasingan atau swapping perlu diaplikasikan..

sekian serba sedikit dari saya,
boer engineer...
Reply With Quote
  #26  
Old 10-12-2007, 10:56 AM
afbizz afbizz is offline
Normal Member

afbizz's Avatar
 
Trader Rating: (13)
Join Date: Feb 2007
Location: diamond bay
Posts: 467
Poster Rank: #5789
Thanked 2 Times
Active Level
My Mood:
Default

ni aku jumpe info..dari yahoogroups kambingboer..
try la ushar2..

Quote:
Re: Usahawan Ternakan Bumiputra Re: [kambingboer] Tanya pasal rumput

setakat ini 2 company telah saya berurusan untuk beli benih rumput..

1) Untuk 5 kilo harga RM 95.00 dan untuk 25 kilo harga RM 397.50,
syarikat kami mempunyai pelbagai sorghum dari australia .
kami perlu tahu apa jenis ternakan yang encik ada.

setiap 5 kilo boleh menampung seluas 1 hektar tanah
kalau ada sebarang encik boleh menelefon saya 012 251 5875 irwan



2) Harga benih guinea RM40.00 per kg & benih stylo ciat RM38.00 per kg. Harga tidak termasuk kos penghantaran. Setiap pembelian kami lampirkan cara tanam.

Untuk maklumat lanjut sila hubungi kami dengan segera.

Sekian terima kasih.

Yang benar,
Ms. Natrah
MING ENTERPRISES
4, 1st Floor, Jalan SS 2/66, 47300 Petaling Jaya, Selangor D.E, MALAYSIA
Tel: 603-78746750 Fax: 603-78749561
Website: www.ming-enterprises.com
Reply With Quote
  #27  
Old 10-12-2007, 12:25 PM
none none is offline
Super Active Member

none's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Nov 2007
Posts: 4,425
Poster Rank: #811
Thanked 7 Times
Active Level
My Mood:
Default

Mak oi.. canggihnya dunia kambing sekarang... dah lama tinggal kan dunia kambing ni..xsangka pulak macam tu jadinya... rasanya kalu kambing tu nak g angkasa.. macam mana tandanya...
Reply With Quote
  #28  
Old 11-12-2007, 07:53 AM
jasma jasma is offline
Super Active Member

jasma's Avatar
 
Trader Rating: (9)
Join Date: Dec 2005
Location: outer space
Posts: 4,900
Poster Rank: #714
Thanked 20 Times
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by Long Kai View Post
salam

aku nak tanya sket kat mana nak dptkan benih rumput untuk kambing/lembu?...kat kg aku org panggil rumput minyak...rumput ni mmg feveret lembu/kambing...
aku nak tanam rumput pasal nak save budget beli pallet...

wasalam
ko dah try tanya jabatan haiwan?
kalau x silap aku kat Batu 11, kemahang Tanah Merah ada mcm2 benih rumput
__________________

MANIPULATE EPF ACC 1
WHASSAP/S-M-S 0-1-2-9-3-8-8-9-2-4
Reply With Quote
  #29  
Old 11-12-2007, 08:35 AM
+kOoL+ +kOoL+ is offline
Legendary Member

+kOoL+'s Avatar
 
Trader Rating: (9)
Join Date: Apr 2007
Location: +Di aLam FaNa MimPi+
Posts: 10,975
Poster Rank: #226
Thanked 63 Times
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by emmet View Post
bab makanan memang kena jaga..tapi bab2 penyakit kambing kena ambil tahu juga..antara penyakit popular yang suka menyerang kambing termasuklah cacing, paru2 berair dan penyakit mata.

kambing yang bebas dari penyakit cacing mempunyai bulu yang cantik dan licin..kambing yang diserang cacing boleh dikesan melalui bulunya yang berketak-ketak dan tidak licin..ubat perlu diberi dgn kadar segera..

utk paru2 berair, kambing akan mengalami selsema dan bersin dgn acapkali..biasa meyerang ketika musim hujan..pastikan vaksin diberi sebelum kedatangan musim hujan..vaksin terkini hanya menggunakan kaedah spray ke mulut kambing..

tingkahlaku kambing juga perlu diperhatikan dari semasa ke semasa..jika terdapat kambing yang murung, pemeriksaan harus dilakukan dgn segera..terdapat juga kambing-kambing nakal yang suka mendominasi petak2 hingga menyebabkan kambing2 lain terganggu terutamanya ketika makan..kaedah pengasingan atau swapping perlu diaplikasikan..

sekian serba sedikit dari saya,
boer engineer...
thx bro.. info yg sangat berguna nie.. menarik..
__________________
| It's The Law Of Attraction |

-Menjemput Rezeki Lebih Mudah Dari Mencari Rezeki-
Reply With Quote
  #30  
Old 29-01-2008, 11:29 AM
sukanaktahu sukanaktahu is offline
Normal Member

sukanaktahu's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Dec 2007
Posts: 204
Poster Rank: #9368
Thanked 0 Times
Active Level
My Mood:
Default

bagos...bagos...
Reply With Quote
Sponsored Links
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +8. The time now is 04:20 PM.


Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Disclaimer : All posts made by either members or mods even admins on CariGold.com are just only individual opinions, not necessarily or specifically those of CariGold.com or it's owner. CariGold does neither support, endorse nor vouch any programs and/or opportunities discussed here. We also does not give/offer investment advice and we does not research the opportunities discussed here. We simply provide a place for discussion. YOU'RE ON YOUR OWN RESPONSIBILITY IF YOU LOSE SUM OF MONEY IN ANY PROGRAMS DISCUSSED HERE