Sensasi dalam dunia Forex! Cepat dapatkan tawaran terbaru daripada InstaForex - bonus 45% untuk setiap deposit! Bonus 45% untuk keuntungan yang maksimum!


     
All banners are advertisements only. CG does not endorse or vouch for any advertisers. Read Disclaimer HERE


Go Back   CariGold Forum > GENERAL DISCUSSION > General Chat > Info, Debate

Info, Debate Perkongsian info bermanfaat untuk semua. Perdebatan mengenai sesuatu isu. Semuanya di sini. NO OFFTOPIC.

CG Sponsors



Recommended Brokers

CG Updates
0 Forum rules improvised
Last Post: CariGold
Posted On: 05-02-2014
Replies: 0
Views: 26,749
0 Social Group is now based on request
Last Post: CariGold
Posted On: 11-12-2012
Replies: 0
Views: 57,355
0 Unscheduled maintenance
Last Post: CariGold
Posted On: 26-11-2012
Replies: 0
Views: 44,359
More...
Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 23-05-2011, 10:18 AM
akecema akecema is offline
Legendary Member

akecema's Avatar
 
Trader Rating: (6)
Join Date: Jan 2007
Location: Diamond Bay
Posts: 10,988
Poster Rank: #248
Blog Entries: 1
Thanked 204 Times
Active Level
My Mood:
Default Directory Halal CG ~rumor VS realiti~

Aku tau xramai yang check JAKIM HALAL
so aku akan update kat sini

xde ]sijil halal
1 . JOHNNY�S RESTAURANT
Quote:
Waalaikumsalam.. Terima kasih kerana bertanya. Johhny's rest tidak pernah memohon halal dari JAKIM/HDC. Ternyata sijil halal yg dikeluarkan adalah datang dari badan islam yg kita tidak pernah iktiraf.Harap pengguna Islam tidak terpedaya dengan logo Halal restoran tersebut. Sekian Terima Kasih
2 . The Manhattan Fish Marke
Quote:
Waalaikumsalam, Restoran tersebut tiada didalam rekod JAKIM/HDC. Sekian. Terima Kasih
3 . Big Apple
Quote:
Untuk Big Apple@Donut J Co, mereka masih belum mempunyai sijil halal dari Jakim mahupun HDC. Sekian Terima Kasih
4 . WHITE COFFEE Oldtown Kopitiam
Quote:
Assalamualaikum.. Old Town White Coffee memiliki sijil halal daripada Jab Agama Islam Perak hanya untuk produk coffee 3 in 1 dan pelbgai variasi coffee & tea segera. Sementara bagi premis makanan / restoran, TIADA rekod syarikat ini memiliki sijil halal daripada HDC, Jab Agama Islam negeri atau Badan Islam yang diiktiraf.
5 . Ayam AA
Quote:
Produk Ayam AA telah ditarik sijil halal oleh Jab Agama Islam Negeri Perak. Pihak Jakim/HDC tidak mengeluarkan sijil halal untuk syarikat tersebut.Jab Agama Islam yang mengeluarkan sijil halal untuk syarikat Ayam AA. Terima kasih
-------------------------------------------------------------------------------------------------

aku akan update dari semasa ke semasa
kalo ade info lain bgtau ye
__________________

Last edited by akecema; 23-05-2011 at 10:53 AM..
Reply With Quote
Paid Advertisement
  #2  
Old 23-05-2011, 10:19 AM
akecema akecema is offline
Legendary Member

akecema's Avatar
 
Trader Rating: (6)
Join Date: Jan 2007
Location: Diamond Bay
Posts: 10,988
Poster Rank: #248
Blog Entries: 1
Thanked 204 Times
Active Level
My Mood:
Default

ade sijil halal
1 . KFC
Quote:
KEPADA SESIAPA YANG BERKENAAN, Isu Ustaz Daud Che Ngah dan Ayam KFC / Produk AYAMAS Saya merujuk kepada email FITNAH yang masih terus disebarkan oleh pihak-pihak yang tidak bertanggung jawab berkaitan dengan perkara diatas yang sedikit sebanyak menjejaskan kredibiliti dan integriti KFC dan QSR Brands (M) Berhad sebagai sebuah syarikat yang dikuasai oleh Jcorp melalui Kulim Berhad sejak Julai 2006 dalam industri penyediaan makanan Halal
2 . London Choco Roll di bawah syarikat LONBISCO
Quote:
Assalamualaikum LONDON BISCUITS BERHAD adalah pemegang sijil halal HDC, tempoh sah sijil sehinggga 15/07/2009 E471 tidak semestinya mengandungi lemak khinzir. Ia adalah kod pengemulsi bagi Mono- and diglycerides of fatty acids (glyceryl monostearate, glyceryl distearate (Mono- and diglycerides of fatty acids) . Bahan ini boleh dihasilkan daripada tumbuhan (sawit) dan haiwan. Jika produk tersebut telah mendapat pengesahan halal, sudah pasti E471 tersebut dihasilkan daripada sumber yang halal. Terima kasih.
3 . KEnny Roagers
Quote:
Salam, Kenny Rogers dibawah syarikat Berjaya telah mempunyai sijil halal sejak Jakim lagi hingga sekarang ini
4 . Coffee Bean dan Starbucks

Quote:
Salam, Cafe yang tuan nyatakan merupakan pemegang sijil pengesahan halal JAKIM yang sah. Namun, pihak tuan perlu pastikan premis tersebut mempamerkan sijil pengesahan halal JAKIM di premis bagi memastikan premis tersebut sudah mendapat pengesahan halal.JAKIM memberi pengesahan halal berdasarkan alamat premis dan bukan keseluruhan. Namun begitu, cafe Starbucks dan Coffee Bean di Malaysia secara amnya merupakan pemegang sijil halal yang sah. Terima kasih
5 . produk Ayamas
Quote:
Dari siasatan dan pemeriksaan yang telah dibuat, JAKIM mendapati dakwaan dalam email tersebut tidak benar dan tidak berlaku di ayamas. JAKIM sentiasa memantau dan mengawasi semua syarikat yang mendapat pengesahan halal dari JAKIM sentiasa mematuhi hukum syarak dan mengeluarkan makanan halal untuk pengguna Muslim.
6 . Kedai Chiken Rice Shop
Quote:
Salam, The Chicken Rice Shop telah mendapat sijil pengesahan halal dari JAKIM. Tetapi pemberian sijil ini adalah berdasarkan premis. Pihak tuan perlu memerhatikan setiap premis yang mendapat sijil pengesahan halal JAKIM hendaklah mempamerkan sijil yang asal beserta logo halal JAKIM di premis mereka. Terima kasih
7 . Ais krim Walls
Quote:
Ais krim Walls telah mendapat sijil pengesahan halal dari Badan Islam yang diiktiraf JAKIM.Walls pasaran Malaysia adalah halal dan selamat digunakan.
8 . produk keluaran munchy's
Quote:
Untuk pengetahuan saudari, produk keluaran munchy's mendapat pengesahan halal JAKIM. Berkenaan dengan tiada maklumat dalam senarai apabila periksa melalui sms adalah kerana sistem belum di updatekan lagi dan juga syarikat belum menghantar barkod produk tersebut. sekian harap maklum.
__________________

Last edited by akecema; 23-05-2011 at 10:53 AM..
Reply With Quote
  #3  
Old 23-05-2011, 10:20 AM
akecema akecema is offline
Legendary Member

akecema's Avatar
 
Trader Rating: (6)
Join Date: Jan 2007
Location: Diamond Bay
Posts: 10,988
Poster Rank: #248
Blog Entries: 1
Thanked 204 Times
Active Level
My Mood:
Default

~~reserved~~~
__________________
Reply With Quote
  #4  
Old 23-05-2011, 10:23 AM
dr_zool dr_zool is offline
Legendary Member

dr_zool's Avatar
 
Trader Rating: (60)
Join Date: May 2009
Posts: 13,175
Poster Rank: #179
Thanked 59 Times
Active Level
My Mood:
Default

xsilap aku secret recipe pun ade gune bahan dr sumber yg x halal.sat ak cari link
Reply With Quote
  #5  
Old 23-05-2011, 10:23 AM
BasicCX BasicCX is offline
Well-Known
Member

 
Trader Rating: (1)
Join Date: Sep 2008
Posts: 6,219
Poster Rank: #591
Thanked 166 Times
Active Level
Default

Masuk lagi: Subway tak ada sijil halal Jakim dan tak pernah mohon pada Jakim. Boleh call jakim sahkan.
__________________
Nama Domain & Web Hosting Mampu Milik - Hanya Dari RM 30/setahun!!
Shared, Reseller, Unmanaged and Managed VPS Hosting, Dedicated Server Dijual!
Cubiex.com 2007-2014 - Follow @Cubiex on Twitter Now!
Reply With Quote
  #6  
Old 23-05-2011, 10:24 AM
dr_zool dr_zool is offline
Legendary Member

dr_zool's Avatar
 
Trader Rating: (60)
Join Date: May 2009
Posts: 13,175
Poster Rank: #179
Thanked 59 Times
Active Level
My Mood:
Default

ni pasal sikret resepi tuh

http://persatuanpenggunaislammalaysi....html?spref=fb
Reply With Quote
  #7  
Old 23-05-2011, 10:28 AM
akecema akecema is offline
Legendary Member

akecema's Avatar
 
Trader Rating: (6)
Join Date: Jan 2007
Location: Diamond Bay
Posts: 10,988
Poster Rank: #248
Blog Entries: 1
Thanked 204 Times
Active Level
My Mood:
Default

aku cari sumber dari jakim
kalo email byk yg rumor
__________________
Reply With Quote
  #8  
Old 23-05-2011, 10:42 AM
akecema akecema is offline
Legendary Member

akecema's Avatar
 
Trader Rating: (6)
Join Date: Jan 2007
Location: Diamond Bay
Posts: 10,988
Poster Rank: #248
Blog Entries: 1
Thanked 204 Times
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by BasicCX View Post
Masuk lagi: Subway tak ada sijil halal Jakim dan tak pernah mohon pada Jakim. Boleh call jakim sahkan.
untuk SUBWAY aku xtau
aku check kat jakim xde.. so xberani nak letak

aku akan update restoren atau jenama yg slalu kite telan
yg faymes dalam TV
__________________
Reply With Quote
  #9  
Old 24-05-2011, 12:26 PM
xtertech xtertech is offline
Normal Member

xtertech's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Jan 2009
Posts: 190
Poster Rank: #10184
Thanked 0 Times
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by dr_zool View Post
Secret Recipe buat penafian.

http://www.adamroslan.com/2011/05/he...da-unsur-****/
Reply With Quote
  #10  
Old 24-05-2011, 01:10 PM
suprol suprol is offline
Legendary Member

suprol's Avatar
 
Trader Rating: (10)
Join Date: Nov 2009
Location: somewhere......
Posts: 12,374
Poster Rank: #195
Thanked 35 Times
Active Level
My Mood:
Default

satu usaha yg baik dr tt.. tp nanti ada yg cakap.. org islam nih hanya berpandukan sekeping sijil buatan manusia jek utk tgk halal ke tak.. bukan aku yg cakap..tp ada org cakap kat thread lain td..
__________________

Reply With Quote
Sponsored Links
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +8. The time now is 10:57 AM.


Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Disclaimer : All posts made by either members or mods even admins on CariGold.com are just only individual opinions, not necessarily or specifically those of CariGold.com or it's owner. CariGold does neither support, endorse nor vouch any programs and/or opportunities discussed here. We also does not give/offer investment advice and we does not research the opportunities discussed here. We simply provide a place for discussion. YOU'RE ON YOUR OWN RESPONSIBILITY IF YOU LOSE SUM OF MONEY IN ANY PROGRAMS DISCUSSED HERE