Sensasi dalam dunia Forex! Cepat dapatkan tawaran terbaru daripada InstaForex - bonus 45% untuk setiap deposit! Bonus 45% untuk keuntungan yang maksimum!


     
All banners are advertisements only. CG does not endorse or vouch for any advertisers. Read Disclaimer HERE


Go Back   CariGold Forum > GENERAL DISCUSSION > Investor, Business, Entrepreneur > Offline Business, Entrepreneur Discussion

CG Sponsors



Recommended Brokers

CG Updates
0 Forum rules improvised
Last Post: CariGold
Posted On: 05-02-2014
Replies: 0
Views: 23,355
0 Social Group is now based on request
Last Post: CariGold
Posted On: 11-12-2012
Replies: 0
Views: 53,954
0 Unscheduled maintenance
Last Post: CariGold
Posted On: 26-11-2012
Replies: 0
Views: 41,354
More...
Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 01-05-2011, 07:21 PM
montok montok is offline
Active Member

montok's Avatar
 
Trader Rating: (7)
Join Date: Oct 2007
Posts: 1,766
Poster Rank: #2193
Thanked 54 Times
Active Level
My Mood:
Default Pengurup Wang Berlesen @ Money Changer

Salam Ukhuwwah dan Salam hujung minggu buat semua warga CG..

Saya dpt idea nak buka money changer d kawasan tpt tinggal saya yg rasanya ada permintaan yg agak bagus..

Tapi, xjumpa info atau maklumat yang khusus ttg money changer..

Mohon jika ada warga CG yg berpengetahuan ttg bidang ini atau ada pengalaman, mohon dikongsi bersama...

Saya dahului dgn Terima kasih yg tidak terhingga..

Mari bersama majukan ekonomi negara..
Reply With Quote
Paid Advertisement
  #2  
Old 01-05-2011, 07:29 PM
a2emay a2emay is offline
Super Active Member

a2emay's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: May 2010
Posts: 4,555
Poster Rank: #826
Thanked 18 Times
Active Level
My Mood:
Default

menarik nih, aku pun nak tahu jugak... camner diorang dapat untung kaver sewa bulan2 tuh.. best... kipidap TT
Reply With Quote
  #3  
Old 01-05-2011, 07:33 PM
UdangGalah UdangGalah is offline
Active Member

UdangGalah's Avatar
 
Trader Rating: (1)
Join Date: Jul 2010
Posts: 2,152
Poster Rank: #1826
Thanked 14 Times
Active Level
My Mood:
Default

yg sy tahu perlu ada modal kurang2 500k utk jalankn biz money changer..
Reply With Quote
  #4  
Old 01-05-2011, 07:33 PM
montok montok is offline
Active Member

montok's Avatar
 
Trader Rating: (7)
Join Date: Oct 2007
Posts: 1,766
Poster Rank: #2193
Thanked 54 Times
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by a2emay View Post
menarik nih, aku pun nak tahu jugak... camner diorang dapat untung kaver sewa bulan2 tuh.. best... kipidap TT
TQ a2may...
aku pon baru peringkat jana idea ni.. hehe.. kalo ada apa2 info roger sini bro..
Reply With Quote
  #5  
Old 01-05-2011, 07:35 PM
montok montok is offline
Active Member

montok's Avatar
 
Trader Rating: (7)
Join Date: Oct 2007
Posts: 1,766
Poster Rank: #2193
Thanked 54 Times
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by UdangGalah View Post
yg sy tahu perlu ada modal kurang2 500k utk jalankn biz money changer..
500k??? pergh.. mana nak cekau... Pelik btol aku.. Aku rasa, payah nak jumpa money changer org kita.. yg bersepahnya macha n anne..

Kenapa org kita xbuat? Apa faktornya..???

Aku akan cuba cari maklumat lanjut..
Reply With Quote
  #6  
Old 01-05-2011, 07:40 PM
montok montok is offline
Active Member

montok's Avatar
 
Trader Rating: (7)
Join Date: Oct 2007
Posts: 1,766
Poster Rank: #2193
Thanked 54 Times
Active Level
My Mood:
Default

dah jumpa.. kat website BNM
http://www.bnm.gov.my/microsites/fxa...guidelines.htm

Guidelines to Apply for Money Changing Business Licence

The pre-requisite requirements to for applying money changing licence under the Money Changing Act 1998 are as follows:

A company registered under the Company's Act 1965; and
A minimum paid-up share capital unimpaired by losses of RM100, 000 or such other amount as the Minister may prescribe.

It is Bank Negara Malaysia's (BNM) policy to give licence only to company which operate money changing as its sole purpose business.







Manual untuk Terapkan untuk Wang Tukar Perniagaan Lesen

Syarat-syarat prasyarat untuk untuk melaksanakan penukaran wang di bawah lesen Wang Tukar Act 1998 adalah sebagai berikut:

1. Sebuah syarikat yang berdaftar di bawah undang-undang
syarikat 1965 dan
2. Sebuah disetor minimum modal saham utuh oleh kerugian
RM100,000 atau jumlah lain seperti Menteri boleh resep.

Hal ini (BNM) dasar Bank Negara Malaysia untuk memberi izin hanya untuk syarikat yang beroperasi sebagai perniagaan penukaran wang tujuan tunggal.

Aku guna google translate.. Indon yg kluar..

Last edited by montok; 01-05-2011 at 07:41 PM.. Reason: add multi language
Reply With Quote
  #7  
Old 01-05-2011, 07:42 PM
a2emay a2emay is offline
Super Active Member

a2emay's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: May 2010
Posts: 4,555
Poster Rank: #826
Thanked 18 Times
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by montok View Post
dah jumpa.. kat website BNM
http://www.bnm.gov.my/microsites/fxa...guidelines.htm

Guidelines to Apply for Money Changing Business Licence

The pre-requisite requirements to for applying money changing licence under the Money Changing Act 1998 are as follows:

A company registered under the Company's Act 1965; and
A minimum paid-up share capital unimpaired by losses of RM100, 000 or such other amount as the Minister may prescribe.

It is Bank Negara Malaysia's (BNM) policy to give licence only to company which operate money changing as its sole purpose business.







Manual untuk Terapkan untuk Wang Tukar Perniagaan Lesen

Syarat-syarat prasyarat untuk untuk melaksanakan penukaran wang di bawah lesen Wang Tukar Act 1998 adalah sebagai berikut:

1. Sebuah syarikat yang berdaftar di bawah undang-undang
syarikat 1965 dan
2. Sebuah disetor minimum modal saham utuh oleh kerugian
RM100,000 atau jumlah lain seperti Menteri boleh resep.

Hal ini (BNM) dasar Bank Negara Malaysia untuk memberi izin hanya untuk syarikat yang beroperasi sebagai perniagaan penukaran wang tujuan tunggal.

Aku guna google translate.. Indon yg kluar..

thanks TT, menarik, tapi rasanya cam tak lengkap.. kalau ada sesapa yg dah atau pernah buat bisnes nih, leh kongsi2 ilmu... senang sikit nak faham bila ada soal jawab..
Reply With Quote
  #8  
Old 06-05-2011, 11:58 AM
1305 1305 is offline
Well-Known
Member

1305's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Sep 2008
Posts: 7,448
Poster Rank: #434
Thanked 56 Times
Active Level
My Mood:
Default

member aku keje BNM (skg tgh cuti blajo) dia ada cakap, nak kena ada deposit RM 2 juta baru boleh jadi money changer.

yang RM100,000 tu paid up capital sykt.

mmg tak ada harapan la..
kecuali ada kabel beso bawah laut.
__________________
KUDA-KUDA BESI/BUMBUNG/TRUSS DESIGN WITH ENDORSEMENT
Reply With Quote
  #9  
Old 06-05-2011, 03:40 PM
danzaimar danzaimar is offline
Legendary Member

danzaimar's Avatar
 
Trader Rating: (37)
Join Date: Oct 2008
Location: Depan Monitor
Posts: 11,018
Poster Rank: #238
Thanked 47 Times
Active Level
My Mood:
Default

aku ada tanya org BNM, seeloknya kena ada Trustee la...senang citer investor yang sudi invest dalam syarikat..br ada modal..
__________________
Quote:
= DEPO : RM 3.4/USD WDRAW : RM3.2/USD =
CALL/SMS/WHATSAPP : 012-3295100 (MR DANZ)
Reply With Quote
  #10  
Old 01-06-2011, 02:37 PM
jahar79 jahar79 is offline
Active Member

jahar79's Avatar
 
Trader Rating: (7)
Join Date: Mar 2007
Location: Leeds, West Yorkshire...
Posts: 1,800
Poster Rank: #2159
Thanked 25 Times
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by 1305 View Post
member aku keje BNM (skg tgh cuti blajo) dia ada cakap, nak kena ada deposit RM 2 juta baru boleh jadi money changer.

yang RM100,000 tu paid up capital sykt.

mmg tak ada harapan la..
kecuali ada kabel beso bawah laut.
mak aih... 2 juta..

mana nak cekau banyak tu..
Reply With Quote
Sponsored Links
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +8. The time now is 02:40 AM.


Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Disclaimer : All posts made by either members or mods even admins on CariGold.com are just only individual opinions, not necessarily or specifically those of CariGold.com or it's owner. CariGold does neither support, endorse nor vouch any programs and/or opportunities discussed here. We also does not give/offer investment advice and we does not research the opportunities discussed here. We simply provide a place for discussion. YOU'RE ON YOUR OWN RESPONSIBILITY IF YOU LOSE SUM OF MONEY IN ANY PROGRAMS DISCUSSED HERE