Ganjaran Bonus Forex Yang Terbesar Tidak Pernah Ditawarkan Sebelum ini ... BONUS TANPA SEBARANG DEPOSIT SEBANYAK $1500 DARI INSTAFOREX !!


Go Back   CariGold Forum > GENERAL DISCUSSION > General Chat > Religious Talk

Recommended Brokers

Forex Chart
Crypto Chart
CG Sponsors



Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 22-03-2011, 08:44 AM
seghi seghi is offline
Regular

seghi's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Oct 2010
Posts: 693
Thanks (Received): 2
Likes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default Selawat Tafrijiyah

Salam kepada smua...

Sebenarnya saya ade sedikit kemushkilan mengenai Selawat Tafrijiyah ini. Terus terang sy katakn bhwa sy baru tahu tentang selawat ini.
So sy google la ckit2... Sekali terjumpa website ni:

http://emjayjb.multiply.com/journal/item/126

Boleh ahli2 ugama lam CG nih bg komen pasal ni x?
Reply With Quote
Paid Advertisement
  #2  
Old 22-03-2011, 08:47 AM
Boboi Boboi is offline
Regular

Boboi's Avatar
 
Trader Rating: (1)
Join Date: Jul 2010
Posts: 586
Thanks (Received): 3
Likes (Received): 23
Active Level
My Mood:
Default

http://www.youtube.com/watch?v=u0vcX8utlOY
Reply With Quote
  #3  
Old 22-03-2011, 09:22 AM
seghi seghi is offline
Regular

seghi's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Oct 2010
Posts: 693
Thanks (Received): 2
Likes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default

Agak keliru ngn ustaz yg juga owner website tuh.
beliau menyatakan selawat tafrijiyah tuh salah...
Saper yg boleh beri penjelasan ttg isu ini?
Reply With Quote
  #4  
Old 22-03-2011, 10:22 AM
seghi seghi is offline
Regular

seghi's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Oct 2010
Posts: 693
Thanks (Received): 2
Likes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default

[Lafaz selawat telah diajarkan jelas oleh Nabi SAW dan dengan itu janganlah menciptakan selawat yang baru kerana perbuatan ini adalah seperti tidak menghargai ajaran Rasulullah SAW atau pun seolah-olah menyatakan bahawa Nabi SAW telah tidak menyampaikan ajaran Islam dengan sempurna sebagaimana telah dijawab oleh imam Maliki ketika manusia hendak menambah amalan berzikir yang tidak diajar Rasulullah SAW. Dalam bahasa kasar berhubung beramal dengan selawat-selawat ciptaan baru ini ialah seolah-olah orang yang menambah dan menciptakan selawat baru ini serta mereka yang beramal dengannya lebih hebat dan pandai berbanding Nabi Muhamad SAW dan Allah SWT. Nauzubillahiminzalik!

Sehingga kini telah terdapat begitu banyak selawat-selawat yang bertentangan dengan apa yang diajarkan Nabi SAW seperti selawat Syifa’, selawat Tafrijiah, Selawat Fateh dll.

Emjay]

Ni sy quote dr website ustaz nih...
Ade komen dr CGrian?
Reply With Quote
  #5  
Old 22-03-2011, 10:47 AM
eleena eleena is offline
Junior

eleena's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Jun 2010
Location: KL
Posts: 67
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default

Setahu eleena sdr. emjay ni mmg wahabi
Reply With Quote
  #6  
Old 22-03-2011, 11:31 AM
seghi seghi is offline
Regular

seghi's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Oct 2010
Posts: 693
Thanks (Received): 2
Likes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by eleena View Post
Setahu eleena sdr. emjay ni mmg wahabi
Mgkin juga... ada x dalil2 yg menyakinkn bahawa Selawat Tafrijiyah ni tidak sesat? Sy ingt nk jadikn amalan tp risau pula sekiranya ia salah.
Reply With Quote
  #7  
Old 24-03-2011, 10:54 AM
EA.Trader EA.Trader is offline
Regular

EA.Trader's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Mar 2008
Posts: 107
Thanks (Received): 9
Likes (Received): 0
Active Level
Default

Selawat tafrijiyah memang power bagi orang yang tahu menggunakannya...semuanya dengan izin Allah...dan yakin...
Reply With Quote
  #8  
Old 24-03-2011, 10:55 AM
brozul brozul is offline
Super Active

brozul's Avatar
 
Trader Rating: (25)
Join Date: Jun 2008
Location: KL
Posts: 8,361
Thanks (Received): 20
Likes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default

wahabi2x... hehehe...
__________________
Elliottician
Reply With Quote
  #9  
Old 24-03-2011, 11:28 AM
flyangler flyangler is offline
Regular

flyangler's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Jan 2011
Location: KL
Posts: 218
Thanks (Received): 3
Likes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default

hanya org2 yg jauh dari rahmat ALLAH dan tidak cintakan Nabi utusan ALLAH sahaja yg mengatakan salawat tafrijiyah ini bid'ah... krn org2 ini berjumpa RasuluLLah (dlm ruhaniyah) pun tak pernah, so nak kata apa lagi?

selain dari salawat tafrijiyah aku ada amik salawat bani hasyim secara bersanad lagi... sapa2 yg teringin p.m je aku
Reply With Quote
  #10  
Old 24-03-2011, 11:47 AM
wiraZ wiraZ is offline
Regular

wiraZ's Avatar
 
Trader Rating: (1)
Join Date: Jul 2006
Posts: 299
Thanks (Received): 10
Likes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default

ala..jgnla kita bertengkar pasal selawat ni..tgk kenyataan emjay ni terlalu umumla, penerangan yg tidak mendalam dari segi hujjah2 hadisnya..

ni saya amik dari hujjah website dia
"Sedangkan kami ahlisunnahwaljamaah beriktikad bahawa Nabi SAW sudah wafat dan adalah mustahil baginda boleh kembali ke dunia dan memberi manfaat kepada mereka yang menggunakan doa ini tanpa mengamalkan sunnahnya."

Ni antara hadis shahih yg boleh digunakan hujjah utk balas kenyataan dia tu;
Sabda Nabi s.a.w: “Dari Abu Hurairah r.a berkata : Rasulullah s.a.w bersabda : Janganlah kamu jadikan kuburku sebagai tempat perayaan dan berselawatlah kepadaku , maka sesungguhnya bacaan selawatmu
itu akan sampai kepadaku dimana sahaja kamu berada.“ (Hadis Riwayat Abu Daud)

Sabda Nabi s.a.w : “ Tiada dari seseorang yang mengucapkan salam kepadaku melainkan Allah menerima ruhku sehingga aku menjawab salam kepadanya.“ (Hadis Riwayat Abu Daud)

kita sebagai umat nabi muhammad berharap mendapat syafaatnya bila diakhirat kelak. Bayangkan kita yg tak dpt jumpe rasulullah, bagaimana kita nak dpt syafaat dia? kita hanya akan mendapat syafaat dia bila kita mengingati dia (selawat) dan mengamalkan sunnah2nya serta mengamalkan amal makhruf nahi mungkar..

Ingat Nabi Muhammad tu martabat dia bukan mcm kita. dia adalah kekasih Allah. Dia dah wafat lebih 1400 tapi hakikatnya ruh dia masih ada. Ingat selawat kita kepada dia adalah "wasilah" atau dari kata lain perantaraan kita dgn Allah dalam mendapat keberkatan dan rahmat dari Allah serta mendapat syafaat (pertolongan)dari Nabi Muhammad diakhirat kelak.

rasenye dia ni ust yg berfahaman wahabi..takpela, biarkan dia dgn iktikad dia..kita teruskan selawat moga2 mendapat syafaatnya dan rahmat dari Allah.

saya bukan ustaz.. tapi nak menegakkan kebenaran berselawat
Reply With Quote
Sponsored Links
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

AMP
Forum Jump