BTC USD 84,029.2 Gold USD 4,285.46
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Trendline dan fibo asas (fising style)

fising1618

Active Member
Messages
2,477
Joined
Jun 25, 2010
Messages
2,477
Reaction score
310
Points
41
Salam kepada all forumer dan trader....
atas vote positif pada semua pihak thread nie sy bukak dan ingin share sedikit pendapat pengunaan trendline yg di guna pakai semasa trading...dan asas pointing fibo yg biasa di gunakan...

untuk tatapan new bie...sahaja :">

okey...trendline adalah tool yg biasa di gunakan oleh trader utk menganalisa market.terdapat 2 jenis trendline yg di di gunakan semasa menganalisa market iaitu:-

1)Trendline price action(normal trendline)
*di guna pakai utk mengenal pasti breakout/rejection pada price semasa)
*boleh di ukur secara horizontal(melintang) dan diagonal(bersudut)

2)Trendline by angle (di gunakan utk mengukur darjah pergerakan market)
*di gunakan utk mengukur angle market breakout di dalam tolerance yg di tetapkan.
*Point di ambil dari High low chart
*spec angle(degree) 45 +/- 10 darjah & 75 +/- 10 darjah.
- normal degree 45.tolerance +/- degree (35-55 degree range area)
- sharp degree 75 .tolerance +/- degree (85-65 degree range area),
cth trendline by angle di ambik dari point high low.. spec degree pada 45 +/- 10 darjah & 75 +/- 10 darjah.

gambarajah di bawah menunjukkan degree price 52.4 darjah.so price bertukar arah di sebabkan dlm spec area 45 +/- (45-55 degree range).



okey ramai kat sini yg tau guna Trendline..maybe ini ilmu tambahan...je.tapi ramai yg guna kan trendline biasa utk mengukur snr tanpa mengetahui bahawa market bukan sahaja di ukur utk mengetahui snr yg berkualiti malahan market juga perlu di ukur mengikut kecerunan darjah(psikologi level trader)di mana ia membabitkan risk analisis kita semasa entry market.so sekiranya trend itu sudah habis...ramai yg kata breakout trendline trend dah valid habis..tetapi ramai yg tak nampak darjah trend tersebut cukup utk menyatakan ianya dlm tolerance dan mmg sepatutnya berubah arah.sebelum breakout TL kita.

just nak share ape yg sy tau..maybe benda nie korang penah wat..cuma tak tau nama die jer..
 
Last edited:
Arithmatic Trendline

- Major TL yg paling besar(primary).kebiasaanya arithmatic line ini menceritakan major trend pada tf tersebut.


 
Last edited:
Space point

di gunakan utuk mengukur ruang kosong pada arithmatic line.space point adalah guideline structure minor trend di dalam ruang arithmatic line.dan ia di guna pakai utk mengetahui angle/breakout market pada minor trend.

 
Last edited:
Semilog

Semilog terhasil daripada pertindasan pressure from high&Low.kebiasaanya semilog adalah line yg strong dan susah untuk di tembusi.Sekiranya price dapat melepasi semilog bermaksud movement price tersebut sangat kuat dan melakukan trend yg panjang.

 
Last edited:
Log line(Log scale)

di gunakan ketika market tersebut mempunyai snr yg sehala sahaja...bahasa kampung org panggil support resistance.


 
Last edited:
Fibo retracement

retracement di guna pakai utk mengukur sideway market selepas berlakunya trend.
plot a & b di gunakan utk mencari result data C.plot point berdasarkan TL starting.base on arithmatic dan space point.



 
Last edited:
Expansion

di gunakan utk mengetahui sejauh mana extension trend tersebut boleh berlaku.kebiasaannya kita target pada golden ratio.plot point seperti gamba rajah.dan TL arithmatic @space point di jadikan sebagai guideline utk mengetahui ending trend tersebut sekiranya price breakout.



okey sekian sahaja yg dapat share kan pada kengkawan kat sini...enjoy...:)
 
Last edited:
aku nk tumpang belajo newbie gak bai huaAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA
 

Latest Posts

Live Forex Chart

Currency
Rates
EUR / USD
1.13953
USD / JPY
157.256
GBP / USD
1.32496
USD / CHF
0.82847
USD / CAD
1.41455
EUR / JPY
179.198
AUD / USD
0.70266
Back
Top
Log in Register