Ganjaran Bonus Forex Yang Terbesar Tidak Pernah Ditawarkan Sebelum ini ... BONUS TANPA SEBARANG DEPOSIT SEBANYAK $1500 DARI INSTAFOREX !!


Go Back   CariGold Forum > MAKE MONEY DISCUSSION > Gold

Gold A precious metal forum discussion. Diversify your investment portfolio smartly.

Recommended Brokers

Forex Chart
Crypto Chart
CG Sponsors



Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 04-03-2011, 08:47 AM
mrsmoney mrsmoney is offline
Active Plus

mrsmoney's Avatar
 
Trader Rating: (9)
Join Date: Dec 2009
Posts: 3,522
Thanks (Received): 100
Likes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default Hukum jual beli emas tertangguh (by pos/ bayar dulu, dapat kemudian).

Assalamualaikum,

Mrs mohon sgt2 sape2 yg arif tentang hal ni boeh memberikan pandangan yg bernas tentang hukum sebenar jual beli emas by pos/ courier/ tertangguh/ bayar dulu, dapat emas kemudian lepas 2, 3 hari, lepas lebih seminggu pun ade.

Kalau ikutkan artikel dalam majalah Solusi jilid 29, ada huraian yg panjang mengenainya oleh Ustaz Zaharudin.

Antara yg dapat dikatakan, keempat-empat mazhab menolak pembelian emas secara bertangguh melainkan pembayaran yg serta merta disusuli penyerahan barang yg serta-merta juga tanpa ada penangguhan.

Cara kita berjual beli emas sekarang adalah dgn membayar dahulu, kemudian poskan barang tersebut. Lepas sehari, dua, lebih seminggu pun ada, baru customer dapat emasnya, adalah riba hukumnya mengikut kesimpulan artikel tersebut.

Eloklah masing2 mengulas lebih lanjut hal ini. Jgn butakan mata dan pekakkan telinga tanpa mahu ambil tahu etika berniaga barang ribawi ni dalam Islam.

Nak tak nak sebagai peniaga dan pembeli kena ambil tahu juga untuk masing2 mengelakkan membuat dosa yg berat.

Mohon sesiapa boleh kongsikan serba sedikit pendapat dalam hal ni.
__________________
AMERICAN COTTON FABRIC 100% IMPORTED DIRECTLY FROM USA.
ADD
"Marissa Islam" TO VIEW ON facebook.
https://www.facebook.com/marissa.islam?ref=tn_tnmn
Reply With Quote
Thanks zilasafein, T2T, pyan.software thanked for this post
Paid Advertisement
  #2  
Old 04-03-2011, 08:53 AM
lovebattery lovebattery is offline
Permanently Banned

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Dec 2007
Posts: 1,280
Thanks (Received): 13
Likes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default

boleh rujuk pakdi.net.

kat situ ada beberapa artikel berkenaan urusniaga jual-beli emas ni.
__________________
[COLOR="Red"][B]- la tahzan -[COLOR="Red"][/COLOR][/B][/COLOR]
Reply With Quote
  #3  
Old 04-03-2011, 08:53 AM
areff areff is offline
Active Member

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Apr 2008
Posts: 1,006
Thanks (Received): 14
Likes (Received): 0
Active Level
Default

sy dh lama nak tanya psl permasalahan nie akhirnya ada yg utarakan...

harap ada boleh bg pencerahan jelas...
Reply With Quote
  #4  
Old 04-03-2011, 09:53 AM
mrsmoney mrsmoney is offline
Active Plus

mrsmoney's Avatar
 
Trader Rating: (9)
Join Date: Dec 2009
Posts: 3,522
Thanks (Received): 100
Likes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by lovebattery View Post
boleh rujuk pakdi.net.

kat situ ada beberapa artikel berkenaan urusniaga jual-beli emas ni.
Dah rujuk kat situ, ade banyak pula komen2 yg mengelirukan.

Nak tengok pandangan2 CGrian pulak macamana. Dulu, Mrs rasakan ianya boleh dipandang ringan, tapi since dah baca kat Solusi, berbagai persoalan timbul.

Benda ni serious juga sebenarnya..
__________________
AMERICAN COTTON FABRIC 100% IMPORTED DIRECTLY FROM USA.
ADD
"Marissa Islam" TO VIEW ON facebook.
https://www.facebook.com/marissa.islam?ref=tn_tnmn
Reply With Quote
  #5  
Old 04-03-2011, 09:53 AM
kulikutiputang kulikutiputang is offline
Junior

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Feb 2011
Posts: 96
Thanks (Received): 13
Likes (Received): 0
Active Level
Default

nih ringkasan yg aku paham dari ust zaharudin :-
1.kesemua mazhab muktabar mengharamkan penjualan emas secara tertangguh
2.tetapi pendapat minoriti termasuk yusof qardawi mengharuskan penjualan secara tertangguh kerana medium pembayaran emas itu adalah wang fiat...jadi bukan emas--->emas..namun ianya terpakai kepada emas hiasan...

cuma ada persoalan sedikit disini...
lady fortuna/emirates tu kategori hiasan ke mentah?
bagi aku hiasan kerana kalau emas mentah bentuknya buruk cam pink cert..
maybe kengkawan leh hurai?
__________________
http://www.carigold.com/portal/forums/showthread.php?t=209182
Lady Fortuna untuk dihambasahayakan....
Mahar terendah....
Reply With Quote
  #6  
Old 04-03-2011, 09:55 AM
mrsmoney mrsmoney is offline
Active Plus

mrsmoney's Avatar
 
Trader Rating: (9)
Join Date: Dec 2009
Posts: 3,522
Thanks (Received): 100
Likes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by areff View Post
sy dh lama nak tanya psl permasalahan nie akhirnya ada yg utarakan...

harap ada boleh bg pencerahan jelas...
Mrs ada tanya beberapa orang secara peribadi, tapi semua pandangan tak disertakan hujah yg kukuh pun..
__________________
AMERICAN COTTON FABRIC 100% IMPORTED DIRECTLY FROM USA.
ADD
"Marissa Islam" TO VIEW ON facebook.
https://www.facebook.com/marissa.islam?ref=tn_tnmn
Reply With Quote
  #7  
Old 04-03-2011, 10:13 AM
cikgusimple cikgusimple is offline
Permanently Banned - Multiple ID

 
Trader Rating: (10)
Join Date: Sep 2010
Posts: 2,747
Thanks (Received): 553
Likes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default

yg sy faham..ia jd haram kerana kekhilafan ulama kontemporari sekarang yg menyamakan emas sbagai matawang...

persoalannya..adakah emas kini menjadi matawang?jwpannya tidak..emas adalah komoditi..jd tidak timbul soal haram jika bayar secara ansuran atau bertangguh..

jwpan ini sy dpt dri en.syukor..sifu sy..kerana sy pernah juga ajukan soalan sebegini kpd beliau..

beliau mmberi jwapan yang mana beliau juga rujuk dgn bbrapa org ustaz..iaitu ustaz rafidi hashim dan ustaz othman (bekas imam negara)

kalau tk silap dh 2-3 kali sy post kan perkara ni..dh ada tajuk yg lbh kurang sama dgn thread ni..masih tinbul isu ini..bagus juga..sbb rmi yang keliru

ini kerana wujudnya isu yg mengelirukan dri org yg dianggap ahli muamalat..org yg sama - mengatakan Bank Islam sahaja yg halal?

so..blh fikir sendiri..ikut logik akal yg diberi..bak kata dr Maza..
__________________
[CENTER][COLOR="Red"][B]Simpanan Emas Public Gold /GCP :[COLOR="Navy"][B]Membeli[/B][/COLOR],[COLOR="Navy"][B]Menjual[/B][/COLOR] dan [COLOR="Navy"][B]Mendaftar Dealer[/B][/COLOR][/B][/COLOR]
[COLOR="Black"][B][COLOR="DarkGreen"][COLOR="Black"][B][B][COLOR="DarkGreen"]Bimbingan dan Panduan [/COLOR]Disediakan[/B][/COLOR][/B][/COLOR][/B][/COLOR]
[COLOR="Blue"][B][url]http://****************/[/url][/B][/COLOR]
[COLOR="DarkRed"][B]TT(Table Talk)@FB :Nor Fazilah Abd Mohd / [COLOR="Red"][B]HOTLINE :019-9708897[/B][/COLOR][/B][/COLOR][/CENTER]

Last edited by cikgusimple; 04-03-2011 at 10:17 AM..
Reply With Quote
  #8  
Old 04-03-2011, 11:26 AM
mrsmoney mrsmoney is offline
Active Plus

mrsmoney's Avatar
 
Trader Rating: (9)
Join Date: Dec 2009
Posts: 3,522
Thanks (Received): 100
Likes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default

Soalan:

Saya pernah jadi pekerja kedai runcit kat kampung. Tokey beli banyak barang diantaranya beras. Dia diberi kredit selama 60hari. So, dpt beras sekarang, lagi 60 hari bayar.

Riba berlaku?



Jawapan Pakdi:

Beli beras bayar dengan RM walaupun hutang (serah atau bayaran), tidak jadi riba. Beli beras, bayar dengan gandum secara hutang (serah atau bayaran), baru jadi riba.



Soalan lain:

Boleh terangkan kat mana perbezaannya antara 2 kes di bawah yang membolehkan terjadinya riba dalam urusan tersebut.

1. pembelian emas dengan RM secara tangguh/berhutang adalah riba.

2. pembelian beras dengan RM secara tangguh/berhutang dibolehkan. pembelian beras dengan gandum secara tangguh/berhutang adalah riba.

ikut apa yang saya dari awal, wang kertas (RM) sama illahnya dengan barang ribawi. jadi transaksi antara 2 barangan ribawi (RM dan beras), mesti dilakukan secara spot untuk mengelakkan riba.

mohon pencerahan



Jawapan Pakdi:

1. Maaf kalau penulisan sebelum ni tidak jelas. Barangkali boleh rujuk gambarajah mengenai barang ribawi di sini juga http://www.pakdi.net/apa-yang-anda-m...mi-kita-semua/

2. Barang ribawi yang sama ‘illah iaitu matawang adalah emas dan perak, dan menerusi qiyas ini segala bentuk matawang yang ada di dunia walaupun bukan emas dan perak adalah barang ribawi. Jadi, apa-apa jual beli / pertukaran sesama barang ribawi dalam kategori ini perlu spot.

3. Barang ribawi yang sama ‘illah iaitu makanan ruji adalah tamar, gandum, barli dan garam. Menerusi qiyas ini beras juga menjadi barang ribawi untuk Malaysia. Maka, pertukaran sesama barang ribawi dalam kategori ini perlu spot.

4. RM adalah barang ribawi yang tidak sama ‘illahnya dengan beras. Justeru, tidak ada syarat mesti sama nilai dan tunai.

Semoga membantu kefahaman tuan.




Maksudnya, mengikut kefahaman Mrs, RM sama illah dgn emas, dan perak. Sama kategori. Kategori matawang. Emas = Perak = RM = Matawang.

Beras sama illahnya dgn gandum, barli, tamar, makanan ruji. Sama kategori. Kategori makanan ruji. Beras = Gandum = Barli = Kurma.

Jadi pertukaran barangan sesama kategori, matawang dgn matawang (contoh, beli emas bayar dgn RM) tak boleh ada penagguhan bayaran dan belian. Ianya riba.

Begitu juga pertukaran barangan sesama kategori, makanan ruji dgn makanan ruji (contoh, beli beras bayar dgn gandum) tak boleh ada penagguhan bayaran dan belian. Riba juga.

Sebaliknya pertukaran sesama barang2 ribawi ini lain2 kategori dibolehkan penangguhan.

Contoh: beli beras (kategori makanan ruji) bayar dgn RM (kategori matawang), dibolehkan penagguhan bayaran. Boleh beli secara credit
__________________
AMERICAN COTTON FABRIC 100% IMPORTED DIRECTLY FROM USA.
ADD
"Marissa Islam" TO VIEW ON facebook.
https://www.facebook.com/marissa.islam?ref=tn_tnmn

Last edited by mrsmoney; 04-03-2011 at 11:31 AM..
Reply With Quote
  #9  
Old 04-03-2011, 01:26 PM
mrsmoney mrsmoney is offline
Active Plus

mrsmoney's Avatar
 
Trader Rating: (9)
Join Date: Dec 2009
Posts: 3,522
Thanks (Received): 100
Likes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default

Masalahnya, macamana pula jika beli emas dgn beras? Boleh ke kita menangguhkan pembayaran bila pembelian emas dibayar dgn beras?

Misalnya, kita nak tukar satu kg beras dengan 1 Dirham, boleh ke kita ambil emas dulu, kemudian selepas sehari dua, atau seminggu, baru kita berikan dirham tu pada pemilik beras yg asal?


Atau boleh ke kita ambil beras tu dulu, kemudian tangguhkan pembayaran 1 Dirham kepada penjual sehari, dua atau sehingga lebih seminggu?

Dgn hujah di atas jika pertukaran sesama barang ribawi yg lain kategorinya dibenarkan penangguhan bayaran, Mrs tak nampak di mana relevannya.
__________________
AMERICAN COTTON FABRIC 100% IMPORTED DIRECTLY FROM USA.
ADD
"Marissa Islam" TO VIEW ON facebook.
https://www.facebook.com/marissa.islam?ref=tn_tnmn
Reply With Quote
  #10  
Old 04-03-2011, 01:32 PM
mrsmoney mrsmoney is offline
Active Plus

mrsmoney's Avatar
 
Trader Rating: (9)
Join Date: Dec 2009
Posts: 3,522
Thanks (Received): 100
Likes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by kulikutiputang View Post
nih ringkasan yg aku paham dari ust zaharudin :-
1.kesemua mazhab muktabar mengharamkan penjualan emas secara tertangguh
2.tetapi pendapat minoriti termasuk yusof qardawi mengharuskan penjualan secara tertangguh kerana medium pembayaran emas itu adalah wang fiat...jadi bukan emas--->emas..namun ianya terpakai kepada emas hiasan...

cuma ada persoalan sedikit disini...
lady fortuna/emirates tu kategori hiasan ke mentah?
bagi aku hiasan kerana kalau emas mentah bentuknya buruk cam pink cert..
maybe kengkawan leh hurai?
1. Diharamkan mesti bersebab. Kenapa? Kerana RM/ Wang fiat adalah matawang dan emas dan perak juga adalah matawang?

Kerana pertukaran sesama barangan ribawi dalam bentuk matawang adalah tidak dibolehkan penangguhan bayaran?

Jadi, jika pertukaran barangan ribawi yg lain kategori seperti emas dan beras dibolehkan penangguhan bayaran kerana ia berlainan kategori seperti kes beras tukar dgn RM?

2. Pemabyaran tertangguh yg bagaimana yg dibenarkan? Beli secara ansuran? Beli dgn kad kredit? Bayar dulu baru dapat barang? Atau bayar deposit dulu, bila barang dah siap untuk dipos, baru bayar full dan selepas itu baru dapat barang..??
__________________
AMERICAN COTTON FABRIC 100% IMPORTED DIRECTLY FROM USA.
ADD
"Marissa Islam" TO VIEW ON facebook.
https://www.facebook.com/marissa.islam?ref=tn_tnmn
Reply With Quote
Sponsored Links
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

AMP
Forum Jump