Sensasi dalam dunia Forex! Cepat dapatkan tawaran terbaru daripada InstaForex - bonus 45% untuk setiap deposit! Bonus 45% untuk keuntungan yang maksimum!


     
All banners are advertisements only. CG does not endorse or vouch for any advertisers. Read Disclaimer HERE


Go Back   CariGold Forum > GENERAL DISCUSSION > Investor, Business, Entrepreneur > Offline Business, Entrepreneur Discussion

CG Sponsors



Recommended Brokers

CG Updates
0 Forum rules improvised
Last Post: CariGold
Posted On: 05-02-2014
Replies: 0
Views: 16,337
0 Social Group is now based on request
Last Post: CariGold
Posted On: 11-12-2012
Replies: 0
Views: 46,525
0 Unscheduled maintenance
Last Post: CariGold
Posted On: 26-11-2012
Replies: 0
Views: 34,313
More...
Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 27-10-2007, 11:06 PM
sns_empire sns_empire is offline
Normal Member

sns_empire's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Oct 2007
Location: kl,sabah,perak,selangor
Posts: 482
Poster Rank: #5808
Thanked 0 Times
Active Level
My Mood:
Default Bisnes Restoran

ada tak member cg yg dah ada bisnes restoran?..
boleh kongsi idea?..
Reply With Quote
Paid Advertisement
  #2  
Old 27-10-2007, 11:08 PM
abas_6439 abas_6439 is offline
Legendary Member

abas_6439's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Aug 2007
Posts: 11,919
Poster Rank: #196
Thanked 0 Times
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by sns_empire View Post
ada tak member cg yg dah ada bisnes restoran?..
boleh kongsi idea?..
abas ade pengalaman....
nak yg macam mana....yg mula2 ke....
maksud abas baru nak buka retoran ke...?
Reply With Quote
  #3  
Old 28-10-2007, 02:08 AM
sns_empire sns_empire is offline
Normal Member

sns_empire's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Oct 2007
Location: kl,sabah,perak,selangor
Posts: 482
Poster Rank: #5808
Thanked 0 Times
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by abas_6439 View Post
abas ade pengalaman....
nak yg macam mana....yg mula2 ke....
maksud abas baru nak buka retoran ke...?
tak kisah dah pernah buat atau masih jalankn....
klu boleh kongsi pengalaman...
saya nak buat survey sebelum saya buka restoran sendiri
tq abas

ps: nama abas mcm nama arwah ayahnda tercinta...
tiba teringat..
Reply With Quote
  #4  
Old 28-10-2007, 02:17 AM
abas_6439 abas_6439 is offline
Legendary Member

abas_6439's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Aug 2007
Posts: 11,919
Poster Rank: #196
Thanked 0 Times
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by sns_empire View Post
tak kisah dah pernah buat atau masih jalankn....
klu boleh kongsi pengalaman...
saya nak buat survey sebelum saya buka restoran sendiri
tq abas

ps: nama abas mcm nama arwah ayahnda tercinta...
tiba teringat..
baiklah....nanti abas kasi tau...

ps: mintak maaf kalo wat hati empire tersentuh....
Reply With Quote
  #5  
Old 28-10-2007, 07:43 AM
awek_goku awek_goku is offline
Super Active Member

awek_goku's Avatar

 
Trader Rating: (2)
Join Date: Jan 2006
Location: de_dust 2 dekat bombsite B
Posts: 3,889
Poster Rank: #956
Thanked 9 Times
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by sns_empire View Post
ada tak member cg yg dah ada bisnes restoran?..
boleh kongsi idea?..
ok .. nak tahu camne ..dari segi apa..modal? pekerja.. jenis masakan..lokasi... strategi.. kene tanya baru geti jawab hhuuh
Reply With Quote
  #6  
Old 28-10-2007, 07:56 AM
Kimie Kimie is offline
Well-Known
Member

 
Trader Rating: (8)
Join Date: Apr 2007
Location: http://carigold.com/
Posts: 6,769
Poster Rank: #503
Thanked 107 Times
Active Level
My Mood:
Default

erm.. menarik topik ni...

mcm ni.. aku mmg nak bukak restoran...(lagi 2-3tahun ler)

so sekrang ni aku dah start pikir MACAM MANER...



soalannyer....
  1. mestilah berkenaan dengan modal
  2. macam mane nak manage barang2(bahan mentah, and so on)
  3. perkakasan

then pekerja...

bab pekerja ni... boleh amik contoh kedai mamak...

pasal aku mmg tengok and kaji apsal orang lagi prefer lepak kat mamak stall...

pertama... order sampai cepat...

then pelayan dier tak kisah dibuli(kalau buat2 salah order pun dier akan ikut cakap kiter)

kalau restoran melayu tuh, mmg teragak2 nak complaint, mmg akan 'berjumpa' diluar ler gamaknyer..

kedai2 mamak ni mmg ader persatuan erk?
Reply With Quote
  #7  
Old 28-10-2007, 08:00 AM
Kimie Kimie is offline
Well-Known
Member

 
Trader Rating: (8)
Join Date: Apr 2007
Location: http://carigold.com/
Posts: 6,769
Poster Rank: #503
Thanked 107 Times
Active Level
My Mood:
Default

berkenaan dengan persatuan(kalau betul mamak2 ni ader persatuan)

aku anggap persatuan ni macam ni...

persatuan akan carikan pekerja2 fresh dari india(so, pekerja takkan lari kalau kerja dengan kite pasal diorang mmg tak tau nak lari maner)

pekerja2 ni diorang akan latih untuk amik order,masak and etc dalam satu jangka masa tertentu...

then pekerja2 ni akan dihantar ke restoran2 under persatuan yang memerlukan pekerja...

pastu, biler nak setup restoran lak diorang akan guide dari A-Z...

betul ker macam tuh? tuh hanya andaian aku sahaja...

kalau melayu pulak? takkan tak der persatuan2 macam ni?

kalau tak der, korang taknak tubuhkan?
(aku ber semangat giler biler citer pasal nak bukak restoran ni, tapi aku tak tau macam maner..)
Reply With Quote
  #8  
Old 28-10-2007, 12:35 PM
papaxjahat papaxjahat is offline
Active Member

papaxjahat's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Apr 2007
Location: KL/Selangor
Posts: 1,087
Poster Rank: #3250
Thanked 1 Time
Active Level
My Mood:
Default

org cakap mamak mandrem kuat...betol ker???
__________________
www.herbatasly.com

Hubungi : bhaseer 019-2602000
Reply With Quote
  #9  
Old 28-10-2007, 12:36 PM
papaxjahat papaxjahat is offline
Active Member

papaxjahat's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Apr 2007
Location: KL/Selangor
Posts: 1,087
Poster Rank: #3250
Thanked 1 Time
Active Level
My Mood:
Default

mahal nak mampuih......org ramai jugak...
__________________
www.herbatasly.com

Hubungi : bhaseer 019-2602000
Reply With Quote
  #10  
Old 28-10-2007, 12:37 PM
khairilhusni khairilhusni is offline
Legendary Member

khairilhusni's Avatar
 
Trader Rating: (29)
Join Date: Apr 2006
Location: Taiping - Cheras
Posts: 10,733
Poster Rank: #242
Thanked 59 Times
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by sns_empire View Post
ada tak member cg yg dah ada bisnes restoran?..
boleh kongsi idea?..
cuba ko tanya admin profitswinger. khabar angin kata dah buka restoran.
Reply With Quote
Sponsored Links
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +8. The time now is 11:09 AM.


Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Disclaimer : All posts made by either members or mods even admins on CariGold.com are just only individual opinions, not necessarily or specifically those of CariGold.com or it's owner. CariGold does neither support, endorse nor vouch any programs and/or opportunities discussed here. We also does not give/offer investment advice and we does not research the opportunities discussed here. We simply provide a place for discussion. YOU'RE ON YOUR OWN RESPONSIBILITY IF YOU LOSE SUM OF MONEY IN ANY PROGRAMS DISCUSSED HERE