Sensasi dalam dunia Forex! Cepat dapatkan tawaran terbaru daripada InstaForex - bonus 45% untuk setiap deposit! Bonus 45% untuk keuntungan yang maksimum!


     
All banners are advertisements only. CG does not endorse or vouch for any advertisers. Read Disclaimer HERE


Go Back   CariGold Forum > GENERAL DISCUSSION > General Chat > Religious Talk

CG Sponsors



Recommended Brokers

CG Updates
0 Forum rules improvised
Last Post: CariGold
Posted On: 05-02-2014
Replies: 0
Views: 5,522
0 Social Group is now based on request
Last Post: CariGold
Posted On: 11-12-2012
Replies: 0
Views: 29,570
0 Unscheduled maintenance
Last Post: CariGold
Posted On: 26-11-2012
Replies: 0
Views: 21,926
More...
Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 22-05-2011, 02:09 PM
gmos gmos is offline
Normal Member

gmos's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Jan 2006
Posts: 317
Poster Rank: #7308
Thanked 25 Times
Active Level
My Mood:
Default Tafsiran Sheikh Imran Hosein - Riba -Dajjal - Imam Mahdi - Nabi Isa

Video yang bertajuk "Islam & Sistem kewangan Antarabangsa" ini adalah antara rakaman siri ceramah/pembelajaran oleh Sheikh Imran Hossein dari Trinidad Tobago.

Mungkin ramai yg dah tengok video ni sebab video ni pertama kali direkod pada tahun 2003, namun mungkin masih ada yg terlepas pandang..
seorang sahabat kita(shafandy) sudah membuat kemas kini (baru upload semalam) terhadap video ini di youtube dengan menjadikannya satu video lengkap(full video - lebih kurang 2jam playback) dan membuat senikata Bahasa Melayu yang lebih jelas bagi memudahkan pemahaman rakyat di Malaysia..

Islam dan Sistem Kewangan Antarabangsa (2003)


Islam dan Sistem Kewangan Antarabangsa (April 2011)

* Sila tonton video diatas sampai habis terlebih dahulu sebelum reply/bagi cadangan/pandangan/soalan. terima kasih.

Sapa nak download boleh Download kat sini : http://www.megaupload.com/?d=IO5NKI8B

credit atas usaha shafandy.


Ulasan peribadi saya daripada pencerahan Sheikh Imran Hosein (Updated September 2011):
- Sistem Duit Kertas/Bank/Ekonomi Global adalah sebahagian dari Agenda Zionist (Judeo-Christian Alliance).
- Zionist (Judeo-Christian Alliance)bukan merujuk kepada semua Jews(yahudi) dan juga semua Kristian kerana bukan semua Kristian dan Yahudi itu sendiri menyokong Zionist. Hanya sebahagian Yahudi dan Kristian yang kebanyakannya dari golongan Elit dan Taksub dengan zaman kegemilangan kerajaan Israil lama mereka sahaja yang menyokong gerakan Zionist. Mereka ini juga digelar sebagai 'the oppressor', golongan penindas. Sistem Bank dan Kewangan dunia hari ini adalah salah satu sistem yang mereka gunakan untuk mengambil keuntungan maksimum dari golongan yang ditindas. Satu bentuk penghambaan yang baru. Mereka dan golongan Elit ini lah Tuannya dan mereka yang bekerja separuh mati dibawah itu lah hambanya.
- Riba dalam perniagaan telah wujud lama sebelum zaman Nabi Isa A.S. lagi.
- Nabi Isa A.S. sendiri telah diberikan wahyu oleh Allah bagi memberi amaran kepada golongan penindas yang mengamalkan Riba ini iaitu golongan Yahudi, namun mereka dengan angkuh menolak utusan Allah ini malah mensalibnya.
- Allah memberi peluang terakhir kepada Golongan ini dan semua umat am-nya dengan menurunkan pesanan-NYA yang terakhir melalui Nabi Muhammad S.A.W.
- Golongan ini berjaya diusir sementara, namun mereka ini kembali menyemarakkan amalan lama mereka. Kemuncaknya ialah bila mula menubuhkan Bank Of England (BOE) dan berjaya membina empayar perniagaan dan kekuasaaan di Eropah.
- Pengaruh dan daya tarikan mereka begitu kuat sehingga Kerajaan Islam pada masa itu turut terpengaruh dengan sistem ekonomi yang mereka gunakan. Sistem perbankan, ekonomi dan pentadbiran Eropah ditiru dan diserap oleh Kerajaan Khilafah Islam(yang sebahagiannya dipengaruh oleh reformasi dalaman), Dinar Dirham digantikan dengan Duit Kertas, Sistem Bank dan Saham Eropah diperkenalkan menggantikan sistem Baitulmal, Tentera Jihad digantikan dengan tentera bergaji, pandangan dan fatwa Alim-ulama dalam perniagaan sudah tidak di ambil endah.
- Akibatnya Kerajaan Islam pada masa itu menjadi lemah, Kerajaan Islam yang tidak tahu akan muslihat sistem ekonomi Eropah ini menyebabkannya jatuh muflis, rakyat yang menanggung sengsara dan tekanan hidup akibat kenaikan harga barang(inflasi) dan juga cukai akhirnya memberontak, sehingga ada yang sanggup membelot.
- Titik tolaknya kejatuhan kerajaan Islam pada masa itu adalah disebabkan oleh hilangnya pegangan Islam sebenar dalam Pentadbiran. Mereka tidak ditewaskan oleh tentera musuh dengan mata pedang/perluru, tetapi mereka tewas sejak awal lagi, sejak mereka menyerap masuk sistem kapitalis dari Eropah menggantikan Sistem yang berteraskan 100% Islam.

Begitu juga lah kisah bagaimana golongan Elit ini menawan kerajaan England dengan negara eropah lain, mereka menggunakan sistem bank mereka (BOE sebagai model) dalam menawan negara tersebut. Menggunakan sistem Saham dalam menjatuh dan mengambil alih satu-satu perniagaan. Mereka mampu berbuat begitu sebab mereka ada dana yang cukup besar dan rangkaian elit mereka yang membolehkan mereka menentukan arah pasaran.

Pada masa yang sama, golongan yang sama ini juga telah cuba membina sistem yang sama di Amerika. Mereka berjaya mewujudkan Federal Reserve (FED) atas model yang sama dengan Bank of England (BOE).
Mereka jatuh dan bangun akibat menerika tentangan kuat disana. Namun akhirnya mereka berjaya membawa Amerika kekancah yang sama. Mereka berjaya mengheret Amerika untuk turut serta dalam Perang Dunia ke-2 bila provokasi yang dibuat menyebabkan Amerika telah diserang. Amerika berjaya menjadi negara tumpang mereka ini negara yang paling berkuasa.
IMF (Bank Antarabangsa) ditubuhkan juga mengikut model yang sama dengan BOE dan FED, dan Sistem Matawang Antarabangsa diperkenalkan. Bakal mangsanya kini bukan lagi satu-satu negara, tetapi mangsa Bank yang diwujudkan kali ini ialah Semua Negara-negara anggotanya, dengan kata lain sasaran mereka kali ini ialah semua negara didunia.

Bila semua negara didunia mengikut sistem yang mereka perkenalkan ini maka mereka sudah tidak perlu lagi pergi ke setiap negara dan wujudkan Bank mereka disana(Seperti yang mereka buat BOE di England, dan FED di Amerika, tetapi setiap negara yang mengikut sistem Bank akan secara automatik menjadi Ejen kepada agenda Besar mereka. Dengan sistem IMF dan globalisasi ini mereka dengan mudah merampas kekayaan dari negara lain. Sistem Globalisasi, dagangan matawang antarabangsa dan sistem perbankan FRB (fractional reserve bank) akan memudahkan pengaliran hak dan kekayaan dari rakyat kepada kerajaan dan seterusnya kepada golongan Elit ini yang duduk beribu kilometer jauhnya. Sistem duit kertas (based on FRB) yang kini tiada punya sandaran kepada apa-apa kecuali kepercayaan semata-mata hanya membuatkan pengaliran 'kekayaan' ini bergerak dengan pantas tanpa had(infiniti).

Ini lah satu betuk penghambaan moden yang masih ramai belum nampak.

Hanya mereka yang tidak bergantung kepada sistem ini sahaja dapat membebaskan diri mereka dari 'penghambaan' moden ini.
dan salah satu jalan untuk keluar dari 'sistem penghambaan' ini ialah keluar dari kawasan yang dipengaruhinya.
Ini lah cara yang telah banyak dilakukan oleh orang terdahulu, termasuk Nabi-nabi, termasuk Nabi Muhammad S.A.W.
Nasihat yang sama diberikan oleh Said Nursi Badiuzzaman tokoh intelektual Islam yang mengenalpasti kejatuhan Kerajaan Khilafah Islam Turki Utmaniah adalah kerja Yakjut&Makjut(Gog & Magog), dan beliau menyarankan agar umat Islam disana berundur ke kawasan pedalaman/kampung bagi memelihara Islam (bebas dari pengaruh dan penghambaan moden).
Generasi dari perkampungan ini lah yang akan bangkit nanti, generasi yang mempunyai jasmani dan rohaniah yang cukup baik yang mempunyai nur untuk melihat dan menentang "perhambaan moden". Generasi yang sama yang akan bersama-sama menentang kerajaan Golongan Elit. Generasi yang dijanjikan untuk bersama-sama dengan 'Imam' dalam melawan kerajaan Golongan Elit ini.

Sheikh Imran Hosein turut menyaranka pekara yang sama, zaman perhambaan moden oleh kuasa barat yang juga dikenalpasti sebagai kuasa Yakjut & Makjut ini tidak akan dapat ditentang oleh mana-mana kerajaan, Tidak akan ada satu pun kerajaan 100% Islam boleh wujud selagi kuasa ini masih manakluk bumi. Kerajaan ini boleh bangkit dan menentang tetapi akan terus gagal.Ini kerana majoriti umat dunia masih belum nampak, mereka hanya mula membuka kedua belah mata mereka bila gologan Elit ini membuka pekung mereka satu persatu.
Bila mereka telah menakluki tanah jajahan kerajaan lama mereka (Promised Land),
Bila mereka sudah menunjukkan atau mengumumkan secara langsung atau tidak yang negara merekalah negara pemerintah Dunia dari Jurusalem.
Mereka ini akan sekali lagi menjadi penyelamat kepada kejatuhan Ekonomi Global yang mereka cipta dan mereka jatuhkan sendiri. Padahal merekalah antara pihak yang paling untung dalam kejatuhan Ekonomi Global.
Mereka inilah nanti yang akan memberikan bantuan-bantuan kepada Negara-negara yang telah dijatuhkan.
Mereka akan memperkenalkan semula matawang emas dan perak (dinar & dirham) dalam pasaran antarabangsa.
Mereka akan menzahirkan ketibaan Nabi mereka iaitu Dajjal Al-Masih (Dajjal Besar - Nabi Palsu besar).
Mereka akan dilihat sebagai penyelamat Dunia dari pandangan kebanyakan, terutamanya mereka yang cintakan Duniawi.

Namun dari kaca mata umat Islam, dari kaca mata mereka yang tertindas, dari kaca mata mereka yang mencari dan beroleh kebenaran,
mereka ini akan dapat melihat dengan terang dan jelas dialah Dajjal Al-Masih.

Dan pada masa ini lah golongan Muslim, dan beberapa kuasa besar lain yang dapat melihat, bergabung dalam mencari keadilan.
.."Sertailah pasukan ini, walaupun kamu terpaksa merangkak meredah salji yang tebal!"..


Semoga kita semua mendapat pencerahan. Amin.


Video-video ceramah terbaru Sheikh Imran Hosein :
http://www.youtube.com/user/icemaker1990
*terima kasih kepada channel Icemaker1990, jazakallahu khairan katsira.

Laman Rasmi Sheikh : http://www.ImranHosein.org

p/s: kalau ada part yg salah minta tolong betul kan. tq

Last edited by gmos; 19-09-2011 at 04:49 PM..
Reply With Quote
The Following 21 Users Say Thank You to gmos For This Useful Post:
afifdaud (01-06-2011), albxx83 (22-07-2011), CikSukan (11-06-2011), dapatduit (30-05-2011), euphoria (05-06-2011), jimiee (22-05-2011), kraem (25-07-2011), leeyeah (04-08-2011), mrsmoney (29-06-2011), nikk (20-06-2011), pitchop (10-02-2014), rezekionline (01-11-2011), scryed (23-05-2011), silverstacker (24-05-2011), techtoon82 (01-11-2011), Toxic2010 (20-11-2011), whizzkid (23-05-2011), yinbyungheon (23-05-2011), zahiruddin (21-11-2011), zaidi7977 (27-07-2011), zerovirus (25-07-2011)
Paid Advertisement
  #2  
Old 22-05-2011, 04:04 PM
nadyasweet nadyasweet is offline
Super Active Member

nadyasweet's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Jul 2010
Posts: 2,543
Poster Rank: #1474
Thanked 18 Times
Active Level
My Mood:
Default

- Sistem Duit Kertas/fiat/"riba"/USD akan totally rebah dalam akhir tahun ini atau tahun depan (2012) - ini tak sure, sheikh imran tak beri tarikh yg tepat. tak perlu rasa nya tapi ia pasti akan datang.

- Sistem Duit Maya sepenuhnya menggantikan duit kertas(online money/kad kredit) - tak pasti yang online ni bersandarkan apa sebab usd dah jatuh kan?..mungkin terus bersandarkan gold/silver/dinar/dirham atau satu sistem baru yang belum diketahui.. - ini dah di jalan kan sikit demi sedkit skg..

- Ekonomi US runtuh dan tak boleh bangun2.. - israel akan jadi pusat dunia. tapi US tak la tak bangun2, cuma US akan jadi cam britain skg nie..sebab dajjal berpindah dari Britain-US-Israel

- Yakjuj makjuj dibebaskan dan rancangan Dajjal/Peralihan kuasa dunia/golden age akan tiba lebih kurang 50 tahun (dari 2003 waktu rakaman video dibuat) - akan berlaku, masa tak pasti

- Dajjal terus takluk negara2 arab/Islam yang "bermasalah" atas lesen "terrorism". - dah pun berlaku..tgk la libya

- Jerusalem/Al Aqsa dijadikan markas dan pusat kekuasaaan/pentadbiran dunia yang baru.. - ni bila israel jadi pemerintah dunia, bila dajjal dah bentuk form manusia


- Perang Dunia ke-3 (perang nuke) dijangka tercetus selepas itu..Russia & China join forces vs Dajjal army - kemusnahan dunia oleh manusia secara besar2an..tentera Dajjal menang? - sapo kato dajjal menang pulak...russia dan china tu geng dajjal lah. sume kuasa kafir tu vs imam mahdi army


- tak lama lepas tu bila Tasik Galilee kering barulah muncul/kembalinya Imam Mahdi. - ko salah faham nie....tasik galilee kering, nabi isa yang muncul...imam mahdi dah ada dah sebelum kering pun. dah berjuang pun


- Bandar Madinah "bergegar" - Proses pembersihan - ini masa imam mahdi di kejar org munafik


- Pejuang Islam diketuai Imam Mahdi bangkit dan bertahan sehingggalah turunnya kembali Nabi Isa a.s. - bagi mengapuskan Dajjal dan Kuncu2nya..
ini betul
Reply With Quote
  #3  
Old 22-05-2011, 05:13 PM
gmos gmos is offline
Normal Member

gmos's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Jan 2006
Posts: 317
Poster Rank: #7308
Thanked 25 Times
Active Level
My Mood:
Default

tq atas respon yg pantas
Quote:
- Perang Dunia ke-3 (perang nuke) dijangka tercetus selepas itu..Russia & China join forces vs Dajjal army - kemusnahan dunia oleh manusia secara besar2an..tentera Dajjal menang? - sapo kato dajjal menang pulak...russia dan china tu geng dajjal lah. sume kuasa kafir tu vs imam mahdi army
- yg ni saya ada dengar satu lagi video dari Sheikh Imran, tak ingat yg mana satu..
tapi dia ada cakap yang China dan Russia tidak pernah dan akan tunduk pada kuasa Eropah/US/mahupun Yahudi/Zionis..
Jadi sebelum Antichrist/Dajjal ni dengan rasminya menjadi Negara pemerintah Dunia yang Mutlak, dia kene lumpuhkan/musnahkan kuasa2 dunia lain cam China dan Russia.
Itu yg Sheikh cakap la, tapi akan datang kita mmg tak sure lagi samada Russia/China/Lain2 kuasa besar ni nanti ditakluk secara Ketenteraan ataupun cara lain..


Quote:
- tak lama lepas tu bila Tasik Galilee kering barulah muncul/kembalinya Imam Mahdi. - ko salah faham nie....tasik galilee kering, nabi isa yang muncul...imam mahdi dah ada dah sebelum kering pun. dah berjuang pun
Tang ni pun saya ada tengok versi Sheikh punya,tapi agak kurang jelas..
Shiekh cakap Imam Mahdi sekarang ni mmg dah wujud, tapi dia sendiri tak tahu yg dia Imam Mahdi sampailah waktu Dajjal secara Mutlak perintah Dunia dan Tasik Galilee kering.
Sampai waktu Dajjal dan tentera Imam Mahdi bertempur, mereka berundur sampai di Madinah?
Sehinggalah disaat genting pertempuran, barulah mulcul Nabi Isa menyelamatkan keadaan dan menghapuskan Dajjal.

Ada terbaca kat topik sebelah tu, Imam Mahdi dikenalpasti pada satu Khutbah Jumaat yang mana 6 orang sebelumnya terbatal sebelum dapat habis. Imam Mahdi orang ke-7 dan dpt habiskan Khutbah..
Adakah peristiwa ini berlaku diantara Keringnya Tasik Galilee dan Peperangan terakhir antara Tentera Imam Mahdi dengan Dajjal?
Reply With Quote
  #4  
Old 22-05-2011, 05:14 PM
digimortal digimortal is offline
Active Member

digimortal's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Dec 2009
Posts: 2,273
Poster Rank: #1652
Thanked 12 Times
Active Level
Default

video dia berceramah kat mesia baru2 nie xde ker..
__________________
kebangkitan The Aweken !! revolusi global..
Reply With Quote
  #5  
Old 22-05-2011, 05:18 PM
gmos gmos is offline
Normal Member

gmos's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Jan 2006
Posts: 317
Poster Rank: #7308
Thanked 25 Times
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by digimortal View Post
video dia berceramah kat mesia baru2 nie xde ker..
ada hari tu saya tengok kat youtube..
tengok kat official website dia pun akan ada lagi dua ceramah kat Malaysia..hujung bulan ni dan awal bulan Jun.
Reply With Quote
  #6  
Old 22-05-2011, 05:19 PM
fiqru82 fiqru82 is offline
Newbies

 
Trader Rating: (0)
Join Date: May 2011
Posts: 20
Poster Rank: #26511
Thanked 0 Times
Active Level
Default

erm...thanks for the info..
Reply With Quote
  #7  
Old 22-05-2011, 05:25 PM
juliha juliha is offline
Junior Member

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Aug 2009
Posts: 95
Poster Rank: #14083
Thanked 0 Times
Active Level
My Mood:
Default

video dia bg ceramah kat malaysia ada kat youtube yg belum translate...syg sound tak clear sgt...
berita terbaru 43 bank di US dah ditutup dan setengah kawasan dah tak pakai usd dolar lagi diganti dgn matawang sendiri... cepat2 tukar aset ke dinar dan dirham...simpan stok2 makanan byk2 sebab harga barang mungkin melambung tinggi... dekatnya sistem digital bila bank2 mula bergabung sebab dah byk bankrup... najib sendiri dah utarakan hasrat nak laksanakan digital...dah dekat dah...
Reply With Quote
  #8  
Old 22-05-2011, 05:48 PM
nadyasweet nadyasweet is offline
Super Active Member

nadyasweet's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Jul 2010
Posts: 2,543
Poster Rank: #1474
Thanked 18 Times
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by gmos View Post
tq atas respon yg pantas

- yg ni saya ada dengar satu lagi video dari Sheikh Imran, tak ingat yg mana satu..
tapi dia ada cakap yang China dan Russia tidak pernah dan akan tunduk pada kuasa Eropah/US/mahupun Yahudi/Zionis..
Jadi sebelum Antichrist/Dajjal ni dengan rasminya menjadi Negara pemerintah Dunia yang Mutlak, dia kene lumpuhkan/musnahkan kuasa2 dunia lain cam China dan Russia.
Itu yg Sheikh cakap la, tapi akan datang kita mmg tak sure lagi samada Russia/China/Lain2 kuasa besar ni nanti ditakluk secara Ketenteraan ataupun cara lain..



Tang ni pun saya ada tengok versi Sheikh punya,tapi agak kurang jelas..
Shiekh cakap Imam Mahdi sekarang ni mmg dah wujud, tapi dia sendiri tak tahu yg dia Imam Mahdi sampailah waktu Dajjal secara Mutlak perintah Dunia dan Tasik Galilee kering.
Sampai waktu Dajjal dan tentera Imam Mahdi bertempur, mereka berundur sampai di Madinah?
Sehinggalah disaat genting pertempuran, barulah mulcul Nabi Isa menyelamatkan keadaan dan menghapuskan Dajjal.

Ada terbaca kat topik sebelah tu, Imam Mahdi dikenalpasti pada satu Khutbah Jumaat yang mana 6 orang sebelumnya terbatal sebelum dapat habis. Imam Mahdi orang ke-7 dan dpt habiskan Khutbah..
Adakah peristiwa ini berlaku diantara Keringnya Tasik Galilee dan Peperangan terakhir antara Tentera Imam Mahdi dengan Dajjal?
6 org sebelum nya terbatal? imam mahdi sorang je. 1 and only, dia la tiada terbatal2..jgn percaya sgt cerita dongeng takde sumber..skg ni byk sgt cerita ttg imam mahdi yang di reka...

yg aku tahu, juga dari sheikh imran hosein punya ceramah dan buku dia gog and magog in islam...camni cite nye..

imam mahdi di tabalkan di makkah or madinah (antara 2 tak sure) lepas tu kuffar tahu and suruh arab munafik kejar imam mahdi. namum semua yg kejar tu di telan tanah. kecuali sorang je yg hidup utk menceritakan kejadian tu pada org ramai. then imam mahdi join force dgn tentera2 islam yg sedia ada di afghanistan dan mereka menuju ke baitulmaqdis. sepanjang nk sampai baitulmaqdis ni byk la war war....and sebelum tiba tu, nabi isa turun...dan sampai kt baitulmaqdis, nabi isa vs dajjal.
Reply With Quote
  #9  
Old 23-05-2011, 01:14 AM
scryed scryed is offline
Active Member

 
Trader Rating: (1)
Join Date: Feb 2007
Posts: 1,314
Poster Rank: #2711
Thanked 9 Times
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by nadyasweet View Post
6 org sebelum nya terbatal? imam mahdi sorang je. 1 and only, dia la tiada terbatal2..jgn percaya sgt cerita dongeng takde sumber..skg ni byk sgt cerita ttg imam mahdi yang di reka...

yg aku tahu, juga dari sheikh imran hosein punya ceramah dan buku dia gog and magog in islam...camni cite nye..

imam mahdi di tabalkan di makkah or madinah (antara 2 tak sure) lepas tu kuffar tahu and suruh arab munafik kejar imam mahdi. namum semua yg kejar tu di telan tanah. kecuali sorang je yg hidup utk menceritakan kejadian tu pada org ramai. then imam mahdi join force dgn tentera2 islam yg sedia ada di afghanistan dan mereka menuju ke baitulmaqdis. sepanjang nk sampai baitulmaqdis ni byk la war war....and sebelum tiba tu, nabi isa turun...dan sampai kt baitulmaqdis, nabi isa vs dajjal.
6 org yg terbatal tu yg dimaksudkan imam2 mekah tak bleh habiskan khutbah...bila tak dapat habiskan khutbah, ganti ngn org lain sampai 6 imam pun tak dapat habiskan khutbah...last skali imam mahdi naik, dan habiskan khutbah jumaat...

tak tau la ni sumber hadis nabi @ sahabat...kalo sape2 tau bleh share kat sini..wallahu'alam
Reply With Quote
  #10  
Old 23-05-2011, 04:03 AM
tokebalak tokebalak is offline
Super Active Member

tokebalak's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Feb 2009
Posts: 3,636
Poster Rank: #1005
Thanked 39 Times
Active Level
Default

Arap satu ari nanti dapat menuntut dengan maulana imran
Reply With Quote
Sponsored Links
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +8. The time now is 08:11 PM.


Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Disclaimer : All posts made by either members or mods even admins on CariGold.com are just only individual opinions, not necessarily or specifically those of CariGold.com or it's owner. CariGold does neither support, endorse nor vouch any programs and/or opportunities discussed here. We also does not give/offer investment advice and we does not research the opportunities discussed here. We simply provide a place for discussion. YOU'RE ON YOUR OWN RESPONSIBILITY IF YOU LOSE SUM OF MONEY IN ANY PROGRAMS DISCUSSED HERE