Sensasi dalam dunia Forex! Cepat dapatkan tawaran terbaru daripada InstaForex - bonus 45% untuk setiap deposit! Bonus 45% untuk keuntungan yang maksimum!


     
All banners are advertisements only. CG does not endorse or vouch for any advertisers. Read Disclaimer HERE


Go Back   CariGold Forum > GENERAL DISCUSSION > General Chat > Seram, Misteri, Hantu, Ngeri, Pelik

CG Sponsors



Recommended Brokers

CG Updates
0 ISIS - Topik Yang Tidak Dibenarkan
Last Post: haQ
Posted On: 28-11-2014
Replies: 0
Views: 1,826
0 Forum rules improvised
Last Post: CariGold
Posted On: 05-02-2014
Replies: 0
Views: 27,812
0 Social Group is now based on request
Last Post: CariGold
Posted On: 11-12-2012
Replies: 0
Views: 58,354
More...
Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 05-04-2011, 07:43 PM
TT TT is online now
CG Hardcore

TT's Avatar
 
Trader Rating: (7)
Join Date: Jan 2009
Location: cybertorium, level 3
Posts: 56,938
Poster Rank: #10
Thanked 165 Times
Active Level
My Mood:
Default Lukisan Termahal Di Malaysia -The Dream 1969


Datuk Ibrahim Hussein (13 March 1936 – 19 February 2009)

Allahyarham yang dilahirkan di Sungai Limau Yan, Kedah dan menerima latihan seni lukis di Royal Academy Schools London pada 1963 hingga 1966, Byam Shaw School of Drawing & Painting London (1959 - 1963) dan Nanyang Academy of Art Singapore (1956). Kecintaannya kepada dunia seni lukis dizahirkan dengan penubuhan Muzium dan Yayasan Kebudayaan Ibrahim Hussein yang terletak di Pasir Tengkorak Langkawi.

Lukisan Datuk Ibrahim yang diberi nama The Dream (dihasilkan pada 1969) menjadi lukisan termahal dalam sejarah seni negara apabila dibida RM500,500 dalam satu lelongan oleh Henry Butcher Art Auctioneers Sdn Bhd pada Ogos 2010.



"yg ni color die hitam" "owhh"

Pada 2007, Falcon yang juga karya beliau berjaya dibida oleh Sotheby di Singapura sebanyak RM236,736 (S$102,000)


Falcon.

Lain-lain..


Javanese Girl oleh Datuk Mohd. Hoessein Enas (RM127,600)


Pelukis Jalaini Abu Hassan dengan Lukisan Kertas Chap Reben mencecah RM26,400.

Last edited by TT; 05-04-2011 at 08:10 PM..
Reply With Quote
Paid Advertisement
  #2  
Old 05-04-2011, 07:44 PM
TT TT is online now
CG Hardcore

TT's Avatar
 
Trader Rating: (7)
Join Date: Jan 2009
Location: cybertorium, level 3
Posts: 56,938
Poster Rank: #10
Thanked 165 Times
Active Level
My Mood:
Default

Lukisan2 Datuk Ibrahim..






Last edited by TT; 05-04-2011 at 07:47 PM..
Reply With Quote
  #3  
Old 05-04-2011, 07:47 PM
primefiqone primefiqone is offline
Legendary Member

primefiqone's Avatar
 
Trader Rating: (2)
Join Date: Apr 2010
Location: Ipoh---->Damansara---->KL
Posts: 17,657
Poster Rank: #110
Thanked 262 Times
Active Level
My Mood:
Default

melukis je pn dpt jd separuh jutawan
aku xberapa phm mksud tersirat lukisan ni
kalau ak tgk je ak rsa bnyk lg yg lagi cantik
huhuhu
__________________
MUSCLE REPUBLIC
Reply With Quote
  #4  
Old 05-04-2011, 07:47 PM
carnationmyra carnationmyra is offline
CG Top Poster Club

carnationmyra's Avatar
 
Trader Rating: (7)
Join Date: May 2008
Location: Venice of Perak
Posts: 22,152
Poster Rank: #77
Thanked 163 Times
Active Level
Default

lawa.......
__________________
Reply With Quote
  #5  
Old 05-04-2011, 08:14 PM
TT TT is online now
CG Hardcore

TT's Avatar
 
Trader Rating: (7)
Join Date: Jan 2009
Location: cybertorium, level 3
Posts: 56,938
Poster Rank: #10
Thanked 165 Times
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by primefiqone View Post
melukis je pn dpt jd separuh jutawan
aku xberapa phm mksud tersirat lukisan ni
kalau ak tgk je ak rsa bnyk lg yg lagi cantik
huhuhu

kita kena duduk ngan org2 seni baru kita tau ilmu seni kita xseberapa or xtau lgsung..ko agak ape die tgh ckp tu
Reply With Quote
  #6  
Old 20-04-2011, 09:27 PM
mollucs mollucs is offline
Active Member

 
Trader Rating: (1)
Join Date: Dec 2010
Posts: 843
Poster Rank: #4059
Thanked 2 Times
Active Level
Default

blajar streogram (tgk gmbr 3D)....ble dpt tgk,rse puas gle...same la mcm lukisan,ble dpt tgk,dpt feel,rse puas gle...
Reply With Quote
  #7  
Old 20-04-2011, 09:35 PM
rayz rayz is online now
Legendary Member

rayz's Avatar
 
Trader Rating: (2)
Join Date: Jun 2007
Location: antara bumi dan langit antara syurga dan neraka
Posts: 11,356
Poster Rank: #234
Thanked 584 Times
Active Level
My Mood:
Default

aku pun tak faham org seni ni walaupun masa skolah aku org yg boleh mlukis.

cikgu lukisan suh lokeh potret aku lukih muka cikgu tu.he.he
Reply With Quote
  #8  
Old 20-04-2011, 09:37 PM
GASTER123 GASTER123 is offline
Legendary Member

 
Trader Rating: (59)
Join Date: May 2008
Posts: 15,811
Poster Rank: #129
Thanked 447 Times
Active Level
Default

rumitnya jadi org seni ni..ha3..
Reply With Quote
  #9  
Old 20-04-2011, 09:38 PM
PinguSpy PinguSpy is offline
Well-Known
Member

PinguSpy's Avatar
 
Trader Rating: (4)
Join Date: Jan 2007
Location: Recycle Bin
Posts: 8,144
Poster Rank: #390
Thanked 111 Times
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by baru nak belajar View Post

kita kena duduk ngan org2 seni baru kita tau ilmu seni kita xseberapa or xtau lgsung..ko agak ape die tgh ckp tu
based on banyangan tu.. benda2 based on lukisan tu selalu muncul bila korang pejam mata.. atau time tgh tidor
Reply With Quote
  #10  
Old 20-04-2011, 09:39 PM
AuraSuccess_88 AuraSuccess_88 is offline
CG Hardcore

AuraSuccess_88's Avatar

 
Trader Rating: (159)
Join Date: Apr 2010
Location: SmS-0134195708
Posts: 66,545
Poster Rank: #6
Blog Entries: 7
Thanked 178 Times
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by rayz View Post
aku pun tak faham org seni ni walaupun masa skolah aku org yg boleh mlukis.

cikgu lukisan suh lokeh potret aku lukih muka cikgu tu.he.he
bila nak buka thread melukis tuan?
Reply With Quote
Sponsored Links
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +8. The time now is 12:25 PM.


Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Disclaimer : All posts made by either members or mods even admins on CariGold.com are just only individual opinions, not necessarily or specifically those of CariGold.com or it's owner. CariGold does neither support, endorse nor vouch any programs and/or opportunities discussed here. We also does not give/offer investment advice and we does not research the opportunities discussed here. We simply provide a place for discussion. YOU'RE ON YOUR OWN RESPONSIBILITY IF YOU LOSE SUM OF MONEY IN ANY PROGRAMS DISCUSSED HERE